Kelloköynnös hoito

Kelloköynnöksen hoito

Nimi: Kelloköynnös, Cobaea scandens
Heimo: Sinilatvakasvit
Kotimaa: Meksiko

Kelloköynnös on upea tiheäkasvuinen köynnöskasvi, joka valloittaa parvekkeen, terassin ja kiipeää näyttävästi kärhiensä avulla säleikölle, aidalle tai muuta tukea vasten. Ihanan roikkuva kasvi myös amppeliin tai sisälle valoisalle ikkunalle. Kelloköynnöksestä saat erinomaisen ja kauniin näkösuojan.

Meksikossa, luontaisella kasvupaikallaan, kelloköynnös on monivuotinen, mutta täällä koto-Suomessa sitä kasvatetaan yksivuotisena. Kelloköynnös ehtii kesän aikana kuitenkin kasvamaan jopa 2-4 metriseksi.

Kelloköynnöstä saa taimina, tai sen voi itse kasvattaa siemenistä. Siemenet kylvetään aikaisin keväällä ruukkuun. Taimiksi kasvaessaan voidaan viedä kesäkuun alussa ulos, kun hallakausi on varmasti ohi. Kelloköynnös ei siedä kovin hyvin kylmää.

Kelloköynnös muodostaa varsiinsa tiheäkasvuisen lehdistön. Lehdet ovat väriltään tummanvihreät ja muodoltaan puikulamaiset.

Kelloköynnös kukkii upeilla, kellomaisilla, sinivioleteilla tai valkoisilla kukilla. Kukinta alkaa heinäkuun – elokuun paikkeilla ja jatkuu siitä aina myöhään syksyyn. Aluksi kukat ovat vihertäviä, mutta saavat pian oman värinsä.

Kelloköynnöksen hoito: kastelu, lannoitus ja valon tarve

Kasvienhoito - Kastelu

Kelloköynnöksen kastelu

Kelloköynnöstä kastellaan runsaasti ja säännöllisesti, ei siedä kuivumista. Mullan annetaan kuivahtaa vain todella kevyesti kastelujen välillä. Nauttii kosteasta ilmasta, joten olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan sumutella. Liian kuiva ilma voi houkutella kasvipunkkeja.

Kasvienhoito - Ravinteet

Kasvualusta ja lannoitus

Viihtyy ravinteikkaassa, ilmavankuohkeassa ja kosteutta hyvin pitävässä kasvualustassa, kuten Kekkilän Erikoismulta kesäkukille. Jos istutat ruukkuun tai parvekelaatikkoon, valitse riittävän suuri, jolloin kosteus on myös helpompi pitää tasaisena. Vaatii varsinkin kukinnan aikaan melko paljon ravinteita ja olisikin hyvä tällöin lannoittaa jopa jokaisella kastelukerralla esimerkiksi Kekkilän kesäkukkaravinteella. Kukintaa edeltävästä lannoittamisesta on paljon vaihtelevia kokemuksia. Toiset ovat sitä mieltä, että niukempi lannoitus hillitsee pituuskasvua, mutta tuottaa runsaamman kukinnon. Toisaalta taas sanotaan, että jopa hieman yliampuva lannoitus toisi näyttävämmän kukkaloiston. Kuulemme mielellämme miten lukijoidemme kelloköynnökset ovat käyttäytyneet.

Kasvienhoito - Valontarve

Kelloköynnöksen valon tarve ja lämpötila

Nauttii kirkkaasta auringonvalosta tai puolivarjosta. Sietää paahdettakin, jos kastelusta huolehditaan. Kukinta ja sen runsaus riippuu paljon valon määrästä. Trooppisena kasvina nauttii lämpimästä. Keväällä varsin kylmänarka, mutta syksyllä sietää kylmyyttä peremmin.

Kasvienhoito - Kukinta

Kelloköynnöksen kukkiminen

Kelloköynnös voi olla haastava kukitettava ja vaatii pitkän esikasvatuksen. Aloittaa kukkimisen loppukesästä, heinäkuun lopulla tai elokuussa. Kukkii ilmastosta riippuen pitkälle syyskuuhun. Kukinta ja sen runsaus riippuu paljon valon määrästä, lämpötilasta ja ravinteista.

Kasvienhoito - Talvehtiminen

Kelloköynnöksen talvehtiminen

Yleensä kasvatetaan yksivuotisena, mutta hyvinvoivat yksilöt voi yrittää talvettaa viileässä ja valoisassa, noin 7 °C asteisessa paikassa. Talvella riittää erittäin niukka kasvelu, jopa kerran tai pari kuukaudessa. Talvehtineen kelloköynnöksen voi lisätä pistokkaasta.

Kasvienhoito - lisääminen

Kelloköynnöksen kasvattaminen ja lisääminen

Kelloköynnös on helpointa kasvattaa taimista tai siemenistä. Jos talvehtiminen onnistuu, voidaan keväällä versomisen alettua lisätä pistokkaista. Siemenet kylvetään kylvömultaan helmikuun-maaliskuun aikoihin. Voidaan peittää kelmulla kosteuden ylläpitämiseksi. Sijoita noin 20 °C asteeseen. Itää muutamassa viikossa. Taimiksi kasvettuaan istutetaan omiin ruukkuihinsa taimimultaan. Voidaan tarvittaessa latvoa runsaamman kasvun saamiseksi. Nauttii ulkoiluttamisesta lämpimällä ja suojaisella paikalla, mutta älä jätä ulos jos on hallanvaara.

Kasvienhoitovinkit

Vinkkejä

Kuihtuneet kukat voi nyppiä pois.

Kelloköynnöksen hoitovinkit lukijoiltamme

” Olen lukenut paljon kelloköynnöksen hoidosta ja siitä mm. että kelloköynnös kukkisi jopa paremmin, mikäli sitä ei lannoitettaisi. Kokeilin tätä omaan kasviini, mutta ei tällöin kukkinut lainkaan. Toisaalta ei ole aina kukkinut vaikka olen antanut ravinteitakin… ehkä jokainen kasvi on yksilönsä :) ”
– Viherkello

Hei Viherkello. Kelloköynnöksen kukkiminen on hieman välillä mysteeri. On paljon asioita jotka vaikuttavat onnistuneeseen kukkimiseen: esikasvatuksen pituus, yleiset valo-olosuhteet, kastelu, ravinnon antaminen, kasvualusta jne. Meidän kokemuksenne on kuitenkin se, että yleisesti ottaen kelloköynnös tarjoilee runsaamman kukkaloiston kun lannoitus on kunnossa. Joskus jopa pienet ravinneöverit ovat tuntuneet tekevän tehtävänsä. Mutta kuten totesit, kaikkien muiden muuttujien lisäksi, jokainen kasvi on yksilö omine pikku vaatimuksineen :)
– Terveisin OmaKoti.fi

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.