Helppo banaanikärpäsansa

Banaanikärpäsansa - Eroon banaanikärpäsistä helposti ja nopeasti

Banaanikärpäset voivat olla todellinen kiusa kotona, mutta onneksi on olemassa monia tehokkaita keinoja päästä eroon niistä. Yksinkertaisista keinoista, kuten viini- tai olutansasta, monimutkaisempiin ansamenetelmiin, kuten hiiva- tai sitruuna-ansaan, löytyy ratkaisu jokaiseen tilanteeseen. Banaanikärpäset tykkäävät sokerista, kun taas taas omenaviinietikka tarjoaa happaman hajun, jota eivät nämä pikki kiusalaiset myöskään pysty vastustamaan. Hunaja ja sitruuna voivat toimia liimamaisina ansoina, kun taas hiiva tuottaa houkuttelevaa hiilidioksidia. Muovipulloansa on käytännöllinen, ja yksinkertainen vesi- ja valoansa käyttää yövaloa houkutellakseen ja upottaakseen kärpäsiä. Riippumatta siitä, minkä menetelmän valitset, on mahdollista pitää kotisi vapaina näistä pikkuisista tunkeilijoista.

OmaKoti testasi todella yksinkertaista ja yllättävän hyvin toimivaa ansaa. Tämä ansa oli helppo, nopea ja halpa toteuttaa.

Banaanikärpäsansa – tehokas ja luonnollinen

Tarvikkeet banaanikärpäsansaan:

 • Hieman vettä
 • Muutama tippa käsitiskiainetta
 • 2 teelusikallista sokeria
 • 2 ruokalusikallista etikkaa
 • Lasi tai pieni kulho
 • Muovikelmu (valinnainen)

Ohjeet ansan tekoon:

 1. Valmistelu: Ota lasi tai pieni kulho, jota aiot käyttää ansana.

 2. Sokerin ja etikan lisääminen: Lisää lasiin tai kulhoon 2 teelusikallista sokeria ja 2 ruokalusikallista etikkaa. Sekoita kunnes sokeri on liuennut.

 3. Veden ja tiskiaineen lisääminen: Lisää seokseen hieman vettä, niin että lasi tai kulho on noin puoliksi täynnä. Lisää sitten muutama tippa käsitiskiainetta. Tiskiaine toimii pinta-aktiivisena aineena, joka rikkoo veden pintajännityksen ja saa banaanikärpäset uppoamaan veteen.

 4. Sekoitus: Sekoita ainekset varovasti yhteen.

 5. Muovikelmu (valinnainen): Jos huomaat, että banaanikärpäset eivät laskeudu suoraan liuokseen, voit peittää lasin tai kulhon tiiviisti muovikelmulla. Tee sitten hammastikulla tai vastaavalla pieniä reikiä kelmun päälle. Banaanikärpäset houkutellaan liuokseen ja menevät kelmun reikien läpi, mutta eivät pääse helposti ulos.

 6. Sijoittelu: Aseta ansa alueelle, jossa olet havainnut eniten banaanikärpäsiä, kuten keittiöön tai roskakorin lähelle.

 7. Tarkkailu ja tyhjennys: Tarkkaile ansaa päivittäin. Kun huomaat, että siinä on paljon banaanikärpäsiä, kaada neste pois ja tee uusi seos tarvittaessa tai muutaman päivän välein.

Eroon banaanikärpäsistä

Muutamia muita suosittuja ja tehokkaita banaanikärpäsansoja

 1. Viiniansa:
  • Tarvikkeet: Viiniä (punainen tai valkoinen toimii), pieni kulho tai lasi, muutama tippa tiskiainetta.
  • Ohjeet: Kaada viiniä kulhoon tai lasiin ja lisää tippa tiskiainetta. Tiskiaine rikkoo pinnan pintajännityksen. Banaanikärpäset houkutellaan viinin hajuun, ja kun ne laskeutuvat nesteen pinnalle, ne uppoavat.
 2. Olutansa:
  • Tarvikkeet: Olutta, kulho tai lasi, tiskiainetta.
  • Ohjeet: Samantyylinen kuin viiniansa. Kaada olutta astiaan ja lisää tippa tiskiainetta.
 3. Omenaviinietikka-ansa:
  • Tarvikkeet: Omenaviinietikkaa, muutama tippa tiskiainetta, lasi tai kulho.
  • Ohjeet: Täytä astia puoliksi omenaviinietikalla ja lisää muutama tippa tiskiainetta. Voit myös peittää astian muovikelmulla ja tehdä siihen pieniä reikiä, mutta tämä ei ole välttämätöntä.
 4. Banaani-ansa:
  • Tarvikkeet: Pala banaania, muovipussi tai astia, hammastikku tai vastaava.
  • Ohjeet: Laita banaaninpala muovipussiin tai astiaan ja tee pussin yläosaan tai kelmun päälle reikiä. Kärpäset houkutellaan banaanin hajuun ja menevät pussiin tai astiaan mutta eivät löydä helposti ulos.
 5. Hunaja-ansa:
  • Tarvikkeet: Hunajaa, astia, hammastikku tai vastaava.
  • Ohjeet: Kaada hieman hunajaa astian pohjalle. Kärpäset houkutellaan hunajan makeaan tuoksuun. Voit myös levittää ohuen hunajakerroksen esimerkiksi muovikelmun päälle ja laittaa kelmun astian päälle. Tee kelmun päälle reikiä hammastikulla. Kärpäset tarttuvat hunajaan eivätkä pääse irti.
 6. Sitruuna-ansa:
  • Tarvikkeet: Sitruuna, astia.
  • Ohjeet: Leikkaa sitruuna kahtia ja purista mehu astiaan. Laita myös sitruunan palat astiaan. Banaanikärpäset houkutellaan sitruunan hajuun ja jäävät sen pintaan kiinni.
 7. Hiiva-ansa:
  • Tarvikkeet: Hiivaa, sokeria, vettä, astia.
  • Ohjeet: Sekoita hiivaa, sokeria ja vettä astiassa. Kun hiiva alkaa fermentoitua, se houkuttelee banaanikärpäsiä. Tämä toimii, koska banaanikärpäset houkutellaan hiivan tuottamaan hiilidioksidin hajuun.
 8. Muovipulloansa:
  • Tarvikkeet: Muovipullon yläosa, hedelmää tai houkuttelevaa nestettä (esim. viiniä tai omenaviinietikkaa), teippiä.
  • Ohjeet: Leikkaa muovipullon yläosa irti niin, että saat suppilomaisen osan. Kaada pulloon houkuttelevaa nestettä tai laita hedelmänpala. Aseta suppilomainen osa pulloon niin, että kapea osa osoittaa alas. Teippaa suppilo paikoilleen. Kärpäset lentävät suppiloon mutta eivät osaa lentää ulos.
 9. Vesi- ja valoansa:
  • Tarvikkeet: Taskulamppu tai pieni LED-valo, astia, vettä ja tiskiainetta.
  • Ohjeet: Täytä astia vedellä ja lisää muutama tippa tiskiainetta. Yöllä, kun muut valot ovat sammutettuina, aseta taskulamppu tai LED-valo astian viereen niin, että valo heijastuu veteen. Banaanikärpäset houkutellaan valoon ja putoavat veteen.

Banaanikärpästen määrä ja niiden mieltymykset voivat vaihdella, joten kannattaa kokeilla erilaisia ansoja selvittääksesi, mikä toimii parhaiten omassa tilanteessasi.

Nämä ansoja voivat toimia erittäin tehokkaasti erityisesti, jos ne sijoitetaan alueille, joissa banaanikärpäsiä esiintyy eniten. Muista aina seurata ansaa säännöllisesti ja vaihtaa seos, kun se alkaa olla täynnä kärpäsiä tai menettää tehokkuutensa.

Mistä banaanikärpäset tulevat

Banaanikärpäset kotona: Mistä ne tulevat ja miksi?

Banaanikärpänen, jota tieteellisesti kutsutaan nimellä Drosophila melanogaster, on pieni, noin 3-4 mm pitkä lentävä hyönteinen, joka on monille tuttu keittiöistä ja hedelmäkorista. Vaikka ne ovat pieniä, niiden läsnäolo voi olla varsin häiritsevää.

Mistä banaanikärpäset tulevat?

 1. Tuodut hedelmät ja vihannekset: Yksi yleisimmistä tavoista, joilla banaanikärpäset pääsevät kotiin, on hedelmien ja vihannesten mukana. Kun ostat hedelmiä tai vihanneksia kaupasta, ne saattavat jo kantaa banaanikärpästen munia tai pieniä toukkia, jotka ovat huomaamattomia paljaalle silmälle.

 2. Avoin ikkuna tai ovi: Jos sinulla on avoimet ikkunat tai ovet, erityisesti kesällä, banaanikärpäset voivat helposti lentää sisään houkuteltuina kotisi orgaanisista hajuista.

 3. Viemärit: Banaanikärpäset saattavat myös pesiytyä kotisi viemäreihin, erityisesti, jos ne ovat likaisia tai niissä on orgaanista jätettä.

Miten banaanikärpäset leviävät?

 1. Lisääntyminen: Banaanikärpänen voi munia jopa 500 munaa kerrallaan, ja ne munivat erityisen mielellään pehmeisiin, kosteisiin ja orgaanisiin aineisiin, kuten ylikypsiin hedelmiin. Kun munat kuoriutuvat, niistä tulee toukkia, jotka syövät ja kasvavat nopeasti. Muutamassa päivässä ne kehittyvät kotelovaiheeseen ja muuttuvat aikuisiksi kärpäsiksi, jotka ovat valmiita lisääntymään uudelleen.

 2. Ruoka: Banaanikärpäset houkutellaan helposti kaikkiin orgaanisiin jätteisiin. Tämä tarkoittaa, että jätteet, kuten avonaiset roskapussit, kompostit ja jopa likaiset tiskit, voivat olla lähde niiden lisääntymiselle.

 3. Liikkuminen: Vaikka banaanikärpäset ovat pieniä ja niiden lentokyky ei ole erityisen vahva, ne voivat silti liikkua helposti huoneesta toiseen ja levittäytyä nopeasti koko kotiin.

Välttääksesi banaanikärpästen leviämisen on tärkeää estää niiden lisääntyminen ensisijaisesti säilyttämällä hedelmät ja vihannekset oikein, pitämällä koti puhtaana ja välttämällä antamasta niille paikkoja munia ja lisääntyä.

Banaanikärpästen poissa pitäminen onnistuu muutamalla vinkillä, aina ei banaanikärpäsansaa edes tarvita

Banaanikärpäset ovat monille tuttu riesa erityisesti kesä- ja syyskuukausina. Vaikka ne ovat pieniä, ne voivat aiheuttaa paljon harmia ja epämukavuutta kotona. Onneksi on olemassa monia keinoja pitää ne poissa kotoa. Tässä muutamia tehokkaimpia vinkkejä:

 1. Hedelmien säilytys: Säilytä hedelmät mieluiten jääkaapissa, erityisesti, jos ne ovat ylikypsiä tai vaurioituneita. Jos jätät hedelmät huoneenlämpöön, varmista, että ne eivät ole liian kypsiä eivätkä ne mätäne.

 2. Roskien hallinta: Tyhjennä roskakorit säännöllisesti, erityisesti biojäteastiat. Varmista, että roskakorin kansi sulkeutuu tiiviisti.

 3. Puhdista tiskit: Pidä tiskit puhtaina ja vältä jättämästä likaisia astioita pitkäksi aikaa pöydälle tai tiskialtaaseen.

 4. Pidä pinnat puhtaina: Vältä jättämästä mehutahroja, viinitahroja tai muita ruokatähteitä pinnoille.

 5. Tarkista viemärit: Banaanikärpäset saattavat lisääntyä likaisissa viemäreissä. Puhdista viemärit säännöllisesti ja harkitse viemärin suojan käyttöä.

 6. Käytä luonnollisia karkotteita: Esimerkiksi eteeriset öljyt, kuten laventeli tai eukalyptus, voivat toimia luonnollisina karkotteina banaanikärpäsille.

 7. Tee ansa: Jos huomaat banaanikärpäsiä kotona, voit tehdä yksinkertaisen ansan.

Seuraamalla näitä vinkkejä voit pitää kotisi vapaa banaanikärpäsistä ja nauttia kesästäsi ilman näitä pieniä kutsumattomia vieraita.