Krysanteemin hoito

krysanteemi

Nimi: Krysanteemi – Dendranthema Grandiflorum
Heimo: Asterikasvit
Kotimaa: Japani/Kiina

Krysanteemi on näyttävä koristekasvi, jota on viljelty Japanissa Keisarin kukkana jo ennen ajanlaskumme alkua. Krysanteemi on tunnettu voimakkaan tuoksuisesta ja räiskyvän värisestä sekä tiheäkasvuisesta kukinnostaan. Krysanteemista on paljon erilaisia lajikkeita. Kukat voivat olla pienet tai suuret ja kukinnon väri vaihtelee valkoisesta, liilaan, keltaiseen ja oranssiin sekä punaisen eri sävyihin. Kukat voivat olla yksinkertaisia tai kerrottuja. Kukan koko on noin 30-35 cm. Krysanteemi on erinomainen ruukkukasvi ja suosittu leikkokukka.

Krysanteemi on lyhyenpäivän koristekasvi, mikä tekee siitä ”kertakäyttökasvin”. Krysanteemi pidetään kukkivana ja usein hävitetään kun kukkiminen loppuu. Krysanteemin kukittaminen uudestaan on vaativaa eikä helposti onnistu kotiympäristössä.

Krysanteemi poistaa tehokkaasti  huonen epäpuhtauksia, kuten formaldehydia, bentseeniä sekä ammoniakkia.

Krysanteemiä kastellaan tasaisesti ympäri vuoden

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Pidä multa tasaisen kosteana ympäri vuoden, koska krysanteemi ei siedä kuivumista. Voi vaatia kastelua päivittäin, mutta varo kuitenkin ylikastelemasta kasvualustaa litimäräksi. Voidaan kastella imeyttämällä upottamalla ruukku hetkeksi veteen antaen ylimääräisen veden valua ruukun pohjassa olevista rei-istä pois. Tällöin vältytään mullan päällisten osien mätänemiseltä liiallisen kosteuden vuoksi. Kastellaan haalealla vedellä. Jos huoneilma on kuiva, voi krysanteemia suihkutella sumutepullolla kevyesti.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Jos pidät krysanteemia vain kukinnan ajan, ei lannoitusta tarvita. Muuten kasvin lannoittamisen voi aloittaa syksyllä, ennen kukinta-aikaa. Anna tällöin typpi- ja kaliumpitoista ravinnetta, joka lisää kukkien määrää sekä kokoa. Anna krysanteemille vettä sekä ennen että ravinnelisäyksen jälkeen, koska juuret ovat herkkiä vaurioitumaan ravinneliuoksesta. Lopputalvesta ei lannoitusta tarvita.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Krysanteemi viihtyy kirkkaassa valossa. Älä sijoita kukkivaa krysanteemia suoraan auringon paahteeseen, jolloin kukat kestävät pidempään. Krysanteemi, joka ei ole kukintavaiheessa, viihtyy myös suorassa auringonvalossa, kunhan paikka on sopivan viileä, esim. avoimen ikkunan äärellä. Vältä kasvin sijoittamista paikkaan, jossa se saa yöaikaan valoa. Tämä sekoittaa krysanteemin kukintasykliä.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Krysanteemi kukkii kuudesta kahdeksaan viikkoa. Kukka hävitetään usein kukinnan jälkeen. Mikäli uudelleenkukitus onnistuu, tapahtuu se myöhään syksyllä, loka-marraskuun aikoihin. Uudelleenkukinta saattaa onnistua paremmin, jos krysanteemi istutetaan ulos kesällä.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Krystanteemi talvehtii viileässä, noin +5 °C asteessa. Ota huoneenlämpöön helmi-maaliskuussa. Istuta uuteen multaan.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Krysanteemiä voidaan lisätä jakamalla, siemenistä tai pistokkaista.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Nypi pois kuihtuneet ja huonokuntoiset kukat kukinnan pidentämiseksi. Poista kukat mahdollisimman läheltä vartta, jolloin krysanteemi muodostaa nopeasti uuden kukan poistetun tilalle. Krysanteemin ihannekasvuympäristö on sopivan viileä (14-18 °C)  ja paikka, jossa on hyvä ilmanvaihto. Liian lämpimässä kukat avautuvat ja kuihtuvat nopeasti.

Krysanteemi hoitovinkit lukijoiltamme

”Sain pääsiäiseksi kukan. Otin vain kuihtuneet kukat ja kastelin ettei päässyt kuivumaan. Nostin keväällä ulos ja alkoi uudestaan kukkimaan. On niin kauniin keltainen. Olen kyllä niin tyytyväinen itseeni. Aikaisemmin olen heittänyt kukat pois kun ovat kukkineet.”
– Irma

Hei Irma! Hienon näköiset krysanteemit. Onneksi et näitä heittänyt pois, kun noin innostuivat kukkaloistoaan tarjoamaan :)
T. OmaKoti

”Sain miniältä krysanteemin mökille pari vuotta sitten keväällä. Toin kotiin kun oli niin kauniissa kukassa ja istutin parvekkeella olevaan melko suureen altakasteluruukkuun. Innostui kasvamaan ja syksyllä teki runsaasti nuppuja. Kukki joulu, tammikuussa. Leudon talven vuoksi ei lasitettu parveke mennyt pakkaselle.

Viime kesän oli rehevänä viherkasvina. Leikkasin pari kertaa kun kasvu oli niin voimakasta. Nyt on lähes köynnöskasvin näköinen n. puolitoistametriset varret ja runsaasti nuppuja. Lannoittanut olen syksyllä jonkun verran muuten ollut melkein unohduksissa. Vettä olen antanut viikon, kahden välein.”
– Sinikka Koski

Onpas krysanteemisi innostunut kasvamaan suurikokoiseksi, hienoa. Kiitos hoito-vinkeistäsi :)
Terkuin OmaKoti
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[44 arvostelua | Keskiarvo: 4.5]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)