Atsalea, Ruukkuatsalea hoito

Atsalea, ruukkuatsalea hoito-ohjeet

Nimi: Atsalea, Ruukkuatsalea – Rhododendron Simsii
Heimo: Kanervakasvit
Kotimaa: Itä-aasia

Atsalea eli ruukkuatsalea on todella näyttävä ja runsaskukkainen pensasmainen kasvi sisätiloihin tai kesällä ulos. Ruukkuatsalealla on nahkeat, tummanvihreät lehdet. Kukat ovat suuria ja ne saattavat peittää kasvin kokonaan. Lajikkeesta riippuen kasvin koko sekä kukkien väri ja muoto vaihtelevat. Kukkien väriskaala on laaja aina valkoisesta, purppuraan ja punaisen eri sävyihin.

Kun olet ostamassa atsaleaa, valitse yksilö jonka kaikki nuput eivät ole avautuneet, jolloin saat nauttia kauemmin kukkaloistosta. Ihanteellinen kukinta-ajan lämpötila 10-18 astetta. Alin lämpötila 5 astetta eikä mielellään yli 25 asteeseen.

Ruukkuatsalean uudelleenkukitus voi olla haastavaa. Kukinnan jälkeen leikkaa kuihtuneet kukat sekä lehdet pois. Istuta atsalea viileään paikkaan happamaan kasvualustaan. Sopivan kasvualustan saat tarkoitukseen sopivalla mullalla tai sekoita tavalliseen multaan 1/3 hiekkaa ja 1/3 turvetta. Tämän jälkeen voit istuttaa kasvin ruukkuineen suojaisaan paikkaan ulos. Syyskuun saapuessa siirrä valoisaan ja viileään paikkaan n. 10 asteen lämpötilaan. Siirrä kasvi taas parin kuukauden kuluttua lämpimään ja jää odottelemaan kukkien loistoa.

Atsalea kastellaan kalkittomalla vedellä

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele säännöllisesti, mielellään pehmeällä kalkittomalla huoneenlämpöisellä vedellä. Anna mullan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Kastele niukemmin kun kasvia pidetään viileässä. Ei siedä kuivumista. Jos pääsee kuivumaan, voi ruukun upottaa huoneenlämpöiseen veteen n. 10-15 minuutiksi. Nauttii sumuttamisesta ennen kukkien puhkeamista.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna ravinteita vasta 1-2kk kukkimisen päättymisestä. Lannoita kevyesti joka toinen viikko happaman maan kasveille tarkoitetulla lannoitteella.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Viihtyy runsaassa valossa, älä kuitenkaan sijoita suoraan auringon paahteeseen.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Joulun tienoilla ja sen jälkeen.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisääminen onnistuu parhaiten pistokkaista loppukeväästä kesään.
Atsalea kukkii
Atsalea kukkii elokuussa – Kuva: Annastiina

Atsalean hoitovinkit lukijoiltamme

Toissa jouluna ostin elämäni ensimmäisen atsalean marketista. Kukinnan jälkeen kastelin sitä normaalisti koko kevään ja toukokuussa istutin sen talon seinustalle, jossa se sai aurinkoa aamupäivän ja sitten oli varjossa. Elokuun puolivälissä se alkoi yhtäkkiä kukkia todella kauniisti ja runsaasti. Syyskuussa toin sen sisään isoimman ja valoisimman ikkunan eteen, jossa sen kukkiminen jatkui peräti joulukuun alkuun, eli 4 kuukautta! Nyt odotan taas kesää, että saan laittaa taas ulos, saa nähdä tuleeko yhtä pitkää kukintoa (tai ylipäätään) tänä vuonna!
– Annastiina

Hei Annastiina, Upean näköinen atsalea (kiitoksia kuvasta :). Kylläpäs se innostui teille kukkimaan ja toivottavasti kukkii tänäkin vuonna. Olisi hienoa kuulla syksymmällä, innostuiko tarjoamaan kukkaloistoa samalla innolla :)
– Kevätterveisin, OmaKoti.fi

Sain oman atsalean kukkimaan uudelleen. Atsalea oli ulkona koko kesän omassa ruukissaan. Puolivarjoisessa paikassa koivun alla. Kastelin sateen välissä jos muistin. Ihmettelen suuresti ,että millä se alkoi tekemään kukkia, niin puolihuolimattomalla hoidolla.
– Anu

Hienoa, että olet saanut näinkin haastavan kukitettavan kukkaloistoonsa :) Joskus kukka voi yllättää, ja se mistä toinen atsalea ei tykkäisi, niin toinen tykkää. Jos sama toistuu ensikin vuonna, olet löytänyt juuri tarjoamistasi olosuhteista nauttivat yksilön ;)
– Terveisin, OmaKoti.fi

Sain oman atsalean kukkimaan uudelleen. Atsalea oli ulkona koko kesän omassa ruukussaan. Puolivarjoisessa paikassa koivun alla. Kastelin sateen välissä jos muistin. Ihmettelen suuresti, että millä se alkoi tekemään kukkia, niin puolihuolimattomalla hoidolla.
– Ihanat atsaleat

Hei! Hienoa, että atsaleasi innostui kukkimaan vaikka hoito vähemmälle jäikin. Näyttää voivan oikein hyvin, kiitoksia upeasta kuvasta :)
– Terveisin, OmaKoti.fi
Atsalea kukkii altakasteluruukussa
Atsalea kukkii altakasteluruukussa – Kuva: Ihanat atsaleat

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[100 arvostelua | Keskiarvo: 4.3]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)