Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kiinanruusun hoito

kiinanruusuNimi: Kiinanruusu, Hibiscus rosa-sinensis
Heimo: Malvakasvit
Kotimaa: Aasia/Kiina

Kiinanruusu on tuuhea pensasmainen puukasvi, joka luo väriloistoa ympärilleen suurikokoisilla kukillaan ja syvänvihreillä herttamaisilla lehdillään. Kiinanruusun luonnollinen ympäristö on trooppinen ja subtrooppinen ilmasto, joten se nauttii lämpimästä sekä kosteasta ilmastosta. Eurooppaan kiinanruusu tuotiin n. 1700 luvulla ja Suomeen joskus 1800 luvulla.

Kiinanruusu kukkii pääasiallisesti kesällä, mutta lämpimässä ja valoisassa voi kukkia ympäri vuoden. Risteyttämällä kiinanruususta on saatu eri värein kukkivia koristekasveja. Kukat voivat olla yksinkertaiset tai kerrannaiset ja väritykseltään yleisimmin valkoiset, punaiset, vaaleanpunaiset, oranssit tai keltaiset.

Yksittäiset kukat ovat lyhytikäisiä ja kestävät vain 1-2 päivää, mutta oikeanlaisella hoidolla uusia nuppuja ilmaantuu tiheään tahtiin. Kukan keskeltä kasvaa pitkät keltaiset heteet. Suurikokoinen ja runsas kiinanruusu voi kukkia yksittäisillä kukilla jopa yli talven.

Kiinanruusun koko riippuu paljon juurien kasvutilasta. Kiinanruusu kasvaa n. 50cm korkuiseksi, mutta suuressa ruukussa voi yltää jopa 2 metrin korkeuteen. Kasvua voi rajoittaa leikkaamalla ja muotoilemalla sitä voimakkaasti keväällä. Leikkaaminen myös innostaa kiinanruusua kukkimaan. Kiinanruusu voi elää helposti 10-20 vuotiaaksi.

Kiinanruusu tiputtaa nuput niukasta kastelusta

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Pidä multa tasaisen kosteana keväällä ja kesällä. Kuivuessaan tiputtaa helposti kukannuput. Talvella kastelua vähennetään ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Lannoitetaan toukokuusta pitkälle syksyyn kerran viikossa. Alkukesästä kaliumpitoisella ravinteella lannoittaminen edistää kukintaa. Talvella lannoitetaan hyvin niukasti jos kasvissa on nuppuja, muuten tarvitse lannoitetta.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Viihtyy erittäin valoisassa paikassa ja suorassakin auringonpaisteessa, mutta älä sijoita suoraan keskipäivän paahteeseen. Sietää hajavaloa. Suositeltava lämpötila 18-25 astetta. Liian kuuma kasvupaikka voi aiheuttaa lehtien varisemisen.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Kukkii yleensä huhtikuusta lokakuuhun, mutta voi yhtä hyvin kukkia talvellakin. Talvella kukkia tosin ilmestyy vähemmän.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii parhaiten valoisassa ja 10-15 asteen lämpötilassa. Myös talvella turhan korkea lämpötila saa lehdet varisemaan.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään keväällä pistokkaista ja juurrutetaan vedessä, jonka jälkeen voidaan istuttaa multaan. Nuoren kiinanruusun leikkaaminen useasti tekee kasvista tuuhean ja edistää kukintaa.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Kiinanruusun kasvualusta on parhaimmillaan vettäläpäisevänä ja hieman hiekkapitoisena. Istuta kasvi uudelleen keväisin. Versoja voi typistää keväällä kasvun tuuheuttamiseksi.
Kiinanruusun kastelu
Kuva: nimetön

Kiinanruusu hoitovinkit lukijoiltamme

” Kiinanruusu kukkii mainiosti altakasteluruukussa ja ahtaasti. Olen kauan yrittänyt saada siitä runkomaista, mutta se kukkii vähemmän. Juuret pursuavat alaosassa, mutta ei se haittaa.Pääsee käymään välillä reissussa, kun on altakastelussa. Harrastusbonuksena minulla on tosiretro pelakuu,jota olen kukittanut jo 40 vuotta. ”
– Eevis

” Olen omat kiinanruusuni istuttanut ihan puutarhaturvemultaan, joka siis on yli 50% turvetta. En ole salaojittanut tai lisännyt edes hiekkaa. Lannoittanut vaan välillä ja kastellut paljon. Kukkivat ympäri vuoden, mutta kesällä hieman kärsivät paikastaan keskipäivän paahteessa. ”
– Tanja

” Vanhemmat on antanut kahvia kiinan ruusulle nyt 41v vanha kukka. ”
– Miekkonen

” Vaaleanpunainen kerrannainen. Monta nuppua odottaa vielä! Ehdottoman tasainen kosteus ja valo. Lisäksi henkäys rakkautta ja ravinteita. Kaunista tulee! ”
– Nimetön

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.