Ahkeraliisan hoito

ahkeraliisaNimi: Ahkeraliisa – Impatiens walleriana
Heimo: Balsaminaceae
Kotimaa: Afrikka

Ahkeraliisa on palsamikasveihin kuuluva värikäs ja suurikukkainen koristekasvi. Ahkeraliisa on yleensä kesäkukkana käytetty, mutta sopii hyvin myös ympärivuotiseksi huonekasviksi. Ahkeraliisan lehdet ovat soikeat sekä suippokärkiset ja niissä on hammaslaitaiset reunat. Ahkeraliisa on matala (n. 20-30cm) ja se haaroittuu helposti hyvinkin leveäkasvuiseksi kukkamatoksi.

Ahkeraliisan kukat ovat kerrannaisia tai yksinkertaisia ja väritykseltään, lajikkeesta riippuen, valkoiset, violetit tai punaisen eri sävyiset. Kukissa voi olla myös raitoja tai muuta kevyttä kuviointia.

Ahkeraliisa sopii erinomaisesti esimerkiksi amppeleihin, parvekelaatikkoon, kukkapenkkiin ja kotiin valoisalle ikkunalle.

Ahkeraliisasta on risteyttämällä kehitetty monia eri lajikkeita, kuten:

Accent, Advantage, Athena, Butterfly, Cajun, Carousel, Dazzler, Double, Envoy, Fanciful, Firefly, Impreza, Mega, Musica, Novette, Patchwork, Shimmer, Showstopper, Silhouette, Spellbound, Stardust, Super Elfin, Superseed, Swirl, Tempo, Tumbler, Victorian Rose, Voodoo Mix, Xtreme.

Ahkeraliisa vaatii kesällä runsaasti kastelua

Kasvienhoito - Kastelu

Ahkeraliisan kastelu

Ahkeraliisa vaatii kesällä runsaasti vettä koko kasvukauden ajan. Pidä multa tasaisen kosteana, mutta ei liian märkänä, koska voi altistaa juurimädälle. Sisätiloissa voi vaatia päivittäistä kastelua. Ei siedä kuivumista kasvukaudella, kuivuessaan kasvi lyyhistyy helposti kasaan, mutta virkoaa taas nopeasti nesteytyksen jälkeen.

Ulkona kasvatettaessa, vältä kastelua aivan illalla, ettei vesi jää seisomaan kasviin. Jos kastellaan illalla, kannattaa välttää maan yläpuolisten kasvinosien kastelemista. Jos itse kasvi kastuu, voi se johtaa kastuneen osan mädäntymiseen ja sieniongelmiin.

Vältä kastelua suoraan kukille, koska ne vahingoittuvat herkästi.

Talvella kastelua vähennetään ja pintamulta saa kuivahtaa kevyesti ennen seuraavaa kastelua.

Sekä liiallinen, että liian vähäinen kastelu voi johtaa kukkien tippumiseen.

Kasvienhoito - Ravinteet

Kasvualusta ja lannoitus

Ahkeraliisa kasvaa parhaiten hyvin vettä läpäisevässä ja ravinnerikkaassa kasvualustassa. Tähän sopii erinomaisesti esimerkiksi Kekkilän kesäkukkamulta.

Anna kasvavalle ahkeraliisalle kesällä ja kukinnan aikana kerran viikossa laimeaa ravinneliuosta (esim. Kekkilän kastelulannoite). Ulkona, maanvaraisena kasvava ahkeraliisa voi myös tarvita lisäravinnetta, mutta tämä on paljon kasvualustan omista ravinteista kiinni.

Älä lannoita tavella.

Kasvienhoito - Valontarve

Valon tarve

Sisällä kasvatettuna, sijoita ahkeraliisa lämpimään ja kirkkaalle ikkunapaikalle. Vältä kuitenkin paahtavaa suoraa aurinkoa. Ei pidä vedosta, joten vältä heti parvekkeen oven, tai usein avattavan ikkunan edustaa.

Ulkona ahkeraliisa nauttii parhaiten puolivarjossa. Älä sijoita suoraan voimakkaaseen keskipäivän auringonpaahteeseen, joka voi aiheuttaa kasville palovaurioita. Jotkin lajikkeet voivat viihtyä lähes varjossakin, ja tarjota silti upean kukinnan.

Kasvienhoito - Kukinta

Kukinta-aika

Ahkeraliisa kukkii keväästä pitkälle syksyyn. Sopivassa lämpötilassa ja valoisassa paikassa ahkeraliisa voi kukkia talvellakin.

Kasvienhoito - Talvehtiminen

Talvehtiminen

Talvella viihtyy parhaiten n. 15 asteen lämpötilassa ja mahdollisimman valoisassa paikassa. Kastellaan niukasti.

Kasvienhoito - lisääminen

Ahkeraliisan lisääminen pistokkaista tai siemenistä

Siemenistä tai pistokkaista. Suotuisin aika pistokkaille keväällä tai heti alkusyksystä. Alkusyksystä otetut pistokkaat istutetaan uudelleen keväällä.

Lisääminen pistokkaista:

Leikkaa 10-15cm, runsaasti lehtiä sisältävä lehtiverso. Poista verson alimmat lehdet, sekä kukat ja siemenkodat.

Laita pistokas veteen ja sijoita kirkkaaseen paikkaan, mutta ei suoraan auringonpaahteeseen. Vaihda vesi muutaman päivän välein.

Kun pistokkaaseen on kasvanut juuria, istuta se multaan. Mullan sekaan voi laittaa hieman vermikuliittia tai perliittiä. Pidä kasvualusta jatkuvasti hieman kosteana.

Ahkeraliisan lisääminen siemenistä:

Siemenistä kasvattaminen voi kestää useampia kuukausia, ennen kuin ahkeraliisa on valmis kukkimaan.

Kylvä siemenet helmi-maaliskuussa pieniin purkkeihin taimi/kylvömultaan. Istuta 1-2 siementä/purkki noin 1-1.5 cm syvyyteen.

Peitä purkit kelmulla ja tee kelmuihin muutama pieni reikä hengitysaukoiksi.

Sijoita purkit valoisaan paikkaan, jossa 14-16 tuntia valoa/päivä. Tarvittaessa voi käyttää kasvivaloa.

Kun kasvi on kasvattanut verson ja yhden lehtiparin, voi kelmun poistaa ja istuttaa kasvin ruukkuun.

Kasvienhoitovinkit

Vinkkejä

Versoja on hyvä latvoa kasvin tuuheuttamiseksi. Jos kasvi alkaa näyttämään rönsyiseltä, voi sitä ehostaa esim. leikkaamalla 1/3 pois kasvin kärkiosista.

Ahkeraliisa siistii yleensä itseään, joten kuolleiden kukkien poistoa ei useinkaan tarvita, koska ne varisevat itsekseen.

Kasvituholaiset

Kasvituholaiset ja taudit

Ahkeraliisaa voi häiritä erityisesti kirvat ja vihannespunkit. Hyönteiskarkote tai esimerkiksi Neem öljystä tehty sumute voi auttaa tuholaisten häätämiseksi.

Myös muut tuholaiset voivat vaivata ahkeraliisaa.

Jotkin ahkeraliisalajikkeet ovat alttiita homeelle. Home näkyy valkoisena lehtien alapuolella. Lehdet kellastuvat ja putoavat. Tähän voi kokeilla sienien häätöaineita ja/tai altistuneen alueen leikkaaminen.

Kuva: Tintti K.

Ahkeraliisa hoitovinkit lukijoiltamme

” Ahkeraliisa ollut parvekkeella Suomen säissä ja ilmoissa kesäkuusta asti. Laitoin Substral-ravinnepuikkoa ohjeen mukaan. Todella janoinen kukka. Elo-syyskuun taitteesta suurinpiirtein kasvi alkoi levätä useamman viikon (n. yli kuukauden kukkimatta); lokakuun alusta nuput alkoivat hiljalleen avautua. Ravinneliuosta (Substral) suhteessa 6+1 tässä kuussa annoin kerran. Vahdin yölämpötilaennusteita etukäteen. ”
– Tintti K.

Hei Tintti! Kiitoksia tarkasta ahkeraliisan hoito-ohjeestasi. Tuolla varmasti muidenkin helppo saada oma kukkansa loistoon :)
– Terkuin OmaKoti.fi

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[71 arvostelua | Keskiarvo: 4.5]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)