Gardenia, Keikarinkukka hoito

Gardenia - Keikarinkukka hoito-ohjeet

Nimi: Gardenia, Keikarinkukka – Gardenia augusta
Heimo: Matarakasvit
Kotimaa: Kiina, Japani, Taiwan

Gardenian hoito on melko helppoa, mutta uudelleenkukittaminen haastavaa. Kukitus vaatii vakaat lämpötilat ja korkean ilmankosteuden. Varistaa myös helposti kukannuppunsa mikäli lämpötila tai ilmankosteus vaihtelevat äkillisesti tai kasvi on vetoisassa paikassa.

Gardenia eli keikarinkukka on ikivihreä pensaskasvi, joka on tunnettu näyttävistä hyväntuoksuisista kukistaan ja kiiltävistä tummanvihreistä lehdistään. Muodostaa kukkia yleensä talvella, mutta on myös kasveja jotka aloittavat kukintansa vasta keväämmällä. Kukat ovat kerrannaiset ja väri vaihtelee valkoisesta kevyesti keltaisen sävyiseen.

Usein gardenia, eli keikarinkukka on kertakäyttöinen kasvi ja se hävitetään kukinnan jälkeen. Talvella viihtyy mainiosti sisätiloissa ja kesällä voi viedä ulos puolivarjoisaan paikkaan. Gardenia kasvaa n. 30-35cm kokoiseksi. Gardenia on ollut suosittu kukka mm. morsiuskimpuissa.

Gardenia pitää kalkittomalla vedellä kastelusta ja happamasta mullasta

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastellaan säännöllisesti kalkittomalla vedellä pitäen kasvualusta tasaisen kosteana, muttei liian märkänä. Herkkä kuivumiselle, jolloin kukat ja nuput varisevat helposti. Nauttii korkeasta ilmankosteudesta.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna happamassa maassa viihtyville kasveille tarkoitettua ravinnetta noin kerran viikossa keväästä syksyyn.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Viihtyy valoisassa paikassa, mutta suojattava suoralta auringonpaahteelta. Kasvin siirtäminen, niin että valolähteen suunta vaihtuu, voi aiheuttaa nuppujen varisemisen.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Kukkii useimmiten talvella. Kukinta edellyttää korkean ilmankosteuden sekä tasaisen lämpötilan. Päivisin 18-23 astetta ja öisin mielellään alle 18 astetta.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Viihtyy parhaiten talvella noin 15 asteen lämpötilassa, jolloin kukannuput alkavat kehittymään. Liian korkea lämpö voi aiheuttaa nuppujen varisemisen.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisääminen latvapistokkaista ympäri vuoden. Pistokkaat vaativat n.20-25 asteen lämpötilan.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Voidaan istuttaa udestaan keväällä vähäkalkkiseen kasvualustaan, valmiiseen vähäkalkkiseen multaseokseen tai sekoittamalla normaaliin multaan hiekkaa. Suurikokoisia kasveja voi leikellä kukinnan jälkeen.

Gardenia hoitovinkit lukijoiltamme


Kuva: Helena

”Kukkakaupasta ostin joitain vuosia sitten kevättalvella pienehkön kukkivan gardenian ja epäluuloisena sen selviämisestä talven yli, alkoikin se uudelleen kukkimaan syksyllä. Nyt se on kukkinut silloin tällöin muutaman kukan. En ole kovin tarkka kukkien hoidossa ja tämäkin gardenia joutuu välillä kuivumaan niin että lehdet alkaa lurpattamaan ennen kuin muistan kastella sitä. Luulen kuitenkin että parasta tälle gardenialle on talvella n. 18 asteen lämpötila, jossa se saa olla kuitenkin ikkunalla valossa. Kasvi on kasvanut muutamassa vuodessa niin että nyt olisi aika leikata sitä.”
– Helena

”Meidän gadenialla on ikää 20 vuotta ja äitini osti sen minulle kukkakaupasta. Kukka kukki ympäri vuoden tehden upeita ja ihanan tuoksuisia kukkia. Kasteluveden annoin seisoa enkä lannoittanut. Välillä kukka oli todella kuiva, kun unohdin kastella.

Harmikseni ostin Ikeasta uuden gardenian ja siinä oli punkki joka levisi tähän vanhaan valtavan suureen gardeniaani. Sitä olen myrkyttänyt. Lehdet putosivat ja nyt istutin kukan ulos kesäksi. Hyvää ei tee tämä jatkuva sade. Varoituksena haluan sanoa, että kukat kannattaa ostaa kukkakaupasta sillä ne ovat terveitä. Eikä gardeniaa kannata hoitaa liikaa eli kastella. Multa saa välillä kuivua.
– Päivi

”Sain kerran gardenian kukkimaan uudelleen, vaikka edellisen kukinnan jälkeen kasvista oli kuihtunut varmaan 2/3. Tulin kerran opiskelijakämppääni viikonlopun jälkeen ja huomasin tuoksun heti ovella. Kyllä oli ihmeellistä! Ilmeisesti supervaloisa ja -lämmin kämppäni oli saanut tämän aikaan.
– Ilona

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[36 arvostelua | Keskiarvo: 4.5]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)