Jukkapalmu, Kiiltojukka hoito

Jukkapalmu, kiiltojukka hoito

Nimi: Jukkapalmu, Kiiltojukka – Yucca elephantipes
Heimo: Agaavekasvit
Kotimaa: Etelä-Amerikka

Jukkapalmu, eli kiiltojukka on ylvään näköinen kestävä ja helppohoitoinen puukasvi. Jukkapalmu on yksi suosituimmista huonekasveista Suomessa. Yleisimmin jukkapalmussa on kasvualustasta suoraan kasvava puumainen runko, jonka päähän kasvaa näyttävä lehtiruusuke. Jukkapalmua on saatavilla myös ilman runkoa, jolloin lehtiruusuke kasvaa suoraan kasvualustasta. Lehdet ovat miekkamaiset, väritykseltään tummanvihreät ja muodoltaan pitkät sekä kapeat. Lehdet ovat nahkeapintaiset ja niissä on epätasainen reuna sekä terävän muotoinen, mutta pehmeä kärki.

Luonnollisessa ympäristössään jukkapalmu kasvaa yli 10 metriseksi, sisätiloissa noin 1.5 metrin korkuiseksi.

Jukkapalmu voi nuokkua veden puutteesta

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kasvukaudella huhtikuusta syyskuuhun kastellaan kerralla hieman runsaammin antaen sitten mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Kasteluväli riippuu paljon kasvin koosta ja kasvupaikasta, mutta yleisimmin noin viikon välein. Jos käytät aluslautasta, älä jätä vettä seisomaan.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna laimeaa lisäravinnetta kasvukaudella huhtikuusta syyskuuhun muutaman kerran kuukaudessa.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Jukkapalmu nauttii kirkkaasta valosta ympäri vuoden, mutta sietää myös puolivarjoa. Kirkkaassa valossa kasvaa lehdistöstä voimakkaammin. Varjossa runko kasvaa hieman tavallista pidemmäksi ja lehdet voivat jäädä vaaleammiksi. Jukkapalmu ei ole kovin lämpötilaherkkä ja se sietää hyvin kesän paahdetta sekä talven kylmyyttä. Viihtyy parhaiten 18-24 °C asteessa ja talvella 14-17 °C asteessa. Alin lämpötila noin 5 °C. Voidaan pitää kesällä ulkona.
Kasvienhoito - Kukinta Kukkiminen
Jukkapalmu kukkii huonekasvina vain harvoin, mutta kukkiessaan muodostaa latvastaan korkealle kurottavan valkoisen tähkämäisen kukkaryppään.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Jukkapalmu talvehtii lokakuusta maaliskuuhun viileässä ja kirkkaassa valossa. Kastellaan niukasti varsinkin jos sijoitettu viileään. Älä lannoiteta.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään jakamalla aikaisin keväällä, varsipistokkaista tai varren lehtiruusukkeesta keväästä kesään. Lehtiruusuke istutetaan kuten pistokas ja tällöin kasviin ei kehity pitkää runkoa.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Käytä kasvualustana multaa, johon lisätty ilmavuutta lisäävää lecasoraa tai karkeaa hiekkaa. Poista huonokuntoiset ja vanhat lehdet varovasti vetämällä, älä leikkaa. Istuta kasvi uudestaan joka toinen-kolmas kevät.Runko voidaan leikata lyhyemmäksi keväällä. Rungonpään lehtiruusuineen voi istuttaa omaan ruukkuun juurtumaan.

Jukkapalmu voi huonosti?

Vaikka jukkapalmu on muuten helppohoitoinen, on se melko vaikea saada elpymään mikäli alkaa voimaan huonosti. Seuraavassa muutamia yleisimpiä ongelmia.

Nuutuneet ja kaartuvat lehdet tai lakastuminen
Voi johtua liiallisesta tai liian vähäisestä kastelusta tai liiallisesta ravinteesta, kasvin siirtämisestä tai uudelleenistuttamisesta. Pohdi onko jotain muuttunut kasvin ympäristössä.

Keltaiset tai ruskeat lehdet
Useimmiten johtuu alikastelusta. Koita lisätä kastelumäärää tai kastelukertoja.

Tummia läiskiä lehdissä
Poista huonokuntoiset lehdet ja suihkuta sienien tuhoamiseen tarkoitettua ainetta. Ilmankosteus voi olla turhan korkea tai ilma liian kylmä (alle 5 astetta).

Lehdissä ruskeita läiskiä keltaisella kehyksellä
Yleensä merkki jatkuvasta ylikastelusta. Varmista että kasvualusta kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua.

Lehdissä ruskeat kärjet
Syynä voi olla alhainen ilmankosteus tai päinvastaisesti jatkuva ylikastelu.


Jukkapalmun hoitovinkit lukijoiltamme

Meillä jukkapalmu on noin 6-7 metriä pitkä kahdella varrella. Varret ovat alkupäästä n. 3 metriä paljaana. Lehdet ovat ylä osissa. Noin kymmenen vuotta sitten se kukki vuoden vaihteen tienoilla, ryppäässä oli 13 valkoista palloa. Nyt se kukkii taas ja palloja on vajaa 20 kukinnassa. Tuoksu on hyvin voimakasta, mutta kaunis kukka. Tämä kasvaa meillä avoportaikon sivussa ja lehdet kukkineen yläkerran kattoikkunoiden edessä.
– Erkki ja Pirkko Lappi

Upean näköinen jukkapalmu kerrassaan. Hienoa nähdä jukkapalmu kukkivana, on kuitenkin melko harvinainen ilmestys. Kiitoksia kuvasta ja nautitaan talvisesta auringonpaisteesta :)
– Terveisin OmaKoti

”Minulla on jukkapalmu, palmuvehka, anopinkieli sekä muutama marrasjoulupääsiäiskaktus, mikä lie sitten oikea nimi, mutta kaikille näille ominaista, että ne ryhtyvät kasvamaan voimakkaasti loka/marraskuun aikana. Kuitenkin kirjoitellan kasvukauden alkamisesta maaliskuun tietämissä. Nämä minun hoidokit rupeavat lurpottamaan Suomen kesän alkaessa ja vaikka valoa on silloin taivaan täydeltä. Annan kuitenkin kasvilampuilla valoa näille tämän talvikauden aikana ja kastelen ne kerran viikossa runsaalla vedellä. Molemmat reunustraakkipuut myös kasvavat tähän samaan aikaan ja jukkapalmun varsi on vain 13 cm pitkä, mutta lehtipehko on 90 cm leveä ja mullan pinnasta mitattuna 80 cm korkea ja on erittäin rehevä. Tämä marras-joulu yms. kaktus ei ole koskaan kukkinut, kylläkin vain kasvaa.”
– Joksa Heikkinen

Hei Joksa! Melkoinen jukkapalmu. Varmasti näyttävä tuollaisen kokoisella lehtipehkolla. Kuva olisi kiva kyllä saada tästä ;)
– Terveisin OmaKoti

”Minun mielestäni kukista pitää huolehtia joka päivä,mutta ei saa kastella liikaa. Tässä Jukka-palmu jonka sain siskoltani ja se oli pitkä karahka. Katkaisin sen ja laitoin uuteen multaan kasvamaan ja se on nyt näin komea.”
– Sirpa Mustola

Hei Sirpa! Hienosti olet saanut jukkapalmusi uuteen kasvuun ja näyttää kyllä hyvältä. Tuosta se vain innostuu hyvällä hoidolla.
– Terveisin OmaKoti

” Lämpimästä ja valoisasta paikasta 20 vuoden jälkeen pimeämpään ja viileänpään huoneeseen siirto. Kukkii ihan ensimmäistä kertaa.”
– Lisa

Jukkapalmu kukkii
Jukkapalmu kukkii. Lukijakuva: Lisa

 

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[88 arvostelua | Keskiarvo: 4.2]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)