Karhunlaukka

Karhunlaukka

Nimi: Karhunlaukka – Allium ursinum
Heimo: Narsissikasvit

Karhunlaukka on monivuotinen kasvi, jota kutsutaan villivalkosipuliksi (Wild Garlic), koska siinä on voimakas valkosipulin tuoksu. Tuoksu voi yllättää metsässä kulkijan keväisin.

Karhunlaukkaa on käytetty paljon lääkeyrttinä. Karhunlaukan on kerrottu helpottavan vilustumisen oireita, lievittävän hammassärkyä ja vatsakipua,

Karhunlaukka kasvaa villinä monessa Euroopan maassa

Karhunlaukan lehdet ovat pitkät, tasareunaiset ja kärkeen terävästi kapenevat. Lehdet kasvavat kasvin tyvestä.

Karhunlaukka muodostaa kukkiessaan pitkän lehdettömän kukkavarren, jonka päästä kasvaa useampia ohuita varsia ja joiden päihin sitten muodostuu valkoisia kukkia. Kukat ovat pienet ja hennot ja niissä on kuusi valkoista terälehteä. Runsaasti kukkiessaan, voi muodostaa jopa 20 kukan rykelmiä.

Karhunlaukka lisääntyy juurimukulansa avulla. Joskus voi lisääntyä myös siemenistä. Siemenet ovat muutaman millin pituisia, litteitä, joista toinen puoli on musta. Siemenet leviävät maastoon maan yläpuolisen kasvinosan kuollessa.

Karhunlaukkaa voi syödä

Karhunlaukan lehdet voi mainiosti syödä raakana vaikka salaateissa tai keitoissa jne. Lehtien aromi on parhaimmillaan ennen kukkien ilmaantumista. Lehtien valkosipuliaromi vahvistuu jos lehtiä murskaa. Myös kukat ovat syötäviä sellaisenaan.

Karhunlaukan sipulia käytetään reumaongelmiin ja korkeaan kolestroliin auttavissa tropeissa.

Älä sekoita karhunlaukkaa kieloon

Karhunlaukan lehdet ovat hyvin samankaltaiset kuin kielon. Kielo on kuitenkin myrkyllinen, jota ei suuhun kannata laittaa. Karhunlaukan lehdet kuitenkin erottaa selkeästä valkosipulin tuoksusta.

Kielon kukintoa ei karjunlaukan kukintoon voi sekoittaa. Karhunlaukassa on terälehdelliset pienet valkoiset kukat, kun taas kielossa kellomaiset. Kukinta-ajan ulkopuolella molemmat kasvit ovat toistensa näköisiä.

Karhunlaukan käyttö mausteena

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[2 arvostelua | Keskiarvo: 3]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)