Kärsimyskukka

Kärsimyskukka hoito

Nimi: Kärsimyskukka – Passiflora caerulea
Heimo: Kärsimyskukkakasvit
Kotimaa: Etelä-Amerikka

Kärsimyskukka eli kärsimyspassio on monivuotinen köynnöskasvi, joka sopii kasvatettavaksi sisätiloissa tai kesällä ulos. Kärsimyskukka on tunnettu erikoisen ja ehkä jopa epätodellisen näköisistä, mutta uskomattoman kauniista ja monimuotoisista kukistaan. Kärsimyskukan heimoon kuuluu useampi sata eri lajiketta, joista vain muutamia käytetään huonekasveina. Passiflora caerulea on yleisin kaupoista saatava lajike, mutta joskus voi törmätä muihinkin lajikkeisiin.

Kärsimyskukan kukat kasvavat yksittäin. Kukka on halkaisijaltaan noin 10 cm ja siinä on valkoiset verho- sekä terälehdet. Terälehtien yläpuolella on lisäteriö, joka koostuu kapeista kukan kiertävistä sini-valko-purppuran värisistä säikeistä. Kukan keskeltä nousee viisi keltavihreää hedettä joiden päällä on kolme purppuraa emiä. Kukat kestävät vain muutaman päivän, mutta uusia puhkeaa koko ajan.

Kärsimyskukan ikivihreät lehdetkin ovat hieman erikoiset muodostuen jokainen 5 liuskasta, kuin harottavat kädet. Joskus liuskoja voi olla 3 tai 7. Jokaisesta lehdestä lähtee 5-10 cm pitkä kärhi, jonka avulla kärsimyskukka kiipeilee tukea tai muuta kasvillisuutta pitkin. Kärsimyskukka sopiikin erinomaisesti kasvamaan säleikköä tai tukirengasta pitkin. Tarvittaessa pitkät versot voi itse sitoa tai kieputtaa tuen ympäri. Luonnossa kärsimyskukka voi kasvaa puita kiiveten jopa 10-20 metrin korkeuteen. Kotioloissa kärsimyskukka kasvaa noin 50 – 80 cm pitkäksi.

Kärsimyskukka voi joskus kasvattaa noin 5 cm pitkän oranssin kananmunaa muistuttavan hedelmän. Hedelmä on täysin kypsyttyään syötävä, mutta jokseenkin mauton. Keltainen, vielä raaka hedelmä voi aiheuttaa vatsavaivoja syötäessä.

Kärsimyskukka ei hoidoltaan ole välttämättä helpoin mahdollinen, mutta palkitsee hoitajaansa katseenkääntävällä kauneudellaan.

Kärsimyskukan kukittaminenKärsimyskukka kukittaminen

Kärsimyskukka vaatii tiettyjä lämpöolosuhteita muodostaakseen kukan nuppuja. Kun kasvia on leikattu ja istutettu uudelleen maaliskuun tienoilla, pidä kasvi huoneenlämmössä ja anna versojen kasvaa noin 40-50 cm pituisiksi. Siirrä tämän jälkeen kärsimyskukka viileään ja valoisaan, noin 15-18 °C asteiseen paikkaan, jotta se alkaa muodostamaan kukan nuppuja.

Kärsimyskukan hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele kasvukaudella keväästä syksyyn säännöllisesti antaen kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Kastele niukemmin talvella kun kärsimyskukka ei kasva. Liika kastelu lepokaudella voi tappaa kasvin.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna ravinteita joka toinen viikko huhtikuusta elokuuhun. Älä lannoita talvella.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Suosii kirkasta ja jopa suoraa auringonvaloa. Vähäisessä valossa versoista tulee heikkoja eikä kärsimyskukka välttämättä kuki. Kärsimyskukka ei pidä kovin kuumasta kasvupaikasta, joten älä sijoita esimerkiksi patterin yläpuolelle ja pidä huoli riittävästä ilmanvaihdosta. Kärsimyskukan muut lajikkeet selviävät vielä 10 °C asteen lämpötilassa, mutta yleisin Passiflora caerulea sietää jopa pientä pakkasta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Jotta kärsimyskukka kukkii, vaatii se alle 18 °C asteen yölämpötilaa.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään latvapistokkaista keväästä syksyyn. Voidaan juurruttaa myös varrenkappaleista, joissa lehti sekä kasvupiste. Lisätään myös siemenistä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Sivuversoja voidaan leikata kevyesti kukinnan jälkeen. Leikkaa sivuversoja sekä pääversoa keväällä voimakkaammin kasvun hillitsemiseksi. Leikkaamista ei kannata liikaa varoa koska kärsimyskukka kasvaa nopeasti ja terveempänä. Voimakas leikkaus voi kuitenkin heikentää seuraavaa kukintoa.

Kärsimyskukan symboliikkaa

Kärsimyskukalla on vahva symbolinen merkitys. Se on saanut nimensä 1500 -luvulla kun Espanjalaiset lähetyssaarnaajat näkivät kukassa Jeesuksen viimeisiä päiviä ja ristiinnaulitsemista symbolisoivan tarinan.

  • Lehtien terävät kärjet kohtalon keihästä.
  • 5 terälehteä ja 5 verholehteä kymmentä uskollista apostolia (poislukien Pietari ja Juudas Iskariot.
  • Köynnöksen kärhet kuvastavat piiskoja, joilla Jeesus ruoskittiin.
  • Kukan kiertävät säikeet, eli lisäteriö orjantappurakruunu.
  • Lehtien alapuolella olevat tummat pisteet Juudakselle maksettuja hopeakolikoita.
  • Pikarin mallinen kukkapohjus vasaraa tai pyhää Graalin maljaa.
  • 3 emiluottia kolmea naulaa ja 5 hedettä haavoja, joista 4 nauloista ja yhtä keihäästä saatua.
  • Kärsimyskukan valkoinen ja sininen väri taivasta ja puhtautta.

Oma Kärsimyskukka hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)