Hortensia, Jalohortensia hoito

Hortensia - jalohortensia hoito-ohjeet

Nimi: Hortensia, Jalohortensia – Hydrangea
Heimo: Hortensiakasvit
Kotimaa: Aasia

Hortensia eli jalohortensia on kaunis monikäyttöihin kukka, jonka suuret pallomaiset kukkaryppäät loistavat ihanissa väreissään. Hortensia soveltuu erinomaisesti sisätiloihin leikkokukaksi ja ruukkuun kasvatettavaksi tai kesällä puutarhaan.

Hortensia kukkii kesästä myöhälle syksyyn jos sitä hoidetaan oikein. Hortensia on tarkka kastelustaan ja pahoittaa olonsa sekä liiallisesta että liian vähäisestä kastelusta. Liian vähäinen kastelu kuihduttaa kukan ja seisova vesi mädättää juuret. Hortensia on hyvä kastella parin päivän välein ja kesäkuumalla jopa päivittäin.

Hortensia kukkii todella näyttävin ja suurikokoisin kukkaryppäin. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen, punaiseen, siniseen, purppuraan ja kaksiväriseen.

Hortensialajikkeita lähes sata erilaista, joista suurin osa kasvaa matalina 1-3 m korkeina puskina, osa pieninä puina ja osa köynnöksinä, jotka kiipeilevät puiden runokoja pitkin jopa kymmenien metrien korkeuteen. Suurin osa lajikkeista kukkii valkoisin kukin, mutta joissakin lajikkeissa kukinnon väri määräytyy kasvualustan ja kasteluveden happamuuden mukaan. Happamassa kasvualustassa muodostuu sinisen sävyisiä ja emäksisessä punasävyisiä kukkia.

Jalohortensia – Hydrangea macrophylla

Perinteisin Suomessa käytetty hortensia on jalohortensia, joka on alunperin kotoisin Japanista. Jalohortensia on saanut mainetta suosittuna äitienpäiväkukkana. Jalohortensia on tiiviskasvuinen ja runsaasti haaroittuva pensas, jolla on suuret vihreät sahalaitaiset lehdet. Jalohortensian kukinto on useista pienemmistä kukista koostuva näyttävä pallomainen kukkakimppu. Jalohortensian kukkien väri riippuu kasvualustan happamuudesta, joten ne voivat olla sinisävyisiä tai punaisen eri väreissä. Kukinnon koko vaihtelee 15-25 cm välillä.

Jalohortensian uudelleen kukittaminen

Jalohortensia voidaan uudelleenkukittaa, vaikka usein se hävitetään kukinnan päätteeksi. Uudelleenkukitus onnistuu vähentämällä kastelua loppukukituksen aikana syksyllä. Kun lehdet lakastuvat, siirrä viileään noin 10-15 asteeseen. Vuodenvaihteen jälkeen siirrä jalohortensia takaisin lämpimään ja valoisaan paikkaan. Lisää kastelua ja ravinteiden antamista asteittain sitä mukaan kun hortensia muodostaa lehtiä ja silmuja.

Hortensian, Jalohortensian hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastellaan runsaasti haalealla vedellä kukinnan ja kasvukauden aikaan kesästä syksyyn. Sinistä hortensiaa kastellaan vähäkalkkisella/kalkittomalla vedellä. Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, kuitenkaan seisottamatta juuria vedessä. Kastelu normaalisti noin 2 päivän välein, mutta kuumassa ja kuivassa kasvuympäristössä on hyvä kastella päivittäin, jopa kaksikin kertaa. Nauttii kevyestä sumuttelusta. Jos hortensia kuivuu kerrankin kunnolla, alkavat kukat ja nuput putoilemaan, eikä sitä välttämättä saa enää virkoamaan.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna ravinteita kerran viikossa tai kahdessa. Älä lannoita talvella. Hortensialle sopii erinomaisesti Substral Osmocote -lannoite. Osmocote lannoitteiden laadukkuus ja hyvä toimivuus perustuu siihen, koska kaikkia tarvittuja ravinteita on saataville tasaisesti kaikissa kasvun vaiheissa. Osmocote lannoite on ympäristöystävällinen. Hortensialle käy myös Substral Kesäkukkaravinne.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Hortensia nauttii valoisasta ja hajavalosta. Älä sijoita suoraan auringonpaisteeseen, koska kuivahtaa helposti ja kukat nuupahtavat.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Jalohortensia kukkii kesästä myöhään syksyyn.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii mielellään viileässä noin 10-15 asteessa. Kastele talvella, kukinnan jälkeen (marras-tammikuu) niukemmin, niin että kasvualusta pysyy vain hieman kosteana. Kun päivät alkavat valkenemaan helmi-maaliskuussa, voi kastelua pikkuhiljaa lisätä.Jotkin hortensialajikkeet (ainakin Endless Summer®)selviävät talven ulkonakin. Ulosistuttaessa hortensia on saatava multaan ennen ensimmäisiä pakkasia, jotta se kukkii sitten seuraavana kesänä. Peitä hortensiat talveksi havuilla, lehdillä tai suojaturpeella. Viihtyy parhaiten puolivarjossa, joten älä istuta suoraan auringonvaloon.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen ja istuttaminen
Lisätään puutumattomista pistokkaista keväällä ja kesällä sekä hieman puutuneista kesällä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Leikkaa pois kuihtuneet kukat ja lehdet viemästä kukalta energiaa.

Lukijamme vinkit ja kokemukset hortensian hoitoon!

”Istutin viime talveksi pellon reunaan sinisen, helmikuussa lahjaksi saamamme hortensian. Keväällä siirsin ruukkuun kun siinä oli lehtiä ja kukkanuppuja! Nyt se kukkii pohjoispuolen terassilla ja kukat ovat erikoiset, niissä on keskellä valkoista, sinisen erisävyjä, violettia ja joku kukka punertaakin. Se on hyvin kaunis! Ihmettelin tuota värien muuntelua kunnes luin kukkien reagoivan happamuuteen. Multana on samaa peltomultaa jossa se talvehtikin. Se on muoviruukussa ja yritän huolehtia, ettei multa pääse kuivumaan.”
– Lahja

”Sain äitienpäivänä punaisen hortensian, joka on kukkinut koko kesän ja tähän asti. Väri on muuttunut ruskehtavaksi. Kukka on ollut lasitetulla parvekkeella johon osuu aamuaurinko. Olen kastellut sitä alussa päivittäin ja nyt harvemmin. Sehän imee vettä kuin kuiva sieni!

Olen laittanut silloin tällöin Substralia kasteluveteen. En tiennyt että lannoite on valittava värin mukaan. Viime aikoina on ollut sellainen ilmiö, että kukkatertut ovat peittyneet ohuella seitillä, jota olen poistanut käsin. Onkohan tämä hämähäkin seittiä vai liiallisesta kastelusta johtuvaa pinnoitetta? Katsoin ohjeitanne talvettamisesta, mutta minulla ei ole sopivanlämpöistä talvehtimistilaa, joten joudun hävittämään tämän loisteliaan Hortensian joka on koko kesän tuottanut valtavasti silmäniloa. Ensi keväänä uusiksi!”
– Brenda

”Otin syksyllä viime kesän hortensian kerrostaloon sisään. Leikkasin oksat ja nyt on silmut jo isoja ja jopa pieni kukinto. En ole lannottanut ja harvoin annan vettäkään. Nostin sen nyt lattialta kukkalaudalle aurinkoon. Odotan innolla mitä käy ja nyt tulevana kesänä parvekkeen sisustuksessa tulee olemaan monta upeaa valkoista hortensiaa.”


Lukijoidemme apua kaivataan hortensian hoidossa

”Sain pari viikkoa ennen äitienpäivää jalohortenssian, jossa oli jo silloin 15 suurta vaaleanpunaista kukkaterttua. Se on ollut koko kesän lasitetulla kesämökin kuistilla. Kukkatertut muuttuivat vaalean vihreiksi, lehdet ovat edelleen isot ja tummanvihreät. Yhtään kukkaa tai lehteä ei ole kuollut tai lakastunut. Uusia alkuja on alkanut ilmestyä joka kukkavarteen, nyt jo 10 senttisiä. Toivoin saavani uudestaan kukkaterttuihin vaalenpunaista vivahdetta ja laitoin mullan pinnalle koivutuhkaa ja kananmunan kuorisilppua kesällä. Ei autanut. Mitä nyt tekisin? Pitäisikö leikata? Siirränkö sellaisenaan mökkiin sisälle? Pidän mökissä koko talven ilmalämpöpumpulla 10 astetta lämöä. Aikaisempien vuosien hortenssiat kukkivat upeasti kukkapenkissä pihamaalla. Olen ne leikannut alas syksyllä lakastuttuaan ja istuttanut hyvään multaan ja peittänyt runsaalla männynhavukerroksella, mutta tämä uusin on vielä täysin voimissaan enkä tiedä, miten sen kanssa pitäisi toimia.”
– Maija


Oma Hortensia, Jalohortensia hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.