Huonevehka, Kalla
Nimi: Huonevehka, Kalla – Zantedeschia
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Etelä-Afrikka
Huonevehka eli Kalla on kaunis ruohovartinen koristekasvi joka viihtyy sisätiloissa ja kesällä ulkona. Huonevehkalla on juurakosta kasvavat pitkät lehdet, jotka lajikkeesta riippuen ovat puikulamaiset tai herttamaiset. Lehdet ovat väritykseltään vaaleasta tummanvihreään ja niissä voi olla vaaleita tai lähes valkoisia viiruja. Huonevehkan kukkavarret työntyvät juurikosta lehtien keskeltä kasvaen korkealle ja muodostaen varsien päihin kauniit kukat. Kukilla on näyttävät suuret suojuslehdet, jotka voivat olla valkoisen, vaaleanpunaisen, oranssin tai purppuran värisiä. Kukan keskeltä pilkistää tähkämäinen keskusta.
Huonevehkan eli kallan kukinta on harmillisesti melko lyhytkestoinen, alkukesästä keskikesään. Kauniin kukintonsa ansiosta kalla on myös suosittu leikkokasvi.
Huonevehkan, Kallan hoito
Huonevehkan kasteluKasvukaudella kallaa kastellaan runsaasti antaen kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Lepokaudella ei lainkaan kastelua. |
|
Huonevehkan kasvualusta ja lannoitusHuonevehka viihtyy mainiosti perinteisessä kukkamullassa. Lannoitetaan kasvukaudella parin viikon välein mielellään nestemäisellä kukkalannoitteella. |
|
Valon tarve ja lämpötilaHuonevehka nauttii kirkkaasta auringonvalosta, mutta vältä sijoittamasta suoraan keskipäivän paahteeseen. Viihtyy hyvin huonelämpötilassa noin 18-24 asteessa. Kukat säilyvät kuitenkin pitempään hieman viileämmässä n. 15-18 asteessa. Huonevehka voidaan sijoittaa kesällä ulos, mutta suojattava kuumimmalta paahteelta. |
|
Kallan talvettaminen ja uudelleenkukintaKallan uudelleenkukittaminen voi olla melko haastavaa ja kallaa pidetäänkin usein kertakäyttökasvina joka hävitetään kukinnan jälkeen. Jos haluat kallan kukkivan seuraavanakin vuonna, on kallan talvehdittava viileässä paikassa seuraavaan kevääseen. Jos kalla on kasvanut sisällä ruukussa, voi kasvin talvehdittaa suoraan siinä.
Jos kalla on kasvanut puutarhassa tai ulkona…
|
|
Kallan kukinta-aika
|
|
Kallan lisääminenLisätään jakamalla juurakko tai sivujuurakoista uudelleenistutuksen yhteydessä tai siemenistä keväällä. Juurakon jakaminen onnistuu hyvin mm. juuri ennen talvettamista, kun juurakot on poistettu mullasta, tai keväällä ennen uudelleenistutusta. Käytä terävää ja puhdistettua veistä juurakon jakamiseen, niin että jokaisessa osassa on vähintään yksi ehjä ”silmä”. |
|
VinkitPoista säännöllisesti kuolleet ja huonokuntoiset lehdet sekä kukkavarret. |
Kalla, eli huonevehka on myrkyllinen lapsille ja kotieläimille
Kallan maitiaisneste voi kosketuksessa aiheuttaa ihoärsytystä, joten pidä pienten lasten ulottumattomissa.
Kotieläimille maitiaisneste voi aiheuttaa suunalueen ja hengitysteiden turpoamista. Nautittuna aiheuttaa mm. suun kipua, nielemisvaikeuksia, limakalvojen turpoamista, ruokahaluttomuutta, kuolaamista ja jopa oksentelua. Oireet loppuvat yleensä itsestään, mutta niitä voi helpottaa huuhtelemalla kotieläimen suuta vedellä. Helpotusta voi antaa myös tarjoamalla pienen määrän hylamaitoa, jogurttia tai sukralfaattia, joka tekee suojaavan kalvon ruokatorven ja mahalaukun limakalvoille.
Lähde: Sympaatti Oy – Itsenäiset eläinklinikat
Kallan kukat vaihtavat väriä vihreäksi?
Kukan värin vaihtuminen vihreäksi voi johtua esimerkiksi valon puutteesta tai kasvualustan liiallisesta typpipitoisuudesta. Kannattaa pohtia saako kalla riittävästi valoa. Kalla pitää kirkkaasta kasvupaikasta, jossa se saa paljon valoa, mutta ei kuitenkaan keskipäivän paahteesta. Kannattaa myös varmistaa, että kalla on istutettu sopivaan kasvualustaan, kuten Kekkilän kukkamultaan (tai vastaavaan).
Huonevehka / kalla hoitovinkit lukijoiltamme
” Minulla on huonevehkoja kaksi, valkoinen ja liila. Toinen on ulkona ja toinen sisällä. Syksyllä kun lehdet kuivuvat, heitän kallat ruukkuineen vaatehuoneen perälle, jossa on kellarin ovi ja lämpötila max 15 astetta. Keväällä nostan ne pois kun alut alkavat kasvamaan. Sitten vain vettä ja rakkautta. En ole koskaan edes lannoittanut näitä ja ovat ainakin 4 vuotta olleet minulla. ”
– Nimetön
” Minulla on mummo vainaan vanha kalla (ei värilajitelma, vaan valkoinen) ja muistan että mummo piti kallan ulkona koko kesän. Sen raaskuna toi syksyllä sisälle ja alkutalvesta se kukki monin kukkasin. Kesällä kukka oli puolivarjossa ja sitä kasteltiin sadevedellä. Kysyin mummolta, että miten hän sai sen aina kukkimaan, kertoi, että antaa sille kanankakasta tehtyä lannoitevettä. ”
– Nimetön
” Minulla on kaupasta ostettu Kalla. Jostain syystä kissani on mieltynyt siihen siksipä kysynkin onko se myrkyllinen? Kiitos. ”
– Tarja
Terveisin, OmaKoti.fi
” Ostin kallani kesäkuun alussa ja siitä kasvanut hienosti lasitetulla parvekkeella. Nyt kukanvarsi todella paksu ja painava. Kukan sisus täynnä vihreitä ”rypäleitä”. Mitä ne ovat? Leikkasin ne pois kun kukat eivät jaksa nousta. Kastelen noin 3.n päivän välein kunnes kuiva ja lannoitan kerran 2.ssa viikossa. ”
– Tumman violetti kallani
Terveisin, OmaKoti.fi
” Minulla on silmäteränäni vanha kalla, oikea vanhanajan valkoinen ja suureksi kasvava. Tämän kallan historiaa voisin kertoa aina vuodesta 1927 alkaen, mutta sittenhän tästä tulisikin jo romaani. Mutta luulen alkujuuren olevan lähtöisin Wuolijoen kartanosta Hauholta. Mummuni tuli miniäksi vuonna -27 ja silloin jo kalla oli Pälkäneen Taustin Eerolan salissa. Mutta minä allekirjoittanut olen syntynyt 1959 , ja koko elämäni muistan tämän kallan. Monien ja niin monien vaiheiden jälkeen kalla on nyt minulla!! Mutta nyt tähän päivään ja kallaan. Kallani on ollut viimeiset 25 vuotta 30 litran muovisessa altakastelu ruukussa, aikaisemmin muistan vain saviruukkuja. Allekirjoittaneen nuoruudessa en muista mitään kasvukauden vaihteluita, eli oli vihreänä kautta vuoden. Mutta nyt olen perehtynyt kasvukauden vaihteluun ja kausirytmiin. Niin ja tärkeimpänä olosuhteiden pakottamana. Eli nykyään kallani on täydellisellä talviunella joulusta huhtikuun alkuun. Mutta se talvilepoon saattaminen on sitten toinen juttu, vaikka lopetan kastelun jo syyskuussa, kukkaa nousee koko ajan. Siis täällä kesämökilläni nostan räystään alle, mutta aurinkoon. Ei meinaa kuivua ja asettua sitten millään. Tässä kirjoitus tila loppuu, mutta vakuutan että voi taivas sitä jatkuvaa kukka loistoa, juhannuksesta talvilepoon saakka. Niin mulla vaihto joka kevät ja poikasia ystäville. Kuvia en osaa laittaa, mutta ajatelkaa valkoista kallan kukkaa pimenevässä elokuun yössä. ”
– Markku Eerola, Pälkäne
Terveisin, OmaKoti.fi
” Hei, sain keväällä keltaisen kallan. Kukinnan jälkeen siirsin sen suurempaan ruukkuun ja hyvin tuntui viihtyvän ulkoterassin lämmössä. Yhtenä yönä kävi niin, että jänikset olivat käyneet nyppimässä kaikki lehdet pois. Kysyisin lähteekö kalla vielä kasvamaan tämän ryöpytyksen jälkeen? Tosi surullinen juttu. ”
– Marja-Leena
Terveisin, OmaKoti.fi
” Sain upean keltaisen kallan. Parin viikon päästä kukat muuttuivat muutamassa päivässä vihreiksi, lehtien väriseksi. Mikä meni vikaan? ”
– Pari viikkoakeltaisena
Terveisin, OmaKoti.fi