Ahkeraliisan hoito

ahkeraliisaNimi: Ahkeraliisa – Impatiens walleriana
Heimo: Balsaminaceae
Kotimaa: Afrikka

Ahkeraliisa on palsamikasveihin kuuluva värikäs ja suurikukkainen koristekasvi. Ahkeraliisa on yleensä kesäkukkana käytetty, mutta sopii hyvin myös ympärivuotiseksi huonekasviksi. Ahkeraliisan lehdet ovat soikeat sekä suippokärkiset ja niissä on hammaslaitaiset reunat. Ahkeraliisa on matala (n. 20-30cm) ja se haaroittuu helposti hyvinkin leveäkasvuiseksi kukkamatoksi.

Ahkeraliisan kukat ovat kerrannaisia tai yksinkertaisia ja väritykseltään, lajikkeesta riippuen, valkoiset, violetit tai punaisen eri sävyiset. Kukissa voi olla myös raitoja tai muuta kevyttä kuviointia.

Ahkeraliisa sopii erinomaisesti esimerkiksi amppeleihin, parvekelaatikkoon, kukkapenkkiin ja kotiin valoisalle ikkunalle.

Ahkeraliisasta on risteyttämällä kehitetty monia eri lajikkeita.

YourSuprise lahjat

Ahkeraliisa vaatii kesällä runsaasti kastelua

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Ahkeraliisa vaatii kesällä runsaasti vettä koko kasvukauden ajan. Kastele varovasti etteivät kukat vahingoitu. Talvella kastellaan niukemmin. Kuivuessaan kasvi lyhistyy helposti kasaan.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Kesällä ja kukinnan aikana kerran viikossa laimeaa ravinneliuosta.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Ahkeraliisa nauttii monipuolisesti kirkkaasta valosta, mutta selviää hyvin myös puolivarjossa. Älä kuitenkaan sijoita suoraan voimakkaaseen keskipäivän auringonpaahteeseen.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Keväästä pitkälle syksyyn. Sopivassa lämpötilassa ja valoisassa paikassa ahkeraliisa voi kukkia talvellakin.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvella viihtyy parhaiten n. 15 asteen lämpötilassa ja mahdollisimman valoisassa paikassa. Kastellaan niukasti.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Siemenistä tai pistokkaista. Suotuisin aika pistokkaille keväällä tai heti alkusyksystä. Alkusyksystä otetut pistokkaat istutetaan uudelleen keväällä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Versoja on hyvä latvoa kasvin tuuheuttamiseksi. Poista kuihtuneet kukat.

Ahkeraliisa hoitovinkit lukijoiltamme


Kuva: Tintti K.

“Ahkeraliisa ollut parvekkeella Suomen säissä ja ilmoissa kesäkuusta asti. Laitoin Substral-ravinnepuikkoa ohjeen mukaan. Todella janoinen kukka. Elo-syyskuun taitteesta suurinpiirtein kasvi alkoi levätä useamman viikon (n. yli kuukauden kukkimatta); lokakuun alusta nuput alkoivat hiljalleen avautua. Ravinneliuosta (Substral) suhteessa 6+1 tässä kuussa annoin kerran. Vahdin yölämpötilaennusteita etukäteen.
– Tintti K.


Oma Ahkeraliisa hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Click or drag a file to this area to upload.

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.