Fiikus, kumiviikuna, huonekumipuu hoito

Fiikus - kumiviikuna - huonekumipuu hoito-ohjeet

Nimi: Fiikus, kumiviikuna, huonekumipuu – Ficus elastica
Heimo: Mulperikasvit
Kotimaa: Intia, Malaija

Fiikus eli kumiviikuna eli huonekumipuu on helppohoitoinen ikivihreä puu kodin näyttäväksi koristekasviksi. Fiikusta kutsutaan kumiviikunaksi ja huonekumipuuksi sen sisältävän kumimaisen maitiaisnesteen vuoksi. Periaatteessa fiikus tarkoittaa kasvin laajempaa lajiryhmää, mutta nimitystä on alettu käyttämään nimenomaan kumiviikunasta.

Luonnollisessa ympäristössään fiikuksesta kasvaa suuri puu, mutta ruukun koolla pystytään tehokkaasti säätelemään puun kasvua. Oikein hoidettuna kumiviikuna kasvaa kotioloissakin 60cm:stä aina muutamien metrien korkuiseksi. Pienenä kasvina fiikus muistuttaa enemmän puuvarista pensasta kuin puuta. Fiikus on hyvin suosittu kasvi julkisten tilojen koristamiseen suurien lehtiensä ja helppohoitoisuuden ansiosta. Fiikus ei tarvitse paljoa valoa ja sietää hyvin viileämpääkin ilmastoa.

Fiikuksella on nahkeat, suurikokoiset tummanvihreät lehdet, jotka säilövät tehokkaasti vettä itseensä. Fiikus nauttiikin enemmän hieman kuivasta kasvualustasta kuin liian märästä. Fiikus vaatii hyvin voidakseen melko korkean ilmankosteuden, joten sitä olisi hyvä sumutella aika ajoin.

Fiikus poistaa tehokkaasti huoneilman epäpuhtauksia, kuten formaldehydia.

Fiikuksen hoitoon riittää säännöllinen kastelu, ravinteet ja valo

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele säännöllisesti keväästä syksyyn antaen pintamullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Vältä kastelemasta läpimäräksi. Liika sekä liian vähäinen kastelu aiheuttavat lehtien varisemisen. Nauttii kosteasta huoneilmasta, joten sumuttele silloin tällöin ja pyyhi lehtiä kostealla liinalla. Talvella kastele hiukan niukemmin.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna kasviravinnetta huhtikuusta elokuuhun jopa viikon välein.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Runsas hajavalo. Selviää myös puolivarjossa. Älä sijoita suoraan auringonpaahteeseen, koska lehdet muuttuvat ruskeiksi. Viihtyy parhaiten 16-25 °C asteessa. Alin lämpötila 5°C astetta. Suojattava talvella vedolta.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Fiikusta voidaan lisätä lehtipistokkaista keväällä. Puhdista pistokkaan maitiaisnesteestä ja laita veteen tai multaan juurtumaan.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Istuta nuori fiikus uudestaan joka kevät – alkukesä. Vanhemmalle kasville riittää mullanvaihto joka 2-3 vuosi ja jos kasvi on kovin suuri, voit vaihtaa ainoastaan pintamullan. Latvo nuorta fiikusta tehokkaasti aikaisin keväällä, jotta se haaroittuu ja kasvusta tulee tiheämpää. Leikkauskohdasta vuotaa maitiaisnestettä, mutta vuoto tyrehtyy pian.

Fiikus/kumipuu hoitovinkit lukijoiltamme

”Ahkera sumuttelu (min.3 x vrk) ja runsas hajavalo/epäsuora auringonvalo sekä talvisin sinertävä kasvivalaisin on pitänyt kumipuuni tuuheana ja terveenä. Pimeässä varistaa lehtiä ja lopettaa kasvamasta. Merileväuute ja jauhemainen kesäkukkaravinne ovat olleet kumipuulle mieluisia ravinteita. Lisäksi mullan joukkoon karkeaa hiekkaa ja ruukun pohjalle salaojitus lecasoralla niin juuristo voi hyvin. Joskus jauhan hienoksi puhdistettuja kananmunankuoria ja sekoitan mullanvaihdon yhteydessä tai pintamultaan.
– Danaerys

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[81 arvostelua | Keskiarvo: 4.4]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)