Huonevehka, Kalla hoito
Nimi: Huonevehka, Kalla – Zantedeschia
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Etelä-Afrikka
Huonevehka eli Kalla on kaunis ruohovartinen koristekasvi joka viihtyy sisätiloissa ja kesällä ulkona. Huonevehkalla on juurakosta kasvavat pitkät lehdet, jotka lajikkeesta riippuen ovat puikulamaiset tai herttamaiset. Lehdet ovat väritykseltään vaaleasta tummanvihreään ja niissä voi olla vaaleita tai lähes valkoisia viiruja. Huonevehkan kukkavarret työntyvät juurikosta lehtien keskeltä kasvaen korkealle ja muodostaen varsien päihin kauniit kukat. Kukilla on näyttävät suuret suojuslehdet, jotka voivat olla valkoisen, vaaleanpunaisen, oranssin tai purppuran värisiä. Kukan keskeltä pilkistää tähkämäinen keskusta.
Huonevehkan eli kallan kukinta on harmillisesti melko lyhytkestoinen, alkukesästä keskikesään. Kauniin kukintonsa ansiosta kalla on myös suosittu leikkokasvi.
Kallan uudelleenkukittaminen voi olla melko haastavaa ja kallaa pidetäänkin usein kertakäyttökasvina joka hävitetään kukinnan jälkeen. Jos haluat kallan kukkivan seuraavanakin vuonna, lopeta kasvin kastelu vähitellen kukinnan jälkeen ja anna kasvin kuivua. Lakastuneet lehdet poistetaan, pidetään juurakko kuivana ja sijoitetaan ruukkuineen viileään noin 10 asteiseen paikkaan 2-3 kuukaudeksi. Tämän jälkeen juurakko istutetaan uudelleen jolloin kastellaan vain kevyesti. Lehtien ilmaantuessa lisätään kastelua ja aloitetaan ravinteiden antaminen. Kallan pitäisi aloittaa uusi kukinta heti alkukesästä.
Huom. Keväällä kukkivana hankitun huonevehkan juurakon kasvurytmi voi olla poikkeava. Tällöin kasvin lepoaika on kesällä, kasvukausi talvella ja kukinta keväällä.
Kalla, eli huonevehka on myrkyllinen lapsille ja kotieläimille
Kallan maitiaisneste voi kosketuksessa aiheuttaa ihoärsytystä, joten pidä pienten lasten ulottumattomissa.
Kotieläimille maitiaisneste voi aiheuttaa suunalueen ja hengitysteiden turpoamista. Nautittuna aiheuttaa mm. suun kipua, nielemisvaikeuksia, limakalvojen turpoamista, ruokahaluttomuutta, kuolaamista ja jopa oksentelua. Oireet loppuvat yleensä itsestään, mutta niitä voi helpottaa huuhtelemalla kotieläimen suuta vedellä. Helpotusta voi antaa myös tarjoamalla pienen määrän hylamaitoa, jogurttia tai sukralfaattia, joka tekee suojaavan kalvon ruokatorven ja mahalaukun limakalvoille.
Lähde: Sympaatti Oy – Itsenäiset eläinklinikat
Huonevehkan, Kallan hoito
![]() |
Huonevehkan kastelu Kasvukaudella kallaa kastellaan runsaasti antaen kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Lepokaudella ei lainkaan kastelua. |
![]() |
Huonevehkan kasvualusta ja lannoitus Huonevehka viihtyy mainiosti perinteisessä kukkamullassa. Lannoitetaan kasvukaudella parin viikon välein mielellään nestemäisellä kukkalannoitteella. |
![]() |
Valon tarve ja lämpötila Huonevehka nauttii kirkkaasta auringonvalosta. Viihtyy hyvin huonelämpötilassa noin 18-24 asteessa. Kukat säilyvät kuitenkin pitempään hieman viileämmässä n. 15-18 asteessa. Huonevehka voidaan sijoittaa kesällä ulos, mutta suojattava kuumimmalta paahteelta. |
![]() |
Kukinta-aika Huonevehka kukkii alkukesästä keskikesään. Keväällä kukkivana hankitun huonevehkan juurakon kasvurytmi voi olla poikkeava. |
![]() |
Lisääminen Lisätään jakamalla juurakko tai sivujuurakoista uudelleenistutuksen yhteydessä tai siemenistä keväällä. |
Huonevehka / kalla hoitovinkit lukijoiltamme
” Minulla on huonevehkoja kaksi, valkoinen ja liila. Toinen on ulkona ja toinen sisällä. Syksyllä kun lehdet kuivuvat, heitän kallat ruukkuineen vaatehuoneen perälle, jossa on kellarin ovi ja lämpötila max 15 astetta. Keväällä nostan ne pois kun alut alkavat kasvamaan. Sitten vain vettä ja rakkautta. En ole koskaan edes lannoittanut näitä ja ovat ainakin 4 vuotta olleet minulla. ”
– Nimetön
” Minulla on mummo vainaan vanha kalla (ei värilajitelma, vaan valkoinen) ja muistan että mummo piti kallan ulkona koko kesän. Sen raaskuna toi syksyllä sisälle ja alkutalvesta se kukki monin kukkasin. Kesällä kukka oli puolivarjossa ja sitä kasteltiin sadevedellä. Kysyin mummolta, että miten hän sai sen aina kukkimaan, kertoi, että antaa sille kanankakasta tehtyä lannoitevettä. “
– Nimetön
” Minulla on kaupasta ostettu Kalla. Jostain syystä kissani on mieltynyt siihen siksipä kysynkin onko se myrkyllinen? Kiitos. ”
– Tarja
Terveisin, OmaKoti.fi
” Sain upean keltaisen kallan. Parin viikon päästä kukat muuttuivat muutamassa päivässä vihreiksi, lehtien väriseksi. Mikä menivikaan? ”
– Pari viikkoakeltaisena
Terveisin, OmaKoti.fi
” Ostin kallani kesäkuun alussa ja siitä kasvanut hienosti lasitetulla parvekkeella. Nyt kukanvarsi todella paksu ja painava. Kukan sisus täynnä vihreitä “rypäleitä”. Mitä ne ovat? Leikkasin ne pois kun kukat eivät jaksa nousta. Kastelen noin 3.n päivän välein kunnes kuiva ja lannoitan kerran 2.ssa viikossa. ”
– Tumman violetti kallani
Terveisin, OmaKoti.fi