Huoneilmaa puhdistavat kasvit

Puhdas huoneilma on terveyden kannalta ensisijaista. Useimmat meistä viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa ja jos jokainen hengitys sisältää epäpuhtauksia, on sillä pidemmän päälle terveyttä alentava vaikutus.

Onneksi sisäilman puhtauteen voi vaikuttaa monellakin tavalla. Sähköiset ilmanpuhdistajat ovat toimivia ratkaisuja, mutta kasvit tekevät sen ilman sähköä ja kotiasi koristaen.

Yleisimpiä sisäilmassa leijailevia kemikaaleja ovat mm. formaldehydi, ksyleeni, bentseeni ja ammoniakki. Näitä aineita voi löytyä lähes kaikista kotisi pinnoista lattiasta kattoon, joista ne sitten siirtyvät huoneilmaan asukkaiden hengitettäväksi. Kemikaalipitoisuuksia voivat sisältää mm. kattolevyt, lastulevyt, vaneri, lattiapäällysteet (laminaatti yms.), liimat (kiinneliimat mm. MDF-levyissä), huonekalut ja monet muut päivittäisessä elämässämme sekä kodissamme olevat tuotteet.

Huonon sisäilman aiheuttamia oireita ovat mm.

  • Erilaiset allergiat
  • Hengityselinsairaudet, kuten astma
  • Nenän, silmien ja kurkun kutina/ärsytys
  • Päänsärky ja väsymys
  • Ja paljon muuta…

Formaldehydi on haitallisista kemikaaleista Suomessa yleisin ja siksi myös ongelmallisin. Formaldehydin käyttöä on tosin pyritty mahdollisimman tehokkaasti alentamaan ja tuotteissa, joissa sitä käytetään, pyritään sen haihtuminen tehokkaasti estämään.

Ikinä ei voi kuitenkaan olla liian varma, ja jos samalla ongelmaa korjatessa saa kotiin kukkien kauneutta, on se win-win tilanne. Varsinkin erilaiset vehkat, palmukasvit, traakkipuut ovat ansainneet asemansa puhtaamman sisäilman puolesta.

Tehokkaita formaldehydiä poistavia kasveja

Tehokkaasti formaldehydiä sisäilmasta poistavia kasveja ovat, suurinpiirtein tehokkuusjärjestyksessä mm. seuraavat kasvit: kaarisulkasaniainen, krysanteemi, gerbera, traakkipuut (tuoksu, reunus yms.), kaislapalmu, kumiviikuna, muratti, limoviikuna, viirivehka, kultapalmu, pensaspalmu.

Ksyleeniä ja tolueenia ilmasta poistavat huonekasvit

Ksyleeniä ja tolueenia ilmasta poistavat tehokkaasti mm. seuraavat huonekasvit: kultapalmu, pikkutaateli, perhoskämmekkä, kirjovehka, reunustraakkipuu, flamingonkukka, limoviikuna ja viirivehka.

Ammoniakkia huoneilmasta poistavat kasvit

Ammoniakkia huoneilmastamme poistavat mm. seuraavavt kasvit: pensaspalmu, soikkovehka, flamingonkukka, vuoripalmu, limoviikuna, viirivehka, tuoksutraakkipuu, ruukkuatsalea.

Lähes kaikki huonekasvit jollain tavalla puhdistavat ilmaa, mutta seuraavat kasvit ovat kerta toisensa jälkeen päässeet listojen kärkeen kemikaaleja ”syövinä” kasveina.

Kasvien todellisesta hyödystä sisäilman puhdistajana on vaihtelevaa tietoa. On väitetty, että kasvien määrä, joka tarvittaisiin sisäilman puhdistamiseen olisi niin suuri, ettei käytännössä muutamilla kasveilla ole merkitystä. Jos taas kasveja on riittävästi, aiheuttaisi niiden kastelusta ja kasveista haihtuva kosteus suurempaa haittaa mahdollisten kosteusvaurioiden/homeriskin muodossa. Tällaisten tietolähteiden sanoma on selvä, eli että helpompi poistaa kemikaalin lähde, kuin lähteä tilannetta korjaamaan kasveilla.

Vaikka edellinen väite olisi totta, kukat eivät kuitenkaan ole kotona turhia, vaan toimivat tehokkaasti valoisaan aikaan happitehtaina. Kukat myös kohottavat mielialaa kauneudellaan.

Sisäilmaa tehokkaasti puhdistavat huonekasvit listattuna

Klikkaamalla kuvaa, pääset ks. kukan hoito-ohjeisiin. Kaikista ei hoito-ohjeita vielä ole, mutta lisäämme ne piakoin.

Anopinkieli

Kaarisulkasaniaisen hoito

Kaarisulkasaniainen

Kirjorönsylilja

Kultapalmun hoito ohjeet

Kultapalmu

Kultaköynnös

Krysanteemi

Limoviikuna

Siroliuska-aralian hoito

Liuska-aralia

Muratti

Rahapuu

Traakkipuu

Viirivehka

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[19 arvostelua | Keskiarvo: 4.4]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)