Gerbera, Sädelatva hoito

Gerbera - Sädelatva hoito-ohjeet

Nimi: Gerbera, Sädelatva – Gerbera Jamesonii
Heimo: Asterikasvit
Kotimaa: Etelä-Afrikka

Gerbera eli sädelatva on isokukkainen ja koristeellinen perenna. Gerbera sopii erinomaisesti kasvatettavaksi sisätiloihin tai kesällä ulos esim. terassille tai parvekkeelle. Aikaisemmin Gerberaa käytettiin enimmäkseen leikkokukkana, mutta risteyttämällä siitä on jalostettu huonekasviksi matalampi ja tiiviskasvuisempi lajike. Gerberan lehdet ovat suurikokoiset, liuskaiset ja nahkeapintaiset.

Kukkiessaan muodostaa näyttäviä päivänkakkaraa muistuttava kukkia. Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrannaiset ja väritykseltään vaaleasta keltaiseen, oranssiin tai punaisen eri sävyihin.

Gerbera eli sädelatva poistaa tehokkaasti kemiallisia kaasuja huoneilmasta pitäen huoneilman puhtaampana.

Gerberan, eli sädelatvan kastelu säännöllisesti ja kalkittomalla vedellä

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele säännöllisesti. Käytä kasteluun mieluiten kalkitonta vettä. Anna mullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Liika kastelu voi aiheuttaa juurien mätänemisen.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna laimennettua lisäravinnetta kasvukaudella noin 1-2 kertaa kuussa.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Nauttii voimakkaasta auringosta. Sietää jopa suoraa auringonpaahdetta, mutta se saattaa lyhentää hieman kukinta-aikaa. Alin lämpötila 5 astetta. Nauttii parhaiten 10-18 asteen lämpötilasta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Gerberan paras kukinta-aika on keväästä syksyyn.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvella viihtyy parhaiten viileässä ja valoisassa paikassa, mikä edistää kukintaa keväällä.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään siemenistä keväällä tai jakamalla kasvi. Siemenistä lisättäessä voi kukintavaiheeseen kehittyminen olla hidasta.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Istuta uudelleen joka toinen vuosi. Poista kellastuneet lehdet ja kuihtuneet kukat.
Gerbera auringon tarve
Kuva: Kukka-Jorzu

Gerbera / Sädelatva hoitovinkit lukijoiltamme

”Hei, ostin ison gerberan ja vaikuttaa siltä että suorassa auringon valossa kukka läkähtyy ja taivuttaa kukkavartensa. Joissakin ohjeissa mainitaan että viihtyisi suorassa auringonvalossakin mutta koska ruukku lämpenee auringon valosta ehkä liikaa niin se saa kukan pyörtyilemään! :D Täytyy etsiä sille hieman suojaisampi paikka (etelä-länsi parveke).”
– Kukka-Jorzu

Hei Kukka-Jorzu! Yleensä gerbera tosiaan tykkää voimakkaasta auringonvalosta, mutta huomiossasi voi hyvin olla totuuden siemen. Tämä on hyvä vinkki niille, joiden gerbera myös pyörtyilee ilman selkeää syytä, kiitos. Auringonvalossa ollessaan gerbera vaatii myös astetta enemmän kastelua. Kiitos hienosta kuvasta :)
– OmaKoti.fi

”Valoa runsaasti, mutta ei suoraa paahdetta, muuten läkähtyy. Runsas kastelu alusvadille. Lannoitusta kukinta-aikana 2-3 kertaa kuussa. Talvetus ikkunan valossa vähän kastellen!”
– nimetön

”Äitienpäivästä syyskuun loppuun, kukkii jo kolmatta kertaa. Parvekkeella ollut koko ajan eiliseen 21.9 asti. Ravinnepuikkoja työnsin multaan kesällä. Lehtiä leikkelin vähemmäksi. Kastelin multaan runsaasti koko kesän, ei enää. Nyt seuraan onko ilmestynyt vierailijoita lehtien alapinnoille. Kastelin usein vesipannuun jääneellä keitetyllä vedellä. Huom! Ensimmäisen kerran elämässäni sain Gerberaan kolmannet kukat, yleensä tapoin kukan pikapuoliin.”
– Ei mikään viherpeukalo

Hei Ei mikään viherpeukalo! Hienoa, että olet nyt saanut nauttia kukkaloistosta, ja jopa kolmen kukinnon verran. Kaikkea hyvää syksyyn sinulle ja Gerberallesi!
– Terkuin, OmaKoti.fi

”Sain äitienpäivälahjaksi Gerberan, joka on ilahduttanut koko kesän kukkimalla vimmatusti. Hoidan upottamalla ruukun n. kerran viikossa sadevesipönttöön, jolloin juuristo kastuu kokonaan, ja antamalla kesäkukkalannoitetta sen jälkeen juurelle. Nyt nostin verannalle ja kylmien alkaessa sisälle olohuoneen ikkunan eteen. Toivottavasti saan säilymään.”
– Merja Hölttä

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[36 arvostelua | Keskiarvo: 4.6]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)