Kohtalonköynnös, kirjokohtalonköynnös hoito

Kohtalonköynnös hoito

Nimi: Kohtalonköynnös – Clerodendrum thomsoniae
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Länsi-Afrikka

Kohtalonköynnös, eli kirjokohtalonköynnös on ikivihreä liaanimainen kasvi, joka voi kasvaa jopa 3-4m pitkäksi. Kohtalonköynnöksen lehdet ovat tummanvihreät, herttamaiset, jopa 14cm pitkät ja 5cm leveät. Kohtalonköynnöksen kukat kasvavat näyttävissä, jopa 20 kukan rykelmissä. Kukinnon lehdet/verhiöt ovat vitivalkoiset ja kirkonkellon muotoiset, joiden keskellä on kirkkaanpunaiset tähtimäiset kukinnot. Punaisen ja valkoisen kontrasti on todella voimakas.

Pölyttyessään kohtalonköynnös tuottaa hedelmiä, jotka ovat aluksi vihreitä ja muuttuvat kypsyessään punaisesta mustaan.

Kohtalonköynnös ei kasva paljoa leveyttä, joten se voidaan kasvattaa kauniisti tukea pitkin.

YourSuprise lahjat

Kohtalonköynnöksen kastelu, lannoitus ja valon tarve

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kasvukaudella kastellaan runsaasti pitäen multa kosteana. Älä kuitenkaan uita tai seisota vedessä. Lepokaudella kastelua vähennetään reilusti, pitäen multa vain hieman kosteana.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Kasvukaudella ja kukinta-aikana anna kohtalonköynnökselle nestemäistä, kalsiumpitoista ravinnetta joka toinen viikko. Kalkkia voi antaa myös murskattujen kananmunakuorien muodossa. Älä lannoita talvella kasvin lepokaudella.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Nauttii kirkkaasta suodatetusta valosta. Sietää hyvin kosteutettuna myös suoraa auringonvaloa. Ei aloita kukkimista, jos ei saa riittävää määrää valoa tasaisesti. Toisaalta taas liian voimakas ja suora valo voi haitata kukintaa. Viihtyy kasvukaudella hyvin normaalissa huonelämpötilassa 16°C – 24°C. Isot lämpötilamuutokset voivat aiheuttaa kukintojen tippumisen.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Kukkii huhti-toukokuussa.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Kohtalonköynnös pitää lepokauden alkusyksystä alkukevääseen. Lepokaudella kasvi sijoitetaan viileään 10-12°C asteeseen. Kastellaan vain, ettei kuivu täysin. Tiputtaa usein lehtensä lepokaudella. Nopea kuivuminen voi rusehduttaa lehdet ja kasvi voi vaikuttaa kuolleelta, mutta virkoaa kyllä keväällä kun kastelu ja ravinnon antaminen aloitetaan. Kasvi voidaan siirtää lepokauden jälkeen myös ulos sopivan suojaisaan ja lämpimään, mutta varjoisaan paikkaan.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen ja uudelleenistutus

Lisätään keväällä noin 10-15cm pitkistä pistokkaista. Pistokkaita voidaan kastaa juurrutusaineessa ja istuttaa turve-hiekka seokseen. Sulje pistokkaat muovipussiin ja sijoita puolivaloisaan, vähintään 20°C lämpötilaan. Juurrutuksen pitäisi tapahtua neljästä kuuteen viikkoon, jolloin kasvi alkaa kasvamaan. Poista pistokas pussista ja aloita todella kevyt kastelu pitäen kasvualusta juuri ja juuri kosteana. Lisää lannoitetta kahden viikon välein. Noin kuukauden päästä siirrä kasvi turvepohjaiseen kasvualustaan.Lepokauden lopulla, kun uutta kasvua alkaa näkymään, kohtalonköynnöstä voi leikata reilusti kasvua hillitsemään. Kukat muodostuvat uusiin kasvuihin ja leikkaaminen saa kukin kukkimaan entistä innokkaammin. Kukitus vaatii riittävästi kosteutta ja tarpeeksi korkean lämpötilan kasvukaudella. Ilmankosteutta kannattaa lisätä sumuttelemalla päivittäin tai sijoittamalla läheisyyteen ilmankostutin.

Istutetaan uudelleen heti lepokauden jälkeen. Nuori kohtalonköynnös voidaan istuttaa vuosittain aina astetta suurempaan ruukkuun. Täysikasvuisen kasvin voi istuttaa aina samankokoiseen ruukkuun. Kohtalonköynnös nauttii hieman ahtaasta juuritilasta, joten älä istuta liian suureen ruukkuun.

Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Jos kohtalonköynnökseen pesiytyy tuhohyönteisiä, voit pyyhkiä kasvia kevyesti alkoholisoidulla liinalla tai pestä laimealla saippualiuoksella.

Kohtalonköynnös hoitovinkit lukijoiltamme

” Kohtalonköynnös ei edes suutu, vaikka isoimmat lehdet siltä poistaa. Olen saanut kukan kukkimaan kahdesti seuraavasti: keväällä kukkinut saa kasvaa kesän ulkona parvekkeella. Kun sen syksyllä siirtää sisälle, poistaa siitä isoimmat lehdet ja nyppää villiintyneet versot poikki, niin luulee sitä lepoajaksi ja alkaa kukkimaan niiden leikattujen villivarsojen päästä.
– Nimetön

Hei! Kiitoksia vinkistäsi kohtalonköynnöksen siistimiseen ja kukitukseen liittyen. Hienoa, että tuolla saat kasvisi kukoistamaan. :)
– Terkuin OmaKoti.fi

” Äidin kohtalonköynnös aloitti kukintansa jo nyt, tammikuun 6. päivä 2021. Jollain ihmeellä saa tämän rehottamaan keväästä syksyyn niin että peittää koko ikkunan. Ohikulkijat vain ihastelee upeaa näkyä. ”
– Tarja

Kohtaloköynnös kasvattaminen
Kuva: Tarja

 


Oma Kohtalonköynnös, kirjokohtalonköynnösvinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Click or drag a file to this area to upload.

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.