Joulutähden hoito
Nimi: Joulutähti – Euphorbia pulcherrima
Heimo: Tyräkkikasvit
Kotimaa: Meksiko
Joulutähti on suuren suosion perinteisenä joulukukkana saavuttanut kasvi. Joulutähti on tunnettu suurista ja näyttävistä suojuslehdistään ja sopiikin erinomaisesti kodin koristekasviksi. Yleisin suojuslehtien väri on kirkkaanpunainen, mutta joulutähteä on saatavilla myös muina punaisen eri sävyinä, valkoisena, kellertävänä sekä kirjavana.
Joulutähden varsinaiset kukat ovat vaatimattomia keltavihreitä pallukoita suojuslehtien keskellä. Suojuslehtien alapuolella ovat suipot väritykseltään tummanvihreät lehdet. Luonnollisessa kasvuympäristössään joulutähti kasvaa pensasmaisena aina usean metrin korkeuteen. Huonekasviksi jalostettu joulutähti voi yltää aina 40-50cm korkeuteen.
Joulutähden erittämä maitiaisneste voi kosketuksessa aiheuttaa ärsytystä iholle tai silmiin.
Joulutähden uudelleen kukkittaminen
Usein joulutähti säilytetään vain parhaan kautensa ajan, jonka jälkeen hävitetään. Kuitenkin se on kasvi, jonka loistosta voi nauttia vuosi toisensa jälkeen. Joulukauden jälkeen suojuslehtien lakastuttua voidaan joulutähti siirtää sopivan viileään paikkaan, jossa sitä kastellaan niukasti kevääseen asti. Keväällä kasvi kastellaan märäksi ja istutetaan uuteen multaan. Samalla voidaan leikatat varret n.10cm pituisiksi. Käytä perusmultaa, johon voi sekoittaa hieman karkeampaa hiekkaa.
Kukkia ja suojuslehtiä kehittyy jouluksi vain jos joulutähti saa syksyllä, lokakuusta lähtien yön pimeyttä vähintään 12-14 tuntia vuorokaudessa noin 8 viikon ajan. Peitä kasvi tarvittaessa öiden ajaksi.
Vinkit joulutähden ostoon
Joulutähti on yleensä joulun alla kaupasta hankittu koristekukka, jonka toivotaan kestävän joulun yli kukoistavana ja näyttävänä. Tämä ei ole liikaa vaadittu, jos kukka on ostovaiheessa hyvinvoiva. Joulutähteä kaupassa valittaessa, kannattaa kiinnittää huomiota lehtiin. Jos lehdet ovat huonokuntoiset tai riippuvat, siirry seuraavaan yksilöön. Kannattaa myös tarkistaa, että suojuslehtien keskellä olevat kukinnot ovat hyväkuntoisia.
Jouluisesta nimestään huolimatta joulutähti on erittäin kylmänarka. Jos ulkona on alle 5 astetta lämmintä, puhumattakaan pakkasesta, kannattaa lähteä joulutähtiostoksille sanomalehtipaperilla tai kylmäkassilla varustettuna. Joulutähti voi paleltua pakkasessa ihan vain kaupasta parkkipaikalle matkatessa, joten suojaa kukkasi huolella jo kaupassa.
Joulutähti lannoitetaan parin viikon välein ja sijoitetaan kirkkaaseen valoon
Kastelu Kastele säännöllisesti haalealla vedellä antaen pintamullan kuivua välillä. Juuret voivat mädäntyä liiallisesta kastelusta. Voidaan myös kastella upottamalla ruukku veteen noin 10 minuutiksi. Kukinta-ajan päätyttyä kastele niukemmin. |
|
Lannoitus Kasvukaudella mietoa ravinnetta n. 2 viikon välein kunnes versot puhkeavat ja suojuslehdet ovat kehittyneet. Varsinaisena kukinta-aikana ei ravinnetta tarvitse lisätä. |
|
Valon tarve Viihtyy kirkkaassa valossa, mutta älä sijoita suoraan paahteeseen. Ihanteellinen lämpötila 18-22 astetta. Liian lämpimässä suojuslehdet haalistuvat. Joulutähti ei siedä kylmää ja lyhytkin aika viileässä aiheuttaa lehtien pois varisemisen. |
|
Kukinta-aika Kukinto kestää pitkälle joulun jälkeen. Kukinta-aika riippuu uudelleenkukittamisen onnistumisesta. |
|
Vinkkejä Joulutähti ei siedä kylmää, joten älä sijoita vetoisaan paikkaan ja suojaa hyvin liikuteltaessa ulkona. |
Joulutähden hoitovinkit lukijoiltamme
“ Hoito-ohjeissa onkin jo mainittu joulutähden kylmänarkuus, mutta haluaisin vielä tuota korostaa. Valitsimme kaupasta valioyksilöt ja käärimme lehteen, mutta kerroksia riitti vain kahteen. 10 minuutin kävely -2 asteen pakkasessa sai kasvit jo paleltumaan. Olen hoitanut joulutähtiä iät ja ajat, joten hoidon puutteesta eivät kasvit kuolleet. ”
– Maija
” Jouluntähti, ikää neljä vuotta, kastelu alakautta noin puoli desiä joka aamu, jos on saviruukku. Kukinta onnistunut kaksi kertaa. ”
– Guiger
– Terveisin OmaKoti.fi