Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kuunlilja hoito

Kuunlilja hoito

Nimi: Kuunlilja, Hosta

Kaunis ja vaatimaton perenna, joka yllättää kauneudellaan vuosi toisensa jälkeen. Ravinteikas multa ja riittävä kosteus vievät pitkälle tämän kasvin hoidossa. Näyttävyytensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta kuunliljasta on jalostettu lukematon määrä eri lajikkeita ja sitä on tituleerattu maailman yleisimmäksi perennaksi. Suomessa kuunlilja on saanut suuren suosion puutarhan eloisana näkynä. Menekkiään on kasvattamassa myös kuunliljan miniatyyrilajikkeet, jotka sopivat hyvin myös kukkaruukkuun.

Kuunliljan voi jättää kasvamaan vuodesta toiseen samassa paikassa. Jos kasvi kasvaa liian suureksi, voi sitä helposti pienentää jakamalla juuripaakku. Jakaminen samalla virkistää kasvia ja saat lisää kuunliljoja vaikka toiseen paikkaan istutettavaksi.

Kuunliljan kanssa samaan paikkaan sopii kasvamaan erinomaisesti mm. varhain keväällä kukkivat tulppaanit ja narsissit

Kuunliljan lehdet ovat yleisesti isokokoiset ja väri vaihtelee lajikkeesta toiseen. Joillakin lajikkeilla on täysin vihreät lehdet, toisilla taas vihreät reunat, mutta kellertävä keskiosa. Joidenkin lajikkeiden lehdet taipuvat sinisenharmaaseen sävyyn.

Kukkiessaan muodostaa kellomaisten kukkien ryppäitä. Kukkien väri vaihtelee vaalean sävyistä liilaan. Kukissa on mieto tuoksu. Kuunlilja voi kasvaa lajikkeesta riippuen 20-70 cm korkeaksi.

Etanat pitävät kuunliljaa herkkunaan ja varsinkin kosteana kesänä kannattaa välillä käydä katsastamassa tilanne ja poistamassa lehtiä herkuttelevat vieraat.

Kuunliljaa saattaa joskus vaivata myös x-virus, joka aiheuttaa lehtien epänormaalia kirjavuutta ja kukintojen värimuutoksia. X-viruksen tartuttaman kuunliljan tunnistaa useimmiten lehden suonista, joista näyttää vuotavan nestettä. Lehtien muoto saattaa muuttua ja lehdet kuivua. Ikävimmässä tapauksessa kasvi kuolee. Jos epäilet, että kuunlilja on x-viruksen tartuttama, kannattaa se poistaa ja tämän jälkeen puhdistaa poistamisessa käytetyt työvälineet, ettei virus leviä muihin kuunliljoihin. Vältä toisen kuunliljan istuttamista samaan paikkaan.

Hämykuunlilja, Hosta undulata ’Erromena’

Hämykuunlilja viihtyy hämärässä yksivärisine vihreine lehtineen. Nauttii sopivan varjoisasta paikasta. Kukkii violetin sävyisin kukin heinä-elokuussa.

Isoraitakuunlilja – Hosta undulata ’Albomarginata’

Isoraitakuunliljalla on runsas lehdistö. Lehdet väriltään vihreät, joita reunustaa valkoinen raita. Isoraitakuunlilja on kukintoineen jopa metrin korkeuteen kurova isokokoinen kasvi. Kukat ovat väriltään lilat.

Jalokuunlilja, Hosta Tarhafunkia

Jalokuunliljalla on suuret näyttävät lehdet, joissa keltaisenvalkoista keskustaa koristaa vihreä reunus. Jalokuunlilja kasvattaa heinä-elokuussa korkealle ulottuvat kukinnot vaaleanvioletein kukin.

Kirjokuunlilja, Hosta undulata ’Mediovariegata’

Kirjokuunliljalla on nimensä mukaisesti kirjavat, valkoisen/keltaisen ja vihreän väriset lehdet. Kasvattaa violetit kukat pitkiin kukkavarsiinsa heinä-elokuun aikoihin.

Komeasinikuunlilja, Hosta sieboldiana ’Elegans’

Komeasinikuunliljalla on todella suuret, halkaisijaltaan jopa 30cm pyöreähköt, hieman uurteiset siniharmaat lehdet. Lehdet ovat sitä tummemmat, mitä varjoisammassa kasvupaikassa elää. Komeasinikuunlilja kasvaa noin 50-70cm korkeaksi. Kukat ovat väriltään valkoiset.

Sinikuunliljan, Hosta sieboldiana

Sinikuunliljalla on kookkaat lehdet, jotka edustavat sinertävän värisinä, joiden ulkolaitoja koristaa kellanvihreä reunus. Varjoisassa paikassa lehtien kirjavuus on vähäisempää. Kukkii useimmista kuunliljalajikkeista riippuen hieman aikaisemmin, kesä-heinäkuussa. Kukkii kauniin valkoisin kukin.

Tuoksukuunlilja, Hosta plantaginea

Tuoksukuuliljan lehdet ovat suurikokoiset ja väriltään vaaleanvihreät. Viihtyy varjoisassa ja puolivarjossa. Kukat ovat valkoiset ja nimensä mukaisesti tuoksuvat. Kukinta alkaa heinä-elokuulla.

Kuunliljan hoito kastelu ja lannoitus, valo ja kukinta

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastelun runsaus riippuu paljon kasvupaikan kosteudesta sekä valon voimakkuudesta. Aurinkoisella paikalla asustelevat vaativat luonnollisesti enemmän kastelua. Kastele kerralla reippaasti, niin että syvällä olevat juuret saavat riittävästi vettä. Kasvualusta ei saisi kuivua liikaa kastelujen välillä.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Tuore, runsasmultainen, hieman savipohjainen ja kostea kasvualusta on kuunliljan mieleen. Viihtyy erinomaisesti veden äärellä. Istutetaan riittävän syvälle multaan, etteivät juuret pääse kuivumaan.Kuunliljoja voi lannoittaa levittämällä niille kompostimultaa keväällä tai syksyllä. Kekkilän Katemulta puutarhanhoitoon  sopii kevätlannoitteeksi. Syksyllä voi taas käyttää Kekkilän syyslannoitetta.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Kuunliljat viihtyvät, hieman lajikkeesta riippuen varjosta valoisaan. Kaikki lajikkeet suosivat puolivarjoa ja karsastavat suoraa paahdetta. Täysin vihreälehtiset viihtyvät hyvin myös varjoisammissa paikoissa. Pinta-alaltaan suurimmalta osin keltaisen tai valkoisen värin omaavat kuunliljat taas elelevät mielellään puolivarjossa ja hieman kirkkaammassakin paikassa. Mitä aurinkoisempi paikka, sitä kosteampaa ja multarunsaampaa kasvualusta tulisi olla. Auringonpaahde voi aiheuttaa ruskeita polttamia lehtiin.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Kukkii heinä-elokuussa kauniin valkoisen tai violetin värisin kellomaisin kukin, jotka nousevat kukkavarsissaan lehdistön yläpuolelle.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii hyvin sellaisenaan ulkona. Kuunlilja muuttuu syksyllä keltaisenruskeaksi kasaksi. Kasvin voi leikata alas tai jättää maatumaan. Voit myös jättää kasvin lehdet maatumaan maahan, josta saadaan lisäravinnetta.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Jaetaan juuripaakusta loppukesästä tai alkusyksystä kukinnan jälkeen. Lisääminen onnistuu myös siemenistä, mutta se on melko haastavaa.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Kuunlilja on etanoiden herkkua, joten lehtiä napsivat kotilot voi käydä nappaamassa tarvittaessa pois.

Kuunliljan hoitovinkit lukijoiltamme

  • odottaa lukijavinkkejä… :)

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.