Kultapalmu hoito

Nimi: Kultapalmu – Dypsis lutescens
Heimo: Palmukasvit
Kotimaa: Madagaskar

Kultapalmu, eli puistokultapalmu on isokokoinen pensasmainen palmu. Kasvualustasta ryppäänä nousee hieman kellertävät ja kaareutuvat varret, joihin kasvaa vihreät pitkulamaiset lehtiviuhkat. Lehdet ovat pituudeltaan jopa 50-80 cm, joten kultapalmu tarvitsee tuuheutuessaan melkoisesti huonetilaa.

Kultapalmu on helppohoitoinen ja kestävä kasvi, joka poistaa huoneilmasta tehokkaasti kemiallisia kaasuja, kuten formaldehydiä, ksyleenia ja tolueenia. Kultapalmu haihduttaa vettä tehokkaasti kosteuttaen huoneilmaa. Kultapalmu pääsi huoneilmaa puhdistavaan maineeseen erityisesti NASAn tutkimusten saatteessa.

Kultapalmusta kasvaa vuosien saatossa näyttävä ja suurikokoinen, kotioloissa jopa yli 2 metriin yltävä silmänilo. Nuorella palmulla lehtivarret ovat notkeita ja bambumaisia, mutta iän karttuessa varresta saattaa tulla puumaisempi. Kultapalmu kasvaa noin 15-25cm vuodessa ja voi elää noin 10 vuotiaaksi.

Kultapalmu on yksi harvoista palmuista, joita voi leikata onnistuneesti ilman, että kasvi kärsii pahasti.

Kultapalmun kastelu, lannoitus ja valon tarve

Kasvienhoito - Kastelu

Kultapalmun kastelu

Pidä kultapalmun multa kosteana kesällä kasvukauden aikana, antaen pintamullan nipin napin kuivahtaa. Talvella, kun valoa on vähemmän, riittää niukempi kastelu, jolloin mullan voi antaa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Ole kuitenkin tarkka, ettei multa kuivahda kokonaan. Usein kultapalmulle suositellaan altakasteluruukkua, tai kastelua aluslautasen kautta.

Kultapalmu on kotoisin Tyynenmeren saarilta, jossa ilmankosteus on korkea. Kuivassa ilmastossa kannattaa sumutella muutaman kerran viikossa. Liian vähäinen kastelu ja ilmankuivuus aiheuttaa lehtien päiden rusehtumista tai ruskeita laikkuja. Kuivuus voi myös altistaa kasvin vihannespunkeille.

Kasvienhoito - Ravinteet

Kultapalmu: multa, kasvualusta ja lannoitus

Kultapalmu viihtyy ilmavassa, hiekkapitoisessa kukkamullassa, kuten Kekkilän Viherkasvimulta tai Kestomulta. Kultapalmu sopii erinomaisesti, ja on helpointa hoitaa altakasteluruukkuussa, mutta selviää hyvin perinteisessäkin ruukussa, jos kastelussa ollaan tarkkoja.

Anna kultapalmulle ravinteita keväästä syksyyn kahden viikon välein. Ravinteeksi kelpaa upeasti nestemäinen, veteen sekoitettava Kekkilän Kukkaravinne, jota kultapalmu pystyy ottamaan käyttöön tehokkaasti. Ei tarvitse lannoitusta talviaikaan.

Kasvienhoito - Valontarve

Kultapalmun valon tarve ja lämpötila

Kultapalmu nauttii runsaasta hajavalosta kirkkaaseen valoon, vaikka selviää melko varjoisassakin paikassa. Älä kuitenkaan sijoita suoraan auringon paahteeseen tai lähelle hehkuvaa lämpöpatteria. Liian voimakkaassa auringossa lehdet palavat ja alkavat kellastumaan. Palamalla kellastuneet lehdet eivät enää vihreydy, joten jos haluat niistä eroon, on ne leikattava pois.

Vältä kultapalmun sijoittamista liian vetoisaan paikkaan. Kylmä vetoisuus voi aiheuttaa kasviin ruskeita pisteitä ympäri kasvia. Jos näin käy, siirrä kasvi suojaisampaan paikkaan.

Kultapalmu viihtyy parhaiten etelä- tai länsipuoleisella ikkunalla.

Kasvin hoito talvella

Kultapalmun hoito talvella

Kultapalmun hoito talvella on suhteellisen helppoa. Kastele niukemmin ja anna mullan kuivahtaa hieman kastelujen välillä. Talvella liikakastelun riski on suuri, joten älä kastele liikaa… ole kuitenkin tarkka, ettei multa kuivahda kokonaan.

Talvella kannattaa sijoittaa valoisaan paikkaan. Viihtyy melko laajassa lämpötilaskaalassa kunhan ei laske alle 10 °C asteen. Kasvu nopeinta noin 22-24 °C asteessa.

Kultapalmu ei tarvitse talvella lisäravinteita.

Kasvienhoito - Kukinta

Kultapalmun kukinta

Kultapalmu ei yleensä kuki huonekasvina. Iäkäs kasvi voi kuitenkin innostua kukkimaan. Kukat kannattaa kuitenkin leikata pois, koska niiden siitepöly voi aiheuttaa allergiaoireita.

Kasvienhoito - lisääminen

Kultapalmun lisääminen onnistuu jakamalla tai siemenestä

Kultapalmun voi jakaa jakamalla sitä juuripaakusta tai kasvattamalla siemenestä. Siemenestä kasvattaminen on melko hidasta.

Kultapalmun lisääminen juuripaakusta jakamalla

Kultapalmun voi jakaa oikeastaan minä vuodenaikana tahansa, mutta kasvi on vahvimmillaan keväällä, jolloin jakaminen olisi parasta toteuttaa.

  • Valitse kultapalmu, joka on terve ja jossa on useampia varsia. Kastele kasvi jakamista edellisenä päivänä hyvin juurien käsittelyn helpottamiseksi.
  • Irrota kasvi ruukusta ja ravista kevyesti multaa juurista. Huuhtele juuria, jotta näet tarkemmin, mihin varsiin mitkäkin juuret kuuluvat.
  • Valitse varsi tai varret, jotka haluat irrotettavaksi ja leikkaa terävällä veitsellä. Ole varovainen juurien jakamisessa.
  • Istuta varret hiekansekaiseen istutusmultaan.
  • Hoida normaaliin tapaan, eli Sijoita kirkkaaseen valoon, mutta älä suoraan auringonpaahteeseen ja pidä multa kosteana.

Kultapalmua ei voi jakaa pelkästä pistokkaasta, vaan jakaminen vaatii aina myös juuria.

Kultapalmun lisääminen siemenistä

Kultapalmun lisääminen siemenistä on suhteellisen hidasta ja siemeniä voi olla haastavaa löytää.

Istuta siemenet kylvömultaan ja sijoita yli 25 °C asteen lämpötilaan. Pidä kasvualusta kosteana, älä liian märkänä ja ilmankosteus korkeana. Siemen alkaa itämään noin 6 viikossa. Anna kasviin kasvaa muutamia lehtiä, jonka jälkeen voit istuttaa omaan ruukkuun. Yhteen ruukkuun voi istuttaa useamman taimen.

Kasvienhoitovinkit

Kultapalmun istutus uuteen ruukkuun

Kokoonsa nähden kultapalmu viihtyy melko ahtaassa ruukussa. Ahtaassa ruukussa juuret kimppuuntuvat ja tämä hillitsee hyvin kultapalmun kasvua. Nuori kultapalmu kannattaa istuttaa astetta suurempaan ruukkuun ja tuoreeseen multaan vuosittain, vanhemmalle kasville riittää uudelleenistutus joka toinen tai kolmas vuosi. Uudelleenistutus on tärkeää suola-ja ravinnekertymien pois saamiseksi.

Istuta kultapalmu uuteen ruukkuun yhtä syvälle kuin se oli edellisessä ruukussaan, muuten kasvi saattaa kärsiä. Käsittele juuria varovasti, sillä ne ovat herkkiä vaurioitumaan.

Muita kultapalmun hoitovinkkejä

Lehdet voi pyyhkiä aika ajoin pölystä pehmeällä ja kostealla liinalla, tai kompaktin kasvin voi käyttää suihkussa tai kesäsateessa puhdistautumassa.

Kultapalmun lehdet kellastuu, kuivuu tai käpristyy tai lehtien päät rusehtuu?

Kultapalmun alimmat lehdet voivat kellastua iän myötä, mikä on aivan normaalia, mutta jos myös ylemmät lehdet kellertävät, tai keltaisten lehtien määrä on runsas, voi ongelma johtua alikastelusta, ylikastelusta tai liian voimakkaasta auringonvalosta. Liikakastelu aiheuttaa juurimätää, ja jos aika ei auta, voi kasvin yrittää istuttaa uuteen multaan, ja varmistaa ruukun salaojituksesta.

Kultapalmussa käpristyvät ja roikkuvat lehdet kertovat yleensä siitä, että kasvi vaatii lisää vettä.

Himmeät, kiiltonsa menettäneet lehdet voivat olla merkki kuivasta ilmasta. Kostuta ilmaa, ja voit kokeilla siirtää kasvia myös hieman varjoisampaan paikkaan.

Ruskeat päät kultapalmun lehdissä voi olla seurausta useasta eri asiasta. Kasvia voi olla kasteltu liian vähän, ilma voi olla liian kuivaa, tai sitten kylmää / vetoisa. Myös lämpötilaerojen vaihtelu yön ja päivän välillä voi vaikuttaa. Pyri löytämään kultapalmulle tasaisen lämpötilan kasvupaikka.

Kultapalmu, kentiapalmu vai vuoripalmu

Vuoripalmu on kultapalmun pienempikokoinen sukulainen. Vuoripalmulla on vähäisempi valontarve kuin kultapalmulla ja vuoripalmu on helpompi hoitaa kuin kultapalmu. Tulossa lisää tietoa…

Kultapalmu ei ole myrkyllinen

Kultapalmu ei ole myrkyllinen lapsille tai kotieläimille, ei kosketettuna tai syötynäkään. Voit siis huoletta ottaa tämän kasvin kotitalouteen, jossa on kissoja, koiria tai pieniä lapsia.

Kultapalmun hoitovinkit lukijoiltamme

”Sama ruukkua ja multa monta vuotta. Kestänyt vuosia, ei liikaa vettä. Ravinnoksi banaanikuorivettä ja munankuorivettä silloin tällöin. Nyt innostui jopa kukkimaan. Kerran vaihdoin isompaan ruukkuun, mutta suuttui ja rupesi kellastumaan. Vaihdoin takaisin vanhaan ruukkuun. Kasvi on muuttanut useasti, mutta sopeutunut aina. On ollut yksinkin jopa 5 viikkoa ilman kastelua. Tämä pieni mutta vehreä ja uusia haaroja tuottava kasvi on ainoa kasvini, enkä ole viherpeukalo.
– Immu

Hei Immu! Hienoa, että olet saanut kultapalmun viihtymään. Palmusi oli ilmeisesti  päättänyt, ettei halua kasvaa suuremmaksi, eikä siksi viihtynyt suuremmassa ruukussa. Suuri ruukku juuriin nähden voi altistaa juuret liialle kosteudelle ja sitä kautta juurimädälle. Kiitoksia rohkaisevasta viestistä niille, jotka eivät koe itseään viherpeukaloiksi, mutta haluavat näyttävän kasvin kotiinsa. :)
– Terkuin OmaKoti.fi

”Suosittelen kultapalmua altakasteluruukkuun, jos on hiemankaan laiskempi viherpeukalo. Itse ikäväkseni joutunut heittämään monta kultapalmua pois kun ovat päässeet kuivumaan normaali ruukussa, mutta nyt on reilun vuoden kukoistanut altakasteluruukussa :)”
– Pekka ”the laiskis”

Hei Pekkis! Kultapalmu tosiaan viihtyy altakasteluruukussa, jonka olet hienosti todennutkin. Laiska keinot keksii, ja vielä sellaiset että kukka nauttii :)
– Terkuin OmaKoti.fi
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[25 arvostelua | Keskiarvo: 4.7]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)