Kuunlilja hoito
Nimi: Kuunlilja, Hosta
Kaunis ja vaatimaton perenna, joka yllättää kauneudellaan vuosi toisensa jälkeen. Ravinteikas multa ja riittävä kosteus vievät pitkälle tämän kasvin hoidossa. Näyttävyytensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta kuunliljasta on jalostettu lukematon määrä eri lajikkeita ja sitä on tituleerattu maailman yleisimmäksi perennaksi. Suomessa kuunlilja on saanut suuren suosion puutarhan eloisana näkynä. Menekkiään on kasvattamassa myös kuunliljan miniatyyrilajikkeet, jotka sopivat hyvin myös kukkaruukkuun.
Kuunliljan voi jättää kasvamaan vuodesta toiseen samassa paikassa. Jos kasvi kasvaa liian suureksi, voi sitä helposti pienentää jakamalla juuripaakku. Jakaminen samalla virkistää kasvia ja saat lisää kuunliljoja vaikka toiseen paikkaan istutettavaksi.
Kuunliljan kanssa samaan paikkaan sopii kasvamaan erinomaisesti mm. varhain keväällä kukkivat tulppaanit ja narsissit
Kuunliljan lehdet ovat yleisesti isokokoiset ja väri vaihtelee lajikkeesta toiseen. Joillakin lajikkeilla on täysin vihreät lehdet, toisilla taas vihreät reunat, mutta kellertävä keskiosa. Joidenkin lajikkeiden lehdet taipuvat sinisenharmaaseen sävyyn.
Kukkiessaan muodostaa kellomaisten kukkien ryppäitä. Kukkien väri vaihtelee vaalean sävyistä liilaan. Kukissa on mieto tuoksu. Kuunlilja voi kasvaa lajikkeesta riippuen 20-70 cm korkeaksi.
Etanat pitävät kuunliljaa herkkunaan ja varsinkin kosteana kesänä kannattaa välillä käydä katsastamassa tilanne ja poistamassa lehtiä herkuttelevat vieraat.
Kuunliljaa saattaa joskus vaivata myös x-virus, joka aiheuttaa lehtien epänormaalia kirjavuutta ja kukintojen värimuutoksia. X-viruksen tartuttaman kuunliljan tunnistaa useimmiten lehden suonista, joista näyttää vuotavan nestettä. Lehtien muoto saattaa muuttua ja lehdet kuivua. Ikävimmässä tapauksessa kasvi kuolee. Jos epäilet, että kuunlilja on x-viruksen tartuttama, kannattaa se poistaa ja tämän jälkeen puhdistaa poistamisessa käytetyt työvälineet, ettei virus leviä muihin kuunliljoihin. Vältä toisen kuunliljan istuttamista samaan paikkaan.
Hämykuunlilja, Hosta undulata ’Erromena’
Hämykuunlilja viihtyy hämärässä yksivärisine vihreine lehtineen. Hämykuunlilja on helppohoitoinen ja kestävä. Nauttii varjoisasta ja puolivarjoisasta paikasta sekä runsasravinteisesta, sopivasti vettä läpäisevästä kasvualustasta. Voi istuttaa yksinään, tai ryhmäistutuksiin vaikka puiden tai pensaiden alle. Kukkii violetin sävyisin kukin heinä-elokuussa. Lehdet kasvavat noin 50 cm korkeuteen ja kukat nousevat aina metrin korkeuteen.
Isoraitakuunlilja – Hosta undulata ’Albomarginata’
Isoraitakuunliljalla on runsas lehdistö. Lehdet suurikokoiset ja poimuiset, väriltään vihreät, joita reunustaa valkoinen raita. Isoraitakuunlilja on kukintoineen jopa metrin korkeuteen kurova isokokoinen kasvi. Itse lehtipeti on noin 30-60cm korkea. Upeat, väriltään lilat kukat nousevat heinä-elokuussa koristamaan kasvia. Nauttii varjoisasta kasvupaikasta ja runsasravinteisesta, vettä läpäisevästä kasvualustasta.
Jalokuunlilja, Hosta Tarhafunkia
Jalokuunlilja on vahvasti risteytetty kuunlilja, ja siitä on monia eri lajikkeita. Jalokuunliljoja on yksivärisiä, sekä kirjavalehtisiä. Tummempilehtiset lajikkeet sietävät hyvinkin varjoisia paikkoja, kun taas vaaleampilehtiset taas mielellään näkisivät aika-ajoin kurkkivaa aurinkoa puolivarjoisilla paikoilla. Kasvualustana mielivät runsasravinteista, tuoretta ja kosteaa maata, joka kuitenkin päästää jonkin verran vettä lävitseen, ettei kosteus jää pitkäksi aikaa seisomaan.
’Great Expectations’ : Suuret, keskustaltaan vaaleat ja vihreäreunaiset lehdet. Näyttävät valkoiset kukat, jotka kukkivat heinäkuussa.
’Cherry Berry’ : Suhteellisen matalana kasvava jalokuunlilja -lajike, jolla pitkät kapeat lehdet. Lehtien keskusta on vaalea ja reunat vaaleanvihreät. Muodostaa kesäkuussa vaalean violetit kukat punertavien kukkavarsien päähän. Kukinta jatkuu elokuulle asti.
’Sum and Substance’ : Näyttävän suuret, vaaleanvihreät lehdet koristavat suurta aluetta. Muodostaa upeat lilan väriset kukat heinä-elokuussa.
’Snow Cap’ : Tämä lajike edustaa kokonsa puolesta keskikokoista kuunliljaa. Snow Cap -kuunliljalla on pyöreähköt vaaleareunuksiset, keskustaltaan vihreät lehdet. Nimensä mukaisesti muodostaa valkoisia kukkia, jotka näyttäytyvät heinäkuussa.
’Queen Josephine’ : Kiiltävän vihreällä keskustalla ja vaaleilla reunoilla koristetuilla lehdillä Queen Josephine on varsin näyttävä kuunliljalajike. Kukintoaika on heinä-elokuun aikana, jolloin kasvattaa kukkavarsiensa päähän upeat vaaleanlilat kukat.
’Minute Man’ : Kasvattaa noin 50cm korkean lehtipeitteen. Lehdet keskeltä vihreät, joita koristaa vaalea reunus. Korkeiden kukkavarsien päihin ilmestyy elokuussa upeat lilan väriset kukat.
’Fragrant Blue’ : Vihreänsinertävät, soikeat teräväkärkiset lehdet kasvavat näyttävänä peittona. Muodostaa heinäkuussa upeat, ja nimensäkin mukaan, tuoksuvat kukat.
’Aristocrat’ : Pienemmän alueen valtaava jalokuunliljalajike, jolla vihersinertävät lehdet kermanvaaleilla reunoilla. Kasvattaa heinäkuussa kellomaiset vaaleanlilat kukat.
’Pilgrim’ : Kasvaa matalahkona ja leveänä lehtipeittona. Koristaa aluetta vihreillä puikulumaisilla lehdillään, joissa vaalea reunus. Kukkii suhteellisen myöhään, elokuussa, muodostaen kukkavarsien päähän vaaleanlilat kukat.
’Blue Mouse Ears’ : Hiirenkorvamaiset, vahapintaiset lehdet kasvattava jalokuunlilja. Kasvattaa näyttävät vaaleanlilat kukkaryppäät korkeisiin kukkavarsiin.
’Fire and Ice’ : Kasvattaa 40-60cm korkeuteen upealla kuvioinnilla koristetut lehdet. Lehden reunat ovat tummanvihreät, ja lehtien keskellä on valkoisella värillä upea kuviointi. Kuin lehti lehden sisällä. Elokuussa kasvattaa suuret ja vaaleanlilan väriset kukat korkealle kukkavarsien päihin.
’Stiletto’ : Tämä matalana kasvava kuunliljalajike valtaa vain pienen alueen. Kapeat, vihreät lehdet koristetuin vaalealla, hieman rosoisella reunuksella. Heinä-elokuussa kasvattaa korkeat kukkavarret, joihin muodostuu lilahtavat kukat.
’Wide Brim’ : Isokokoiset, pyöreähköt ja tummanvihreät lehdet, joissa vaaleankeltainen reunus. Heinä-elokuussa kasvattaa näyttävät kellomaiset, väriltään lilat kukat korkeisiin kukkavarsiin
’Night Before Christmas’ : Kasvattaa vihreät lehdet, joiden keskellä kermanvaaleat raidat. Kukkii heinäkuussa, jolloin kasvattaa vaaleanlilan väreissä koristavat kukat korkeisiin kukkavarsiin.
Kirjokuunlilja, Hosta undulata ’Mediovariegata’
Kirjokuunliljalla on nimensä mukaisesti kirjavat, valkoisen/keltaisen ja vihreän väriset lehdet. Kasvattaa violetit kukat pitkiin kukkavarsiinsa heinä-elokuun aikoihin.
Komeasinikuunlilja, Hosta sieboldiana ’Elegans’
Komeasinikuunliljalla on todella suuret, halkaisijaltaan jopa 30cm pyöreähköt, hieman uurteiset siniharmaat lehdet. Lehdet ovat sitä tummemmat, mitä varjoisammassa kasvupaikassa elää. Komeasinikuunlilja kasvaa noin 50-70cm korkeaksi. Kukat ovat väriltään valkoiset.
Sinikuunliljan, Hosta sieboldiana
Sinikuunliljalla on kookkaat lehdet, jotka edustavat sinertävän värisinä, joiden ulkolaitoja koristaa kellanvihreä reunus. Varjoisassa paikassa lehtien kirjavuus on vähäisempää. Kukkii useimmista kuunliljalajikkeista riippuen hieman aikaisemmin, kesä-heinäkuussa. Kukkii kauniin valkoisin kukin.
Tuoksukuunlilja, Hosta plantaginea
Tuoksukuuliljan lehdet ovat suurikokoiset ja väriltään vaaleanvihreät. Viihtyy varjoisassa ja puolivarjossa. Kukat ovat valkoiset ja nimensä mukaisesti tuoksuvat. Kukinta alkaa heinä-elokuulla.
Kattavan kuunlilja-valikoiman löydät esimerkiksi Hankkija.fi -kotisivuilta.
Kuunliljan hoito kastelu ja lannoitus, valo ja kukinta
Kastelu Kastelun runsaus riippuu paljon kasvupaikan kosteudesta sekä valon voimakkuudesta. Aurinkoisella paikalla asustelevat vaativat luonnollisesti enemmän kastelua. Kastele kerralla reippaasti, niin että syvällä olevat juuret saavat riittävästi vettä. Kasvualusta ei saisi kuivua liikaa kastelujen välillä. |
|
Kasvualusta ja lannoitus Tuore, runsasmultainen, hieman savipohjainen ja kostea kasvualusta on kuunliljan mieleen. Viihtyy erinomaisesti veden äärellä. Istutetaan riittävän syvälle multaan, etteivät juuret pääse kuivumaan. Kuunliljoja voi lannoittaa levittämällä niille kompostimultaa keväällä tai syksyllä. Kekkilän Katemulta puutarhanhoitoon sopii kevätlannoitteeksi. Syksyllä voi taas käyttää Kekkilän syyslannoitetta. |
|
Valon tarve ja lämpötila Kuunliljat viihtyvät, hieman lajikkeesta riippuen varjosta valoisaan. Kaikki lajikkeet suosivat puolivarjoa ja karsastavat suoraa paahdetta. Täysin vihreälehtiset viihtyvät hyvin myös varjoisammissa paikoissa. Pinta-alaltaan suurimmalta osin keltaisen tai valkoisen värin omaavat kuunliljat taas elelevät mielellään puolivarjossa ja hieman kirkkaammassakin paikassa. Mitä aurinkoisempi paikka, sitä kosteampaa ja multarunsaampaa kasvualusta tulisi olla. Auringonpaahde voi aiheuttaa ruskeita polttamia lehtiin. |
|
Kukinta Kukkii heinä-elokuussa kauniin valkoisen tai violetin värisin kellomaisin kukin, jotka nousevat kukkavarsissaan lehdistön yläpuolelle. |
|
Talvehtiminen Talvehtii hyvin sellaisenaan ulkona. Kuunlilja muuttuu syksyllä keltaisenruskeaksi kasaksi. Kasvin voi leikata alas tai jättää maatumaan. Voit myös jättää kasvin lehdet maatumaan maahan, josta saadaan lisäravinnetta. |
|
Lisääminen Jaetaan juuripaakusta loppukesästä tai alkusyksystä kukinnan jälkeen. Lisääminen onnistuu myös siemenistä, mutta se on melko haastavaa. |
|
Vinkkejä Kuunlilja on etanoiden herkkua, joten lehtiä napsivat kotilot voi käydä nappaamassa tarvittaessa pois. |
Kuunliljan hoitovinkit lukijoiltamme
- odottaa lukijavinkkejä… :)