Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Hortensian hoito

Hortensia - jalohortensia hoito-ohjeet

Nimi: Hortensia, Jalohortensia – Hydrangea
Heimo: Hortensiakasvit
Kotimaa: Aasia

Hortensia eli jalohortensia on kaunis monikäyttöihin kukka, jonka suuret pallomaiset kukkaryppäät loistavat ihanissa väreissään. Hortensia soveltuu erinomaisesti sisätiloihin leikkokukaksi ja ruukkuun kasvatettavaksi tai kesällä puutarhaan.

Hortensia kukkii kesästä myöhälle syksyyn jos sitä hoidetaan oikein. Hortensia on tarkka kastelustaan ja pahoittaa olonsa sekä liiallisesta että liian vähäisestä kastelusta. Liian vähäinen kastelu kuihduttaa kukan ja seisova vesi mädättää juuret. Hortensia on hyvä kastella parin päivän välein ja kesäkuumalla jopa päivittäin.

Hortensia kukkii todella näyttävin ja suurikokoisin kukkaryppäin. Kukkien väri vaihtelee valkoisesta vaaleanpunaiseen, punaiseen, siniseen, purppuraan ja kaksiväriseen.

Hortensialajikkeita lähes sata erilaista, joista suurin osa kasvaa matalina 1-3 m korkeina puskina, osa pieninä puina ja osa köynnöksinä, jotka kiipeilevät puiden runokoja pitkin jopa kymmenien metrien korkeuteen. Suurin osa lajikkeista kukkii valkoisin kukin, mutta joissakin lajikkeissa kukinnon väri määräytyy kasvualustan ja kasteluveden happamuuden mukaan. Happamassa kasvualustassa muodostuu sinisen sävyisiä ja emäksisessä punasävyisiä kukkia.

Jalohortensia – Hydrangea macrophylla

Perinteisin Suomessa käytetty hortensia on jalohortensia, joka on alunperin kotoisin Japanista. Jalohortensia on saanut mainetta suosittuna äitienpäiväkukkana. Jalohortensia on tiiviskasvuinen ja runsaasti haaroittuva pensas, jolla on suuret vihreät sahalaitaiset lehdet. Jalohortensian kukinto on useista pienemmistä kukista koostuva näyttävä pallomainen kukkakimppu. Jalohortensian kukkien väri riippuu kasvualustan happamuudesta, joten ne voivat olla sinisävyisiä tai punaisen eri väreissä. Kukinnon koko vaihtelee 15-25 cm välillä.

Jalohortensian uudelleen kukittaminen

Jalohortensia voidaan uudelleenkukittaa, vaikka usein se hävitetään kukinnan päätteeksi. Uudelleenkukitus onnistuu vähentämällä kastelua loppukukituksen aikana syksyllä. Kun lehdet lakastuvat, siirrä viileään noin 10-15 asteeseen. Vuodenvaihteen jälkeen siirrä jalohortensia takaisin lämpimään ja valoisaan paikkaan. Lisää kastelua ja ravinteiden antamista asteittain sitä mukaan kun hortensia muodostaa lehtiä ja silmuja.

Hortensian kastelu, multa ja istutus

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Hortensiaa kastellaan runsaasti haalealla vedellä kukinnan ja kasvukauden aikaan kesästä syksyyn. Sinistä hortensiaa kastellaan vähäkalkkisella/kalkittomalla vedellä. Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana, kuitenkaan seisottamatta juuria vedessä. Kastelu normaalisti noin 2 päivän välein, mutta kuumassa ja kuivassa kasvuympäristössä on hyvä kastella päivittäin, jopa kaksikin kertaa. Nauttii kevyestä sumuttelusta. Jos hortensia kuivuu kerrankin kunnolla, alkavat kukat ja nuput putoilemaan, eikä sitä välttämättä saa enää virkoamaan.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus

Hortensia vaatii hyvin voidakseen happaman ja turvepitoisen mullan. Älä käytä kalkkipitoista alustaa. Kuivuuden lisäksi vääränlainen kasvualusta rusehtaa lehtiä. Jos epäilee mullan olevan liian emäksistä, voi kokeilla piimän kaatamista tai kahvin tai kahvinporojen lisäämistä kasvualustaan. Kekkilän Havu- ja rodomulta sopii hortensioille erinomaisesti.

Anna hortensialle ei-kalkkipitoista ravinteita kerran viikossa tai kahdessa. Kalkki kellastuttaa lehtiä. Älä lannoita talvella. Hortensialle sopii erinomaisesti Substral Osmocote -lannoite. Osmocote lannoitteiden laadukkuus ja hyvä toimivuus perustuu siihen, koska kaikkia tarvittuja ravinteita on saataville tasaisesti kaikissa kasvun vaiheissa. Osmocote lannoite on ympäristöystävällinen. Hortensialle käy myös Substral Kesäkukkaravinne.

Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Hortensia nauttii valoisasta ja hajavalosta. Älä sijoita suoraan auringonpaisteeseen, koska kuivahtaa helposti ja kukat nuupahtavat.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Jalohortensia kukkii kesästä myöhään syksyyn.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Hortensia talvehtii mielellään viileässä noin 10-15 asteessa. Kastele talvella, kukinnan jälkeen (marras-tammikuu) niukemmin, niin että kasvualusta pysyy vain hieman kosteana. Kun päivät alkavat valkenemaan helmi-maaliskuussa, voi kastelua pikkuhiljaa lisätä.Jotkin hortensialajikkeet (ainakin Endless Summer®)selviävät talven ulkonakin. Ulosistuttaessa hortensia on saatava multaan ennen ensimmäisiä pakkasia, jotta se kukkii sitten seuraavana kesänä. Peitä hortensiat talveksi havuilla, lehdillä tai suojaturpeella. Viihtyy parhaiten puolivarjossa, joten älä istuta suoraan auringonvaloon.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen ja istuttaminen
Hortensia lisätään puutumattomista pistokkaista keväällä ja kesällä sekä hieman puutuneista kesällä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Leikkaa pois kuihtuneet kukat ja lehdet viemästä kukalta energiaa.

Lukijamme vinkit ja kokemukset hortensian hoitoon!

” Olen istuttanut useana vuonna heti toukokuun alussa hortensiat ja jos on ollut kylmiä öitä, olen peitellyt ne harsolla. Paikka on etelän puoleinen terassi, mutta katto suojaa auringon paahteelta. Yhtenä kesänä ruukut olivat paahteessa ja siinä kukat ruskettuivat. Hortensiani ovat kukkineet noin runsaasti syksyyn saakka. Joskus olen istuttanut ne talveksi maahan, mutta eivät ne ole ehtineet kukkia seuraavana kesänä. Multana olen käyttänyt havu-rhodomultaa, enkä ole oikeastaan lannoittanut niitä kesän aikana, kastellut vain säännöllisesti. Ihania kukkia ovat! ”
– Kaija

Hei Kaija. Onpas upean näköiset hortensiat sinulla :) Kiitoksia kuvasta ja hoitovinkeistäsi, jos tämä auttaisi muitakin saamaan noin näyttävää kukkaloistoa. – Terveisin, OmaKoti.fi

” Istutin viime talveksi pellon reunaan sinisen, helmikuussa lahjaksi saamamme hortensian. Keväällä siirsin ruukkuun kun siinä oli lehtiä ja kukkanuppuja! Nyt se kukkii pohjoispuolen terassilla ja kukat ovat erikoiset, niissä on keskellä valkoista, sinisen erisävyjä, violettia ja joku kukka punertaakin. Se on hyvin kaunis! Ihmettelin tuota värien muuntelua kunnes luin kukkien reagoivan happamuuteen. Multana on samaa peltomultaa jossa se talvehtikin. Se on muoviruukussa ja yritän huolehtia, ettei multa pääse kuivumaan. “
– Lahja

” Sain äitienpäivänä punaisen hortensian, joka on kukkinut koko kesän ja tähän asti. Väri on muuttunut ruskehtavaksi. Kukka on ollut lasitetulla parvekkeella johon osuu aamuaurinko. Olen kastellut sitä alussa päivittäin ja nyt harvemmin. Sehän imee vettä kuin kuiva sieni!

Olen laittanut silloin tällöin Substralia kasteluveteen. En tiennyt että lannoite on valittava värin mukaan. Viime aikoina on ollut sellainen ilmiö, että kukkatertut ovat peittyneet ohuella seitillä, jota olen poistanut käsin. Onkohan tämä hämähäkin seittiä vai liiallisesta kastelusta johtuvaa pinnoitetta? Katsoin ohjeitanne talvettamisesta, mutta minulla ei ole sopivanlämpöistä talvehtimistilaa, joten joudun hävittämään tämän loisteliaan Hortensian joka on koko kesän tuottanut valtavasti silmäniloa. Ensi keväänä uusiksi! ”
– Brenda

” Otin syksyllä viime kesän hortensian kerrostaloon sisään. Leikkasin oksat ja nyt on silmut jo isoja ja jopa pieni kukinto. En ole lannottanut ja harvoin annan vettäkään. Nostin sen nyt lattialta kukkalaudalle aurinkoon. Odotan innolla mitä käy ja nyt tulevana kesänä parvekkeen sisustuksessa tulee olemaan monta upeaa valkoista hortensiaa. ”
– Nimetön

” Täällä on onnistuneita juttuja, mutta minun kukkien lehdet kuivuu, vaikka miten kastelen. Koirani sai synttärilahjaksi kolme kaunista hortessiaa ja en millään saa niitä pysymään kauniina. Niiden multa on koko ajan kostea, mutta lehtien päät kuivuu. Miksi? “
– Helena

Hei Helena. Syynä voisi olla kasvualustan ph-arvo, eli happamuus. Jos happamuus on väärä, ei kasvi pysty käyttämään mullassa olevia ravinteita hyväkseen. Hortensia pitää happamasta ja turvepitoisesta mullasta. Jos epäilee liian emäksistä multaa, voi kokeilla piimän tai kahviporojen lisäämistä kasvualustaan tai vaihtaa mullan varmasti hortensialle sopivaksi (Kekkilän Havu- ja rodomulta).

Samoin ravinteena tulisi käyttää kalkitonta lannoitetta, koska kalkkipitoinen nostaa mullan ph-arvoa.- Terveisin, OmaKoti.fi

Lukijoidemme apua kaivataan hortensian hoidossa

” Nyt olisi hyvät neuvot kalliit, mökkipihassamme on reilun kymmenen vuoden ajan saanut omassa rauhassaan kasvaa jalohortensia Endless summer. On nyt jo useamman metrin korkuinen ja muistuttaa enemmänkin puuta. Kukkia ei ole tehnyt kertaakaan. Nyt oksissa näkyy kukinnonalkuja(?) Mitä hortensialle kannattaisi tehdä, jotta sen saisi kukkimaan? Voiko sen leikata kokonaan alas vai kannattaako tehdä vähitellen? Kasvupaikka on aurinkoinen, maaperä kova ja savinen, ei siis hortensialle otollisin. ”
– Marianna

Hei Marianna! Endless Summer muodostaa kukkasilmuja sekä vanhoihin, että uusiin versoihin. Usein mainitaan, ettei nuppujen paleltuminen talvella haittaa ja Endless Summer hortensian pitäisi muodostaa kukkia samana kesänä muodostuviin kukkasilmuihin. Suurimmaksi osaksi silmut kuitenkin muodostuvat syksyllä, jotka voivat talvella paleltua ja kuolla, varsinkin jos sää on heittelevä (kuten meillä Suomessa on :) Kukat muodostuvat ensin iäkkäämpiin,  ja sitten vasta tuoreisiin varsiin. Ensimmäisten pakkasten saapuessa voi kokeilla levittää hortensian tyvelle kerros olkikatetta, männyn olkia, puunsilppua ja/tai tammenlehtiä.

Endless Summer nauttii enimmäkseen aamuauringosta ja päiväsaikaan varjoisammasta kasvupaikasta, kuitenkin niin, että se saisi noin 8 tuntia päivästä aurinkoa. Hortensiaa tulisi leikata toukokuussa, kun talvesta selvinneet silmut ovat ilmaantuneet.

Hortensian kukintaan voi vaikuttaa moni asia, kuten liiallinen lannoitus, väärään aikaan tai liiallinen karsinta. Kasvualusta voi tosiaan myös olla syynä kukkimisongelmaan. Toivottavasti kuitenkin pääsisit nauttimaan hortensiasi kukkaloistosta… olisi varmasti upea, kun on hortensialla kokoakin :)
– OmaKoti

” Ihastuin viime kesänä horetensiaan, kun sain sen lahjaksi. Pidin liian aurinkoisessa paikassa, ja kastelukin oli vähän niin ja näin. Nyt lämpöisistä ilmoista johtuen olin ajoissa ja laitoin uudet Hortensiat isoihin ruukkuihin. Pohjalle laitoin ohjeen mukaisen soran ja istutin ne kekkilän hortensiamultaan sekä kylkeen pari murattia. Pinnalle laitoin koristekatetta. Tuli todella hienot! Mutta ilmat kylmenivät. Miten pelastan kukat? Asteita nyt 12! Kukkapadat ovat niin isot, ettei voi siirtää lämpöiseen.”
– Hanna

Hei Hanna! Olet kyllä hienot asetelmat toteuttanut :) Vaikean kysymyksen pistit ja vaatisi varmaan jonkinlaista rakennelmaa, että ne saataisiin ainakin purevimmilta tuulilta suojaan. Voi olla, että selviävät noinkin, mutta harmillista olisi jos alkaisivat voimaan huonosti. Peittäminen taas haittaisi valon saantia. Jos yöksi on luvattu kovinkin kylmää, niin suojaisaan paikkaan ja ehkä paksulla jätesäkillä peiteltynä niin, ettei tuuli pääse riepottelemaan säkkiä ja näin aiheuttamaan vaurioita hortensialle. Toivottavasti selviävät kesän lämpöön asti :)
– OmaKoti

” Sain pari viikkoa ennen äitienpäivää jalohortenssian, jossa oli jo silloin 15 suurta vaaleanpunaista kukkaterttua. Se on ollut koko kesän lasitetulla kesämökin kuistilla. Kukkatertut muuttuivat vaalean vihreiksi, lehdet ovat edelleen isot ja tummanvihreät. Yhtään kukkaa tai lehteä ei ole kuollut tai lakastunut. Uusia alkuja on alkanut ilmestyä joka kukkavarteen, nyt jo 10 senttisiä. Toivoin saavani uudestaan kukkaterttuihin vaalenpunaista vivahdetta ja laitoin mullan pinnalle koivutuhkaa ja kananmunan kuorisilppua kesällä. Ei autanut. Mitä nyt tekisin? Pitäisikö leikata? Siirränkö sellaisenaan mökkiin sisälle? Pidän mökissä koko talven ilmalämpöpumpulla 10 astetta lämöä. Aikaisempien vuosien hortenssiat kukkivat upeasti kukkapenkissä pihamaalla. Olen ne leikannut alas syksyllä lakastuttuaan ja istuttanut hyvään multaan ja peittänyt runsaalla männynhavukerroksella, mutta tämä uusin on vielä täysin voimissaan enkä tiedä, miten sen kanssa pitäisi toimia. ”
– Maija

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.