Limoviikuna hoito
Nimi: Limoviikuna – Ficus benjamina
Heimo: Mulperikasvit
Kotimaa: Etelä- ja Kaakkois-Aasia, Australia
Limoviikuna on suosittu, veistoksellinen puukasvi, joka viihtyy erinomaisesti kodin lämmössä. Viikunalajikkeet jaotellaan suuri- ja pienilehtisiin sekä köynnöstäviin. Limoviikuna on pienilehtisistä viikunalajikkeista yleisin ja muistuttaa hieman koivua.
Limoviikunan oksat ovat riippuvat ja sillä on aaltoilevat puikulamaiset kiiltävät tummanvihreät lehdet.
Limoviikunaa on usein saatavina kolmessa eri muodossa. Puumainen, eli puun kaltainen on yleisin limoviikunan muoto. Pensasmaisessa limoviikunassa on useampi pääverso samassa ruukussa. Kun kaksi tai useampi pääverso letitetään yhteen, saadaan palmikoitu limoviikunan muoto.
Limoviikuna varistaa vanhemmat ja kellastuneet lehtensä alkukeväästä. Limoviikuna ilmoittaa melko herkästi hoidon laiminlyönnistä varistamalla lehtensä. On myös herkkä valoisuuden muutoksille ja kasvupaikan vaihdolle.
Luonnonvaraisena limoviikuna on suurikokoinen puu, jopa kymmeniä metrejä korkea ja voi kasvaa kotioloissakin melko kookkaaksi. Limoviikunan kokoon voi vaikuttaa ruukun koolla ja leikkaamalla kasvia. Limoviikunaan voi tulla pieniä viikunoita.
Limoviikuna on tehokas puhdistamaan huoneilmaa epäpuhtauksista. Limoviikuna on pitkäikäinen kasvi ja luo hyvin hoidettuna ympärilleen raikasta ilmaa ja kodikasta tunnelmaa vuosien ajan. Limoviikuna on kuitenkin samalla yksi merkittävin allergiaoireita aiheuttavista huonekasveista, joka kannattaa huomioida varsinkin jos taloudessa on allergikkoja tai pieniä lapsia.
Limoviikunan kastelu, leikkaus ja lannoitus
Kastelu Kastele limoviikuna säännöllisesti pitäen multa sopivan kosteana antaen pintamullan kuivahtaa vain kevyesti. Liika kastelu voi homehduttaa juuret ja aiheuttaa lehtien varisemista. Sopii erinomaisesti altakasteltavaksi. Koska limoviikuna on trooppisen ja subtrooppisen alueen kasvi, nauttii kosteasta ilmasta. Suihkuttele tarvittaessa. Talvella kastellaan niukemmin. |
|
Lannoitus Lannoita kasvukaudella huhtikuusta elokuuhun kaksi kertaa kuukaudessa. Talvella ei välttämättä tarvitse lainkaan lannoitusta. |
|
Valon tarve ja lämpötila Nauttii runsaasta hajavalosta. Älä sijoita suoraan auringon paahteeseen, sillä lehdet voivat muuttua ruskeiksi. Liian varjoisassa varistaa lehtensä. Viihtyy parhaiten 15-20 asteessa ja öisin 12-20 asteessa. Alin lämpötila 0 astetta. |
|
Talvehtiminen Talvehtii valoisassa ja viileässä. Liian lämpimässä talvehtiminen aiheuttaa lehtien varisemisen. |
|
Lisääminen Limoviikuna lisätään puutuneista varsipistokkaista ympäri vuoden. |
|
Vinkkejä Leikkaa kauas ulos ulkonevat ja sisäänpäin kasvavat versot alkukeväästä kauniimman latvuston saamiseksi. Limoviikunaa ei tarvitse vaihtaa uuteen ruukkuun joka vuosi, joka 2-3 vuosi riittää. Iäkkäämmille ja suurille kasveille riittää pelkkä pintamullan vaihtaminen. |
Limoviikuna hoitovinkit lukijoiltamme
Limoviikunaa kannattaa kokeilla kasvattaa vesiviljelyjärjestelmällä. Ruukkuna tässä on 10 l muoviämpäri, jossa ns. verkkoruukku. Puhdas kokeilu joka yllättäen toimi yli odotusten.
Pelastin tämän yksilön roskiksesta kun siinä oli vuotta aiemmin vain pelkkä tikku ja pari pientä lehteä. Nyt se on leikattu koska katto tuli vastaan 188 cm kohdalla. Lannoitteena käytän kasvispohjaista luomulannoitetta. Vettä lisätään noin kerran kuussa. Muuta hoitoa ei tarvita. Vihjeen sain Facebookista Akvalifen sivustolta.
– Viherpeukku
Kerran viikossa kastellut, joskus Substraalia. Viime yönä rupesi kukkimaan.
– Sakari/irakaS
Isokokoinen limoviikunani viihtyy todella hyvin Ikean terracotta altakastelu ruukussa. Viime talvena se riutui tavallisessa ruukussa, mutta kun kevättalvella laitoin limoviikunan altakastelu ruukkuun ja valoisaan paikkaa niin se on kasvanut huomattavasti pituutta ja lehtiä.
– Toinen viherpeukalo
Kun aurinko alkoi paistaa pidempään, annoin vähälehtiselle limoviikunalleni pienen kahvikuurin, ja uusia lehtiä tuli todella runsaasti sen jälkeen. Ja edelleen, vaikka kahvikuurista on jo aikaa, se puskee kokoajan uusia lehtiä paljon runsaammin kuin ennen. ”
– Nimetön
Moi minun limoviikunani ei aijo kasvaa mihinkään vaan on ollut ainakin yli vuoden kukkaruukussa ja ei aijo kasvaa mihinkään olisiko mitään vinkkejä teillä, kiitos.
– Mika korkalainen
– Terveisin OmaKoti.fi
Tahdon kiittää jokaisesta kukkien hoito- ohjeista. Palatuani Afrikasta vajaa viiden vuoden ajan jälkeen. – Tultuani kotimaahan, huomasin etten enään muistanutkaan, miten yksilökohtaiset kukat hoidetaan. Aikaisemmin olin paneutunut kukkien yksilö tarpeeseen. Tästä suurkiitos jokaiselle, kun löysin tämän sivuston.
– Kaisa
– Terveisin OmaKoti.fi
Limoviikunani on vanha ja näyttää puulta. Se on koko ajan ollut ikkunan edessä näkösuojana. Joskus varistaa lehtiä, kun en muista kastella eli lisätä vettä altakasteluruukkuun. Keväällä leikkaan sitä, mutta en lannoita sitä juuri koskaan, kun luulen, että se innostuu kasvamaan liikaa. Se on ehkä noin 30 vuotta vanha. Ei kai limoviikuna kuki. Mielestäni tämän sivuston alussa olevassa kuvassa on maljaköynnös. Se muistuttaa lehdiltään limoviikunaa. Maljaköynnös on kova kukkimaan ja meillä on niitäkin.
– Kukkatäti
– Terveisin OmaKoti.fi