Huonekuusen, Norfolkinaraukarian hoito

Huonekuusi, Norfolkinaraukaria hoito

Nimi: Norfolkinaraukaria, Araucaria heterophylla
Heimo: Araukariakasvit
Kotimaa: Australia, Norfolkinsaari

Huonekuusi on ainavihanta havupuu, joten sen vaaleanvihreät ja pehmeät neulaset säilyvät ympäri vuoden. Huonekasvina norfolkinaraukaria yltää noin 50 cm aina 2 metrin korkeuteen. Luonnossa se kasvaa yli 50m korkeaksi ylvääksi kuuseksi. Huonekuusi kasvaa melko hitaasti.

Huonekuusi viihtyy valoisassa paikassa, mutta suojattava suoralta auringonpaahteelta. Ulos istutettaessa kannattaa laittaa esim. muiden puiden varjoon. Sisätilojen lisäksi se viihtyy viileässä paikassa, kuten lasitetulla parvekkeella, terassilla tai kuistilla.

Huonekuusta käytetään usein pienikokoisena joulukuusen korvikkeena. Varsinkin lähivuosina huonekuusen suosio on kasvanut huonekasvina ja siitä saa hienostuneen kodin koristeen tai joulunajan puun.

” Ostin pienen huonekuusen supermarketista joulukuuseksi seimiasetelmaani vajaa kaksi vuotta sitten. Ihastuin kuuseeni, laitoin sen hiukan isompaan ruukkuun ja sijoitin sen yläkerran makuuhuoneeseen valoisaan paikkaan, talvella käytin apuna lisävaloa. Pidämme makuuhuoneemme viileänä, tämän ja valon ansiosta kasvi alkoi Ilmeisesti kukoistaa.

Kesällä siirsin huonekuusen ulos mongolianvaahteran alle. Siellä sen kasvuvauhti kiihtyi, oksisto kasvoi leveyttä ja puu korkeutta. Minulla on tällä hetkellä hyvin kaunis huonekuusi, korkeus alkaa lähennellä jo metriä. 16-17 asteen lämpötila, valo, kesät ulkona varjoisessa paikassa ja silloin tällöin kevyt lannoitus. Tässä minun reseptini. ”
– Hannele


Huonekuusen kastelu, lannoitus, valo ja lisääminen

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele huonekuusta kesällä runsaasti ja säännöllisesti, ei saa päästää kuivumaan. Anna pintamullan hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Nauttii korkeasta ilmankosteudesta, joten sumuttele jopa päivittäin. Voit käyttää huonekuusta välillä suihkun kautta. Talvella viileämmässä riittää niukempi kastelu ja multa saa kuivua kastelujen välillä huomattavasti reilummin. Jos talvella alle 10 °C asteessa, ei tarvitse kastelua juuri lainkaan. Liian runsas kasteleminen saa neulaset rusehtumaan ja tippumaan
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Viihtyy ilmavassa mullassa, joten voit lisätä multaan hieman lekasoraa tai hiekkaa. Huonekuusta voi lannoittaa kerran tai pari viikossa esimerkiksi Kekkilän Luonnonmukaisella lannoitteella tai Kukkaravinteella.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Huonekuusi nauttii kirkkaasta valosta, mutta vältä suoraa aurinkoa. Jos luonnonvaloa ei ole tarpeeksi saataville, viihtyy huonekuusi hyvin myös keinovalossa. Nauttii olostaan suhteellisen viileässä (varsinkin talvella), joten älä sijoita lämpöpatterin tai muun lämpölähteen läheisyyteen. Ihanne lämpötila on 10-15 °C astetta. Korkein lämpötilaraja noin 20 °C astetta. Liian lämpimässä neulaset saattavat kellastua ja varista.Huonekuusi on hieman haasteellinen kasvatettava normaalissa huonelämpötilassa ja puusta voi liian lämpimässä kasvaa harvaoksainen, hintelä ja muodotonkin.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Huonekuusi talvehtii viileässä, jopa alle 10 °C asteessa, lokakuusta kevääseen.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Huonekuusen lisääminen onnistuu siemenistä keväällä sekä pistokkaista. Se on kuitenkin sen verran haastavaa, että voi olla helpompi käydä nappaamassa valmis kuusi suoraan kaupan hyllyltä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Istuta suurempaan ruukkuun muutaman vuoden välein. Poista huonokuntoiset, kellastuneet ja kuolleet oksat.

huonekuusen valontarve ja kastelu
Kuva: Saija

Huonekuusen hoitovinkit lukijoiltamme

”Ostin kuusen vuonna 1997 pienenä taimena Puutarhaoppilaitoksen myymälästä eli ikää on syksyllä 24 vuotta. Kuusi on nyt kolmannessa tai neljännessä ruukussa ja neljäs talo missä kasvi on mukana kulkenut. Hyvin voiva kasvi vähäisellä hoidolla. Kastelen kohtuudella (ei lannoitusta) ja muutaman kerran vuodessa käytän suihkussa. Hyvin viihtyy väljässä olohuoneessa jossa hyvä hajavalo. (Etelän ikkunat noin 4-5metrin päässä, pohjoisen ikkunat n.6m päässä).”
– Saija

Onpas komean näköinen huonekuusi ja ollut monessa mukana. Hoitometodisi siis todella toimivat ja vähään on huonekuusi tyytyväinen :D Kiitoksia kuvasta!
– Terkuin OmaKoti

”Minä olen ostanut nuo kuvassa olevat huonekuuset jo 6 vuotta sitten. Kumpikin on menestynyt vallan hyvin ilman mitään ihmeellisempää hoitoa. Toki valoa molemmat saa ihan kunnolla. Pienemmän olen istuttanut uuteen ruukkuun vasta pari vuotta sitten, mutta isompi on edelleen samassa muovipurkissa, jossa sen ostin. Laitoin purkin vain tuon valkoisen ruukun sisään. Vasta viime kesänä annoin ensimmäisen kerran kukkien ravinnepuikkoja molemmille. Sitä ennen hoitona on ollut vain pelkkä kasteluvesi. Tuuria tai ei, niin hyvin ovat kasvaneet ja olleet hengissä pelkällä melko huolettomalla hoidolla. Nyt ajattelin satsata ja välillä sumutella kumpaakin :) Isommasta olen ajatellut luopua, mutta jouluna on aina niin kivannäköinen, kun voi laittaa jouluvalot ja muutaman pienen hopea pallon siihen.”
– Ansku

Kivan näköisiä kuusia. Jouluna kyllä todella hauskoja sisutus/koristekasveja joulukoristein koristeltuina.
– Terkuin OmaKoti

”Hankittiin huonekuusi muutama vuosi sitten kun oli ulkosalla hiukan surkean näköisenä annettavana. Siirsin kuusen kotiin tulon jälkeen isompaan ruukkuun ja laitoin kunnon kasvivalon alle. Jouluisin meillä ajaa tuuhea kuusi joulukuusen virkaa. Meillä on kuiva huoneilma niin kastelen viikottain. Helppo hoitoinen mielestäni.”
– Ninni

Helppohoitoinen huonekuusi
Huonekuusi voi hyvin kasvivalon alla. Kuva: Ninni

”Ostin oman huonekuuseni viime vuonna marras-joulukuun vaihteessa, koska silloin niitä on runsaasti tarjolla ”pikkujoulukuusiksi” ja koska rakastan kyseistä kasvia, se on kerta kaikkiaan herttainen. Puutarhamyymälän myyjä ei veikannut kuuselleni kovin pitkää ikää kerrostaloasunnon kuivassa huoneilmassa, mutta Googletin hoito-ohjeita ja hankin sille Osramin 4000 Kelvinin ja reilun 1000 lumenin LED-polttimon. Pidin valon päällä päivittäin n. 12 tunnin ajan, lisäksi sumuttelin kerran viikossa ja kastelin hiukan noin joka toinen viikko. Hyvin selvisi talvesta, vasta eilen poistin kaksi alinta kuivunutta oksaa, muuten täysin terhakka edelleen! ? Myös kaverinsa peikonlehti viihtyi hienosti samoissa olosuhteissa koko talven!”
– Annuli

Hei Annuli! Mahtavaa, että olet saanut huonekuusen viihtymään kerrostaloasunnon kuivassa huoneilmassa. Lisävalo on usein tarpeen ja sumuttelu, kuten oletkin tehnyt. Kiitoksia vinkistä valojen suhteen. Tuosta tulee upea pikkujoulukuusi ensi jouluksi ;)
– Kevätterveisin OmaKoti.fi

”Syksyllä ostettu huonekuuseni viihtynyt erinomaisesti +20 asteisessa kerrostalokodissani. Suihkuttelen päivittäin ja kasvilamppu myös käytössä. Kastelen kun multa kuivahtaa.”
– Nimetön

Hei! Sumuttelu ja kasvilamppu näyttää tuottaneen tulosta, todella hienon näköinen huonekuusi. Tuo mukavan tunnelman värikkääseen kotiinne :)
– Terveisin OmaKoti.fi 

”Ostin huonekuuseni jouluksi 2019. Se on tehnyt monta kerrosta lisää oksia. Se ulkoilee hajavalossa lähes aina, kun on yli +5 astetta lämmintä, keskikesällä varjossa. Kastelen, kun näyttää kuivalta.”
– PV

”Sain sen 3 vuotta sitten. Vaihdoin viime vuonna isompaan ruukkuun. Pituus on tullut 2-kertaiseksi. Kesällä se on varjossa ulkoterassilla,talvet lasikuistilla, missä lämpötila painuu +5° pakkasilla, joskus vähän allekin. Lannoitan parin viikon välein kasvukaudella laimealla bokashi-nesteellä tai kahvilla.”
– Maire

Huonekuusi lannoitus ja talvetus
Huonekuusi lasikuistilla talvella – Lukijakuva: Maire

 

 

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[30 arvostelua | Keskiarvo: 4.5]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)