Karpaattienkello hoito

Karpaattienkello hoito

Nimi: Karpaattienkello – Campanula carpatica
Heimo: Kellokasvit
Kotimaa: Eurooppa

Karpaattienkello on yksi suosituimmista kellokukista. Karpaattienkello on helppohoitoinen, matalakasvuinen monivuotinen kasvi, joka sopii erinomaisesti reunus- ja kivikkokasviksi, mutta myös leikkokukaksi. Karpaattienkello on ruohovartinen ja sillä on pienet vihreät, herttamaiset ja sahalaitaiset lehdet, jotka kasvavat tiheänä nurmena noin 10 cm korkeuteen.

Karpaattienkello alkaa kukkimaan alkukesästä, jolloin se kehittää lehtien keskeltä kasvavat, aina noin 20 cm pitkät kukkavarret ja niiden päihin kauniit ylöspäin avoimet kellomaiset/tähtimäiset kukat. Kukkia kasvaa todella tiheästi tyynymäisinä rykelminä peittäen lehdet lähes kokonaan. Kukkien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen valkoisesta vaaleanpunaiseen, purppuraan ja siniseen.

Karpaattienkello sopii sisätiloissa kasvatettavaksi, mutta erittäin kauniisti sen kukkameri koristaa puutarhaa. Karpaattienkello on helppohoitoinen, kestävä ja kasvuympäristöön hyvin sopeutuva kukka, joka piristää kesäisellä kukkaloistollaan kunhan saa tasaista perushoitoa vuoden ympäri.

Karpaattienkellon hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele kasvukaudella keväästä syksyyn noin 1-2 kertaa viikossa. Älä kastele liian märäksi ja anna kasvualustan kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä. Kastele niukemmin talvella.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus ja kasvualusta
Karpaattienkello viihtyy parhaiten kalkkirikkaassa, ilmavassa (hiekkainen tai savinen) ja hyvin vettä läpäisevässä kasvualustassa.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Nauttii suorasta auringosta ja selviää hyvin puolivarjossa. Alin lämpötila 0°C astetta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Karpaattienkello kukkii alkukesästä syksyyn. Kukkii tiheästi ja rykelminä peittäen lähes koko kasvualansa värikkääksi kukkamereksi.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Karpaattienkello on monivuotinen kasvi ja sen talvenkestävyys on hyvä. Tulisi istuttaa ilmavaan sekä hyvin vettäläpäisevään maastoon, sillä ei selviä talvesta huonon märkyydensietokyvyn vuoksi savisella pohjalla. Karpaattienkello voisi olla hyvä suojata talvehtimisen ajaksi turpeella tai havuilla. Sisätiloissa talvettaminen on hyvinkin haastavaa ja harvoin onnistuu. Kukan siirtäminen ulos pakkasta kestävässä sekä hyvällä vesiojituksella/rei-illä olevassa ruukussa ilmavalla kasvualustalla, voisi toimia. Myös, jos käytössä on kylmäkellari, voi monivuotisia kasveja säilyttää hyvin siellä.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään siemenistä tai juurivesoista. Juurivesa on juurisilmusta kasvava verso. Ota juurivesa mahdollisimman läheltä juuria, leikkaa ylimääräiset varret pois, jättäen vain 1-2 hyväkuntoista lehtivartta ja laita juurtumaan.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Poista huonokuntoiset ja kuihtuneet kukat pois uusien tieltä ja kukinnan pitkittämiseksi.

Karpaattienkellon hoitovinkit lukijoiltamme

” Kukinnan jälkeen leikkaan saksilla aika raakalla kädellä, jolloin kukka innostuu kukkimaan uudelleen. ”
– Nimetön

” Karpaattienkelloa kasvaa tontillamme aivan joka paikassa, varjossa, auringossa, kivikossa ym. Olen joskus kymmeniä vuosia sitten kylvänyt sitä. Yleensä en onnistu kylvöissä, mutta tämän kanssa tosi hyvin. En kastele enkä lannoita sitä, mutta tästä huolimatta se rehoittaa. Sitä on vaikea kitkeä pois, sillä juuristo on aika vahva. On se kyllä kaunis kukkiessaan, mutta aika työläs, kun kuihtuneita nyppii pois. Ja leikkaan sen alas parikin kertaa ja se kukkii aika kauan. Taivaansininen on minun kasvieni väri. ”
– Nimetön

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[39 arvostelua | Keskiarvo: 4.5]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)