Kalla - Huonevehka hoito-ohjeet

Huonevehka, Kalla hoito

Nimi: Huonevehka, Kalla – Zantedeschia
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Etelä-Afrikka

Huonevehka eli Kalla on kaunis ruohovartinen koristekasvi joka viihtyy sisätiloissa ja kesällä ulkona. Huonevehkalla on juurakosta kasvavat pitkät lehdet, jotka lajikkeesta riippuen ovat puikulamaiset tai herttamaiset. Lehdet ovat väritykseltään vaaleasta tummanvihreään ja niissä voi olla vaaleita tai lähes valkoisia viiruja. Huonevehkan kukkavarret työntyvät juurikosta lehtien keskeltä kasvaen korkealle ja muodostaen varsien päihin kauniit kukat. Kukilla on näyttävät suuret suojuslehdet, jotka voivat olla valkoisen, vaaleanpunaisen, oranssin tai purppuran värisiä. Kukan keskeltä pilkistää tähkämäinen keskusta.

huonevehka-kallaHuonevehkan eli kallan kukinta on harmillisesti melko lyhytkestoinen, alkukesästä keskikesään. Kauniin kukintonsa ansiosta kalla on myös suosittu leikkokasvi.

Kallan uudelleenkukittaminen voi olla melko haastavaa ja kallaa pidetäänkin usein kertakäyttökasvina joka hävitetään kukinnan jälkeen. Jos haluat kallan kukkivan seuraavanakin vuonna, lopeta kasvin kastelu vähitellen kukinnan jälkeen ja anna kasvin kuivua. Lakastuneet lehdet poistetaan, pidetään juurakko kuivana ja sijoitetaan ruukkuineen viileään noin 10 asteiseen paikkaan 2-3 kuukaudeksi. Tämän jälkeen juurakko istutetaan uudelleen jolloin kastellaan vain kevyesti. Lehtien ilmaantuessa lisätään kastelua ja aloitetaan ravinteiden antaminen. Kallan pitäisi aloittaa uusi kukinta heti alkukesästä.

Huom. Keväällä kukkivana hankitun huonevehkan juurakon kasvurytmi voi olla poikkeava. Tällöin kasvin lepoaika on kesällä, kasvukausi talvella ja kukinta keväällä.

Kalla voi aiheuttaa kosketuksessa ihoärsytystä.

Huonevehkan, Kallan hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kasvukaudella kallaa kastellaan runsaasti antaen kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Lepokaudella ei lainkaan kastelua.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Lannoitetaan kasvukaudella parin viikon välein mielellään nestemäisellä kukkalannoitteella.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Huonevehka nauttii kirkkaasta auringonvalosta. Viihtyy hyvin huonelämpötilassa noin 18-24 asteessa. Kukat säilyvät kuitenkin pitempään hieman viileämmässä n. 15-18 asteessa. Huonevehka voidaan sijoittaa kesällä ulos, mutta suojattava kuumimmalta paahteelta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Huonevehka kukkii alkukesästä keskikesään. Keväällä kukkivana hankitun huonevehkan juurakon kasvurytmi voi olla poikkeava.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään jakamalla juurakko tai sivujuurakoista uudelleenistutuksen yhteydessä tai siemenistä keväällä.

Huonevehka / kalla hoitovinkit lukijoiltamme

“Minulla on huonevehkoja kaksi, valkoinen ja liila. Toinen on ulkona ja toinen sisällä. Syksyllä kun lehdet kuivuvat, heitän kallat ruukkuineen vaatehuoneen perälle, jossa on kellarin ovi ja lämpötila max 15 astetta. Keväällä nostan ne pois kun alut alkavat kasvamaan. Sitten vain vettä ja rakkautta. En ole koskaan edes lannoittanut näitä ja ovat ainakin 4 vuotta olleet minulla.”
– Nimetön

“Minulla on mummo vainaan vanha kalla (ei värilajitelma, vaan valkoinen) ja muistan että mummo piti kallan ulkona koko kesän. Sen raaskuna toi syksyllä sisälle ja alkutalvesta se kukki monin kukkasin. Kesällä kukka oli puolivarjossa ja sitä kasteltiin sadevedellä. Kysyin mummolta, että miten hän sai sen aina kukkimaan, kertoi, että antaa sille kanankakasta tehtyä lannoitevettä.”
– Nimetön


Apua huonevehkani voi huonosti!

Tähän lisäämme avunhuutoja kallanhoitoon liittyen. Kaikkeen OmaKodin porukka ei kerkeä tai osaa vastata, niin tarvitsemme apua viherpeukaloilta :)

“Ei ole vinkkiä, mutta kysyn, olenko istuttanut nyt pari viikkoa sitten kallani mukulat väärinpäin, koska nyt on noussut pinnalle useita valkoisia ohkaisia 2-3 cm pituisia juuren näköisiä, jotka menevät pintaa myöten. Jokin ihan vihreäkin on terhakasti pystyssä.”
– Mirccu


Oma Huonevehka, Kalla hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.