Kiinanruusun hoito

kiinanruusuNimi: Kiinanruusu, Hibiscus rosa-sinensis
Heimo: Malvakasvit
Kotimaa: Aasia/Kiina

Kiinanruusu on tuuhea pensasmainen puukasvi, joka luo väriloistoa ympärilleen suurikokoisilla kukillaan ja syvänvihreillä herttamaisilla lehdillään. Kiinanruusun luonnollinen ympäristö on trooppinen ja subtrooppinen ilmasto, joten se nauttii lämpimästä sekä kosteasta ilmastosta. Eurooppaan kiinanruusu tuotiin n. 1700 luvulla ja Suomeen joskus 1800 luvulla.

Kiinanruusu kukkii pääasiallisesti kesällä, mutta lämpimässä ja valoisassa voi kukkia ympäri vuoden. Risteyttämällä kiinanruususta on saatu eri värein kukkivia koristekasveja. Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrannaiset ja väritykseltään yleisimmin valkoiset, punaiset, vaaleanpunaiset, oranssit tai keltaiset.

Yksittäiset kukat ovat lyhytikäisiä ja kestävät vain 1-2 päivää, mutta oikeanlaisella hoidolla uusia nuppuja ilmaantuu tiheään tahtiin. Kukan keskeltä kasvaa pitkät keltaiset heteet. Suurikokoinen ja runsas kiinanruusu voi kukkia yksittäisillä kukilla jopa yli talven.

Kiinanruusu tiputtaa nuput niukasta kastelusta

Kasvienhoito - Kastelu Kiinanruusun kastelu
Pidä multa tasaisen kosteana keväällä ja kesällä. Kiinanruusu voi vaatia kastelua kuivalla ja kuumalla kelillä jopa kaksikin kertaa päivässä, mutta usein riittää vähempi. Keltaiset lehdet ovat yleinen merkki siitä, että kasvi on saanut liikaa vettä. Lehtien ja kukkanuppujen pudottaminen taas tarkoittaa usein alikastelua.Talvella kastelua vähennetään ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus ja kasvualusta
Kiinanruusua lannoitetaan toukokuusta pitkälle syksyyn kerran viikossa. Alkukesästä kaliumpitoisella ravinteella lannoittaminen edistää kukintaa. Talvella lannoitetaan hyvin niukasti jos kasvissa on nuppuja, muuten tarvitse lannoitetta.Kiinanruusun kasvualusta on parhaimmillaan vettäläpäisevänä ja hieman hiekkapitoisena.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Kiinanruusu viihtyy erittäin valoisassa paikassa ja suorassakin auringonpaisteessa, mutta älä sijoita suoraan keskipäivän paahteeseen. Sietää hajavaloa. Niukka valonsaanti vaikuttaa kukkimisen runsauteen ja kukkien kokoon.Suositeltava lämpötila 18-25 astetta. Liian kuuma kasvupaikka voi aiheuttaa lehtien varisemisen.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Kukkii yleensä huhtikuusta lokakuuhun, mutta voi yhtä hyvin kukkia talvellakin. Talvella kukkia tosin ilmestyy vähemmän.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii parhaiten valoisassa ja 10-15 asteen lämpötilassa. Myös talvella turhan korkea lämpötila saa lehdet varisemaan. Jos tuot kasvin ulkoa sisälle talvehtimaan, tarkista kasvi tuholaisten varalta.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään keväällä pistokkaista ja juurrutetaan vedessä, jonka jälkeen voidaan istuttaa multaan. Nuoren kiinanruusun leikkaaminen useasti tekee kasvista tuuhean ja edistää kukintaa.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Istuta kasvi uudelleen keväisin. Ruukku kannattaa valita sopivan kokoiseksi, ettei ole liian pieni tai iso, jolloin oikean kosteuden ylläpitäminen hankaloittuu.Versoja voi typistää keväällä kasvun tuuheuttamiseksi.
Kiinanruusun kastelu
Kuva: nimetön

Kiinanruusun leikkaaminen

Kiinanruusun koko riippuu paljon juurien kasvutilasta. Kiinanruusu kasvaa n. 50cm korkuiseksi, mutta suuressa ruukussa voi yltää jopa 2 metrin korkeuteen. Kasvua voi rajoittaa leikkaamalla ja muotoilemalla sitä voimakkaasti keväällä. Kiinanruususta voi leikata vuosittain jopa puolet, jos haluaa pitää kasvin kauniissa muodossa. Leikkaaminen myös innostaa kiinanruusua kasvamaan nopeammin ja kukkimaan runsaammin.

Kasvia voi leikata kevyemmin pitkin vuotta. Tämä voi olla tarpeen varsinkin jos kasvi on sisätiloissa. Kiinanruusu kukkii uusista versoistaan, joten leikkaaminen vuoden aikana ei tyrehdytä kukkimista, mutta voi kyllä viivästyttää sitä.

Kiinanruusun lisääminen

Kiinanruusua voi lisätä pistokkaista, jotka kannattaa ottaa keväällä. Leikkaa kasvista puutumaton, vihertävä pistokas juuri lehtisilmun alapuolelta. Poista pistokkaasta muut, paitsi kärkilehdet. Leikatun kärjen voi käsitellä juurrutushormonilla.

Istuta kiinanruusun pistokas pieneen ruukkuun ja ilmavaan kasvualustaan (esimerkiksi istutusmultaan, jossa osa perliittiä). Kastele multa kevyesti kosteaksi ja peitä kasvi läpinäkyvällä muovilla, niin ettei muovi osu kasviin. Sijoita ruukku puolivarjoon. Kun kiinanruusussa alkaa näkymään kasvun merkkejä, voi sen istuttaa suurempaan ruukkuun ilmavaan kasvualustaan ja jatkaa hoitoa normaalin kiinanruusun tavoin.

Kiinanruusun tuholaiset – Kiinanruusua voi häiritä kirvat ja vihannes/kehrääjäpunkit

Kiinanruusu on kestävä ja suhteellisen vaivaton tuholaisten suhteen. Kirvat ja punkit voivat kuitenkin ottaa kiinanruusun kodikseen.

Kiinanruusu houkuttelee kirvoja varsinkin keväisin. Kirvojen tuhot voivat näkyä keltaisina tai tummina laikkuina lehdissä tai lehtien käpertymisenä. Lehdet voivat myös olla tahmeat kirjojen mesikasteesta. Kutsumattomat kirvat saa usein häädettyä voimakkaalla vesisuihkulla. Jos kiinanruusu on siirrettävissä, voi sen viedä ihan suihkuun asti. Suihkukäsittely on hyvä tehdä muutaman päivän välein, kunnes tulokkaat on häädetty. Tämän jälkeen/tai lisäksi kasvi voidaan tarvittaessa käsitellä torjunta-aineella, tai luonnonmukaisemmin esimerkiksi neem-öljyllä (Suhde noin 1/200, eli esim. 1tl neem-öljyä 1 litraan vettä, lisää muutama tippa mäntysuopaa tai käsitiskiainetta helpottamaan öljyn sekoittumista). Sumuttele neem-öljy seos kasvin lehtien pinnoille. Jatka hoitoa, kunnes kaikki kirvat on häädetty.

Kiinanruusua voi vaivata myös hieman hankalampi tapaus, vihannespunkki, eli kehrääjäpunkki. Punkit ovat pieniä (vain noin 0.5mm kokoisia) ja elävät lehtien alapinnoilla. Vihannespunkkeja on vaikea nähdä paljain silmin, mutta punkkien olemassaolon voi havaita niiden kehräämästä seitistä.

Vihannespunkin häätäminen voi olla hieman haastavaa. Häätöön voi kokeilla samaa kikkaa kuin kirvoilla, eli voimakasta vesisuihkua. Kaikki seitti kannattaa pestä pois. Tarvittaessa käsittele kasvi tuholaisten torjunta-aineella tai neem-öljyllä. Pahoin vaurioituneet ja saastuneet kasvinosat voi olla kannattavaa jopa leikata pois.

Vihannespunkit ovat erityisesti kuivan ilman ongelma, joten niitä voi ennaltaehkäistä ja häätää sumuttelemalla kasvia riittävän usein ja pitämällä ilmankosteutta yllä.

Kiinanruusu hoitovinkit lukijoiltamme

” Joskus nuorena mummo palkkasi meidät siskon kanssa keräämään leppäkerttuja puutarhaansa. Leppäkertut syövät kirvoja ja hävittävät tehokkaasti tuholaiset kiinanruususta. Tätä luonnollisemmin ei häätöä voi toteuttaa :) ”
– Leppäkerttu

Hei Leppäkerttu! Myönnetään, että täälläkin on lapsena leppäpirkkoja bongailtu kirvojen häätämispuuhiin. En muista miten toimi, mutta luultavasti hyvin, koska samaa jatkettiin useamman vuoden ajan. Kiitos vinkistä :)
–  Terkuin, OmaKoti.fi

” Kiinanruusu kukkii mainiosti altakasteluruukussa ja ahtaasti. Olen kauan yrittänyt saada siitä runkomaista, mutta se kukkii vähemmän. Juuret pursuavat alaosassa, mutta ei se haittaa. Pääsee käymään välillä reissussa, kun on altakastelussa. Harrastusbonuksena minulla on tosiretro pelakuu, jota olen kukittanut jo 40 vuotta. ”
– Eevis

” Minullakin jo vanha kiinanruusu, mutta paraillaan kirvakäsittelyssä kylppärissä. Kastelen putken kautta ja kukkia saan max 2 kerralla ja kukinta alkaa yleensä kesällä. Tässä kahta eri kukintoa. Lannoitan huonosti, koska kirvat… ”
– Lukija343

” Olen omat kiinanruusuni istuttanut ihan puutarhaturvemultaan, joka siis on yli 50% turvetta. En ole salaojittanut tai lisännyt edes hiekkaa. Lannoittanut vaan välillä ja kastellut paljon. Kukkivat ympäri vuoden, mutta kesällä hieman kärsivät paikastaan keskipäivän paahteessa. ”
– Tanja

Hei Tanja! Kiitoksia vinkistäsi, että kiinanruusu viihtyy hyvin myös puutarhaturvemullassa. Keskipäivän paahde on tosiaan hieman rankka kasville, mutta siitäkin selvinnee kunhan kosteudesta pidetään huolta.
–  Terveisin, OmaKoti.fi

” Vanhemmat on antanut kahvia kiinan ruusulle nyt 41v vanha kukka. ”
– Miekkonen

” Vaaleanpunainen kerrannainen. Monta nuppua odottaa vielä! Ehdottoman tasainen kosteus ja valo. Lisäksi henkäys rakkautta ja ravinteita. Kaunista tulee! ”
– Nimetön

” Istutin suureen saviruukkuun ja kastelin säännöllisesti. Kasvupaikka oli valoisa (ei paahteinen), vedoton enkä siirrellyt sitä paikasta toiseen. Kasvi kasvoi suureksi mutta  suuttui muutosta ja kuihtui pois. Ostin uuden tilalle ja huomasin kuinka tärkeää riittävä kastelu on kukille ja nupuille. ”
– Vihernisti

Hei! Kiitos varoituksesta, että kiinanruusu on herkkä kasvupaikan muutoksille. Kiinanruusu on tosiaan tarkka kastelusta, ja todella helposti tiputtaa nuppunsa väärinkastelun seurauksena. Kiitoksia upeasta kuvasta :)
–  Terveisin, OmaKoti.fi
Kiinanruusu kukkiminen
Kukkiva kiinanruusu – Kuva: Vihernisti

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[90 arvostelua | Keskiarvo: 4.3]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)