Hortensian hoito

Hortensia - jalohortensia hoito-ohjeet

Nimi: Hortensia, Jalohortensia – Hydrangea
Heimo: Hortensiakasvit
Kotimaa: Aasia

Hortensia eli jalohortensia on kaunis monikäyttöihin kukka, jonka suuret pallomaiset kukkaryppäät loistavat ihanissa väreissään. Hortensia soveltuu erinomaisesti sisätiloihin leikkokukaksi ja ruukkuun kasvatettavaksi tai kesällä puutarhaan.

Hortensia kukkii kesästä myöhälle syksyyn jos sitä hoidetaan oikein. Hortensia on tarkka kastelustaan ja pahoittaa olonsa sekä liiallisesta että liian vähäisestä kastelusta. Liian vähäinen kastelu kuihduttaa kukan ja seisova vesi mädättää juuret. Hortensia on hyvä kastella parin päivän välein ja kesäkuumalla jopa päivittäin.

Hortensia kukkii todella näyttävin ja suurikokoisin kukkaryppäin. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen, punaiseen, siniseen, purppuraan ja kaksiväriseen.

Hortensialajikkeita lähes sata erilaista, joista suurin osa kasvaa matalina 1-3 m korkeina puskina, osa pieninä puina ja osa köynnöksinä, jotka kiipeilevät puiden runokoja pitkin jopa kymmenien metrien korkeuteen. Suurin osa lajikkeista kukkii valkoisin kukin, mutta joissakin lajikkeissa kukinnon väri määräytyy kasvualustan ja kasteluveden happamuuden mukaan. Happamassa kasvualustassa muodostuu sinisen sävyisiä ja emäksisessä punasävyisiä kukkia.

Hortensian kastelu, multa ja istutus

Hortensioita on eri lajikkeita, joiden hoito voi hieman poiketa toisistaan esimerkiksi leikkauksen suhteen. Yleisesti kuitenkin hoidat hortensiaasi näin:

Kasvienhoito - Kastelu

Hortensian kastelu

Hortensiaa kastellaan runsaasti haalealla vedellä kukinnan ja kasvukauden aikaan kesästä syksyyn. Sinistä hortensiaa kastellaan vähäkalkkisella/kalkittomalla vedellä. Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, kuitenkaan seisottamatta juuria vedessä. Kastelu normaalisti noin 2 päivän välein, mutta kuumassa ja kuivassa kasvuympäristössä on hyvä kastella päivittäin, jopa kaksikin kertaa. Nauttii kevyestä sumuttelusta. Jos hortensia kuivuu kerrankin kunnolla, alkavat kukat ja nuput putoilemaan, eikä sitä välttämättä saa enää virkoamaan.

Kasvienhoito - Ravinteet

Hortensia multa ja kasvualusta

Hortensia vaatii hyvin voidakseen happaman ja turvepitoisen mullan. Älä käytä kalkkipitoista alustaa. Kuivuuden lisäksi vääränlainen kasvualusta rusehtaa lehtiä. Jos epäilee mullan olevan liian emäksistä, voi kokeilla piimän kaatamista tai kahvin tai kahvinporojen lisäämistä kasvualustaan. Kekkilän Havu- ja rodomulta sopii hortensioille erinomaisesti.

Anna hortensialle ei-kalkkipitoista ravinteita kerran viikossa tai kahdessa. Kalkki kellastuttaa lehtiä. Älä lannoita talvella. Hortensialle sopii erinomaisesti Substral Osmocote -lannoite. Osmocote lannoitteiden laadukkuus ja hyvä toimivuus perustuu siihen, koska kaikkia tarvittuja ravinteita on saataville tasaisesti kaikissa kasvun vaiheissa. Osmocote lannoite on ympäristöystävällinen. Hortensialle käy myös Substral Kesäkukkaravinne.

Kasvienhoito - Valontarve

Valon tarve

Hortensia nauttii valoisasta ja hajavalosta. Älä sijoita suoraan auringonpaisteeseen, koska kuivahtaa helposti ja kukat nuupahtavat. Jotkin hortensiat selviävät myös varjoisassa, mutta valon vähyys viivästyttää kukkimista.

Kasvienhoito - Kukinta

Kukinta-aika

Jalohortensia kukkii kesästä myöhään syksyyn.

Kasvienhoito - Talvehtiminen

Hortensian talvehtiminen – Kestääkö hortensia kylmää tai pakkasta?

Hortensia talvehtii mielellään viileässä noin 10-15 asteessa. Kastele talvella, kukinnan jälkeen (marras-tammikuu) niukemmin, niin että kasvualusta pysyy vain hieman kosteana. Kun päivät alkavat valkenemaan helmi-maaliskuussa, voi kastelua pikkuhiljaa lisätä. Jotkin hortensialajikkeet (ainakin Endless Summer®) selviävät talven ulkonakin. Ulosistuttaessa hortensia on saatava multaan ennen ensimmäisiä pakkasia, jotta se kukkii sitten seuraavana kesänä. Peitä hortensiat talveksi havuilla, lehdillä tai suojaturpeella. Viihtyy parhaiten puolivarjossa, joten älä istuta suoraan auringonvaloon.

” Istutan syksyllä hortensiat maahan ja haravoin lehtiä päälle. Kun yöpakkaset ovat menneet, istutan ne ämpäreihin, joissa on pohjalla reikiä. Sijoitan puolivarjoon ja lannoitan kesäkukkalannoitteella. Kauniisti ovat kukkineet jo kolmena kesänä. ”
– Ritu

Kasvienhoito - lisääminen

Hortensian lisääminen ja istuttaminen

Hortensia lisätään puutumattomista pistokkaista keväällä ja kesällä sekä hieman puutuneista kesällä.

Kasvienhoitovinkit

Muita vinkkejä hortensian hoitoon

Leikkaa pois kuihtuneet kukat ja lehdet viemästä kukalta energiaa.

Hortensian kukitus
Upeasti kukkiva hortensia – Lukijakuva: Kaija

Hortensian leikkaus

Hortensian leikkaus voidaan toteuttaa muutamilla eri tavoilla. Paras leikkaus riippuu paljon hortensialajikkeesta sekä hortensian kasvuolosuhteista.

Kuihtuneet kukat ja lehdet on hyvä leikata pois. Keväällä kannattaa leikata kuolleet versot pois ainakin köynnös- ja pensashortensioista ennen uusien silmujen puhkeamista. Myös hyväkuntoisia versoja voi harventaa tiheäkasvuisessa kasvissa, mikäli haluaa suuremman kokoisia kukkia.

Jalohortensia muodostaa kukkia edellisvuoden versoihin, joten niitä ei kannata leikata.

Voit leikkauksella kätevästi vaikuttaa kukkien ja kukinnon kokoon.

Kevyet ja pienet kukinnot saat ihan poistamalla hortensiasta kuihtuneet kukat ja lehdet.

Suosituin leikkaustapa on leikata versot noin puoleen kokoonsa, ja tästä useimmat lajikkeet pitävätkin.

Lajikkeet, joita voi leikata keväisin:

Hydrangea paniculata ’Grandiflora’ Syyshortensia
Hydrangea paniculata ’Magic Fire’ Syyshortensia
Hydrangea paniculata ’Phantom’ Syyshortensia
Hydrangea paniculata ’Prim White’ Syyshortensia
Hydrangea paniculata ’Sundae Fraise’ Syyshortensia
Hydrangea paniculata ’Limelight’ Syyshortensia
Hydrangea paniculata ’Vanilla Fraise’ Syyshortensia
Hydrangea arborescens ’Annabelle’ Pallohortensia

Lajikkeita, joita ei saa leikata:

Hydrangea paniculata ’Mustila’ Mustilanhortensia
Hydrangea paniculata ’Praecox’ Kuutamohortensia

Eri lajikkeiden leikkaustiedot – Lähde: Puutarha.net

Jalohortensia – Hydrangea macrophylla

Perinteisin Suomessa käytetty hortensia on jalohortensia, joka on alunperin kotoisin Japanista. Jalohortensia on saanut mainetta suosittuna äitienpäiväkukkana. Jalohortensia on tiiviskasvuinen ja runsaasti haaroittuva pensas, jolla on suuret vihreät sahalaitaiset lehdet. Jalohortensian kukinto on useista pienemmistä kukista koostuva näyttävä pallomainen kukkakimppu. Jalohortensian kukkien väri riippuu kasvualustan happamuudesta, joten ne voivat olla sinisävyisiä tai punaisen eri väreissä. Kukinnon koko vaihtelee 15-25 cm välillä.

Jalohortensian uudelleen kukittaminen

Jalohortensia voidaan uudelleenkukittaa, vaikka usein se hävitetään kukinnan päätteeksi. Uudelleenkukitus onnistuu vähentämällä kastelua loppukukituksen aikana syksyllä. Kun lehdet lakastuvat, siirrä viileään noin 10-15 asteeseen. Vuodenvaihteen jälkeen siirrä jalohortensia takaisin lämpimään ja valoisaan paikkaan. Lisää kastelua ja ravinteiden antamista asteittain sitä mukaan kun hortensia muodostaa lehtiä ja silmuja.

Syyshortensia, suosittu hortensia Suomessa

Syyshortensia (Hydrangea paniculata) luo kukkaloistoa suurikokoisilla kartiomaisilla valkoisilla kukinnoilla, jotka ilmestyvät loppukesän ja alkusyksyn aikana ja kestävät jopa lokakuuhun asti.

Syksyn tullen vihreät lehdet alkavat kellertämään ja kukat punertumaan, joka tekee syyshortensiasta näyttävän näköisen väriasetelman.

Syyshortensia sopii koristamaan pihaa itsenään, mutta edustaa todella näyttävästi aidanteena tai kukkaryhmissä. Aidanteena käytettäväksi, taimet istutetaan noin 90cm välein, noin 40-50cm syvyyteen.

Syyshortensia kasvaa muutamissa vuosissa hyvin hoidettuna täyteen kokoonsa, noin 2-3 m korkeuteen. Syyshortensiaa voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Syyshortensia nauttii aurinkoisesta tai puolivarjoisasta paikasta. Auringon määrä vaikuttaa kukinnan ajankohtaan. Varjoisassa paikassa kukinta alkaa myöhemmin.

Syyshortensia on happaman, hyvin vettä läpäisevän ja ravinteikkaan kasvualustan ystävä. Ei siedä seisovaa vettä. Syyshortensia voidaan istuttaa esimerkiksi Kekkilän Havu- ja rodomultaan. Kasvia kannattaa lannoittaa keväällä.

Kukkii saman vuoden versoistaan. Voidaan leikata keväällä ja leikkaus lisää kukkien kokoa. Leikkaus kohdistetaan edellisvuoden versoihin jättäen versoon 2-4 silmuparia. Huonokuntoiset ja heikot versot voi leikata pois kokonaan.

Syyshortensian leikkuu ei ole välttämätön, mutta leikkaaminen tuuheuttaa ja kasvattaa kukintojen kokoa.

Muita hortensian hoitoon liittyviä huomioita

Seitti hortensiassa voi kieliä vihannespunkeista

Vihannespunkit, eli kehrääjäpunkit ovat yleisiä kasvien tuholaisia, jotka kutovat valkoista ohutta seittiä.

Vihannespunkkia vastaan voi kokeilla muutamaa eri kikkaa. Tärkeintä, ja ennaltaehkäisevä keino on pitää kasvualusta riittävän kosteana, sillä vihannespunkki nauttii kuivasta ja lämpimästä kasvupaikasta.

Suihkuta hortensiaa viileällä vedellä. Vedenpaine voi olla riittävä viemään mukanaan tuholaiset. Jos vihannespunkit ovat jo levinneet laajalle ja ovat kutoneet reilusti seittiä, voi olla ettei vesisuihku enää riitä.

Mikäli edelliset keinot eivät riitä, on saatavilla hyönteiskarkotetta, jolla viimeistään pitäisi ongelmasta päästä eroon. Jatkossa muista kuitenkin pitää riittävää kosteustasoa yllä.

Hortensia muuttuu vihreäksi – Miksi hortensian kukat vihertää?

Hortensian kukat voivat muuttua vihreäksi kukkimisen myötä. Kolme yleisintä syytä tähän ovat:

Hortensian normaali elinkaari. Monen eri hortensialajikkeen kukat muuttuvat vihreiksi vuodenvaihtelun vuoksi. Kukat muuttuvat vihreiksi ennen kuin muuttuvat ruskeiksi ja lakastuvat.

Riittämätön valo. Kun valon määrä vähenee, vähenee myös hortensian pigmentti. Kukkien kirkkaat värit ovat pigmenttien ansiota, ja kun niiden määrä vähenee, tulee esiin kukan ”pohjaväri”, joka näissä tapauksissa on vihreä.

Korkea lämpötila ja liiallinen kosteus. Korkea lämpötila sekä kosteus voivat saada aikaan kasvissa stressitilan, joka aiheuttaa kukkien vihertymistä.

Viihtyykö hortensia ruukussa?

Hortensia sopii erinomaisesti ruukussa kasvatettavaksi. Muutama asia on kuitenkin hyvä ottaa huomioon. Hortensia ei pidä juurten ylikastelusta, joten ruukku kannattaa salaojittaa tekemällä ruukun pohjaan reikiä sekä laittamalla ruukun pohjalle muutaman sentin sorakerroksen (ruukkusora tai muuta helposti vettä läpäisevää maa-ainesta). Tämä varmistaa sen, että vaikka kesäkuumalla kasvi kaipaisi päivittäistä kastelua, eivät juuret aivan ruukun pohjalla lillu vedessä.

Hortensia lämpötila
Kuva: Hanna

Lukijamme vinkit ja kokemukset hortensian hoitoon!

” Olen istuttanut useana vuonna heti toukokuun alussa hortensiat ja jos on ollut kylmiä öitä, olen peitellyt ne harsolla. Paikka on etelän puoleinen terassi, mutta katto suojaa auringon paahteelta. Yhtenä kesänä ruukut olivat paahteessa ja siinä kukat ruskettuivat. Hortensiani ovat kukkineet noin runsaasti syksyyn saakka. Joskus olen istuttanut ne talveksi maahan, mutta eivät ne ole ehtineet kukkia seuraavana kesänä. Multana olen käyttänyt havu-rhodomultaa, enkä ole oikeastaan lannoittanut niitä kesän aikana, kastellut vain säännöllisesti. Ihania kukkia ovat! ”
– Kaija

Hei Kaija. Onpas upean näköiset hortensiat sinulla :) Kiitoksia kuvasta ja hoitovinkeistäsi, jos tämä auttaisi muitakin saamaan noin näyttävää kukkaloistoa. – Terveisin, OmaKoti.fi

” Istutin viime talveksi pellon reunaan sinisen, helmikuussa lahjaksi saamamme hortensian. Keväällä siirsin ruukkuun kun siinä oli lehtiä ja kukkanuppuja! Nyt se kukkii pohjoispuolen terassilla ja kukat ovat erikoiset, niissä on keskellä valkoista, sinisen erisävyjä, violettia ja joku kukka punertaakin. Se on hyvin kaunis! Ihmettelin tuota värien muuntelua kunnes luin kukkien reagoivan happamuuteen. Multana on samaa peltomultaa jossa se talvehtikin. Se on muoviruukussa ja yritän huolehtia, ettei multa pääse kuivumaan. ”
– Lahja

” Sain äitienpäivänä punaisen hortensian, joka on kukkinut koko kesän ja tähän asti. Väri on muuttunut ruskehtavaksi. Kukka on ollut lasitetulla parvekkeella johon osuu aamuaurinko. Olen kastellut sitä alussa päivittäin ja nyt harvemmin. Sehän imee vettä kuin kuiva sieni!

Olen laittanut silloin tällöin Substralia kasteluveteen. En tiennyt että lannoite on valittava värin mukaan. Viime aikoina on ollut sellainen ilmiö, että kukkatertut ovat peittyneet ohuella seitillä, jota olen poistanut käsin. Onkohan tämä hämähäkin seittiä vai liiallisesta kastelusta johtuvaa pinnoitetta? Katsoin ohjeitanne talvettamisesta, mutta minulla ei ole sopivanlämpöistä talvehtimistilaa, joten joudun hävittämään tämän loisteliaan Hortensian joka on koko kesän tuottanut valtavasti silmäniloa. Ensi keväänä uusiksi! ”
– Brenda

Hei Brenda! Ohut seitti voisi kieliä vihannespunkista. Nämä ovat harmillisia, mutta häätöä voi kokeilla kosteudella, pyyhkimällä tai sitten kaupasta saatavalla karkotteella. Harmi, ettet löytänyt paikkaa hortensian talvettamiselle, mutta ensi keväänä uutta tulemaan :)  – Terveisin, OmaKoti.fi

” Otin syksyllä viime kesän hortensian kerrostaloon sisään. Leikkasin oksat ja nyt on silmut jo isoja ja jopa pieni kukinto. En ole lannottanut ja harvoin annan vettäkään. Nostin sen nyt lattialta kukkalaudalle aurinkoon. Odotan innolla mitä käy ja nyt tulevana kesänä parvekkeen sisustuksessa tulee olemaan monta upeaa valkoista hortensiaa. ”
– Nimetön

” Täällä on onnistuneita juttuja, mutta minun kukkien lehdet kuivuu, vaikka miten kastelen. Koirani sai synttärilahjaksi kolme kaunista hortessiaa ja en millään saa niitä pysymään kauniina. Niiden multa on koko ajan kostea, mutta lehtien päät kuivuu. Miksi? ”
– Helena

Hei Helena. Syynä voisi olla kasvualustan ph-arvo, eli happamuus. Jos happamuus on väärä, ei kasvi pysty käyttämään mullassa olevia ravinteita hyväkseen. Hortensia pitää happamasta ja turvepitoisesta mullasta. Jos epäilee liian emäksistä multaa, voi kokeilla piimän tai kahviporojen lisäämistä kasvualustaan tai vaihtaa mullan varmasti hortensialle sopivaksi (Kekkilän Havu- ja rodomulta).

Samoin ravinteena tulisi käyttää kalkitonta lannoitetta, koska kalkkipitoinen nostaa mullan ph-arvoa.- Terveisin, OmaKoti.fi

” Nyt olisi hyvät neuvot kalliit, mökkipihassamme on reilun kymmenen vuoden ajan saanut omassa rauhassaan kasvaa jalohortensia Endless summer. On nyt jo useamman metrin korkuinen ja muistuttaa enemmänkin puuta. Kukkia ei ole tehnyt kertaakaan. Nyt oksissa näkyy kukinnonalkuja(?) Mitä hortensialle kannattaisi tehdä, jotta sen saisi kukkimaan? Voiko sen leikata kokonaan alas vai kannattaako tehdä vähitellen? Kasvupaikka on aurinkoinen, maaperä kova ja savinen, ei siis hortensialle otollisin. ”
– Marianna

Hei Marianna! Endless Summer muodostaa kukkasilmuja sekä vanhoihin, että uusiin versoihin. Usein mainitaan, ettei nuppujen paleltuminen talvella haittaa ja Endless Summer hortensian pitäisi muodostaa kukkia samana kesänä muodostuviin kukkasilmuihin. Suurimmaksi osaksi silmut kuitenkin muodostuvat syksyllä, jotka voivat talvella paleltua ja kuolla, varsinkin jos sää on heittelevä (kuten meillä Suomessa on :) Kukat muodostuvat ensin iäkkäämpiin,  ja sitten vasta tuoreisiin varsiin. Ensimmäisten pakkasten saapuessa voi kokeilla levittää hortensian tyvelle kerros olkikatetta, männyn olkia, puunsilppua ja/tai tammenlehtiä.

Endless Summer nauttii enimmäkseen aamuauringosta ja päiväsaikaan varjoisammasta kasvupaikasta, kuitenkin niin, että se saisi noin 8 tuntia päivästä aurinkoa. Hortensiaa tulisi leikata toukokuussa, kun talvesta selvinneet silmut ovat ilmaantuneet.

Hortensian kukintaan voi vaikuttaa moni asia, kuten liiallinen lannoitus, väärään aikaan tai liiallinen karsinta. Kasvualusta voi tosiaan myös olla syynä kukkimisongelmaan. Toivottavasti kuitenkin pääsisit nauttimaan hortensiasi kukkaloistosta… olisi varmasti upea, kun on hortensialla kokoakin :)
– OmaKoti

” Ihastuin viime kesänä horetensiaan, kun sain sen lahjaksi. Pidin liian aurinkoisessa paikassa, ja kastelukin oli vähän niin ja näin. Nyt lämpöisistä ilmoista johtuen olin ajoissa ja laitoin uudet Hortensiat isoihin ruukkuihin. Pohjalle laitoin ohjeen mukaisen soran ja istutin ne kekkilän hortensiamultaan sekä kylkeen pari murattia. Pinnalle laitoin koristekatetta. Tuli todella hienot! Mutta ilmat kylmenivät. Miten pelastan kukat? Asteita nyt 12! Kukkapadat ovat niin isot, ettei voi siirtää lämpöiseen.”
– Hanna

Hei Hanna! Olet kyllä hienot asetelmat toteuttanut :) Vaikean kysymyksen pistit ja vaatisi varmaan jonkinlaista rakennelmaa, että ne saataisiin ainakin purevimmilta tuulilta suojaan. Voi olla, että selviävät noinkin, mutta harmillista olisi jos alkaisivat voimaan huonosti. Peittäminen taas haittaisi valon saantia. Jos yöksi on luvattu kovinkin kylmää, niin suojaisaan paikkaan ja ehkä paksulla jätesäkillä peiteltynä niin, ettei tuuli pääse riepottelemaan säkkiä ja näin aiheuttamaan vaurioita hortensialle. Toivottavasti selviävät kesän lämpöön asti :)
– OmaKoti

” Sain pari viikkoa ennen äitienpäivää jalohortenssian, jossa oli jo silloin 15 suurta vaaleanpunaista kukkaterttua. Se on ollut koko kesän lasitetulla kesämökin kuistilla. Kukkatertut muuttuivat vaalean vihreiksi, lehdet ovat edelleen isot ja tummanvihreät. Yhtään kukkaa tai lehteä ei ole kuollut tai lakastunut. Uusia alkuja on alkanut ilmestyä joka kukkavarteen, nyt jo 10 senttisiä. Toivoin saavani uudestaan kukkaterttuihin vaalenpunaista vivahdetta ja laitoin mullan pinnalle koivutuhkaa ja kananmunan kuorisilppua kesällä. Ei autanut. Mitä nyt tekisin? Pitäisikö leikata? Siirränkö sellaisenaan mökkiin sisälle? Pidän mökissä koko talven ilmalämpöpumpulla 10 astetta lämöä. Aikaisempien vuosien hortenssiat kukkivat upeasti kukkapenkissä pihamaalla. Olen ne leikannut alas syksyllä lakastuttuaan ja istuttanut hyvään multaan ja peittänyt runsaalla männynhavukerroksella, mutta tämä uusin on vielä täysin voimissaan enkä tiedä, miten sen kanssa pitäisi toimia. ”
– Maija

Kolmen vuoden takainen äitienpäivä hortensia yllätti positiivisesti viime kesänä. Ekan talvena pidin kylmiössä ja keväällä innostui kasvamaan. Kukkimaan sitä en kuitenkaan saanut ja syksyllä viskasin vihoissani sen menemään. Päätyi hiekkakasaan. Siihen se jäi talveksi ja viime kesänä ihmetys oli suuri kun huomasin sen  tehneen kukkiakin. En siirtänyt sitä mihinkään, en kastellut enkä lannoittanut. Nyt innolla odotan vieläkö yllättää tänäkin kesänä. Toivon sitä ainakin.
– Lukija838

Hei! Olipa sattuma, ja hienoa, että hortensiasi päätyi viimein näyttämään kukkaloistoaan. Toivotaan, että tänäkin kesänä kukoistaa hiekkakasassaan :) Kiitoksia kuvasta!
– OmaKoti

Hortensia kukkii ulkona
Hortensia kukkii ulkona – Lukijakuva

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[150 arvostelua | Keskiarvo: 4]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)