Flamingonkukka kukkii

Flamingonkukan hoito

Nimi: Flamingonkukka – Anthurium andraeanum
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Keski- ja Etelä-Amerikka

Flamingonkukka on kestävä kukka, jos tietyistä kasvin tarpeista pidetään tarkkaa huolta. Näitä ovat riittävä ilmankosteus ja säännöllinen kastelu. Flamingonkukka on juuriltaan herkkä, joten uudelleenistutus täytyy tehdä varovaisesti sekä huolellisesti.

Flamingonkukka, eli Andrenflamingonkukka on ympäri vuoden värikkäästi kukkiva vehkakasvi. Flamingonkukalla on isokokoiset tummanvihreät ja herttamaiset lehdet, jotka voivat kasvaa jopa 50cm pitkiksi. Kukinto koostuu puikulamaisesta kukasta ja suuresta vahapintaisesta suojuslehdestä. Puikulakukka kasvaa noin 10cm pitkäksi ja on yleensä väriltään oranssi tai keltainen. Suojuslehden väri taas vaihtelee lajikkeesta riippuen aina valkoisesta pinkkiin, keltaiseen, tummanpunaiseen, vihreään tai ruskeaan. Kukinto voi säilyä useamman kuukauden.

Flamingonkukkia on monia eri lajeja ja ne ovat valjastettu useimmiten leikkokukkatuotantoon. Leikkokukkina myytävät flamingonkukat on erityisesti jalostettu kestäviksi sekä helppohoitoisiksi.

Flamingonkukka on lievästi myrkyllinen. Kasvista erittyvä neste voi ärsyttää ihokosketuksessa.

Flamingonkukan leikkaaminen ja trimmaaminen

Flamingonkukkaa pystyy ja kannattaakin leikata, että kasvi pysyy ryhdissä. Liiallinen lehtimäärä voi myös nuuduttaa kasvin. Trimmaaminen kannattaa toteuttaa hyvin puhdistetuilla saksilla ja käyttää suojakäsineitä, sillä flamingonkukka erittää ihoa ärsyttävää nestettä.

Aloita trimmaaminen ylhäältä poistaen värinsä menettäneet ja huonokuntoiset tai kuolleet lehdet. Voit myös leikata rönsyilevät lehdet siistimmän ulkomuodon saamiseksi. Jätä kuitenkin vähintään 5 lehteä kasviin. Leikkaa kuihtuneet ja kuolleet kukat varren tyvestä. Uudet kukat eivät kasva vanhoista varsista.

Flamingokukan kastelu, lannoitus ja valon tarve

Kasvienhoito - Kastelu Flamingonkukan kastelu
Kastele säännöllisesti kalkittomalla vedellä pitäen kasvualusta tasaisen kosteana. Älä päästä multaa kuivaksi tai kastele liikaa. Liika kastelu tukehduttaa kasvin juuret. Kasvukaudella vedentarve suurempi. Joskus flamingoa voi hemmotella pienellä suihkulla. Nauttii korkeasta ilmankosteudesta, joten sumuttele usein tai asenna lähelle ilmankostutin.
Kasvienhoito - Ravinteet Flamingonkukan kasvualusta ja lannoitus
Kasvualustana toimii parhaiten vähäkalkkinen happamahko multa, johon on lisätty ilmavuutta sekoittamalla esim. lecasoraa. Kekkilän orkideamulta sopii tarkoitukseen erinomaisesti, jossa on hyvin vettä läpäisevä ja ilmava rakenne.Anna ravinteita kastelujen yhteydessä keväästä syksyyn. Flamingonkukalle kelpaa herkuksi Kekkilän Luonnonmukainen lannoite tai nestemäinen Kukkaravinne.
Kasvienhoito - Valontarve Flamingonkukan valon tarve ja lämpötila
Nauttii kirkkaasta hajavalosta. Älä sijoita suoraan paahteeseen. Kesällä mielellään länsi- tai itä-ikkunalle. Pärjää myös varjoisammassakin paikassa, mutta vaikuttaa kukintaan heikentävästi. Viihtyy parhaiten kesät talvet noin 20°C asteessa. Älä päästä lämpötilaa alle 15°C. Ei siedä vetoisuutta tai kylmää. Sijoita kauemmaksi ovista tai avoimista ikkunoista.
Kasvienhoito - Kukinta Flamingonkukan kukinta
Flamingonkukka kukkii mihin aikaan vuodesta tahansa, mutta on näyttävä ilman kukkiakin.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Flamingonkukan talvehtiminen

Talvehtii valoisassa paikassa 18-20°C.

Kasvienhoito - lisääminen Flamingonkukan lisääminen
Lisätään isommasta yksilöstä juurakosta jakamalla uudelleenistutuksen yhteydessä keväällä. Varmista, että jakopalassa on mukana sekä vartta, että juurta.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
istuta nuori flamingonkukka uudestaan joka kevät. Vanhemmille kasveille riittää uudelleenistutus joka toinen kevät, jolloin ne voidaan myös jakaa. Pintamullan voi kuitenkin vaihtaa iäkkäämmällekin kasville vuosittain. Uudelleenistutuksessa kannattaa olla erittäin varovainen paksujen juurien kanssa. Aseta ensin kasvi uuteen ruukkuun ja sitten lisää multaa varovaisesti täyttäen juurien välit. Rikkoontunut juuri alkaa helposti mätimään ja tappaa kasvin.
Flamingonkukka kukkii
Flamingonkukka kukkii pohjoisenpuolen ikkunalla – Lukijakuva

Flamingonkukka hoitovinkit lukijoiltamme

” Flamingonkukkaa on ihailleet monet vieraat. On jatkuvasti kukkiva ja helppohoitoinen. On pohjoisenpuolen ikkunalla ja tuo iloa ruokapöydällä. ”
– Lukija 9299

Hei! No kyllä on näyttävä flamingonkukka, eikä ole ihmekään että vieraat ihailevat. Upea kuva, kiitoksia :)
– Terkuin OmaKoti.fi

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[70 arvostelua | Keskiarvo: 4.4]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)