Limoviikuna

Limoviikuna hoito

Nimi: Limoviikuna – Ficus benjamina
Heimo: Mulperikasvit
Kotimaa: Etelä- ja Kaakkois-Aasia, Australia

Limoviikuna on suosittu, veistoksellinen puukasvi, joka viihtyy erinomaisesti kodin lämmössä. Viikunalajikkeet jaotellaan suuri- ja pienilehtisiin sekä köynnöstäviin. Limoviikuna on pienilehtisistä viikunalajikkeista yleisin ja muistuttaa hieman koivua.

Limoviikunan oksat ovat riippuvat ja sillä on aaltoilevat puikulamaiset kiiltävät tummanvihreät lehdet.

Limoviikunaa on usein saatavina kolmessa eri muodossa. Puumainen, eli puun kaltainen on yleisin limoviikunan muoto. Pensasmaisessa limoviikunassa on useampi pääverso samassa ruukussa. Kun kaksi tai useampi pääverso letitetään yhteen, saadaan palmikoitu limoviikunan muoto.

Limoviikuna varistaa vanhemmat ja kellastuneet lehtensä alkukeväästä. Limoviikuna ilmoittaa melko herkästi hoidon laiminlyönnistä varistamalla lehtensä. On myös herkkä valoisuuden muutoksille ja kasvupaikan vaihdolle.

Luonnonvaraisena limoviikuna on suurikokoinen puu, jopa kymmeniä metrejä korkea ja voi kasvaa kotioloissakin melko kookkaaksi. Limoviikunan kokoon voi vaikuttaa ruukun koolla ja leikkaamalla kasvia. Limoviikunaan voi tulla pieniä viikunoita.

Limoviikuna on tehokas puhdistamaan huoneilmaa epäpuhtauksista. Limoviikuna on pitkäikäinen kasvi ja luo hyvin hoidettuna ympärilleen raikasta ilmaa ja kodikasta tunnelmaa vuosien ajan. Limoviikuna on kuitenkin samalla yksi merkittävin allergiaoireita aiheuttavista huonekasveista, joka kannattaa huomioida varsinkin jos taloudessa on allergikkoja tai pieniä lapsia.

Limoviikunan kastelu, leikkaus ja lannoitus

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele limoviikuna säännöllisesti pitäen multa sopivan kosteana antaen pintamullan kuivahtaa vain kevyesti. Liika kastelu voi homehduttaa juuret ja aiheuttaa lehtien varisemista. Sopii erinomaisesti altakasteltavaksi. Koska limoviikuna on trooppisen ja subtrooppisen alueen kasvi, nauttii kosteasta ilmasta. Suihkuttele tarvittaessa. Talvella kastellaan niukemmin.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Lannoita kasvukaudella huhtikuusta elokuuhun kaksi kertaa kuukaudessa. Talvella ei välttämättä tarvitse lainkaan lannoitusta.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Nauttii runsaasta hajavalosta. Älä sijoita suoraan auringon paahteeseen, sillä lehdet voivat muuttua ruskeiksi. Liian varjoisassa varistaa lehtensä. Viihtyy parhaiten 15-20 asteessa ja öisin 12-20 asteessa. Alin lämpötila 0 astetta.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii valoisassa ja viileässä. Liian lämpimässä talvehtiminen aiheuttaa lehtien varisemisen.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Limoviikuna lisätään puutuneista varsipistokkaista ympäri vuoden.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Leikkaa kauas ulos ulkonevat ja sisäänpäin kasvavat versot alkukeväästä kauniimman latvuston saamiseksi. Limoviikunaa ei tarvitse vaihtaa uuteen ruukkuun joka vuosi, joka 2-3 vuosi riittää. Iäkkäämmille ja suurille kasveille riittää pelkkä pintamullan vaihtaminen.

Limoviikuna hoitovinkit lukijoiltamme

Limoviikunaa kannattaa kokeilla kasvattaa vesiviljelyjärjestelmällä. Ruukkuna tässä on 10 l muoviämpäri, jossa ns. verkkoruukku. Puhdas kokeilu joka yllättäen toimi yli odotusten.

Pelastin tämän yksilön roskiksesta kun siinä oli vuotta aiemmin vain pelkkä tikku ja pari pientä lehteä. Nyt se on leikattu koska katto tuli vastaan 188 cm kohdalla. Lannoitteena käytän kasvispohjaista luomulannoitetta. Vettä lisätään noin kerran kuussa. Muuta hoitoa ei tarvita. Vihjeen sain Facebookista Akvalifen sivustolta.
– Viherpeukku

Kerran viikossa kastellut, joskus Substraalia. Viime yönä rupesi kukkimaan.
– Sakari/irakaS

Isokokoinen limoviikunani viihtyy todella hyvin Ikean terracotta altakastelu ruukussa. Viime talvena se riutui tavallisessa ruukussa, mutta kun kevättalvella laitoin limoviikunan altakastelu ruukkuun ja valoisaan paikkaa niin se on kasvanut huomattavasti pituutta ja lehtiä.
– Toinen viherpeukalo

Kun aurinko alkoi paistaa pidempään, annoin vähälehtiselle limoviikunalleni pienen kahvikuurin, ja uusia lehtiä tuli todella runsaasti sen jälkeen. Ja edelleen, vaikka kahvikuurista on jo aikaa, se puskee kokoajan uusia lehtiä paljon runsaammin kuin ennen. ”
– Nimetön

Moi minun limoviikunani ei aijo kasvaa mihinkään vaan on ollut ainakin yli vuoden kukkaruukussa ja ei aijo kasvaa mihinkään olisiko mitään vinkkejä teillä, kiitos.
– Mika korkalainen

Hei Mika! Todella usein limoviikunan kasvuongelmat johtuvat liian vähäisestä valosta. Monta tapausta tullut eteen, että limoviikuna muuten voi hyvin, mutta liian vähäinen auringonvalo on saanut kasvista hieman kitukasvuisen. Toivottavasti saat limoviikunasi piristymään :)
– Terveisin OmaKoti.fi

Tahdon kiittää jokaisesta kukkien hoito- ohjeista. Palatuani Afrikasta vajaa viiden vuoden ajan jälkeen. – Tultuani kotimaahan, huomasin etten enään muistanutkaan, miten yksilökohtaiset kukat hoidetaan. Aikaisemmin olin paneutunut kukkien yksilö tarpeeseen. Tästä suurkiitos jokaiselle, kun löysin tämän sivuston.
– Kaisa

Hei Kaisa! Mahtavaa, että kukkienhoito-ohjeistamme sekä lukijoiden hoitovinkeistä on ollut sinulle apua. Kaikkea hyvää sinulle ja kukillesi syksyyn!
– Terveisin OmaKoti.fi

Limoviikunani on vanha ja näyttää puulta. Se on koko ajan ollut ikkunan edessä näkösuojana. Joskus varistaa lehtiä, kun en muista kastella eli lisätä vettä altakasteluruukkuun. Keväällä leikkaan sitä, mutta en lannoita sitä juuri koskaan, kun luulen, että se innostuu kasvamaan liikaa. Se on ehkä noin 30 vuotta vanha. Ei kai limoviikuna kuki. Mielestäni tämän sivuston alussa olevassa kuvassa on maljaköynnös. Se muistuttaa lehdiltään limoviikunaa. Maljaköynnös on kova kukkimaan ja meillä on niitäkin.
– Kukkatäti

Hei Kukkatäti! Kiitettävän ikäinen limoviikuna sinulla, ja varmasti oikein hoidettu kun vuosi vuodelta viihtyy. Kiitoksia huomiosta, sivulle oli tosiaan eksynyt lukijakuva, joka muistutti kovasti kukkivaa maljaköynnöstä. Tämä poistettu :D
– Terveisin OmaKoti.fi
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[55 arvostelua | Keskiarvo: 4.3]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)