Isoposliinikukan hoito

Isoposliinikukka hoito

Nimi: Isoposliinikukka, Hoya carnosa
Heimo: Oleanterikasvit
Kotimaa: Aasia, Australia

Isoposliinikukka on posliinikukkalajikkeistamme suosituin, ja ehkä myös upein. Isoposliinikukasta on saatavana myös kirjava lajike Isoposliinikukka Hoya carnosa ”Tricolor”.

Isoposliinikukka kiipeää ketterästi tukea pitkin ja siitä saa näyttävän koristeen säleikköön tai kukkaruukkuun, johon on laitettu esim. pyöreä tai sydämenmuotoinen tuki. Pienestäkin ruukusta voi kasvattaa koko seinän korkuisen köynnöksen. Isoposliinikukasta saa myös viihdyttävän kasvin amppeliin.

Isoposliinikukan lehdet ovat vahamaiset, noin 6 cm pitkät tummanvihreät ja ovaalin muotoiset. Tricolor lajikkeen lehdet ovat kirjavat niin, että keskellä on vaalea alue, jota reunustaa vihreä kehys.

Kukkii jos saa riittävästi kirkasta hajavaloa. Kukkiessaan muodostaa runsaasti valkoisen/vaaleanpunaisen värisiä, viisiteräisiä kukkia, jotka kasvavat upeassa pallomaisessa 10-20 kukan rykelmässä. Kukan keskellä on niin ikään viisiteräinen, tähdenmuotoinen ja punertavalla keskustalla oleva lisäteriökiehkura. Kukat ovat tuoksuvia. Isoposliinikukka kukkii koko kesän, keväästä syksyyn.

Isoposliinikukan hoito kastelusta lannoitukseen

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastellaan reiluhkosti kerralla ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Vaikka nauttii runsaasta kastelusta, on se herkkä liikakastelulle. Talvella voi kastelua hieman vähentää ja antaa mullan kuivahtaa astetta enemmän, ei kuitenkaan kokonaan kuivaksi.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Isoposliinikukka viihtyy ravinteikkaassa ja hieman ilmavassa kasvualustassa. Kekkilän Viherkasvimulta tai perinteinen Kukkamulta sopivat hienosti vaativallekin yksilölle.Lannoitetaan esimerkiksi Kekkilän Kukkaravinteella muutaman kerran kuukaudessa. Talvella harvemmin tarvitsee lisäravinnetta.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Isoposliinikukka nauttii kirkkaasta valosta, mutta ei siedä suoraa auringon paahdetta. Sietää hyvin varjoa, mutta tällöin ei kuki. Normaali huonelämpötila on kukalle paras paikka oleskella, mutta älä sijoita vetoisaan paikkaan.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
kukkii keväästä syksyyn upeilla tähdenmuotoisilla, viisisakaraisilla kukilla.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii mainiosti huonelämpötilassa. Talvella riittää kevyempi kastelu eikä ravinteita tarvita kuin maksimissaan muutaman kerran koko talven aikana.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Isoposliinikukkaa lisätään keväällä latvapistokkaista. Ota yhdestä kasvista pistokkaita todella säästeliäästi.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Viihtyy ahtaassa ruukussa, niin että juuret vievät paljon tilaa kasvualustasta. Vaihda uuteen ruukkuun vasta kuin pakko. Usein vinkataan, että kasvi kannattaa uudelleenistutuksessa istuttaa samaan syvyyteen kuin aikaisemmin.

Isoposliinikukan hoitovinkit lukijoiltamme

  • odottaa lukijavinkkejä… :)

Oma Isoposliinikukan hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.