Huonekuusi, Norfolkinaraukaria hoito

Huonekuusi, Norfolkinaraukaria hoito

Nimi: Norfolkinaraukaria, Araucaria heterophylla
Heimo: Araukariakasvit
Kotimaa: Australia, Norfolkinsaari

Huonekuusi on ainavihanta havupuu, joten sen vaaleanvihreät ja pehmeät neulaset säilyvät ympäri vuoden. Huonekasvina norfolkinaraukaria yltää noin 50 cm aina 2 metrin korkeuteen. Luonnossa se kasvaa yli 50m korkeaksi ylvääksi kuuseksi. Huonekuusi kasvaa melko hitaasti.

Huonekuusi viihtyy valoisassa paikassa, mutta suojattava suoralta auringonpaahteelta. Ulos istutettaessa kannattaa laittaa esim. muiden puiden varjoon. Sisätilojen lisäksi se viihtyy viileässä paikassa, kuten lasitetulla parvekkeella, terassilla tai kuistilla.

Huonekuusta käytetään usein pienikokoisena joulukuusen korvikkeena. Varsinkin lähivuosina huonekuusen suosio on kasvanut huonekasvina ja siitä saa hienostuneen kodin koristeen tai joulunajan puun.

Huonekuusen hoito, kastelu, lannoitus ja valo

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele huonekuusta kesällä runsaasti ja säännöllisesti, ei saa päästää kuivumaan. Anna pintamullan hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Nauttii korkeasta ilmankosteudesta, joten sumuttele jopa päivittäin. Voit käyttää huonekuusta välillä suihkun kautta. Talvella viileämmässä riittää niukempi kastelu ja multa saa kuivua kastelujen välillä huomattavasti reilummin. Jos talvella alle 10 °C asteessa, ei tarvitse kastelua juuri lainkaan. Liian runsas kasteleminen saa neulaset rusehtumaan ja tippumaan
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Viihtyy ilmavassa mullassa, joten voit lisätä multaan hieman lekasoraa tai hiekkaa. Huonekuusta voi lannoittaa kerran tai pari viikossa esimerkiksi Kekkilän Luonnonmukaisella lannoitteella tai Kukkaravinteella.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Huonekuusi nauttii kirkkaasta valosta, mutta vältä suoraa aurinkoa. Jos luonnonvaloa ei ole tarpeeksi saataville, viihtyy huonekuusi hyvin myös keinovalossa. Nauttii olostaan suhteellisen viileässä (varsinkin talvella), joten älä sijoita lämpöpatterin tai muun lämpölähteen läheisyyteen. Ihanne lämpötila on 10-15 °C astetta. Korkein lämpötilaraja noin 20 °C astetta. Liian lämpimässä neulaset saattavat kellastua ja varista.Huonekuusi on hieman haasteellinen kasvatettava normaalissa huonelämpötilassa ja puusta voi liian lämpimässä kasvaa harvaoksainen, hintelä ja muodotonkin.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Huonekuusi talvehtii viileässä, jopa alle 10 °C asteessa, lokakuusta kevääseen.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Huonekuusen lisääminen onnistuu siemenistä keväällä sekä pistokkaista. Se on kuitenkin sen verran haastavaa, että voi olla helpompi käydä nappaamassa valmis kuusi suoraan kaupan hyllyltä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Istuta suurempaan ruukkuun muutaman vuoden välein. Poista huonokuntoiset, kellastuneet ja kuolleet oksat.

Huonekuusen hoitovinkit lukijoiltamme

  • odottaa lukijavinkkejä… :)

Oma Huonekuusen, Norfolkinaraukarian hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.