Gerbera, Sädelatva hoito

Gerbera - Sädelatva hoito-ohjeet

Nimi: Gerbera, Sädelatva – Gerbera Jamesonii
Heimo: Asterikasvit
Kotimaa: Etelä-Afrikka

Gerbera eli sädelatva on isokukkainen ja koristeellinen perenna. Gerbera sopii erinomaisesti kasvatettavaksi sisätiloihin tai kesällä ulos esim. terassille tai parvekkeelle. Aikaisemmin Gerberaa käytettiin enimmäkseen leikkokukkana, mutta risteyttämällä siitä on jalostettu huonekasviksi matalampi ja tiiviskasvuisempi lajike. Gerberan lehdet ovat suurikokoiset, liuskaiset ja nahkeapintaiset.

Kukkiessaan muodostaa näyttäviä päivänkakkaraa muistuttava kukkia. Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrannaiset ja väritykseltään vaaleasta keltaiseen, oranssiin tai punaisen eri sävyihin.

Gerbera eli sädelatva poistaa tehokkaasti kemiallisia kaasuja huoneilmasta pitäen huoneilman puhtaampana.

Gerberan, Sädelatvan hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele säännöllisesti. Käytä kasteluun mieluiten kalkitonta vettä. Anna mullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Liika kastelu voi aiheuttaa juurien mätänemisen.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna laimennettua lisäravinnetta kasvukaudella noin 1-2 kertaa kuussa.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Nauttii voimakkaasta auringosta. Sietää jopa suoraa auringonpaahdetta, mutta se saattaa lyhentää hieman kukinta-aikaa. Alin lämpötila 5 astetta. Nauttii parhaiten 10-18 asteen lämpötilasta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Gerberan paras kukinta-aika on keväästä syksyyn.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvella viihtyy parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa, mikä edistää kukintaa keväällä.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään siemenistä keväällä tai jakamalla kasvi. Siemenistä lisättäessä voi kukintavaiheeseen kehittyminen olla hidasta.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Istuta uudelleen joka toinen vuosi. Poista kellastuneet lehdet ja kuihtuneet kukat.

Gerbera / Sädelatva hoitovinkit lukijoiltamme

”Valoa runsaasti mutta ei suoraa paahdetta, muuten läkähtyy. Runsas kastelu alusvadille. Lannoitusta kukinta-aikana 2-3 kertaa kuussa. Talvetus ikkunan valossa vähän kastellen!”
– nimetön


Oma Gerbera, Sädelatva hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Jos sinulla on ongelmia kukkasi kanssa, voit myös lähettää kysymyksiä. OmaKoti.fi ei aina kerkeä kysymyksiin vastaamaan, mutta lukijamme varmasti auttavat mielellään.

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.