Kalla - Huonevehka hoito-ohjeet

Huonevehka, Kalla

Nimi: Huonevehka, Kalla – Zantedeschia
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Etelä-Afrikka

Huonevehka eli Kalla on kaunis ruohovartinen koristekasvi joka viihtyy sisätiloissa ja kesällä ulkona. Huonevehkalla on juurakosta kasvavat pitkät lehdet, jotka lajikkeesta riippuen ovat puikulamaiset tai herttamaiset. Lehdet ovat väritykseltään vaaleasta tummanvihreään ja niissä voi olla vaaleita tai lähes valkoisia viiruja. Huonevehkan kukkavarret työntyvät juurikosta lehtien keskeltä kasvaen korkealle ja muodostaen varsien päihin kauniit kukat. Kukilla on näyttävät suuret suojuslehdet, jotka voivat olla valkoisen, vaaleanpunaisen, oranssin tai purppuran värisiä. Kukan keskeltä pilkistää tähkämäinen keskusta.

Huonevehkan eli kallan kukinta on harmillisesti melko lyhytkestoinen, alkukesästä keskikesään. Kauniin kukintonsa ansiosta kalla on myös suosittu leikkokasvi.

Huonevehkan, Kallan hoito

Kasvienhoito - Kastelu

Huonevehkan kastelu

Kasvukaudella kallaa kastellaan runsaasti antaen kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Lepokaudella ei lainkaan kastelua.

Kasvienhoito - Ravinteet

Huonevehkan kasvualusta ja lannoitus

Huonevehka viihtyy mainiosti perinteisessä kukkamullassa. Lannoitetaan kasvukaudella parin viikon välein mielellään nestemäisellä kukkalannoitteella.

Kasvienhoito - Valontarve

Valon tarve ja lämpötila

Huonevehka nauttii kirkkaasta auringonvalosta, mutta vältä sijoittamasta suoraan keskipäivän paahteeseen. Viihtyy hyvin huonelämpötilassa noin 18-24 asteessa. Kukat säilyvät kuitenkin pitempään hieman viileämmässä n. 15-18 asteessa. Huonevehka voidaan sijoittaa kesällä ulos, mutta suojattava kuumimmalta paahteelta.

Kasvin hoito talvella

Kallan talvettaminen ja uudelleenkukinta

Kallan uudelleenkukittaminen voi olla melko haastavaa ja kallaa pidetäänkin usein kertakäyttökasvina joka hävitetään kukinnan jälkeen. Jos haluat kallan kukkivan seuraavanakin vuonna, on kallan talvehdittava viileässä paikassa seuraavaan kevääseen.

Jos kalla on kasvanut sisällä ruukussa, voi kasvin talvehdittaa suoraan siinä.

 • Lopeta kasvin lannoitus elokuussa ja vähennä pikkuhiljaa kallan kastelua.
 • Anna kasvin ja kasvualustan kuivua täysin.
 • Lakastuneet lehdet poistetaan
 • Sijoita kasvi ruukkuineen viileään noin 10 asteiseen paikkaan 2-3 kuukaudeksi (esimerkiksi viileään autotalliin tai kellariin, jossa lämpötila ei heittele).
 • Lepotauon jälkeen juurakko ravistellaan kevyesti vanhasta mullasta, istutetaan uudelleen ja kastellaan kevyesti.
 • Lehtien ilmaantuessa lisätään kastelua ja aloitetaan ravinteiden antaminen.
 • Kallan pitäisi aloittaa uusi kukinta heti alkukesästä.

Jos kalla on kasvanut puutarhassa tai ulkona…

 • Lopeta kastelu ja lisäravinteiden antaminen elokuussa.
 • Kun ensimmäiset pakkasyöt saapuvat ja kallan lehdet kuihtuvat kaiva mukulat varovasti maasta.
 • Leikkaa lehdistö pois jättäen juurakkoon noin 5-7cm vartta.
 • Puhdista mukulat kevyesti poistaen niin paljon maata kuin pystyt, ilman että vahingoitat juuria. Apuna voi käyttää viileää vesisuihkua.
 • Tarkista, että juurakko on hyvässä kunnossa. Jos juuressa on hieman huonoa/juurimätää, leikkaa se pois.
 • Laita kuivumaan kuivaan sekä viileään, hyvin ilmastoituun paikkaan 2-7 päiväksi. Auringonvalo auttaa kuivumista.
 • Kääri juurakko esimerkiksi sanomalehteen tai laita paperipussiin (tai muuhun vastaavaan, joka imee mahdollisen kosteuden pois kasvista). Juurakon ympärille voi laittaa kuivaa turvetta, perliittiä, sahanpurua tai vermikuliittia homeen estämiseksi.
 • Laita talvehtimaan viileään ja pimeään paikkaan, jossa ei kuitenkaan ole pakkasta. Alle 0°C asteessa kuolevat, ja yli 15°C asteessa kalla taas alkaa jo itämään.
 • Käy tarkistamassa muutamia kertoja juurakoiden kuntoa. Jos juurakot ovat liian kuivia, ryppyisiä ja kutistuneita, kannattaa niitä kevyesti sumutella vedellä.
 • Istuta uudelleen keväällä, kun pakkaset ja halla on väistynyt.
Kasvienhoito - Kukinta

Kallan kukinta-aika

Huonevehka kukkii alkukesästä keskikesään. Keväällä kukkivana hankitun huonevehkan juurakon kasvurytmi voi olla poikkeava.

Kasvienhoito - lisääminen

Kallan lisääminen

Lisätään jakamalla juurakko tai sivujuurakoista uudelleenistutuksen yhteydessä tai siemenistä keväällä.

Juurakon jakaminen onnistuu hyvin mm. juuri ennen talvettamista, kun juurakot on poistettu mullasta, tai keväällä ennen uudelleenistutusta. Käytä terävää ja puhdistettua veistä juurakon jakamiseen, niin että jokaisessa osassa on vähintään yksi ehjä ”silmä”.

Vinkit

Poista säännöllisesti kuolleet ja huonokuntoiset lehdet sekä kukkavarret.

Kalla, eli huonevehka on myrkyllinen lapsille ja kotieläimille

Kallan maitiaisneste voi kosketuksessa aiheuttaa ihoärsytystä, joten pidä pienten lasten ulottumattomissa.

Kotieläimille maitiaisneste voi aiheuttaa suunalueen ja hengitysteiden turpoamista. Nautittuna aiheuttaa mm. suun kipua, nielemisvaikeuksia, limakalvojen turpoamista, ruokahaluttomuutta, kuolaamista ja jopa oksentelua. Oireet loppuvat yleensä itsestään, mutta niitä voi helpottaa huuhtelemalla kotieläimen suuta vedellä. Helpotusta voi antaa myös tarjoamalla pienen määrän hylamaitoa, jogurttia tai sukralfaattia, joka tekee suojaavan kalvon ruokatorven ja mahalaukun limakalvoille.

Lähde: Sympaatti Oy – Itsenäiset eläinklinikat

Kallan kukat vaihtavat väriä vihreäksi?

Kukan värin vaihtuminen vihreäksi voi johtua esimerkiksi valon puutteesta tai kasvualustan liiallisesta typpipitoisuudesta. Kannattaa pohtia saako kalla riittävästi valoa. Kalla pitää kirkkaasta kasvupaikasta, jossa se saa paljon valoa, mutta ei kuitenkaan keskipäivän paahteesta. Kannattaa myös varmistaa, että kalla on istutettu sopivaan kasvualustaan, kuten Kekkilän kukkamultaan (tai vastaavaan).

Huonevehka / kalla hoitovinkit lukijoiltamme

” Minulla on huonevehkoja kaksi, valkoinen ja liila. Toinen on ulkona ja toinen sisällä. Syksyllä kun lehdet kuivuvat, heitän kallat ruukkuineen vaatehuoneen perälle, jossa on kellarin ovi ja lämpötila max 15 astetta. Keväällä nostan ne pois kun alut alkavat kasvamaan. Sitten vain vettä ja rakkautta. En ole koskaan edes lannoittanut näitä ja ovat ainakin 4 vuotta olleet minulla. ”
– Nimetön

” Minulla on mummo vainaan vanha kalla (ei värilajitelma, vaan valkoinen) ja muistan että mummo piti kallan ulkona koko kesän. Sen raaskuna toi syksyllä sisälle ja alkutalvesta se kukki monin kukkasin. Kesällä kukka oli puolivarjossa ja sitä kasteltiin sadevedellä. Kysyin mummolta, että miten hän sai sen aina kukkimaan, kertoi, että antaa sille kanankakasta tehtyä lannoitevettä. ”
– Nimetön

” Minulla on kaupasta ostettu Kalla. Jostain syystä kissani on mieltynyt siihen siksipä kysynkin onko se myrkyllinen? Kiitos. ”
– Tarja

Hei Tarja! Kallan maitiaisneste on kissoille myrkyllistä ja voi aiheuttaa suun alueen kipua ja ärsytystä, hengitysteiden ja limakalvojen turpoamista, kuolaamista, nielemisvaikeuksia, ruokahaluttomuutta ja jopa oksentelua. Oireet kuitenkin yleensä helpottuvat itsekseen. Sympaatti (itsenäiset eläinklinikat) ehdottaa, että kissan oloa voisi helpottaa huuhtelemalla sen suuta vedellä. Voit heidän mukaansa tarjota myös pientä määrää hylamaitoa tai jogurttia. Sukralfaatti -niminen aine tekee suojaavan kalvon ruokatorven ja mahalaukun limakalvoille. Emme tosin osaa sanoa, mistä tätä sukralfaattia kissoilla kannattaisi ostaa.
Terveisin, OmaKoti.fi
Kallan, huonevehkan siemenet
Kallan siemeniä – kuva: Tumman violetti kallani

” Ostin kallani kesäkuun alussa ja siitä kasvanut hienosti lasitetulla parvekkeella. Nyt kukanvarsi todella paksu ja painava. Kukan sisus täynnä vihreitä ”rypäleitä”. Mitä ne ovat? Leikkasin ne pois kun kukat eivät jaksa nousta. Kastelen noin 3.n päivän välein kunnes kuiva ja lannoitan kerran 2.ssa viikossa. ”
– Tumman violetti kallani

Hei! Kuvan mukaiset ”rypäleet” ovat kallan siemeniä :) Jos siemenet haluaa täysvoipaisina käyttöön, täytyy niiden antaa täysin kuivua kukassa, jonka jälkeen vasta poistaa. Kallan kasvattaminen siemenestä on melko haastavaa puuhaa ja voi kestää jopa 3 vuotta ennenkuin siemenestä kasvatettu huonevehka kukkii.
Terveisin, OmaKoti.fi

” Minulla on silmäteränäni vanha kalla, oikea vanhanajan valkoinen ja suureksi kasvava. Tämän kallan historiaa voisin kertoa aina vuodesta 1927 alkaen, mutta sittenhän tästä tulisikin jo romaani. Mutta luulen alkujuuren olevan lähtöisin Wuolijoen kartanosta Hauholta. Mummuni tuli miniäksi vuonna -27 ja silloin jo kalla oli Pälkäneen Taustin Eerolan salissa. Mutta minä allekirjoittanut olen syntynyt 1959 , ja koko elämäni muistan tämän kallan. Monien ja niin monien vaiheiden jälkeen kalla on nyt minulla!! Mutta nyt tähän päivään ja kallaan. Kallani on ollut viimeiset 25 vuotta 30 litran muovisessa altakastelu ruukussa, aikaisemmin muistan vain saviruukkuja. Allekirjoittaneen nuoruudessa en muista mitään kasvukauden vaihteluita, eli oli vihreänä kautta vuoden. Mutta nyt olen perehtynyt kasvukauden vaihteluun ja kausirytmiin. Niin ja tärkeimpänä olosuhteiden pakottamana. Eli nykyään kallani on täydellisellä talviunella joulusta huhtikuun alkuun. Mutta se talvilepoon saattaminen on sitten toinen juttu, vaikka lopetan kastelun jo syyskuussa, kukkaa nousee koko ajan. Siis täällä kesämökilläni nostan räystään alle, mutta aurinkoon. Ei meinaa kuivua ja asettua sitten millään. Tässä kirjoitus tila loppuu, mutta vakuutan että voi taivas sitä jatkuvaa kukka loistoa, juhannuksesta talvilepoon saakka. Niin mulla vaihto joka kevät ja poikasia ystäville. Kuvia en osaa laittaa, mutta ajatelkaa valkoista kallan kukkaa pimenevässä elokuun yössä. ”
– Markku Eerola, Pälkäne

Hei Markku! Upea tarina, ja historian omaava Kalla sinulla. Hyvin olet hoitanut ja hienoa, että muistaa joka vuosi upealla kukkaloistollaan. Mahtavaa kevättä ja kesää teille.
Terveisin, OmaKoti.fi

” Hei, sain keväällä keltaisen kallan. Kukinnan jälkeen siirsin sen suurempaan ruukkuun ja hyvin tuntui viihtyvän ulkoterassin lämmössä. Yhtenä yönä kävi niin, että jänikset olivat käyneet nyppimässä kaikki lehdet pois. Kysyisin lähteekö kalla vielä kasvamaan tämän ryöpytyksen jälkeen? Tosi surullinen juttu. ”
– Marja-Leena

Hei Marja-Leena. Kalla on kyllä sitkeä, ja tiputtaa muutenkin lehtensä talven tullen, joten vaikka lehdet häviäisivät, toivoa pitäisi olla. Kasteluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ilman lehtiä, veden kulutus on vähäisempää. Kaneille kalla on myrkyllinen, mutta harmillisesti tämä kasvi niille maittaa. Toivottavasti kallasi elpyy kovasta kokemuksestaan.
Terveisin, OmaKoti.fi

” Sain upean keltaisen kallan. Parin viikon päästä kukat muuttuivat muutamassa päivässä vihreiksi, lehtien väriseksi. Mikä meni vikaan? ”
– Pari viikkoakeltaisena

Hei! Kiitoksia kysymyksestä. Vaihdotko multaa tai annoitko lisäravinteita? Ehkä ongelma on valon vähäisyys. Lisäsimme hoito-ohjeisiimme asiaa tästä. Toivottavasti siitä on apua :)
Terveisin, OmaKoti.fi

 

Huonevehka, talvehtiminen tunkiolla ja kukkii
Lukijakuva: Tämä huonevehka heitettiin syksyllä tunkioon!.. oli talven ja seuraavan kesän ja sit toisen talven! Tänä kesänä nousi ja kukkii!
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[106 arvostelua | Keskiarvo: 4.3]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)