Begonia hoito
Nimi: Begonia
Heimo: Begoniakasvit
Kotimaa: Etelä-Amerikka, Intia
Begonia eli vinolehti on Länsi-intiasta ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kauniskukkainen kasvilaji. Begonialajeja ja lajikkeita on monenlaisia, niin pystykasvuisia kuin riippuviakin. Begonian kukat ovat kauniit ja kooltaan aina 5 cm – 14 cm. Kukkien värit vaihtelevat valkoisesta keltaiseen ja oranssista punaisen eri sävyihin. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrannaisia.
Begoniaa voi käyttää erinomaisesti niin huonekasvina kuin parvekkeella tai ulkona kukkaistutuksissa. Huonekasveina kasvatettavat begoniat ovat saaneet nykyisen muotonsa risteytyksen tuloksena. Begonia kasvaa yleensä noin 20-50 cm korkuiseksi.
Begonia lajit ja lajikkeet
Begonialajeja on yli tuhat, ja begonia lajikkeita tuhansia. Jotkin yllättävät upeanmuotoisilla, kuvioisilla tai värisillä lehdillään, kun toiset taas luottavat näyttävään ja värikkääseen kukintoonsa.
Jos täytyisi olla yksi kasvatusohje, joka kattaisi kaikki nämä, ei se onnistuisi. Kaupallisia, Suomessa myytäviä begonioita kuitenkin yhdistää se, että valtaosa niistä nauttii samankaltaisesta hoidosta. Myytävät begoniat on jalostettu ja valittu niin, että niitä on helppo hoitaa ja kestävät hyvin suhteellisen monimuotoisiakin kasvuolosuhteita.
Suosituimmat begonia -lajit Suomessa: Pauliinabegonia, kesäbegonia, kuningasbegonia, joulubegonia, mukulabegonia ja tarhabegonia. Seuraavassa hieman lisää näistä:
Lehtibegoniat
Lehtibegonia luottaa näyttäviin lehtiinsä, eikä kasvata kukkia, tai ne ovat kovin huomaamattomat. Suurin osa lehtibegonioista ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. Lehtibegoniat sietävät hyvin varjoisia paikkoja, vaikka voi sijoittaa myös kirkkaaseen valoon. Ei kuitenkaan siedä hyvin suoraa auringonvaloa koska lehdet palavat helposti. Lehtibegoniaa kastellaan tasaiseesti ympäri vuoden ja annetaan ravinteita kerran viikossa huhtikuusta syyskuuhun. Istuta lehtibegonia uudelleen loppukeväästä toukokuussa. Helppoa lisätä lehden paloista. Suosituin lehtibegonia on kuningasbegonia.
Mukulabegoniat
Mukulabegonia (Begonia Tuberhybrida, eng. Tuberous Begonia) on saanut nimensä kasvin juuriin muodostuvien mukuloiden mukaan. Mukulabegonian kukat kukat ovat suurikokoiset värikirjo kattava. Jotkin mukulabegoniat sopivat parhaiten ruukkuun istutettavaksi, jotkin amppeliin. Mukulabegonia kukkii koko kesän ja aina lokakuulle asti. Neitobegonia on suosittu, roikkuva ja amppeliin sopiva mukulabegonia.
Mukulabegonia nauttii hajavalosta, eli se kannattaa laittaa kasvamaan suhteellisen varjoisaan paikkaan. Suora auringonpaiste kuivattaa ja näin vahingoittaa helposti lehtiä. Mukulabegonia pitää muita begonioita hieman viileämmästä kasvupaikasta, hieman alle 20°C asteessa. Liian matala tai korkea lämpötila hidastaa tai pysäyttää kasvun.
Pidä mukulabegonian kasvualusta tasaisen kosteana. Sietää huonosti liian vähäistä sekä liiallista kastelua. Liian runsas kastelu mädättää juuret. Mukulabegonian kukinnot kannattaa poistaa kun ovat kuihtuneet.
Mukulabegonian kastelu lopetetaan kun lehdet alkavat kellastumaan. Lehtien varistua belagonia voidaan siirtää lepoon viileään ja pimeään. Mukulabegonian mukula voidaan talvettaa esim. kuivassa turpeessa 10-14 °C asteessa.
Pauliinabegonia, Ruusubegonia
Pauliinabegonia eli ruusubegonia (Begonia elatior) on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva suosittu begonialajike, joka sopii niin sisätiloihin kuin ulos kasvatettavaksi. Ruusubegonia on erittäin käytetty esimerkiksi hautausmailla kestävyytensä ansiosta. Ruusubegonialla on suuret pyöreät ja vahamaiset tummanvihreät lehdet. Jos ruusubegoniaa hoidetaan oikein, se voi kukkia ympäri vuoden. Ruusubegonian kukat kukkivat valkoisin, oranssein tai punaisen eri sävyisin kukin.
Pauliinabegonia viihtyy valoisassa paikassa, mutta ei suorassa auringonpaahteessa. Kastele pitäen kasvualusta sopivan kosteana, mutta ei siedä seisovaa vettä. Kuihtuneet kukinnat kannattaa poistaa, joka siistii kasvia, säästää energiaa ja ehkäisee harmaahometta, jolle pauliinabegonia on hieman altis.
Kuningasbegonia
Kuningasbegonia (Begonia Rex) on lehtibegonioista tunnetuin. Kuningasbegonia kasvaa pensasmaisesti ja on tunnettu suurista kirjavista herttamaisista lehdistään. Lehdissä voi olla punaisen eri sävyjä, purppuraa, ruskeaa, vihreää sekä hopeanharmaata. Kuningasbegonia voi kasvaa jopa yli metrin korkuiseksi. Kuningasbegonian kasvatus voi olla hieman haastavampaa kuin muiden begonialajien. Nauttii hyvin vettä läpäisevässä kasvualustassa. Kasvi voi parhaiten sopivan varjoisassa paikassa. Liian vähäisessä valossa lehtien väri jää haaleaksi, liian kirkas valo taas kellastuttaa lehtiä. Ruskeat läikät, tai reunat lehdissä voivat viitata liian alhaiseen ilmankosteuteen.
Joulubegonia, Annansilmä
Joulubegonia, eli annansilmä (Begonia x cheimantha) on erittäin suosittu joulunajan kukka. Joulubegonia on tiheäkasvuinen kasvi ja sillä on suurikokoiset salaatinlehtimäiset, väritykseltään tummanvihreät lehdet. Joulubegonia on yleensä yksivuotinen, eli ne usein säilytetään kukinnan ajan, jonka jälkeen heitetään pois. Kukat voivat kuitenkin säilyä kasvissa useamman viikon.
Joulubegonia viihtyy kukinnan aikana runsaassa valossa, vaikkakin tämäkin begonialaji on suoralle auringonpaahteelle herkkä. Kastele säännöllisesti haalealla vedellä pitäen kasvualusta tasaisen kosteana, mutta ei liian märkänä.
Lue tarkemmat joulubegonian hoito-ohjeet täältä >>
Kesäbegonia
Kesäbegonialla (Begonia x semperflorens, eng. Wax begonia) voi olla vihreät tai punertavat lehdet, jotka ovat pyöreähköt. Kukinnat kasvavat terttuina ja voivat olla valkoisia, punaisia, vaaleanpunaisia tai oransseja. Kesäbegonioita on matalakasvuisia (15–20 cm) ja korkeakasvuisia (25–30 cm). Kesäbegonia on suosittu hautakasvi, koska se on suhteellisen kestävä sietäen varjoakin sekä kuumuutta ja kuivia olosuhteita.
Kesäbegonia sietää muita begonialajeja paremmin auringon valoa, mutta pitkäaikainen suora auringonpaahde voi olla kesäbegoniallekin liikaa. Sietää monipuolista kastelua, hieman kuivuutta ja märkyyttäkin, mutta ei seisovaa vettä.
Tarhabegonia
Tarhabegonia on kesäbegoniasta jalostettu, helppohoitoinen begonialajike. Tarhabegonia on lämmön, kuivuuden ja vähäisten valo-olosuhteiden kestävä ja siksi suosittu mm. hautakukkana. Kestää myös hyvin rankempaakin sadetta. Tarhabegonialla on kiiltävät, hieman keihäänkärkimäiset lehdet. Kasvattaa näyttävät punaiset kukat. Tarhabegonia on kestävyydensä ansiosta hyvinkin helppohoitoinen.
Neitobegonia
Neitobegonia (myös karjalanneidoksi kutsuttu) on suosittu amppelikasvi. Neitobegonian, jopa 40-50cm pitkiksi kasvavat versot riippuvat näyttävästi amppelista, tai korkeasta ruukusta. Neitobegonia kuuluu mukulabegonioihin. Neitobegonialla on alaspäin riippuvat, valkoisen, punaisen tai keltaisen sävyiset upeat kukat. Neitobegonia viihtyy ravintorikkaassa ja ilmavassa mullassa. Sietää monenlaisia valo-olosuhteita. Hyvä suojata kovalta tuulelta ja sateelta etteivät kukat varise. Kastellaan tasaisesti, mutta ei siedä ylikastelua, joka mädättää juuret. Tämä kannattaa muistaa ulos istutettaessa.
Begonia nauttii sopivasta kosteudesta ja kirkkaasta hajavalosta
Suurin osa Suomessa myytävistä begonioista nauttii samankaltaisesta hoidosta
Begonian kasteluKastele begoniaa säännöllisesti antaen pintamullan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Begonia on melko herkkä kasvi sekä kuivumiselle, että liialle kastelulle. Liika kastelu voi aiheuttaa juurimätää. Paksulehtiset begoniat vaativat hieman ohutlehtisiä vähemmän kastelua. Jos begonian lehdet alkavat ruskistua kärjistään tai muista lehden osistaan, voi ilmankosteus olla liian vähäinen. Jos ilmankosteus on alhainen, kannattaa begoniaa sumutella. Liiallista sumuttelua kannattaa kuitenkin välttää sillä se voi aiheuttaa lehdissä sienikasvua. |
|
Beginian kasvualusta ja lannoitus
|
|
Begonian valon tarve ja lämpötilaBegoniat nauttivat kirkkaasta hajavalosta, mutta ne tulisi suojata suoralta auringonpaahteelta etteivät lehdet pala. Lehtibegoniat viihtyvät parhaiten hieman muita begonialajeja varjoisammassa paikassa. Ulos istutettuna begonia sietää hieman voimakkaampaa valoa, mutta kastelusta tulee huolehtia. Jos begonian lehdet haalistuvat, on se todennäköisesti saanut liian vähän valoa. Begonialle sopiva lämpötila on noin 18-22°C astetta. |
|
Begonian kukintaBegoniasta riippuen voi kukkia kesän ajan tai ympäri vuoden. Mukulabegonia kukkii koko kesän ja aina lokakuulle asti. Annansilmä, eli joulubegonia kukkii loppusyksystä joulukuuhun. Begonian eri lajien ja lajikkeiden kukkien väri, koko ja muoto on todella kirjava. Värejä on valkoisesta, oranssiin, keltaiseen ja punaisen eri sävyihin. |
|
Begonian talvehtiminenYmpäri vuoden kukkivat begonit viihtyvät parhaiten valoisassa, noin 18 °C asteessa. Mukulabegoniat talvehtivat viileässä ja pimeässä. Kun lehdet ovat kuihtuneet, tai kun ensimmäiset yöpakkaset tulevat, kaiva begoniat varovasti maasta. Levitä begoniapaakut sanomalehdelle kuivumaan noin viikoksi. Poista lehdet ja ravistele ylimääräinen multa pois. Laita mukulat paperipusseihin (mielellään yksittäin kosteuden aiheuttaman ongelmien välttämiseksi). Säilytä pimeässä, viileässä ja kuivassa paikassa. Istuta uudestaan keväällä. Voit talvehdittaa mukulabegonian myös ruukussa, mutta kasvualustan täytyy kuivua kokonaan ennen kuivaan, viileään ja pimeään sijoittamista. Kesäbegonian voi siirtää ulkoa sisälle kirkkaaseen valoon ja vähentää kastelua. Begonia voi tiputtaa sisään tuodessa lehtiänsä, mutta pitäisi virota tästä. Ennen sisälle tuomista, tarkista että kasvi on terve, eikä siinä ole tuholaisia. |
|
Begonian LisääminenBegoniaa lisätään varsi- tai latvapistokkaista. |
|
Vinkkejä
Poista varovasti kuihtuneet ja kuolleet kukat varsineen. Jos sijoitat begonian parvekelaatikkoon tai puutarhaan, suojaa se sateelta jolloin kasvin lehdet säilyvät kauniina. Jos kasvutilaa riittää, voi begoniasta kasvaa suurehko pensas. Begonian kasvua ja kokoa voidaan hillitä leikkaamalla ja latvomalla kasvia. |
Begonia myrkyllisyys – Sisältää suun limakalvoja ärsyttäviä kalsiumoksalaattikiteitä
Begonia on hieman myrkyllinen, ja begonian sisältämät kalsiumoksalaattikiteet voivat ärsyttää mekaanisesti suun limakalvoja. Varsinkin kissa -talouksia varoitetaan begonian myrkyllisyydestä. Kalsiumoksalaattikiteet voivat aiheuttaa nielemisvaikeuksia, limakalvojen turvotusta, suun kipuilua ja oksentamista sekä näistä oireista seurannutta ruokahaluttomuutta. Oireet menevät yleensä ohi täysin itsestään, mutta oireita voi helpottaa huuhtelemalla kotieläimen suuta vedellä. Myös pieni määrä hylamaitoa tai jogurttia voi auttaa. Lääkeainetta, sukralfaattia voi antaa suojaamaan ruokatorven ja mahalaukun kalvoja.
Lähde: Sympaatti eläinklinikat