Kärsimyskukka hoito
Nimi: Kärsimyskukka – Passiflora caerulea
Heimo: Kärsimyskukkakasvit
Kotimaa: Etelä-Amerikka
Kärsimyskukka eli kärsimyspassio on monivuotinen köynnöskasvi, joka sopii kasvatettavaksi sisätiloissa tai kesällä ulos. Kärsimyskukka on tunnettu erikoisen ja ehkä jopa epätodellisen näköisistä, mutta uskomattoman kauniista ja monimuotoisista kukistaan. Kärsimyskukan heimoon kuuluu useampi sata eri lajiketta, joista vain muutamia käytetään huonekasveina. Passiflora caerulea on yleisin kaupoista saatava lajike, mutta joskus voi törmätä muihinkin lajikkeisiin.
Kärsimyskukan kukat kasvavat yksittäin. Kukka on halkaisijaltaan noin 10 cm ja siinä on valkoiset verho- sekä terälehdet. Terälehtien yläpuolella on lisäteriö, joka koostuu kapeista kukan kiertävistä sini-valko-purppuran värisistä säikeistä. Kukan keskeltä nousee viisi keltavihreää hedettä joiden päällä on kolme purppuraa emiä. Kukat kestävät vain muutaman päivän, mutta uusia puhkeaa koko ajan.
Kärsimyskukan ikivihreät lehdetkin ovat hieman erikoiset muodostuen jokainen 5 liuskasta, kuin harottavat kädet. Joskus liuskoja voi olla 3 tai 7. Jokaisesta lehdestä lähtee 5-10 cm pitkä kärhi, jonka avulla kärsimyskukka kiipeilee tukea tai muuta kasvillisuutta pitkin. Kärsimyskukka sopiikin erinomaisesti kasvamaan säleikköä tai tukirengasta pitkin. Tarvittaessa pitkät versot voi itse sitoa tai kieputtaa tuen ympäri. Luonnossa kärsimyskukka voi kasvaa puita kiiveten jopa 10-20 metrin korkeuteen. Kotioloissa kärsimyskukka kasvaa noin 50 – 80 cm pitkäksi.
Kärsimyskukka voi joskus kasvattaa noin 5 cm pitkän oranssin kananmunaa muistuttavan hedelmän. Hedelmä on täysin kypsyttyään syötävä, mutta jokseenkin mauton. Keltainen, vielä raaka hedelmä voi aiheuttaa vatsavaivoja syötäessä.
Kärsimyskukka ei hoidoltaan ole välttämättä helpoin mahdollinen, mutta palkitsee hoitajaansa katseenkääntävällä kauneudellaan.
Kärsimyskukan kukittaminen
Kärsimyskukka vaatii tiettyjä lämpöolosuhteita muodostaakseen kukan nuppuja. Kun kasvia on leikattu ja istutettu uudelleen maaliskuun tienoilla, pidä kasvi huoneenlämmössä ja anna versojen kasvaa noin 40-50 cm pituisiksi. Siirrä tämän jälkeen kärsimyskukka viileään ja valoisaan, noin 15-18 °C asteiseen paikkaan, jotta se alkaa muodostamaan kukan nuppuja. Lisävalo voi olla hyödyllinen kukkimisen varmistamiseksi.
Kärsimyskukan hoito
Kastelu Kastele kasvukaudella keväästä syksyyn säännöllisesti antaen kasvualustan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Kastele niukemmin talvella kun kärsimyskukka ei kasva. Liika kastelu lepokaudella voi tappaa kasvin. Kastelu pitää lopettaa viileään siirrettäessä, vaikka kasvi vielä kukkisikin. |
|
Lannoitus Anna ravinteita joka toinen viikko huhtikuusta elokuuhun. Älä lannoita talvella. |
|
Valon tarve ja lämpötila Suosii kirkasta ja jopa suoraa auringonvaloa. Vähäisessä valossa versoista tulee heikkoja eikä kärsimyskukka välttämättä kuki. Kärsimyskukka ei pidä kovin kuumasta kasvupaikasta, joten älä sijoita esimerkiksi patterin yläpuolelle ja pidä huoli riittävästä ilmanvaihdosta. Kärsimyskukan muut lajikkeet selviävät vielä 10 °C asteen lämpötilassa, mutta yleisin Passiflora caerulea sietää jopa pientä pakkasta. |
|
Kukinta Jotta kärsimyskukka kukkii, vaatii se alle 18 °C asteen yölämpötilaa. |
|
Talvehtiminen Talvehtii mielellään viileässä 10-15 °C asteen lämpötilassa. Tiputtaa lepoaikana yleensä lehtensä, mutta jos runko on vihreä, pitäisi kasvin voida hyvin. |
|
Lisääminen Lisätään latvapistokkaista keväästä syksyyn. Voidaan juurruttaa myös varrenkappaleista, joissa lehti sekä kasvupiste. Lisätään myös siemenistä. |
|
Vinkkejä Sivuversoja voidaan leikata kevyesti kukinnan jälkeen. Leikkaa sivuversoja sekä pääversoa keväällä voimakkaammin kasvun hillitsemiseksi. Leikkaamista ei kannata liikaa varoa koska kärsimyskukka kasvaa nopeasti ja terveempänä. Voimakas leikkaus voi kuitenkin heikentää seuraavaa kukintoa. Joskus suositellaan, että leikkuuta odotetaan, kunnes nähdään miten ja mistä kärsimyskukka alkaa kasvamaan. Jotkin lajikkeet eivät ota leikkuuta vastaan kovin hyvin ja alkavat siksi voida huonosti. |
Kärsimyskukan symboliikkaa
Kärsimyskukalla on vahva symbolinen merkitys. Se on saanut nimensä 1500 -luvulla kun Espanjalaiset lähetyssaarnaajat näkivät kukassa Jeesuksen viimeisiä päiviä ja ristiinnaulitsemista symbolisoivan tarinan.
- Lehtien terävät kärjet kohtalon keihästä.
- 5 terälehteä ja 5 verholehteä kymmentä uskollista apostolia (poislukien Pietari ja Juudas Iskariot.
- Köynnöksen kärhet kuvastavat piiskoja, joilla Jeesus ruoskittiin.
- Kukan kiertävät säikeet, eli lisäteriö orjantappurakruunu.
- Lehtien alapuolella olevat tummat pisteet Juudakselle maksettuja hopeakolikoita.
- Pikarin mallinen kukkapohjus vasaraa tai pyhää Graalin maljaa.
- 3 emiluottia kolmea naulaa ja 5 hedettä haavoja, joista 4 nauloista ja yhtä keihäästä saatua.
- Kärsimyskukan valkoinen ja sininen väri taivasta ja puhtautta.
Lukijamme kertovat
” Ostin oman passiflorani kukkimattomana surkimuksena alkukesällä 2018. Kasvi kasvoi ulkona, jossa aloitti kukkimisen loppukesällä. Siirsin sen kesähuoneeseen ja lopulta kiepillä eteiseen kukkimaan, sillä hallaöitä oli tulossa. Sain parikymmentä kukkaa ja otin kasvista useamman pistokkaan. Emokasvi ja pistokkaat talvehtivat lisävalolla viileässä pihamökin eteisessä. Keväällä 2019 vaihdoin ne isompiin ruukkuihin ja siirsin ilmojen lämmetessä kesähuoneeseen. Annoin myös lisävaloa. Molemmat kasvattivat monimetriset varret ja kesän aikana tuli 105 kukkaa. Nyt kasvit ovat taas talvehtineet hyvin pihamökillä ja eilen (20.3.) huomasin toisessa 2 nuppua! Otin kasveista pistokkaasta ja pari uutta alkua on taas kasvamassa. Olen lannouttanut talvehtijoita bokashinesteellä ja ovat välillä kuivahtameet. Toivotaan taas kukkarikasta tulevaa jo kolmatta kesää passifloralle ja sen jälkeläisillä. ”
– Marja J
Terveisin, OmaKoti.fi
” Avunpyyntö/ Ostin kärsimyskukan keväällä, koko kesän se kukoisti…nyt se kuivuu. Mitä olen tehnyt väärin? Kukka on talvipuutarhassamme, joka ”suljetaan” olohuoneen yhteydestä noin marraskuun alussa – silloin lämpötila laskee 10-12 asteeseen. Kiitos jo etukäteen, jos ehditte vastata! ”
– Arna Pehrsson
Terveisin, OmaKoti.fi
” Uusi tuttavuus minulle joka jopa hedelmää kypsyttelee. Pitkään on jaksanut kukkia tehdä. Ollut koko kesän Auringossa terassilla. Saanut vain vettä kun on muistanut kastellaan. Kiinnostusta olisi tietää onko kukaan talvettanut maassa siis ulkona? Jostain luin jotta -15c:ssä kin voisi talvehtia.
”
– Arja
Terveisin, OmaKoti.fi
” Ostin keväällä uuden taimen kun laitoin edellisen patterin yläpuolelle talveksi niin kuoli. Tämä uusi lähti hyvin kasvuun, siirsin ulos ja se alkoi kukkimaan heti… tehnyt koko kesän jatkuvasti kukkia. Olen antanut punaista kukkalannoitetta hiukan joka kastelulla. Toivottavasti saan nyt vietyä talven yli. ”
– Nimetön
Terveisin, OmaKoti.fi
” Keväällä 80 CM:n pituisena ostettu kärsimyskukka viihtyy olohuoneen ison ikkunan edessä ja kasvanut jo yli 4 m:n mittaan. Kukkia tuli paljon aluksi, mutta nyt kasvaa vain pituutta ja valtaa vaan lisää tilaa :) Kasteltu parin päivän välein ja välillä kasviravinteen kanssa. Ikkuna kaakkoon. Toivottavasti saan talvehtimaan talven yli, sillä on ollut upea ja tuo viidakkomais ”
– Kotipuutarhuri Helsingistä
Terveisin, OmaKoti.fi