Amaryllis, Ritarinkukka hoito-ohjeet

Ritarinkukan hoito (amaryllis)

Nimi: Ritarinkukka
Heimo: Narsissikasvit
Kotimaa: Amerikka

Ritarinkukka on kaunis ja värikäs sipulikasvi kotia koristamaan. Ritarinkukka on tunnettu suurista näyttävistä torvimaisista kukistaan, jotka piristävät ympäristöään punaisen, valkoisen/kerman tai kaksivärisen sävyissä. Kukat muodostuvat sipulista kasvavan paksun ja suoran vihreän varren päähän. Yhden varren päässä voi olla jopa 4-5 kukkaa. Kukkien koko vaihtelee lajikkeesta ja itse sipulista riippuen. Kukkien keskeltä kurkistavat pitkät keltapäiset, siitepölyn peittämät heteet. Kukkien muodostamisen jälkeen ritarinkukka kasvattaa kapeat, jopa 40-50 cm pitkät lehdet, jotka kasvavat ruusukemaisesti suoraan sipulista. Yhdestä sipulista kasvaa yleensä 3-5 lehteä. Ritarinkukka kasvaa noin 60-80 cm korkuiseksi.

Amaryllis vai ritarinkukka? Lukijat kertovat:
”Jaloritarinkukka Hippeastrum ja Amaryllis belladonna on 2 eri kasvia. Ritarinkukka Amerikasta ja Amaryllis Afrikasta. Jaloritarinkukka on hybridi ja Amaryllis on aito. Niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Nykyään Jaloritarikukat myydään erheellisesti Amaryllis nimellä. Aitoa Amaryllis belladonnaa ei enää näy oikeastaan missään. Syynä on, että amaryllis on hennompi ja sipuli on pienempi kuin ritarinkukalla ja siten ritarinkukka on näyttävämpi.”
– Vihannes

”Aito amaryllis pitää kesällä lepoa ja syksyn alussa alkaa työntämään nuppua. Ritarinkukalla on loppusyksyllä lepo ja joulukuussa työntää nuppua.”
– Aikku

Kiitoksia paljon tarkennuksista, nostimme kommentit tähän ylös kaikkien nähtäväksi. Olimme erheellisesti maininneet, että Amaryllis ja Ritarinkukka olisivat yksi ja sama kasvi, mutta korjasimme artikkelia. Mielenkiintoinen informaatio kaikille kukkatietoutta rakastaville :) Suomessa Ritarinkukka on suosittu joulunajan kukka.
– Terkuin OmaKoti.fi

Ritarinkukan kukinta ja uudelleenkukittaminen

Ritarinkukan kukittaminen uudelleen voi olla hieman vaativaa, mutta onnistuu pienellä omistautumisella toteuttamalla 10 alla olevaa kohtaa:

  1. Kukinnan jälkeen kun kukat alkavat lakastumaan, leikkaa ne pois.
  2. Kun kukan varsi alkaa kellertää, leikkaa varsi poikki läheltä sipulin kaulaa varoen vahingoittamatta lehtiä tai ilmestyneitä lehtivarsia.
  3. Sijoita kasvi mahdollisimman valoisaan paikkaan. Mitä suurempi valomäärä, sitä näyttävämpi kukinto tulee.
  4. Kastele reilusti aina kun kasvualustan pinta on kuivahtanut, mutta varmista että liika vesi valuu pois etteivät juuret homehdu.
  5. Anna ravinteita 1-2 viikon välein.
  6. Kesäksi kasvin voi viedä pihalle tai istuttaa puutarhaan keräämään energiaa tulevaa kukintaa varten.
  7. Kesän lopulla tuo kasvi takaisin sisään (jos olit sen ulos vienyt), sijoita aurinkoiseen paikkaan ja lopeta kastelu.
  8. Kun lehdet kellastuvat, leikkaa ne pois ja siirrä sipuli viileään n. 15 asteiseen pimeään paikkaan.
  9. Anna sipulin levätä 8-9 viikkoa.
  10. Levon jälkeen siirrä sipuli lämpimään aurinkoiseen paikkaan ja kastele heti runsaasti ja siirry sitten normaaliin kasteluun.

Ritarinkukan pitäisi näiden jälkeen tuottaa kukkia noin 8 viikossa.

Jos haluat että ritarinkukka kukkii jouluna, tulisi lepokauden alkaa syyskuun alussa ja loppua lokakuun lopulla.

Ritarinkukan kasvattaminen sipulista

Amaryllis RitarinkukkaKun kasvatat ritarinkukan sipulista, valitse tarkoin hyväkuntoinen ja mielellään sopivan suurikokoinen sipuli. Sipulin tulisi olla kuiva ja kiinteä eikä siinä saisi näkyä merkkejä homehtumisesta tai vahingoista. Sipulin kunto ja koko vaikuttavat paljon siitä kasvavan kasvin ominaisuuksiin, varsien ja kukkien kokoon sekä määrään.

Istuta sipulit tarpeeksi syvään ruukkuun, jotta juurilla on tilaa kehittyä. Lisää ruukun pohjalle lekasoraa salaojitukseksi. Ruukun läpimitan ei tarvits olla suuri, vain noin 2 – 3 cm suurempi kuin sipulin. Istuta sipuli ruukkuun niin että noin puolet jää kasvualustan yläpuolelle ja painele kasvualusta tiiviiksi sipulin ympäriltä. Kasvualustan olisi hyvä olla sopivasti kosteutta läpäisevää, etteivät juuret homehdu seisovan veden vuoksi. Käyttöön sopii erinomaisesti esim. multa johon on sekoitettu karkeahkoa soraa. Kastele kevyesti ja siirrä ruukku valoisaan ja lämpimään paikkaan. Pidä kasvualusta vain kevyesti kosteana kunnes juuret kehittyvät ja alkavat itse ottamaan vettä. Normaali kastelu voidaan aloittaa aikaisintaan kun sipulista on kasvanut noin 10 cm pituinen kukkavarsi.

Kasvukauden aikana pidä multa tasaisen kosteana. Anna ravinteita vasta kun kasvi alkaa kasvamaan ja tämän jälkeen lannoitetaan säännöllisesti kaliumpitoisella ravinteella. Kun kukat alkavat kehittymään ja väriä näkymään, voidaan kasvi siirtää pois suorasta auringonpaisteesta.

Ritarinkukan kastelu, valo, kukinta ja muuta…

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele hillitysti ennen kukintaa ja itse kukinnan aikana kunnes lehdet ilmestyvät. Kastele tämän jälkeen säännöllisesti pitäen multa kevyesti kosteana, älä kastele liikaa. Kuumassa voi vaatia kastelua jopa päivittäin.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna ravinteita vasta kukinnan jälkeen kun kukat ja kukkavarsi ovat lakastuneet sekä leikattu pois ja kasvi siirretty mahdollisimman valoisaan paikkkaan keräämään voimia seuraavaa kukkimista varten.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Nauttii varsinkin kasvuvaiheessa kirkkaasta ja suorasta auringonvalosta. Sietää jopa auringon paahdetta. Liian vähäinen valonmäärä vaikuttaa kukinnan runsauteen. Viihtyy 18-25 asteen lämpötilassa. Hieman viileämpi 18-20 asteen lämpötila pidentää kukkien kestoa. Alin lämpötila noin 5-8 astetta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Ritarinkukan kukinta vaihtelee marras-helmikuun välillä. Tarkempi kukinta-aika riippuu miten kasvia on hoidettu. Lukijan kommentti: ”Aito amaryllis pitää kesällä lepoa ja syksyn alussa alkaa työntämään nuppua. Ritarinkukalla on loppusyksyllä lepo ja joulukuussa työntää nuppua.”
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään lopputalvesta kasvin sivuversoista jakamalla sipuli tai irroittamalla sivusipulit varovasti emosipulista. Jos kasvi on pölyttynyt, ilmestyy siemeniä kukkiin, joista voidaan ritarinkukkaa lisätä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Jouluksi hankittu ritarinkukka selviää pienellä hoidolla ja riittää että multa pidetään kevyesti kosteana. Poista kuihtuneet kukat ellet halua kasvista siemeniä.
Amaryllis kukkii
Lukijakuva: Eki

Ritarinkukka hoitovinkit lukijoiltamme

”Kukkiessa muutaman kerran mietoa kesäkukka lannottetta. Keväällä ilmojen lämmetessä ulos aurinkoiseen paikkaan, sateelta suojaan. Kastellaan kerran viikossa kanankakkavedellä, että saadaan kasvamaan paljon lehtiä. Elokuun lopulla unohdetaan kastelu. Sisälle ennen kylmiä ja annetaan hämärässä kuivattaa lehtensä. Uhkaillaan kompostilla, jos ei ala nuppuja tulemaan. Nuppujen ilmaantuessa valoisaan paikkaan ja kastellaan varovasti kesäkukka lannoitteella Nautitaan kukkaloistosta.”
– Havununna

”Ostaessasi amarylliksen pidä se päivän tai kaksi muovissa/paperissa jotta uusi koti tulee tutuksi. Ota muovi pois. Älä siirtele paikasta toiseen. Anna niukasti vettä. Pidä lämpöisessä paikassa. Älä vie kukkaa koskaan kylmään paikkaan, esim. lasitetulle parvekkeelle. Ota pois kuihtuneet lehdet/kukat.”
– Anne Karhu

”Löysin kukkasipulin oman kylmäkaapin lattialta kenollaan. Otin sen marraskuussa pois ja laitoin uuteen multaan. Ei mennyt kauaa kunnes puski lehtiä ja kukkanuppua. Kukki 10.12 saakka 80 cm, koko hommaan meni 9 viikkoa. Kastelin miedolla kukkaravinnevedellä säästeliäästi kerran viikossa. Teki komeat juuret. Kukkasipulissa nyt yksi lehti ja odottamassa ”huilia”. Kastelen sipulia nyt säännöllisesti ja vien sen keväällä ulos, täytyy katsoa mtä sen jälkeen tapahtuu. Kukka on yksivanainen. En tiedä kuinka kauan olin sipulia säästellyt siksi oli yllätys että kukka kukki. Sai myös kasvivaloa n. 10 tuntia/pv.”
– Mimmilli

”4 vuotta olen hyysännyt samaa sipulia, Kesät ulkona ja syksystä sisään ennen yö pakkasia. Kukkii kahteen kertaan joulukuussa, 4 kukkaa saamassa varressa.”
– Eki

”Joulun jälkeen valoisan autotallin +10 asteeseen siirretty sipuli yllätti ja on kasvattanut komeat kukkavarret kesäkuussa. Itse en tiennyt että Amaryllis voi kukkia muulloinkin kuin Joulun aikaan näissä olosuhteissa :)”
– Sarivee

”Kesällä ulos kompostimultaan, syksyllä sisälle pimeään ja viileään niin kauaksi, että tulee nuppu. Sitten sisälle ja vähän kastelua. Kukan kukkavarsi on 70 cm.”
– Uudelleen kukkinut

Upeita kuvia ritarinkukasta. OmaKoti kiittää lähettäjiä :)

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[98 arvostelua | Keskiarvo: 4.3]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)