Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Begonia hoito

Begonia hoito

Nimi: Begonia
Heimo: Begoniakasvit
Kotimaa: Etelä-Amerikka, Intia

Begonia eli vinolehti on Länsi-intiasta ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kauniskukkainen kasvilaji. Begoniaa pidetään usein kertakäyttökasvina, jolloin se hävitetään kukinnan jälkeen. Begonialajikkeita on monenlaisia, niin pystykasvuisia kuin riippuviakin. Begonian kukat ovat kauniit ja kooltaan aina 5 cm – 14 cm. Kukkien värit vaihtelevat valkoisesta keltaiseen ja oranssista punaisen eri sävyihin. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrannaisia.

Begoniaa voi käyttää erinomaisesti niin huonekasvina kuin parvekkeella tai ulkona kukkaistutuksissa.
Huonekasveina kasvatettavat begoniat ovat saaneet nykyisen muotonsa risteytyksen tuloksena. Begonia kasvaa yleensä noin 20-50 cm korkuiseksi.

Lehtibegoniat

Suurin osa lehtibegonioista (Begonia beleaf) ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. Lehtibegonialla on useimmiten suuret ja kauniin värikkäät lehdet. Lehtibegoniat nauttivat kirkkaasta valosta ja kosteasta ilmastosta. Ei kuitenkaan siedä hyvin suoraa auringonvaloa koska lehdet palavat helposti. Lehtibegoniaa kastellaan tasaiseesti ympäri vuoden ja annetaan ravinteita kerran viikossa huhtikuusta syyskuuhun. Istuta lehtibegonia uudelleen loppukeväästä toukokuussa. Helppoa lisätä lehden paloista.

Mukulabegoniat

Mukulabegonia (Begonia Tuberhybrida) on saanut nimensä kasvin juuriin muodostuvien mukuloiden mukaan. Mukulabegonian kukat kukat ovat suurikokoiset värikirjo kattava. Jotkin mukulabegoniat sopivat parhaiten ruukkuun istutettavaksi, jotkin amppeliin. Mukulabegonia kukkii koko kesän ja aina lokakuulle asti.
Pidä mukulabegonian kasvualusta tasaisen kosteana. Sietää huonosti liian vähäistä sekä liiallista kastelua. Liian runsas kastelu mädättää juuret. Mukulabegonian kastelu lopetetaan kun lehdet alkavat kellastumaan. Lehtien varistua belagonia voidaan siirtää lepoon viileään ja pimeään. Mukulabegonian mukula voidaan talvettaa esim. kuivassa turpeessa 10-14 °C asteessa.


Suosituimmat begonia -lajikkeet: Pauliinabegonia, kuningasbegonia sekä joulubegonia.

Pauliinabegonia, RuusubegoniaPauliinabegonia-ruusubegonia

Pauliinabegonia eli ruusubegonia (Begonia elatior) on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva suosittu begonialajike, joka sopii niin sisätiloihin kuin ulos kasvatettavaksi. Ruusubegonia on erittäin käytetty esimerkiksi hautausmailla kestävyytensä ansiosta. Ruusubegonialla on suuret pyöreät ja vahamaiset tummanvihreät lehdet. Jos ruusubegoniaa hoidetaan oikein, se voi kukkia ympäri vuoden. Ruusubegonian kukat kukkivat valkoisin, oranssein tai punaisen eri sävyisin kukin.

Kuningasbegoniakuningasbegonia

Kuningasbegonia (Begonia Rex) on lehtibegonioista tunnetuin. Kuningasbegonia kasvaa pensasmaisesti ja on tunnettu suurista kirjavista herttamaisista lehdistään. Lehdissä voi olla punaisen eri sävyjä, purppuraa, ruskeaa, vihreää sekä hopeanharmaata. Kuningasbegonia voi kasvaa jopa yli metrin korkuiseksi.

Joulubegonia, AnnansilmäJoulubegonia - Annansilmä hoito-ohjeet

Joulubegonia, eli annansilmä (Begonia x cheimantha) on vanhimpia viljeltyjä begonialajikkeita ja erittäin suosittu joulunajan kukka. Joulubegonia on tiheäkasvuinen kasvi ja sillä on suurikokoiset salaatinlehtimäiset, väritykseltään tummanvihreät lehdet. Joulubegonia on yleensä yksivuotinen, eli ne usein säilytetään kukinnan ajan, jonka jälkeen heitetään pois. Kukat voivat kuitenkin säilyä kasvissa useamman viikon.

Begonia nauttii sopivasta kosteudesta ja kirkkaasta hajavalosta

Kaikki begonia -lajikkeet nauttivat samankaltaisesta hoidosta.

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele begoniaa säännöllisesti antaen pintamullan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Begonia on melko herkkä kasvi sekä kuivumiselle että liialle kastelulle. Paksulehtiset begoniat vaativat hieman ohutlehtisiä vähemmän kastelua. Jos begonian lehdet alkavat ruskistua kärjistään, on ilmankosteus liian vähäinen. Begonian liiallista sumuttelua kannattaa kuitenkin välttää sillä se voi aiheuttaa lehdissä sienikasvua.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna kasvukaudella laimeaa kukaravinnetta jokaisen tai joka toisen kastelukerran yhteydessä. Begonia viihtyy parhaiten ravinteikkaassa ja ilmavassa, vettä läpäisevässä kasvualustassa.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Begoniat nauttivat kirkkaasta hajavalosta, mutta ne tulisi suojata suoralta auringonpaahteelta etteivät lehdet pala. Begonia viihtyy parhaiten 18-22°C asteessa. Ulos istutettuna begonia sietää hieman voimakkaampaa valoa, mutta kastelusta tulee huolehtia. Jos begonian lehdet haalistuvat, on se todennäköisesti saanut liian vähän valoa.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Lajikkeesta riippuen begonia voi kukkia kesän ajan tai ympäri vuoden. Mukulabegonia kukkii koko kesän ja aina lokakuulle asti.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Mukulabegoniat talvehtivat viileässä ja pimeässä. Ympäri vuoden kukkivat begonit viihtyvät parhaiten valoisassa, noin 18 °C asteessa
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Begoniaa lisätään varsi- tai latvapistokkaista.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Poista varovasti kuihtuneet ja kuolleet kukat varsineen. Jos sijoitat begonian parvekelaatikkoon tai puutarhaan, suojaa se sateelta jolloin kasvin lehdet säilyvät kauniina. Jos kasvutilaa riittää, voi begoniasta kasvaa suurehko pensas. Begonian kasvua ja kokoa voidaan hillitä leikkaamalla ja latvomalla kasvia.

 

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.