Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kultapalmu hoito

Nimi: Kultapalmu – Dypsis lutescens
Heimo: Palmukasvit
Kotimaa: Madagaskar

Kultapalmu, eli puistokultapalmu on isokokoinen pensasmainen palmu. Kasvualustasta ryppäänä nousee hieman kellertävät ja kaareutuvat varret, joihin kasvaa vihreät pitkulamaiset lehtiviuhkat. Lehdet ovat pituudeltaan jopa 50-80 cm, joten kultapalmu tarvitsee tuuheutuessaan melkoisesti huonetilaa.

Kultapalmu on helppohoitoinen ja kestävä kasvi, joka poistaa huoneilmasta tehokkaasti kemiallisia kaasuja, kuten formaldehydiä, ksyleenia ja tolueenia. Kultapalmu haihduttaa vettä tehokkaasti kosteuttaen huoneilmaa. Kultapalmu pääsi huoneilmaa puhdistavaan maineeseen erityisesti NASAn tutkimusten saatteessa.

Kultapalmusta kasvaa vuosien saatossa näyttävä ja suurikokoinen, kotioloissa jopa yli 2 metriin yltävä silmänilo. Nuorella palmulla lehtivarret ovat notkeita ja bambumaisia, mutta iän karttuessa varresta saattaa tulla puumaisempi.

Kultapalmun kastelu, lannoitus ja valon tarve

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Pidä kultapalmun multa kosteana kesällä kasvukauden aikana, antaen pintamullan nipin napin kuivahtaa. Talvella, kun valoa on vähemmän, riittää niukempi kastelu, jolloin mullan voi antaa hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Ole kuitenkin tarkka, ettei multa kuivahda kokonaan. Nauttii kosteasta ilmasta, joten sumuttele usein. Liian vähäinen kastelu ja ilmankuivuus aiheuttaa lehtien päiden rusehtumista tai ruskeita laikkuja. Kuivuus voi myös altistaa kasvin vihannespunkeille.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Kultapalmu viihtyy ilmavassa, hiekkapitoisessa kukkamullassa, kuten Kekkilän Viherkasvimulta tai Kestomulta. Kultapalmu sopii erinomaisesti, ja on helpointa hoitaa altakasteluruukkuussa, mutta selviää hyvin perinteisessäkin ruukussa. Anna ravinteita keväästä syksyyn kahden viikon välein. Ravinteeksi kelpaa upeasti nestemäinen, veteen sekoitettava Kekkilän Kukkaravinne.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Kultapalmu nauttii runsaasta hajavalosta kirkkaaseen valoon, vaikka selviää melko varjoisassakin paikassa. Älä kuitenkaan sijoita suoraan auringon paahteeseen tai lähelle hehkuvaa lämpöpatteria. Talvella kannattaa sijoittaa valoisampaan paikkaan. Viihtyy melko laajassa lämpötilaskaalassa kunhan ei laske alle 10 °C asteen. Kasvu nopeinta noin 22-24 °C asteessa.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Kultapalmu ei yleensä kuki huonekasvina. Iäkäs kasvi voi kuitenkin innostua kukkimaan. Kukat kannattaa kuitenkin leikata pois, koska niiden siitepöly voi aiheuttaa allergiaoireita.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen ja uudelleenistutus
Lisätään siemenistä, jotka kylvetään keväällä tai tyviversosta pistokkaaksi.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Kokoonsa nähden kultapalmu viihtyy melko ahtaassa ruukussa. Nuori kultapalmu kannattaa istuttaa astetta suurempaan ruukkuun ja tuoreeseen multaan vuosittain, vanhemmalle kasville riittää uudelleenistutus joka toinen vuosi.

Kultapalmun hoitovinkit lukijoiltamme

”Suosittelen kultapalmua altakasteluruukkuun, jos on hiemankaan laiskempi viherpeukalo. Itse ikäväkseni joutunut heittämään monta kultapalmua pois kun ovat päässeet kuivumaan normaali ruukussa, mutta nyt on reilun vuoden kukoistanut altakasteluruukussa :)”
– Pekka ”the laiskis”

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.