Kultaköynnös hoito-ohjeet

Kultaköynnöksen hoito

kultakoynnos

Nimi: Kultaköynnös – Epipremnum pinnatum
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Kaakkois-Aasia, Uusi-Guinea

Kultaköynnös on monipuolinen ja kaunis viherkasvi, jonka voi asettaa esille ruukusta alas kurottavana, amppelikasvina tai köynnöksenä kiipeillen tukea, esimerkiksi säleikköä pitkin. Kultaköynnös sopii myös erinomaisesti suurempien kasvien aluskasvillisuudeksi. Kultaköynnöksen versot voivat kasvaa helposti yli kaksimetrisiksi. Luonnollisessa ympäristössään trooppisilla alueilla kultaköynnös voi kasvaa yli 20 metriseksi liaaniksi kiipeillen puiden rungoilla. Kultaköynnös on erittäin helppohoitoinen kasvi sillä se ei ole turhan tarkka valosta tai kastelusta ja tuholaiset vaivaavat sitä vain harvoin.

Kultaköynnöksen lehdet ovat nahkeapintaiset ja nuorena muodoltaan herttamaiset. Lehdet voivat olla väritykseltään vihreät, joissa keltaista tai vaaleaa kuviointia, keltakirjavat tai täysin keltaiset. Vanhetessaan lehti muuttaa muotoaan voimakkaasti, jolloin siitä tulee pitkulainen ja liuskamainen.
Kultaköynnöslajeja on useampia, jotka eroavat toisistaan lähinnä lehtien koon sekä värin perusteella. Kirjavalehtiset kultaköynnöslajit tarvitsevat yksivärisiä enemmän valoa, jotta lehtien värin syvyydet tulevat esille.

Kultaköynnös kukkii vain harvoin ja vasta vanhemmalla iällään. Kukkiessaan kasvattaa ensiksi pitkän puikulan, joka avautuessaan paljastaa suojuslehden sisältä vaaleanrusehtavan tähkämäisen keskustan.

Kultaköynnöksen vahingoittuneista lehdistä ja varresta erittyy ihoa ja limakalvoja ärsyttävää nestettä.

Kultaköynnös puhdistaa tehokkaasti huoneilmasta mm. formaldehydiä ja hiilimonoksidia.

Kultaköynnöstä voi sumutella ja lannoittaa pari kertaa kuussa

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele kerralla runsaammin antaen sitten pintamullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Liikakastelu näkyy juurien mätänemisenä sekä lehtien varisemisena. Nauttii kosteasta ilmasta, joten sumuttelusta usein. Kastele talvella niukemmin kun kasvia pidetään viileässä.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Kultaköynnös viihtyy hyvin salaojitetussa ja ilmavassa kasvualustassa. Hiekkapitoinen multa tai muu vettä hyvin läpäisevä kasvualusta estää juuria tukehtumasta liiallisessa kosteudessa.Anna kasvukaudella maaliskuusta elokuuhun ravinnetta kerran kahdessa viikossa. Talvella riittää kerran kuukaudessa. Lannoitteeksi kelpaa erinomaisesti vaikkapa Kekkilän kukkaravinne, joka on tarkoitettu kaikille kukkiville ruukkukasveille, viherkasveille ja parvekekukille. Kukkaravinne on nestemäinen veteen sekoitettava kastelulannoite.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Voimakas valo lisää kultaköynnöksen kasvua, lehtien kokoa ja kirjavalehtisten köynnöslajien lehtien värien voimakkuutta. Kasvi selviää kuitenkin yhtä hyvin niin varjossa, puolivarjossa kuin hajavalossakin. Vähäisessä valossa lehdistä tulee vihreämmät ja yksivärisemmät. Älä sijoita voimakkaaseen keskipäivän paahteeseen. Lämpötila parhaimmillaan 18-24 °C astetta. Talvella vähintään 12 °C astetta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Kukkiminen melko harvinaista, mutta voi yllättää vanhemmalla iällään.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Kultaköynnös talvehtii mieluiten viileämmässä, noin 15 °C lämpötilassa ja valoisassa paikassa.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Kultaköynnös lisätään varhain keväällä latva- tai varsipistokkaista. Valitse pistokkaat terveestä ja hyvinvoivasta, kasvuvaiheessa olevasta kasvista. Leikkaa noin 15cm pistokas ja juurruta vesilasissa tai istuta taimimultaan. Muista kastella pistokasta hyvin.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Kultaköynnöksen versojen pituuskasvua voidaan hillitä leikkaamalla niitä, jolloin kasvi samalla haarautuu ja tuuheutuu. Pyyhi lehdiltä pölyt kauniin kiillon esiintuomiseksi. Istuta uuteen ruukkuun vanhan käydessä juurille pieneksi.

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[83 arvostelua | Keskiarvo: 4.2]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)