Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kelloköynnös hoito

Kelloköynnöksen hoito

Nimi: Kelloköynnös, Cobaea scandens
Heimo: Sinilatvakasvit
Kotimaa: Meksiko

Kelloköynnös on upea tiheäkasvuinen köynnöskasvi, joka valloittaa parvekkeen, terassin ja kiipeää näyttävästi kärhiensä avulla säleikölle, aidalle tai muuta tukea vasten. Ihanan roikkuva kasvi myös amppeliin tai sisälle valoisalle ikkunalle. Kelloköynnöksestä saat erinomaisen ja kauniin näkösuojan.

Meksikossa, luontaisella kasvupaikallaan, kelloköynnös on monivuotinen, mutta täällä koto-Suomessa sitä kasvatetaan yksivuotisena. Kelloköynnös ehtii kesän aikana kuitenkin kasvamaan jopa 2-4 metriseksi.

Kelloköynnöstä saa taimina, tai sen voi itse kasvattaa siemenistä. Siemenet kylvetään aikaisin keväällä ruukkuun. Taimiksi kasvaessaan voidaan viedä kesäkuun alussa ulos, kun hallakausi on varmasti ohi. Kelloköynnös ei siedä kovin hyvin kylmää.

Kelloköynnös muodostaa varsiinsa tiheäkasvuisen lehdistön. Lehdet ovat väriltään tummanvihreät ja muodoltaan puikulamaiset.

Kelloköynnös kukkii upeilla, kellomaisilla, sinivioleteilla tai valkoisilla kukilla. Kukinta alkaa heinäkuun – elokuun paikkeilla ja jatkuu siitä aina myöhään syksyyn. Aluksi kukat ovat vihertäviä, mutta saavat pian oman värinsä.

Kelloköynnöksen hoito: kastelu, lannoitus ja valon tarve

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kelloköynnöstä kastellaan runsaasti ja säännöllisesti, ei siedä kuivumista. Mullan annetaan kuivahtaa vain todella kevyesti kastelujen välillä. Nauttii kosteasta ilmasta, joten olisi hyvä mahdollisuuksien mukaan sumutella. Liian kuiva ilma voi houkutella kasvipunkkeja.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Viihtyy ravinteikkaassa, ilmavankuohkeassa ja kosteutta hyvin pitävässä kasvualustassa, kuten Kekkilän Erikoismulta kesäkukille. Jos istutat ruukkuun tai parvekelaatikkoon, valitse riittävän suuri, jolloin kosteus on myös helpompi pitää tasaisena.Vaatii varsinkin kukinnan aikaan melko paljon ravinteita ja olisikin hyvä tällöin lannoittaa jopa jokaisella kastelukerralla esimerkiksi Kekkilän kesäkukkaravinteella. Kukintaa edeltävästä lannoittamisesta on paljon vaihtelevia kokemuksia. Toiset ovat sitä mieltä, että niukempi lannoitus hillitsee pituuskasvua, mutta tuottaa runsaamman kukinnon. Toisaalta taas sanotaan, että jopi hieman yliampuva lannoitus toisi näyttävämmän kukkaloiston. Kuulemme mielellämme miten lukijoidemme kelloköynnökset ovat käyttäytyneet.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Nauttii kirkkaasta auringonvalosta tai puolivarjosta. Sietää paahdettakin, jos kastelusta huolehditaan. Kukinta ja sen runsaus riippuu paljon valon määrästä. Trooppisena kasvina nauttii lämpimästä.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Aloittaa kukkimisen loppukesästä, heinäkuun lopulla tai elokuussa. Kukkii ilmastosta riippuen pitkälle syyskuuhun.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Yleensä kasvatetaan yksivuotisena, mutta hyvinvoivat yksilöt voi yrittää talvettaa viileässä ja valoisassa paikassa. Talvehtineen kelloköynnöksen voi lisätä pistokkaasta.
Kasvienhoito - lisääminen Kasvattaminen ja lisääminen
Kelloköynnös on helpointa kasvattaa taimista tai siemenistä. Jos talvehtiminen onnistuu, voidaan keväällä versomisen alettua lisätä pistokkaista. Siemenet kylvetään kylvömultaan helmikuun-maaliskuun aikoihin. Voidaan peittää kelmulla kosteuden ylläpitämiseksi. Sijoita noin 20 °C asteeseen. Itää muutamassa viikossa. Taimiksi kasvettuaan istutetaan omiin ruukkuihinsa taimimultaan. Voidaan tarvittaessa latvoa runsaamman kasvun saamiseksi. Nauttii ulkoiluttamisesta lämpimällä ja suojaisella paikalla, mutta älä jätä ulos jos on hallanvaara.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Kuihtuneet kukat voi nyppiä pois

Kelloköynnöksen hoitovinkit lukijoiltamme

  • odottaa lukijavinkkejä… :)

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.