Maljaköynnös hoito

Maljaköynnös hoito

Nimi: Maljaköynnös – Mandevilla
Heimo: Oleanterikasvit
Kotimaa: Etelä-Amerikka

Maljaköynnöksen hoito on melko vaativaa, mutta oikein hoidettu maljaköynnös palkitsee upeilla kukillaan ja luo ympärilleen vihreää viihtyvyyttä.

Maljaköynnös on nimensä mukaisesti köynnöskasvi, joka sopii erinomaisesti kasvatettavaksi säleikköä tai seinää pitkin. Maljaköynnös sopii myös ruukussa kasvatettavaksi pitämällä se pienikokoisena leikkaamalla kukinnan jälkeen ja kietomalla versot tuen, esim. tangon tai vanteen ympärille.

Maljaköynnöksiin kuuluu useita eri lajeja, kuten ruusu-, valko- ja isomaljaköynnös. Kaikilla maljaköynnös lajikkeilla on melko samanlaiset kasvutarpeet ja hoito. Maljaköynnös voi olla melko vaativa kasvi hoidettavaksi varsinkin kastelun ja ilmankosteuden suhteen.

Maljaköynnöksellä on tummanvihreät suippomaiset lehdet. Kukkiessaan maljaköynnös kasvattaa näyttävät ja suurikokoiset trumpettimaiset kukinnot. Kukkien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen valkoisesta, vaalean- sekä tummanpunaiseen.

Maljaköynnöstä pidetään usein kertakäyttökasvina, mutta oikealla hoidolla se tuo kukkaloistoa vuodesta toiseen. Maljaköynnöksen talvettaminen onnistuu parhaiten valoisassa ja viileässä paikassa. Valoisa ikkuna on ihannepaikka, kunhan varoo ettei ikkunan alla puhise liian kuuma patteri. Talvella kastellaan niukemmin ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Maljaköynnöksellä on usein pienet juuret, joten se mahtuu kokonsa nähden pieneen ruukkuun. Tällöin on kuitenkin tärkeää tarkistaa tarpeeksi usein mullan kosteus ja kastella riittävästi. Kasvualustana toimii parhaiten ravinteikas ja ilmava multa. Maljaköynnös kasvaa aina 100-150 cm pituiseksi.

Maljaköynnös erittää maitiaisnestettä, joka voi ihokosketuksessa aiheuttaa ärsytysoireita. Kasvin syöminen aiheuttaa pahoinvointia ja joidenkin lähteiden mukaan, vaikuttaa myös sydämen toimintaan. Kannattaa siis suojata kasvi pieniltä lapsilta ja kotieläimiltä.

” Dipladenia ’sundaville’ Maljaköynnös: Kaksi maljaköynnöstä eri astioissa ollut keväästä syksyyn ulkona. Kasteluvetenä sadevesi, ei lannoitteita. Vein keväällä aika aikasin ulos ja nyt vasta nostin sisälle kun yölämpötila ollut +2. Toisessa hiukan kellastuneita lehtiä, mutta molemmissa nuppuja eli kukintaa tiedossa. Talven aion pitää ihan normaali huonelämpötilassa samoin kuin viime talvenakin. Sumutteluja sännöllisen epäsäännöllisesti ja lannoitusta silloin tällöin. ”

Maljaköynnös sopii amppeliin ja nauttii kosteudesta

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Maljaköynnös on melko vaativa kastelun ja ilmankosteuden suhteen. Kasvukaudella, keväästä syksyyn, kastellaan säännöllisesti ja kerralla sopivan reilusti, antaen sitten pintamullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välissä. Maljaköynnös nauttii siitä, että juuret ovat jatkuvasti kosteat, mutta kasvi ei kuitenkaan nauti jatkuvasta yltäpäältä märkyydestä. Ruukun ja kasvin koosta riippuen maljaköynnös voi vaatia kastelua ja sumuttelua kesän kuumuudessa jopa päivittäin. Sumuttelu myös estää vihannespunkkeja.Talvella kastellaan niukemmin. Maljaköynnöksen hoidossa olisi hyvä käyttää vähäkalkkista vettä. Sadevesi tai lumesta sulatettu vesi sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Useimmiten perus kraanavesi on varsin riittävää, mutta voit tarkistaa oman paikkakuntasi veden kovuuden vesilaitokselta.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Lannoitetaan kesäaika noin 2 kertaa kuukaudessa miedolla ravinneliuoksella keväästä aina kukinnan päättymiseen asti. Kekkilän kukkaravinne ja kesäkukkaravinne sopivat tähän erinomaisesti. Kukkaravinne on kaikille kukkiville viherkasveille, ruukkukasveille ja parvekekukille soveltuva nestemäinen kastelulannoite. Kesäkukkaravinne soveltuu käytettäväksi erityisesti kesäkukille niin ruukuissa, amppeleissa, parvekelaatikoissa kuin kukkapenkeissä.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Maljaköynnös nauttii kirkkaasta valosta ja puolivarjosta, mutta ei suorasta auringon paahteesta. Viihtyy parhaiten huonelämpötilassa 18-25 °C asteessa.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Maljaköynnös kukkii koko kesän aina pitkälle syksyyn. Kukat puhkeavat nuoriin versoihin. Tämän vuoksi latvoja kannattaa leikata kasvukauden jälkeen myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä uudelleenistutuksen yhteydessä.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii mielellään valoisassa paikassa noin 12-18 °C asteessa. Kastelua jatketaan normaalisti, mutta niukemmin ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään latvapistokkaista. Pistokkaita voi ottaa hyväkuntoisista latvoista aina keväästä syksyyn asti. Pistokkaat juurrutetaan suoraan multaan. Pistokkaiden päälle voi laittaa läpinäkyvän suojamuovin, jolloin pistokkaat ja kasvualusta pysyvät sopivan kosteana.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Istutetaan uudelleen keväällä, jolloin kasvia kannattaa samalla leikata ja latvoa pituuskasvun hillitsemiseksi sekä kasvin muotoilemiseksi.

Maljaköynnös tiputtaa nuppunsa?

”Hei. Ostin uudet maljaköynökset. Nuput putoilevat mutta tuntuu muuten voivan hyvin. Nostan aina yöksi vielä sisään. Uudet versot ja kasvut ovat kellertävän vihreitä ja vaaleita. Johtuuko väri liian vähästä valosta, väärästä kastelusta vai lannoitteet puutteesta ? Kastele lannoite vedellä, mutta en joka päivä.”
– Kesäviherpeukalo

Hei Kesäviherpeukalo! Maljaköynnöksen nuput voivat varista useammasta eri syystä. Useimmiten syy on kastelussa (liian runsas tai liian vähäinen). Pintamulta saisi hieman kuivahtaa kastelujen välillä, pohjamullan jääden kuitenkin kosteaksi. Riittävä valon saanti on tärkeää. Myös vihannespunkit voivat olla syynä nuppujen putoamiseen, joten kannattaa tarkistaa lehtien alapinta, onko niissä valkoista seittiä. Ravinteita kannattaa antaa maksimissaan kerran viikossa, tai kahdessa. Toivottavasti saat maljaköynnöksesi pitämään nuppunsa ja voimaan hyvin :)
– Terveisin OmaKoti.fi

Tuholaisia tai ötököitä maljaköynnöksessä?

”Maljaköynnökseni kukoistaa etelän puoleisella lasitetulla parvekkeella. Kosteuden ylläpitämiseksi ja ötököiden eksyttämiselsi voi kokeilla, toimisiko vinkkini muillakin.

Jatkuvan kosteuden ylläpitämiseksi sijoitin maljaköynnöksen ostoruukkuineen isomman ruukun sisään. Sen pohjalle laitoin kiviä niin, ettei ostoruukku kosketa pohjaa. Pidän ruukun pohjalla jatkuvasti vettä niin paljon, että vesi peittää pienemmän ruukun alareunan. Ylhäältä päin kastelen vasta kun pintamulta on kuiva.

Kukkaani ei kiusaa ötökätkään, sillä viereen olen sijoittanut omassa ruukussa voimakkaasti tuoksuvan tuoksuva yrtin. (esim rosmariini, minulla karri-yrtti). Sattumaako, mutta maljaköynnös kukoistaa eikä ötökät vaivaa.”
– Ötököiden eksyttäjä

Hei Ötököiden eksyttäjä! Kiitoksia kekseliäästä maljaköynnöksen hoitovinkistä :) Rosmariini pitää ainakin hyttyset ja muut sen kaltaiset ötökät loitolla, mutta saattaa tehota hyvin kasvituholaisiinkin. Rosmariinilla on myös omia luontaisia tuholaisia, kuten kehrääjäpunkki. Tämä on mielenkiintoinen kombo, josta mielellämme kuulemme muitakin kokemuksia :)
– Terkuin OmaKoti.fi

Maljaköynnös hoitovinkit lukijoiltamme

”Kiitos maljaköynnöksen hoito-ohjeista ja vinkeistä! Olen ensimmäiset kasvini talvehdittanut sisällä lattialämmitteisessä omakotitalossa, ja taisi olla liian lämmintä ja kuivaa, koska lehdet menivät kaikki kuivaksi ja putoilevat pois. Koitan vielä vinkkien mukaan elvyttää ne istuttamalla uudelleen ja samalla leikata kuivat pois. Onko oikea tapa leikata kaikki kuivat pois, paljonko jätän alas vartta mullan yläpuolelle?

Olisiko teillä antaa samanlaisia hoito-ohjeita ja vinkkejä myös ihmeköynnökselle? Yritin talvehdittaa niitäkin samoin kuin maljaköynnöksiä ja lopputulos on sama. Voiko nekin leikata ja istuttaa uudelleen vai mikä olisi parasta?

Molemmat köynnökset ilahduttivat viime kesänä runsailla kukinnoillaan. Ainoastaan rankkasateilta suojaaminen kävi työstä. Kävin aina laittamassa jätesäkkejä niiden päälle, kun satoi kovin, koska olivat kaikki taivasalla. Tämä selvästi auttoi kukkien selviytymiseen sateesta.”
– Jelotar

Hei Jelotar! Hienoa, että kasvienhoito-ohjeista on ollut hyötyä. Maljaköynnös kestää rajunkin alasleikkuun, kunhan jäljellä jäävät versot ovat hyväkuntoisia ja niissä on terveitä lehtiä. Samalla idealla voit kuivat leikata pois, eli kunhan jää sopivasti tervettä kasvia, niin yleensä taistelee itsensä kukoistukseen.

Maljaköynnös suositellaan leikattavaksi syksyllä kukkimisen jälkeen, mutta voi kyllä leikata kevättalvellakin kun on herännyt levostaan. Huonokuntoiset versot voi leikata pois kokonaan. Toivottavasti kasvisi virkoavat :)
– Terkuin OmaKoti.fi

”Viime kesänä ostin kotimaisen maljaköynnöksen kukkakauppiaan suosittelemana. Hän kertoi, että ulkomaalaisille kasveille on tyypillistä nuppujen pudottaminen. Uusia kasvaa kyllä, mutta vie toki aikansa. Oma kotimainen maljaköynnös ei tiputtanut yhtään nuppua ja on ollut kaikin puolin upea. Edelleenkin marraskuussa kukkii parvekkeella kuten heinäkuussa. Suosittelen kaikille! Hintakaan ei ollut mekittävästi korkeampi ulkomailta tuotuihin verrattuna.”
– Nimetön

Maljaköynnöksen hoito ja kukkiminen

”Ostin oman maljaköynnökseni kesällä 2017 lähinnä huonekasviksi. Jätin sen talveksi kesämökille, jossa lämpötila siellä talvisin 5-10 astetta. Kastelin satunnaisesti parin kolmen viikon välein kun käväisin mökillä. Suurin osa lehdistä kellastui, kuivui ja putosi ja luulin jo menettäneeni sen. Vaihdoin keväällä mullan eikä se tuntunut virkoavan. Juhannuksen jälkeen siirsin kasvin ulos aurinkoiselle paikalle. Kuinkas ollakaan, joskus heinäkuussa alkoi näkymään nuppuja ja nyt se on täydessä kukassa! En ole lannoittanut kertaakaan ja sadevettä olen antanut, jos saavissa on ollut (tänä kesänä harvoin). Ruukku on kuitenkin aika iso, koska en tiennyt että sille olisi riittänyt pienempi ruukku. Nyt sain artikkelista hyviä vinkkejä leikkaamiseen, pistokkaisiin ja lannoittamiseen. Kiitos!”
– Pia

Hei Pia! Mahtava juttu, että sait maljaköynnöksesi virkoamaan ja että ohjeistamme on ollut sinulle hyötyä :)
– Parhain terveisin, OmaKoti.fi

 

Maljaköynnös kasvatus
Kuva: Pia

”Maljaköynnökseni oli parvekkeella kesän ja syksyllä toin sen sisälle, mutta huomasin että se ei viihtynyt. Oletin murjottamisen johtuvan väärästä kastelusta ja kastelin vähemmän ja enemmän. Ei auttanut. Lopulta se kuoli kokonaan. Myöhemmin kuoli monta muutakin ja vasta vanhan appelsiinipuun lehdiltä bongasin elukoita, jotka ymmärsin olevan juurikin vihannespunkkeja. Edelleen ottaa päähän kun en ymmärtänyt, että silmin nähtävä murjottaminen saattaa johtua elukoistakin. Meni monta ennen niin upeaa kasvia roskiin invaasion takia. Joten olkaapa tarkkaavaisia ja muistakaa suihkutella.”
– Nimetön

”Paljon nokkosvettä ja raikasta vettä kastelukannusta suoraan päälle. Nokkosveden tekeminen: tuoreita nokkosia astiaan, saa olla reilu astia. Vettä astia täyteen, noin pari viikkoa ja lanta on valmis.”
– Nimetön

Hei! Nokkosvesi on tosiaan hyvä ja luonnollinen lannoite sekä tehokas tuholaisten torjuja. Laitoitkin ytimekkäästi nokkosveden valmistamisen. Lisää nokkosvedestä voi lukea sivuiltamme :Nokkosvesi lannoitteena ja tuholaisten torjuntaan >>
– Terveisin, OmaKoti.fi

”Kosteus, sumuttaminen ja lanoitetta harvakseltaan. Ulkona edelleen kukkii marraskuun puolivälissä.”
– Nina

Maljaköynnöksen sumutus ja lannoitus
Kuva: Nina

”Viime talvi kellarissa plus 16. Valoisan kapean ikkunan edessä. Kastelin kun muistin. Keväällä leikkasin kuivat pois ja lisäsin pintaan uutta multaa. Vaaleanpunaista lannoitusta kastelun yhteydessä saanu. ”
– Nimetön

”Hei! Olkaapa varovaisia? Ostin viimekeväänä Maljaköynnöksen. Parvekkeella vieressä oli kolme vuotta komeasti kukkinut Verenpisara. Kasveista alkoi lehahtaa pienen pieniä valkoisia ”lentäjiä”?.  Ajattelin mullasta tulleen ja heitin syksyllä kukat pois ja pesin ruukut hyvin. Kaksi viikkoa sitten ostin samanlaisen Maljaköynnöksen, noin 70cm korkean. Tässäkin olen nyt huomannut samanlaisia asukkeja, jotka eivät vielä lentele? Harmittaa…”
– Nimetön

Hei! Harmillista kuulla, että jouduit jo yhdestä maljaköynnöksestä luopumaan ja toinenkin oli ötököiden valtaama. Kukkaa ostaessa kannattaa tosiaan yrittää näitä vihulaisia bongata ja että muuten kukka näyttää hyvältä, eikä multa ole päässyt aivan korpuksi kuivumaan. Tosin jos tuholaiset olivat vasta munamuodossaa, niin voi olla ettei pysty paljain silmin kunnolla näkemään. Ötökäistä voi myös kokeilla päästä eroon nokkosvedellä, tai vastaavilla kotitekoisilla tuholaistentorjunta-aineilla :)
– Terveisin OmaKoti.fi

”Kyllä niitä ytyjä tulee maljaköynökseen. Mutta sitä täytyy sumutella, että ne kuolee. Kastelen aika runsaasti, ja kukka on amppelissa ja aurinkoisella paikalla. Kyllä voi aivan mainiosti. Ainoa että tulee tarkkailla juuri noitten elukoitten takia. Kukka kukkii hyvin.”
– Paula

”Ostin keväällä huonokuntoisen keltakukkaisen maljaköynnöksen paikallisesta Tokmannista. Huolellisella hoidolla sain kasvin elpymään ja on aloittanut nyt kukkimisen. Mielestäni tämä sitruunankeltainen Mandeville on hurmaava.”
– Nimetön

”Ilmankosteus on todella tärkeä asia kaswien wiihtymiselle. Kotonani on jatkuwasti noin 50 erilaista wiherkaswia. Wiihtywät hywin sillä olen laittanut lasipurkkeihin wettä ja sijoittanut wesipurkkeja sinne tänne kaswien wiereen. Paitsi kukkaset myös keskuslämmityksestä kärsiwä nenäni iloitsee kosteudesta. Wesiastioita on oltawa runsaasti, ilmankosteuden tulisi olla wähintään 40 astetta talwellakin. kun kodissa on paljon kukkia ne tukewat toinen toisensa kaswua, owat kaweruksia!”
Nimetön

maljaköynnös talvehtiminen

”Ihana maljaköynökseni kukkii valtavasti , mutta ei kasva pituutta? Minulla viisi näitä, kaikissa sama juttu. Ensi talven yritän laittaa talvehtimaan. Saa nähdä miten käy :)”
– Lukija 889

Maljaköynnös kukkii ulkona
Maljaköynnös kukkii ulkona – Lukijakuva: Lukija 889

”Mun maljaköynnös tiputti kukat heti ostettuani sen alkukesällä. Laitoin kahvinporoja multaan ja siirsin uuteen purkkiin. Kahvinporoja laittanut muutamia kertoja kesän aikana. Nyt ilmestynyt runsaasti nuppuja ja pian kukkii. On myös rehevöitynyt huomattavasti alkutilanteeseen nähden.”
– Tuija

Hei Tuija! Hienoa, että sait maljaköynnöksen kukkimaan, vaikka alkutaival olikin haastava. Kertoo, että hoito on ollut kasville mieluisaa ja että kasvisi nauttii kahvista ;)
– Terveisin OmaKoti.fi
Vaaleanpunainen maljaköynnös
Upeasti kiipeilevä maljaköynnös. Lukijakuva: MM

”Sain toissa keväänä äitienpäivälahjaksi vaaleanpunaisen maljaköynnöksen. Se oli talven autotallin perällä puolilämpimässä, ikkunallisessa tilassa. Maaliskuussa siirsin sen sisälle viileään huoneeseen, kun huomasin uutta kasvustoa. On kukkinut ja kasvanut komeasti etelän puolella, talon seinustalla parvekkeen alla. Laitoin lannoitepuikkoja ja loppukesästä kastelulanoitetta.”
– MM

Hei MM! Wau, ompa upean näköinen maljaköynnös! Kiitoksia kuvasta. Jouduimme sitä hieman korkeussuunnassa leikkaamaan, mutta hienosti kiipeää seinää pitkin. Hienosti olette hoitaneet.
– Terveisin OmaKoti.fi

”Ötököiden eksyttäjän” syyspäivitys: Ötökät eivät ole kesän aikana löytäneet maljaköynnöstäni vaikka parvekkeen ikkunat usein avoimena. Kukkii runsaasti vieläkin. Karriyrttikin viihtynyt maljaköynnöksen kaverina. On terve, kasvanut pituutta ja lehyttelee edelleen tuoksujaan. Taidan kokeilla samaa kumppanuutta toistekin.
– Ötököiden eksyttäjä

 

”Istutan toukokuulla ostamani maljaköynnökset ruukkuihinsa ja lisään siinä vaiheessa ruukkuun vähän palanutta hepankakkaa ja sen päälle uutta multaa. Yksi ruukku on terassilla katoksen alla ja toinen haudalla pohjakiven (sellainen kivilaatta, mihin on leikattu myös istutusalueet) päällä. Vettä annan terassilla olevalle silloin tällöin. Hautaruukussa on vesipullo ylösalaisin multaan painettuna. Pullon täyttö kerran kuussa riittää. Ei ole tullut ötököitä ja hyvin ”maljuskat” kasvavat ja kukkivat. Talvehtiminen ei ole onnistunut. Ehkä paikka on siihen liian viileä, 5-8 asteen, talvisydämen ajan myös heikosti valaistu tila, mikä kyllä auringonvalon lisääntyessä lämpenee ja tulee valoisammaksikin.”
– mummu

Hei Mummu! Kiitoksia maljaköynnöksen hoitovinkeistäsi :) Maljaköynnöksen talvehtimiseen tuo 5-8 astetta voi tosiaan olla turhan alhainen. Lisäksi maljaköynnös nauttii kirkkaasta valosta myös talvisin ja pimeä paikka voi vaikuttaa talvehtimisen onnistumiseen. Toivottavasti saat kukkasi selviytymään tulevana talvena.
– Terveisin OmaKoti.fi
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[191 arvostelua | Keskiarvo: 4.4]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)