Viemärin avaus ja puhdistus

Viemärin avaus ja puhdistus pelastaa monelta ikävältä tilanteelta

Viemäri tukossa ja haisee, vesi pulputtaa lattiakaivosta tai pesuallas ei vedä? Viemärin voi yrittää avata kotikonstein, mutta joskus ammattilaisen apu on tarpeen.

Viemäritukokset voivat aiheuttaa monenlaista oireilua putkistossa ja aina sisätiloissa asti. Hajuhaitat viemärissä voivat olla merkki viemärin avauksen tarpeellisuudesta. Samoin jos lattiakaivosta pulppuaa vettä tai lavuaari ei vedä, on parempi tarttua luuriin ja pyytää viemäritöiden ammattilainen paikalle.

Usein viemäritukoksen aiheuttaa esimerkiksi vierasesine tai se että viemäriin on kaadettu jotain ylimääräistä, kuten rasvaa. Nämä eivät kuitenkaan aina ole pääsyy tukkeutumiseen. Viemärialan ammattilaisen, Jani Mannin mukaan, viallinen putken rakenne on usein varsinkin toistuvien putkiongelmien syy. Viallinen putki reagoi helpommin edellä mainittuihin kuulumattomiin esineisiin ja muihin, putkea rasittaviin tekijöihin. Putki on voitu jo asennusvaiheessa asentaa niin, että vaikkei se suoraan ole vaurioitunut, on se vikaherkkä eri tilanteille. Viemärinputki voi olla notkolla tai väärässä kulmassa. Putki on myös ajansaatossa voinut vaurioitua tai sortua, joka voi johtaa viemärin tukkeutumisongelmiin.

Vieraan esineen lisäksi viemärin avaukseen johtava tekijä voi olla pikkuhiljaa putkistoon kertyvä aines. Varsinkin rasva ja muu lika tuppaavat ajan saatossa aiheuttamaan omat ongelmansa. Tämän vuoksi kinkun rasvakin suositellaan kerättäväksi talteen. Kuluneet viemäriputket, lisääntynyt rasvan ja öljyn käyttö sekä nykyiset vähäenergiset tiskikoneet edesauttavat viemäritukoksia.

Onnistuneen ja tehokkaan viemärinavauksen sekä viemärin puhdistuksen avain on kokenut ammattilainen ja oikeanlainen kalusto.

 

Viemärin avaus auttaa seuraavissa ongelmissa:

  • Vessanpönttö tukossa
  • Viemäri haisee
  • Lattiakaivo tukossa
  • Lavuaari ei vedä

Millä keinoilla viemäri avataan?

Viemärin voi ammattimaisesti avata kahdella tavalla, vesipaineella tai mekaanisesti harjaamalla. Molemmille metodeille on omat kannattajansa, eivätlä ne välttämättä ole toisiaan pois sulkevia. Vesipaineen tehoa voi säätää juuri projektin ja putkiston tarpeen mukaan. Vedenpaineen teho ei lopu kesken, ja oikein säädettynä on erittäin toimiva puhdistus- sekä viemärinavausmetodi.

Viemärin avaus itse kotikonstein?

Viemärin avaus itse voi joissakin lievissä tapauksissa onnistua. Kauppojen hyllyiltä löytyy erilaisia vaihtoehtoja karhunpumpuista viemärinavauskemikaaleihin. Kotikaapista usein löytyvää ruokasoodaa ja viinietikka -yhdistelmää voi myös kokeilla. 1dl viinietikkaa ja ruokasoodaa viemäriin ja noin tunnin päästä valutetaan perään kuumaa vettä.

Kuitenkin, jos ongelma on itse putkistossa, on kotitekoinen avaus yleensä hyvin lyhytaikainen ilo, jos edes onnistuu.

Voiko putkitukoksia ja muita viemäriongelmia ennaltaehkäistä?

Putkiongelmien ennaltaehkäisyyn kotikonstein riittää se, että varmistaa ettei viemäriin joudu ylimääräisiä esineitä tai viemärille muuten sopimatonta, kuten kosteuspyyhkeitä, lasten leluja tai vaikka suuria määriä rasvaa. Kahvinpurut, hiukset ja mm. saippuajäte ovat viemärin toiminnalle haitallista. Viemärisiivilät kannattaa puhdistaa riittävän usein.

Tehokas apu ennaltaehkäisyyn on säännöllinen putkiston huuhtelu. Tämä on ammattilaisen toteuttama toimenpide, joka tehokkaasti ylläpitää putkiston toimivuutta ja estää tukosten syntymistä.

Mikäli viemäriongelmat uusiutuvat, olisi hyvä tutkia tarkemmin, onko ongelman takana vioittunut tai väärin asennettu putkisto. Tämä toteutetaan viemärinkuvauksella, jolla saadaan tarkka kuva viemärin nykyisestä kunnosta ja toiminnasta.