Hyasintti hoito

Hyasintin hoitoNimi: Hyasintti – Hyacinthus orientalis
Heimo: Parsakasvit
Kotimaa: Turkki / Syyria

Hyasintti on joulutähden ohella suosittu joulukukka. Hyasintti helppohoitoinen ja tunnettu lumoavasta tuoksustaan sekä puikulamaisesta väriloistoa tarjoavasta kukinnostaan.

Hyasintti on sipulikasvi. Sipulista kasvaa pitkulamaiset 20-30cm pitkät lehdet, joiden keskeltä kohoaa 15-25 cm pitkä kukintovarsi. Kukintovarteen muodostuva puikulamainen kukinto koostuu monesta pienestä kukasta. Kukkia voi olla yhdessä kukintovarressa jopa 40-50 kpl. Kukkien suojuslehdet ovat pienet ja pehmeät.

Hyasintti edustaa monin eri värein. Saatavana on sinisestä violettiin sekä liilaan, vaaleanpunaisesta punaiseen ja valkoisesta keltaiseen. Keltainen hyasintti on suosittu pääsiäiskukka. Hyasintteja on parisen tuhatta eri lajiketta.

Hyasintin voi leikata maljakkoon myös leikkokukaksi, varsinkin jos varsi on kasvanut runsaamman kastelun seurauksena pitkäksi. Leikkaa tällöin varsi läheltä sipulia ja laita kukka pieneen määrään viileää vettä.

Toisin kuin joulutähti, hyasintti sietää hyvin viileää ilmaa, eli se ei tarvitse jouluna kotiin kaupasta kuljetettaessa kovin jykevää suojaa.

Hyasintin voi kukkivana viedä ulos pakkaseen. Jäädyttyään se pysyy kauniissa muodossaan aina sulamiseen asti, josta sen voi napata suojasäiden yllättäessä sisälle.

Hyasinttia myydään sipulina ja valmiiksi ruukkuun istutettuna. Sipuleita valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ovatko ne tarkoitettu kesäkukiksi vai jouluna kukkiviksi.

Kaupoista joulunaikaan ostettu hyasintti on saatu kukkimaan vuodenvaihteessa hyötämällä, eli sekoittamalla kasvin vuosirytmi hallitsemalla valoaikaa sekä lämpötilaa. Hyasintin kukittaminen itse joulun ajaksi perinteisestä sipulista on melko vaativa tehtävä. Kaupoista on saatavana lämpökäsiteltyjä sipuleita, jotka saadaan jouluksi kukkimaan.

Varoitus: niin ihana kuin hyasintin tuoksu onkin, voi se joillekin aiheuttaa allergiaoireita. Hyasinttia ei siis kannata viedä julkiseen tilaan, jossa oleilee paljon ihmisiä. Hyasintti itse kasvina on jonkin verran myrkyllinen, mutta erityisesti sen sipuli, jota ei tule syödä.

Hyasintin istuttaminen puutarhaan

Keväällä kukkivat sipulit istutetaan syyskuun ja lokakuun aikana puutarhaan, kalkkipitoiseen ja ilmavaan kasvualustaan noin 10-15 cm syvyyteen. Jos kasvualusta ei itsessään ole tarpeeksi vettä läpäisevää, voi siihen lisätä ruukkusoraa tai hiekoitusmursketta. Talveksi hyasintit kannattaa suojata talvisuojaturpeella tai havuilla.

Hyasintin istuttaminen ruukkuun

Hyasintti istutetaan kukkaruukkuun niin, että puolet sipulista jää kasvualustan yläpuolelle. Kasvualustaksi kelpaa erinomaisesti esimerkiksi Kekkilän Viherkasvimulta, joka on ilmava erikoismulta. Istuttamisen jälkeen kastele kevyesti ja siirrä pimeään paikkaan noin 10 asteen lämpötilaan. Kastele vain jos multa on todella kuivunut. Kun verso on saavuttanut 5 cm pituuden voit viedä sen valoisaan ja lämpimään paikkaan. Kastele maltilla ja jää odottamaan kukintaa.

Jos haluat istuttaa jouluksi kukkivan hyasintin, tulee kaupasta valita tätä tarkoitusta varten lämpökäsiteltyjä sipuleita ja istuttaa ne ruukkuun syyskuussa. Sipulin istuttamisesta kukkivaksi hyasintiksi kestää noin 13-15 viikkoa.

Hyasintin istuttaminen maljakkoon

Hyasintin voi istuttaa myös maljakkoon ilman multaa. Hyasintille on lukematon määrä juuri tätä tarkoitusta varten tehtyjä maljoja. Voit etsiä näitä googlesta hakusanoille ”hyasintti maljakko” tai ”hyasintti malja”. Päätarkoitus maljakon muotoilulla on se, että sipuli ei putoa ruukun pohjalle, vaan asettuu maljan yläosaan.

Hyasintin istuttaminen maljakkoon aloitetaan pesemällä sipuli ja juuret mullasta huolellisesti ja erittäin varovasti. Voit laittaa maljan pohjalle koristekiviä ja muita koristeita. Aseta hyasintti varovaisesti maljaan niin, että juuret kurkottavat maljakon pohjalle. Lisää vettä niin, että juuret ovat vedessä, mutta vedenpinta ei ylety sipuliin asti. Sipuli mätänee nopeasti ollessaan suorassa kosketuksissa veteen.

Hyasintin hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele hillitysti pari kertaa viikossa, hyasintti selviää niukalla vedellä. Runsas kastelu saa varren kasvamaan pitkäksi, jolloin se voi katketa. Jos varsi pääsee kasvamaan liian pitkäksi, kannattaa se tukea kepillä. Pitkävartisen hyasintin voi myös leikata maljakkoon leikkokukaksi.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Sisällä joulun ajan koristeena kasvava hyasintti ei tarvitse lannoitusta, se saa kaiken tarvitsemansa ravinnon sipulista. Ulkona kasvava hyasintti tarvitsee paljon ravintoa kukinnan aikana, jolloin se kerää ravinteita sipuliinsa myös seuraavaa vuotta varten. Lannoitukseen sopii mm. Kekkilän kukkasipuliravinne.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Viihtyy sisällä puolivarjossa ja sopivan viileässä paikassa. Ulkona hyasintti kannattaa sijoittaa hieman voimakkaampaan valoon. Hyasintti kestää lähes 0 asteen lämpötilan ja kukan siirtäminen yön ajaksi viileään, pidentää kukinnan kestoa.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Kesäkukkana kukkii aikaisin keväällä. Koko kesän aikana jopa parikin kerran. Joulukukkana kukintaa voi pidentää viemällä kukka yöksi viileään paikkaan.
Kasvienhoitovinkit Vinkki
Kukkimisen jälkeen hyasinttia ei kannata heittää pois, vaan katkaise kukkien varret ja anna lehtien lakastua. Kastelu lopetetaan ja sipuli siirretään kuivaan ja pimeään. Sipulin voi istuttaa keväällä tai syksyllä puutarhaan. Keväällä istuttaessa hyasintti ei vielä sinä kesänä kuki, vaan vasta hyvin levätyn talven jälkeen.

Hyasintin hoitovinkit lukijoiltamme

”Jos varsi venyy liikaa, kannattaa hyasinttia tukea. Tämä onnistuu helposti tukikepin avulla, jonka voi työntää suoraan sipulin läpi.”
– Kirsi m.

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[16 arvostelua | Keskiarvo: 4.5]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)