Viemärin avaus ja puhdistus

Viemärin avaus ja puhdistus pelastaa monelta ikävältä tilanteelta

Viemäri tukossa ja haisee, vesi pulputtaa lattiakaivosta tai pesuallas ei vedä? Viemärin voi yrittää avata kotikonstein, mutta joskus ammattilaisen apu on tarpeen.

Viemäritukokset voivat aiheuttaa monenlaista oireilua putkistossa ja aina sisätiloissa asti. Hajuhaitat viemärissä voivat olla merkki viemärin avauksen tarpeellisuudesta. Samoin jos lattiakaivosta pulppuaa vettä tai lavuaari ei vedä, on parempi tarttua luuriin ja pyytää viemäritöiden ammattilainen paikalle.

Usein viemäritukoksen aiheuttaa esimerkiksi vierasesine tai se että viemäriin on kaadettu jotain ylimääräistä, kuten rasvaa. Nämä eivät kuitenkaan aina ole pääsyy tukkeutumiseen. Viemärialan ammattilaisen, Jani Mannin mukaan, viallinen putken rakenne on usein varsinkin toistuvien putkiongelmien syy. Viallinen putki reagoi helpommin edellä mainittuihin kuulumattomiin esineisiin ja muihin, putkea rasittaviin tekijöihin. Putki on voitu jo asennusvaiheessa asentaa niin, että vaikkei se suoraan ole vaurioitunut, on se vikaherkkä eri tilanteille. Viemärinputki voi olla notkolla tai väärässä kulmassa. Putki on myös ajansaatossa voinut vaurioitua tai sortua, joka voi johtaa viemärin tukkeutumisongelmiin.

Vieraan esineen lisäksi viemärin avaukseen johtava tekijä voi olla pikkuhiljaa putkistoon kertyvä aines. Varsinkin rasva ja muu lika tuppaavat ajan saatossa aiheuttamaan omat ongelmansa. Tämän vuoksi kinkun rasvakin suositellaan kerättäväksi talteen. Kuluneet viemäriputket, lisääntynyt rasvan ja öljyn käyttö sekä nykyiset vähäenergiset tiskikoneet edesauttavat viemäritukoksia.

Onnistuneen ja tehokkaan viemärinavauksen sekä viemärin puhdistuksen avain on kokenut ammattilainen ja oikeanlainen kalusto.

 

Viemärin avaus auttaa seuraavissa ongelmissa:

  • Vessanpönttö tukossa
  • Viemäri haisee
  • Lattiakaivo tukossa
  • Lavuaari ei vedä

Millä keinoilla viemäri avataan?

Viemärin voi avata kahdella tavalla, vesipaineella tai mekaanisesti harjaamalla. Usein jostain syystä mielletään, että harjaus on parempi ja tehokkaampi vaihtoehto kuin vedenpaine. Vesipainetta käytettäessä on kuitenkin monta etua harjaukseen verrattuna. Vesipaineen tehoa voi säätää juuri projektin ja putkiston tarpeen mukaan. Vedenpaineen teho ei lopu kesken, ja oikein säädettynä on optimaalinen puhdistus- sekä viemärinavausmetodi.

“ Meillä viemärin avaus ja puhdistus toteutetaan aina ensisijaisesti vesipaineella. Vesipaine optimoidaan viemäriputken materiaalin mukaan, jolloin työ hoituu tehokkaasti ja lopputulos on laadukas. Harjaava viemärin avaus perustuu mekaaniseen rasitukseen, emmekä suosittele viemärin avausta harjaamalla ainakaan ensisijaisena avauskeinona. Putkia harjatessa putken pinta usein vaurioituu. Tämän seurauksena putkia joudutaan puhdistamaan useammin, putken käyttöikä lyhenee ja putkien sukitus tai putkistosaneeraus on edessä ennakoitua aikaisemmin. Suoritamme kyllä harjauksen asiakkaan niin halutessa, mutta vesipaineella tehty viemärin avaus ja puhdistus on ehdoton suosituksemme, joka tuo optimaalisen tuloksen viemäriä vaurioittamatta. ” – Jani Manni sanoo.

Viemärin avauspalvelu
Jani Mannin mukaan kotitalouksien viemäriongelmat ratkeavat useimmiten huolellisella avauksella ja puhdistuksella.

Viemärin avaus itse kotikonstein?

Viemärin avaus itse voi joissakin lievissä tapauksissa onnistua. Kauppojen hyllyiltä löytyy erilaisia vaihtoehtoja karhunpumpuista viemärinavauskemikaaleihin. Kotikaapista usein löytyvää ruokasoodaa ja viinietikka -yhdistelmää voi myös kokeilla. 1dl viinietikkaa ja ruokasoodaa viemäriin ja noin tunnin päästä valutetaan perään kuumaa vettä.

Kuitenkin, jos ongelma on itse putkistossa, on kotitekoinen avaus yleensä hyvin lyhytaikainen ilo, jos edes onnistuu.

Ammattilaisen vinkit miten viemärin avaus toteutetaan mahdollisimman sujuvasti

Jos viemäri oireilee jo selkeästi, eikä kotikonstit auta, on kannattavaa ottaa yhteyttä viemärinavauspalveluun. On muutamia asioita joilla asiakas itse voi auttaa viemärin avauksen sujuvaan etenemiseen.

Esteetön kulku ja pääsy tukkeutuneeseen kohteeseen on tärkeää. Jos ongelma on tiski- tai pesuallas, kannattaa allaskaappi tyhjentää. Lattiakaivon oireillessa on hyvä siirtää tavarat pois kaivon välittömästä läheisyydestä. Samoin jos esimerkiksi pihakaivo tulvii, olisi kulkuneuvot hyvä siirtää välittömästä läheisyydestä hieman kauemmaksi.

Lemmikkieläimet kannattaa siirtää turvalliseen paikkaan, sillä joskus ulko-ovea joudutaan pitämään työn aikana auki. Harvemmin viemärin piirustuksia löytyy, mutta jos ne ovat saatavilla, helpottaa sekin ammattilaisen työtä.

Voiko putkitukoksia ja muita viemäriongelmia ennaltaehkäistä?

Putkiongelmien ennaltaehkäisyyn kotikonstein riittää se, että varmistaa ettei viemäriin joudu ylimääräisiä esineitä tai viemärille muuten sopimatonta, kuten kosteuspyyhkeitä, lasten leluja tai vaikka suuria määriä rasvaa. Kahvinpurut, hiukset ja mm. saippuajäte ovat viemärin toiminnalle haitallista. Viemärisiivilät kannattaa puhdistaa riittävän usein.

Tehokas apu ennaltaehkäisyyn on säännöllinen putkiston huuhtelu. Tämä on ammattilaisen toteuttama toimenpide, joka tehokkaasti ylläpitää putkiston toimivuutta ja estää tukosten syntymistä.

Mikäli viemäriongelmat uusiutuvat, olisi hyvä tutkia tarkemmin, onko ongelman takana vioittunut tai väärin asennettu putkisto. Tämä toteutetaan viemärinkuvauksella, jolla saadaan tarkka kuva viemärin nykyisestä kunnosta ja toiminnasta.

Artikkelia varten haastateltiin: Jani Manni Kiinteistöjen & Teollisuuden Prosessipuhdistus Oy:stä.