Keijunmekon hoito

Keijunmekko hoito

Nimi: Keijunmekko, Rhodochiton atrosanguineum
Suku: Keijunmekot
Heimo: Naamakukkaiskasvit
Kotimaa: Meksiko

Keijunmekko on helppohoitoinen köynnöskasvi, joka sopii ruukusta amppeliin ja säleikköön. Keijunmekosta saa upean kiipeilijän tukea pitkin, vaikka terassin kaiteelle. Sillä on herttamaiset lehdet, jotka kasvavat tiheästi köynnösmäisestä hennosta varrestaan. Kukkiessaan muodostaa runsaasti kellomaisten suojuslehtien ympäröimiä, tummanvioletteja noin 5cm pitkiä torvimaisia kukkia/teriöitä. Teriöiden lakastuttua, kauniit mekkoa muistuttavat suojuslehdet jatkavat vielä eloaan jakaen ruusunpunaista koreuttaan. Keijunmekko voi kasvaa kesän aikana jopa 1-3 metriä pitkäksi.

Keijunmekko on kotimaassaan Meksikossa monivuotinen, mutta sitä kasvatetaan Suomessa yksivuotisena kylmän talven vuoksi. Kukka oli aikoinaan Suomessa erittäin suosittu, mutta jostain syystä sen menekki hiipui. Nyt Keijunmekko on jälleen keräämässä suosiotaan.

Keijunmekon istutus siemenistä

Lisätään siemenistä, jotka kylvetään lopputalvesta-alkukeväästä helmi-huhtikuussa. Keijunmekon siemenet istutetaan kostutettuun taimi-tai kylvömultaan (esim. Kekkilän taimimulta). Istuta siemenet ”pintakylvönä”, eli painele vain siemenet kevyesti mullan pinnalle. Kylvön voi peittää rei’itetyllä kelmulla. Idätetään valoisassa paikassa ja 20-25 °C asteessa. Siementen itäminen voi kestää muutamasta viikosta aina kuukauteen. Pidä kylvö kosteana. Kun taimet ovat kasvaneet, voit istuttaa ne ruukkuihin ja sijoittaa valoisaan ja 15-20 °C asteiseen paikkaan. Bongasimme huippuhyvän ja seikkaperäisen ohjeen keijunmekon istutukseen siemenestä täältä.

Keijunmekon kastelu, lannoitus ja valon tarve

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele Keijunmekkoa säännöllisesti antaen pintamullan hieman kuivahtaa kasteluiden välillä.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Nauttii vettä hyvin läpäisevästä ja ravinteikkaasta kasvualustasta. Kasvualustaksi sopii erinomaisesti mm. Kekkilän erikoismulta kesäkukille. Lannoita Keijunmekkoa kerran viikossa esimerkiksi Kekkilän Kesäkukkalannoitteella, joka sekoitetaan kasteluveteen. Runsaasti kukkiva kukka voi vaatia ravinteiden antamista lähes jokaisen kastelukerran yhteydessä.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Nauttii aurinkoisesta kasvupaikasta, mutta viihtyy myös puolivarjossa. Selviää myös melko varjoisassakin paikassa, jos paikka muuten on lämmin ja suojaisa. Kukinta jää tällöin kuitenkin vaatimattomammaksi.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Keijunmekko kukkii runsaasti kesäkuusta pitkälle syksyyn, aina lokakuulle asti.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Keijunmekon talvettaminen voi olla haastavaa eikä aina onnistu. Talvehtii mielellään viileässä, noin 5-10 °C asteen lämpötilassa ja valoisassa paikassa, kuten kuistilla. Kukasta kannattaa kerätä siemenet talteen ja jos talvehtiminen ei onnistu, voi siemenet istuttaa helmikuussa.
Istutetaan ulos vasta kesäkuussa kun varmasti yöpakkaset ovat kaikonneet.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen ja uudelleenistutus
Keijunmekko lisätään siemenistä helmikuussa. Voidaan lisätä myös pistokkaista leikkaamalla latvotuista versoista alimman nivelen kohdalta lehdet pois ja istuttamalla multaan.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Liikakasvua/tuuheutumista voi hillitä leikkaamalla pitkiä versoja.
Keijunmekon kasvatus siemenesta
Kuva: Tiina Autio

Keijunmekon hoitovinkit lukijoiltamme

” Kasvatan keijunmekot edellisen vuoden siemenistä. (Toissavuonna en löytänyt siemenkätköäni, joten tilasin pienet taimet kodin kukilta postin kautta). Isot ruukut sijaitsevat pohjoispuolella taloa sisäänkäynnin molemmin puolin. Ne kiipeilevät lattiaremontista jääneitä rautaverkkosuikaleita pitkin. Käytän ruukuissa kesäkukkamultaa ja lannoitan kestokastelulannoksella. Aamuaurinko paistaa niille ja kuumimman päivän ajan ne ovat suojassa paahteelta. Viihtyvät hyvin tässä ja saan nauttia kukista pitkälle syksyyn aina sisään tullessa ja ulos mennessä. ”
– Tiina Autio

Hei Tiina! Kiitoksia kasvatusohjeista ja kuvasta. Nyt on niin näyttävä keijunmekko, että voidaan olla varmoja että kasvatusmetodisi toimivat. Teki monella täällä mieli heti hankkia omakin keijunmekko kiipeilemään talonsa koristukseksi. ;)
Kesäterveisin, OmaKoti.fi

” Viihtyy meillä sekä pohjois- että eteläpuolella. Säännöllinen kastelu ja lannoitus. Kuva 29.9.2019 ”
– Liisa Vellonen-Pitkänen

Hei Liisa! Keijunmekkosi näyttää todella hienolta ja hyvinvoivalta, kiitoksia kuvasta. Keijunmekossa on tosiaan se hieno puoli, että se viihtyy monenlaisissa valo-olosuhteissa, kuten totesitkin pohjois- ja eteläpuolesta :)
Terveisin, OmaKoti.fi

” Mistä löydän keijunmekon siemenet? Ovatko ne siinä tummassa osassa, joka putoaa pois. En löydä. ”
– Tyhmeliini

Hei! Keijunmekon hameen alle kasvava tumma osa ei ole siemenkota, vaan siemenkota alkaa muodostumaan sen tilalle. Kaikki kukat eivät muodosta siemenkotaa. Siemenkohta on pallomainen, aluksi vaalea, joka hieman tummenee kypsyessään. Siementen kypsyminen menee yleensä syyskuuhun asti. Siemenet ovat valmiita, kun siemenkodan avatessa keskusta on tumma.
Syysterveisin, OmaKoti.fi
Kuva: Liisa Vellonen-Pitkänen
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[27 arvostelua | Keskiarvo: 4.5]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)