Anopinkieli, Isoanopinkieli hoito
Nimi: Anopinkieli, Isoanopinkieli – Sansevieria trifasciata
Heimo: Traakkipuukasvit
Kotimaa: Länsi-Afrikka
Anopinkieli on ainavihanta koristekasvi tuomaan kestävää vihreyttä kotiin. Anopinkieli tunnetaan myös nimellä isoanopinkieli. Anopinkieli on yksi helpoimmista kasveista kasvattaa ja hoitaa. Anopinkieli on erittäin vähään tyytyväinen ja se sietää hyvinkin monimuotoisia kasvuolosuhteita eikä sitä useinkaan vaivaa kasvituholaiset. Tämän vuoksi anopinkieli sopiikin erinomaisesti aloittelevalle viherpeukalolle. Kasvi on herkkä vain liialle kastelulle koska se voi mädättää juuret.
Anopinkielellä on pitkät nahkeat ja miekkamaiset lehdet, jotka kasvavat suoraan paksusta juurakosta ja kasvualustasta ylöspäin. Lehtien kärjet ovat jäykät sekä terävät, jonka ansiosta se lienee leikkisästi saaneen nimensäkin. Lehdet ovat tummanvihreät ja niissä on poikittaisjuovainen vaalea kuviointi sekä kellertävät reunukset. Anopinkieli voi kasvaa yleensä noin 80 cm korkuiseksi, mutta voi sopivissa kasvuoloissa venyä reilusti yli metrin pituuteen.
Anopinkieli-sukuun kuuluu kymmeniä lajeja, mutta tämä Sansevieria trifasciata on niistä tunnetuin. Lajin muut sukulaiset eroavat toisistaan lähinnä koon ja lehtien värityksen perusteella. Kaikilla lajikkeilla on kuitenkin lehdissä vihreää raidoitusta.
Anopinkieli kukkii vain harvoin, mutta voi sen tehdä jos saa kesällä riittävästi valoa riittävän pitkän ajan. Kukkiessaan kasvattaa juurakkoonsa kukkavarren, johon puhkeaa pieniä vihertävänvalkoisia kukkia. Kukat kasvavat kukkavarressa terttumaisesti. Kukat erittävät erittäin tahmeaa mettä jonka tuoksua on kuvailtu voimakkaaksi ja hyväntuoksuiseksi.
Anopinkieli on siitä mielenkiintoinen kasvi, että se kuluttaa hiilidioksidia ja tuottaa happea pimeään aikaan yöllä eikä toisinpäin kuten useimmat muut kasvit.
Anopinkielen kastelu kohtuullisesti ja lannoitus kerran kuussa
Anopinkielen kastelu
Kastele kohtuullisesti antaen kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Sopiva kasteluväli, kasvin sijoituksesta ja koosta riippuen, on noin kaksi viikkoa. Vältä liiallista kastelua koska se voi mädättää juuret. Anopinkieli voi sietää kuivuutta jopa viikkojen ajan. |
|
Anopinkielen lannoitus Hemmottele anopinkieltä laimealla ravinneliuoksella kerran tai pari kuussa keväästä syksyyn. |
|
Anopinkielen valon tarve ja lämpötila Sietää lähes kaikkia valo-olosuhteita, mutta nauttii eniten kirkkaasta valosta. Kestää melko hyvin myös suoraa paahdetta kunhan pysyy kosteana. Valon määrä vaikuttaa lehtien väritykseen. Ihanteellinen lämpötila 17-27 °C astetta. Alin lämpötila 5-10 °C astetta. |
|
Anopinkielen kukinta-aika Anopinkieli kukkii vain harvoin. Kukkiminen mahdollista mikäli anopinkieli saa kesällä riittävästi sekä riittävän pitkän ajan kirkasta valoa. |
|
Anopinkielen talvehtiminen Talvehtii mielellään aurinkoisessa ja viileässä noin 10-15 °C asteisessa paikassa. Kastelua vähennetään reilusti pitäen kasvi lähes kuivana, muuten mätänee helposti. |
|
Anopinkielen lisääminen Lisätään jakamalla kasvin juurakko keväällä. Lehtipistokkaista ympäri vuoden, leikkaamalla lehti 5-10 cm paloiksi ja istuttamalla multaan. |
|
Vinkkejä Pyyhi lehtiä kostealla liinalla. Vaihda uuteen multaan noin joka toinen vuosi. Käytä kasvualustana sopivan ilmavaa ja hiekkapitoista multaa, kuten kaktusmulta. Anopinkieli viihtyy melko ahtaassa tilassa, joten älä istuta juurakkoa liian suureen ruukkuun. Koska anopinkieli on melko korkea ja painava kasvi, kannattaa se istuttaa tukevaan keramiikka- tai saviruukkuun. |
Anopinkieli hoitovinkit lukijoiltamme
” Kastelen anopinkieliäni aina reilusti kerralla, kuvainnollisesti ”ämpärikaupalla”. Kukat ei kuitenkaan saa lillua vedessä eli aluslautaselle en koskaan jätä näkyvää vettä. Kastelukertojen välillä annan kuivahtaa reilusti. Akvaarion omistajana käytän kasteluun myös akvaarion siivouksen yhteydessä poistamaani vettä. Se tuntuu myös lannoittavan kukkiani. Muuten aika hajamielinen lannoituksen kanssa.
Isoanopinkieleni yllätti minut kukinnallaan maaliskuun lopussa pääsiäisen kunniaksi. Myöhäistalven puhtaanvalkoiset hanget ja kirkkaana pitkään paistanut aurinko ilmeisesti sai länsi-ikkunalla kasvin heräämään harvinaiseen kukoistukseensa. ”
– Atti
– Terkuin OmaKoti.fi
” Oman anopinkieleni ostin hairahduksena Lidlistä. Alle vuoden ikäinen ja kasvatti pikkuisen kaverin samaan, noin 15 cm läpimittaiseen ruukkuun, jonka poimin siitä omaansa. Artikkelista poiketen oma sansevieriani ei kuitenkaan ole raidallinen, vaan sansevieria hahnii jade black, täysin tummanvihreä anopinkieli. Kestää melkein mitä vaan ja kasvaa silmissä jopa hämärässä nurkassa. Ihana kasvi. ”
– Karukasvi
– Terkuin OmaKoti.fi
” Kastelen silloin tällöin pohjareiällisessä muoviruukussa jotta liika vesi poistuu ruukusta… ovat viihtyneet ja kasvattaa uutta lehteä! Kukkimaan en ole vielä saanut ja on jo varmaan yli 5v vanhoja kasveja! ”
– Mimosa83
” Saatu 13 vuotta sitten vävy kokelaalta. Kerran jaettu jo. Etelä ikkuna, sama paikka kesät talvet. Talvella ikkuna uumaa vissiin sen verran kylmää että se tietää talvettua. Altakastelu ruukku, kastelen harvoin. Kukkii joka vuosi vähintään yhdella kukinnolla. Huom älä kääntele, siitä se ei tykkää. Tuoksu hyvin mausteinen. ”
– peppi mummu
” Minun anopinkieleni kasvaa pimeässä nurkassa. Ei tietenkään ole kukkinut, mutta kasvaa aika hyvin, kun olen katselun melkein unohtanut. Aiemmin meinasi kuolla, kun kastelin enemmän. ”
– Raija
” Itse istutin anoppini isoon lasikulhoon. Sitten se on ikkunalaudalla, ikkuna on etelään. Voi hyvin ja kukkiikin. Sain sen mummoltani ja nyt sitä lähtee miniälleni, eli anoppia neljässä polvessa. Yli metrin lehtiä siinä on. Näyttävä kukka. ”
– Hannele Ollikainen
” Anopinkieli kasvanu aika isoksi… Paljon kasvutilaa ja vettä…. Harvoin lannotetta ”
– Lukija 1221
– Terkuin OmaKoti.fi