Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kalla - Huonevehka hoito-ohjeet

Huonevehka, Kalla hoito

Nimi: Huonevehka, Kalla – Zantedeschia
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Etelä-Afrikka

Huonevehka eli Kalla on kaunis ruohovartinen koristekasvi joka viihtyy sisätiloissa ja kesällä ulkona. Huonevehkalla on juurakosta kasvavat pitkät lehdet, jotka lajikkeesta riippuen ovat puikulamaiset tai herttamaiset. Lehdet ovat väritykseltään vaaleasta tummanvihreään ja niissä voi olla vaaleita tai lähes valkoisia viiruja. Huonevehkan kukkavarret työntyvät juurikosta lehtien keskeltä kasvaen korkealle ja muodostaen varsien päihin kauniit kukat. Kukilla on näyttävät suuret suojuslehdet, jotka voivat olla valkoisen, vaaleanpunaisen, oranssin tai purppuran värisiä. Kukan keskeltä pilkistää tähkämäinen keskusta.

huonevehka-kallaHuonevehkan eli kallan kukinta on harmillisesti melko lyhytkestoinen, alkukesästä keskikesään. Kauniin kukintonsa ansiosta kalla on myös suosittu leikkokasvi.

Kallan uudelleenkukittaminen voi olla melko haastavaa ja kallaa pidetäänkin usein kertakäyttökasvina joka hävitetään kukinnan jälkeen. Jos haluat kallan kukkivan seuraavanakin vuonna, lopeta kasvin kastelu vähitellen kukinnan jälkeen ja anna kasvin kuivua. Lakastuneet lehdet poistetaan, pidetään juurakko kuivana ja sijoitetaan ruukkuineen viileään noin 10 asteiseen paikkaan 2-3 kuukaudeksi. Tämän jälkeen juurakko istutetaan uudelleen jolloin kastellaan vain kevyesti. Lehtien ilmaantuessa lisätään kastelua ja aloitetaan ravinteiden antaminen. Kallan pitäisi aloittaa uusi kukinta heti alkukesästä.

Huom. Keväällä kukkivana hankitun huonevehkan juurakon kasvurytmi voi olla poikkeava. Tällöin kasvin lepoaika on kesällä, kasvukausi talvella ja kukinta keväällä.


Kalla, eli huonevehka on myrkyllinen lapsille ja kotieläimille

Kallan maitiaisneste voi kosketuksessa aiheuttaa ihoärsytystä, joten pidä pienten lasten ulottumattomissa.

Kotieläimille maitiaisneste voi aiheuttaa suunalueen ja hengitysteiden turpoamista. Nautittuna aiheuttaa mm. suun kipua, nielemisvaikeuksia, limakalvojen turpoamista, ruokahaluttomuutta, kuolaamista ja jopa oksentelua. Oireet loppuvat yleensä itsestään, mutta niitä voi helpottaa huuhtelemalla kotieläimen suuta vedellä. Helpotusta voi antaa myös tarjoamalla pienen määrän hylamaitoa, jogurttia tai sukralfaattia, joka tekee suojaavan kalvon ruokatorven ja mahalaukun limakalvoille.

Lähde: Sympaatti Oy – Itsenäiset eläinklinikat


Huonevehkan, Kallan hoito

Kasvienhoito - Kastelu Huonevehkan kastelu
Kasvukaudella kallaa kastellaan runsaasti antaen kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Lepokaudella ei lainkaan kastelua.
Kasvienhoito - Ravinteet Huonevehkan kasvualusta ja lannoitus
Huonevehka viihtyy mainiosti perinteisessä kukkamullassa. Lannoitetaan kasvukaudella parin viikon välein mielellään nestemäisellä kukkalannoitteella.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Huonevehka nauttii kirkkaasta auringonvalosta. Viihtyy hyvin huonelämpötilassa noin 18-24 asteessa. Kukat säilyvät kuitenkin pitempään hieman viileämmässä n. 15-18 asteessa. Huonevehka voidaan sijoittaa kesällä ulos, mutta suojattava kuumimmalta paahteelta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Huonevehka kukkii alkukesästä keskikesään. Keväällä kukkivana hankitun huonevehkan juurakon kasvurytmi voi olla poikkeava.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään jakamalla juurakko tai sivujuurakoista uudelleenistutuksen yhteydessä tai siemenistä keväällä.

Huonevehka / kalla hoitovinkit lukijoiltamme

” Minulla on huonevehkoja kaksi, valkoinen ja liila. Toinen on ulkona ja toinen sisällä. Syksyllä kun lehdet kuivuvat, heitän kallat ruukkuineen vaatehuoneen perälle, jossa on kellarin ovi ja lämpötila max 15 astetta. Keväällä nostan ne pois kun alut alkavat kasvamaan. Sitten vain vettä ja rakkautta. En ole koskaan edes lannoittanut näitä ja ovat ainakin 4 vuotta olleet minulla. ”
– Nimetön

” Minulla on mummo vainaan vanha kalla (ei värilajitelma, vaan valkoinen) ja muistan että mummo piti kallan ulkona koko kesän. Sen raaskuna toi syksyllä sisälle ja alkutalvesta se kukki monin kukkasin. Kesällä kukka oli puolivarjossa ja sitä kasteltiin sadevedellä. Kysyin mummolta, että miten hän sai sen aina kukkimaan, kertoi, että antaa sille kanankakasta tehtyä lannoitevettä. ”
– Nimetön

” Minulla on kaupasta ostettu Kalla. Jostain syystä kissani on mieltynyt siihen siksipä kysynkin onko se myrkyllinen? Kiitos. ”
– Tarja

Hei Tarja! Kallan maitiaisneste on kissoille myrkyllistä ja voi aiheuttaa suun alueen kipua ja ärsytystä, hengitysteiden ja limakalvojen turpoamista, kuolaamista, nielemisvaikeuksia, ruokahaluttomuutta ja jopa oksentelua. Oireet kuitenkin yleensä helpottuvat itsekseen. Sympaatti (itsenäiset eläinklinikat) ehdottaa, että kissan oloa voisi helpottaa huuhtelemalla sen suuta vedellä. Voit heidän mukaansa tarjota myös pientä määrää hylamaitoa tai jogurttia. Sukralfaatti -niminen aine tekee suojaavan kalvon ruokatorven ja mahalaukun limakalvoille. Emme tosin osaa sanoa, mistä tätä sukralfaattia kissoilla kannattaisi ostaa.
Terveisin, OmaKoti.fi

” Sain upean keltaisen kallan. Parin viikon päästä kukat muuttuivat muutamassa päivässä vihreiksi, lehtien väriseksi. Mikä menivikaan? ”
– Pari viikkoakeltaisena

Hei! Kukan värin vaihtuminen vihreäksi voisi johtua valon puutteesta. Toinen vaihtoehto saattaisi olla kasvualustan liiallinen typpi. Jos tarkistat että kallasi saa riittävästi valoa ja että se on istutettu sopivaan kasvualustaan, kuten Kekkilän kukkamultaan (tai vastaavaan). Voi tietenkin olla, että keltaisella kallalla on omat pienet oikkunsa vihreään suuntaan, johon ei valolla tai mullalla ole merkitystä. Toivottavasti kuitenkin jompikumpi temppu toimii ;)
Terveisin, OmaKoti.fi

Kallan, huonevehkan siemenet” Ostin kallani kesäkuun alussa ja siitä kasvanut hienosti lasitetulla parvekkeella. Nyt kukanvarsi todella paksu ja painava. Kukan sisus täynnä vihreitä ”rypäleitä”. Mitä ne ovat? Leikkasin ne pois kun kukat eivät jaksa nousta. Kastelen noin 3.n päivän välein kunnes kuiva ja lannoitan kerran 2.ssa viikossa. ”
– Tumman violetti kallani

Hei! Kuvan mukaiset ”rypäleet” ovat kallan siemeniä :) Jos siemenet haluaa täysvoipaisina käyttöön, täytyy niiden antaa täysin kuivua kukassa, jonka jälkeen vasta poistaa. Kallan kasvattaminen siemenestä on melko haastavaa puuhaa ja voi kestää jopa 3 vuotta ennenkuin siemenestä kasvatettu huonevehka kukkii.
Terveisin, OmaKoti.fi

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.