Hopeahärkki hoito

Hopeahärkki

Nimi: Hopeahärkki – Cerastium tomentosum
Kotoisin: Etelä-Eurooppa, Länsi-Aasia

Hopeahärkki on mattomaisesti matalana kasvava monivuotinen perenna ulkotiloihin. Hopeahärkillä on hopeanharmaan väriset lehdet, joiden keskelle muodostuu tähden muotoiset valkoiset kukat. Englanniksi hopeahärkki on Snow-in-summer, eli “lunta kesällä”. Tämä kuvaa hyvin näyttävää valkoista kukkapeitettä, joka ilmestyy touko-heinäkuussa houkutellen perhosia luokseen. Jotkut eivät suosi hopeahärkkiä pelkkien kukkien vuoksi, vaan kasvin muodostama kaunis hopeamatto säilyttää värinsä ympäri vuoden. Hopeahärkki kasvaa noin 10-30cm korkeuteen.

Hopeahärkki sopii mainiosti kivikkokasviksi, puutarhaan ja reunuskasviksi kukkapenkkiin. Mattomaisen kasvutapansa ansiosta sopii valtaamaan laajoja alueita nurmikon sijaan.

Luonnonvaraisena tähän kasviin törmää Etelä-Suomessa.

Hopeahärkin hoito

Hopeahärkin hoito on helppoa. Tämä kasvi viihtyy karuissa oloissa ja matalassakin kasvualustassa (noin 5-10 cm). Kasvualustaksi kelpaa parhaiten kuiva, niukkaravinteinen ja hyvin vettä läpäisevä maa. Kasvualustan ravinnerikkaus voi vaikuttaa kasvin väriin. Hopeahärkki leviää niin tehokkaasti, että kannattaa valita istutuspaikka tarkoin, ettei helposti leviävästä kasvista tule ongelma. Leviämisen estämiseksi voi leikata kukkavarret kukinnan jälkeen noin 5 cm pituisiksi.

Hopeahärkki nauttii suorasta auringonpaisteesta, antaen tällöin runsaan kukkaloiston, mutta selviää myös puolivarjossa. Ei siedä seisovaa vettä talvella.

Hopeahärkin lisääminen / jakaminen

Hopeahärkki leviää helposti omin voimin ja sen kasvattaminen siemenistä sekä jakaminen kasvista on myös helppoa.

Jakaminen versosta: Leikkaa terveen kasvin varren kärjestä noin 5-7 cm pituisia versoja. Istuta versot ilmavaan kasvualustaan ruukkuihin ja kastele hyvin. Pidä kosteana ja pidä poissa auringonvalosta tai kovasta tuulesta. Noin kuukauden päästä pitäisi olla riittävästi juuria muodostunut, että kasvin voi istuttaa maahan. Versot voi istuttaa myös suoraan maahan ja usein tämä onnistuukin hyvin.

Jakaminen onnistuu myös niin, että ottaa osan hopeahärkkiä juurineen maasta ja istuttaa toiseen paikkaan. Kasvi nousee maasta helposti pienten juurtensa ansiosta. Istuta kasvi uudessa paikassa suurin piirtein samaan syvyyteen, kuin missä se aikaisemmin kasvoi.

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[14 arvostelua | Keskiarvo: 4.4]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)