Muorinkukka hoito

Muorinkukan hoito

Nimi: Muorinkukka
Suku: Peperomia
Kotimaa: Etelä- ja Keski-Amerikka

Muorinkukat kuuluvat laajaan peperomia sukuun, jotka luonnossa kasvavat trooppisilla alueilla. Huonekasviksi sopii useampikin muorikukkalaji tai lajike. Kaikki muorinkukat ovat melko matalakasvuisia, olivat ne sitten pystyyn, roikkuvina, mätäsmäisinä tai ruusukkeen muotoon kasvavia. Lehtien muoto, värit ja pinta ovat hyvinkin monimuotoiset aina uurretuista hertan muotoisista pyöreisiin ja kuppimaisiin.

Muorinkukat ovat yleisesti ottaen helppohoitoisia ja kaikkia huonekasviksi sopivia muorinkukkia hoidetaan samankaltaisesti. Tykkää tasaisesta hajavalosta, mutta sietää moninaisia valo-olosuhteita, kunhan ei joudu jatkuvaan auringonpaahteeseen. Kastelu taas hoidetaan tasaisesti, niin että pintamulta saa hieman kuivahtaa kastelujen välillä.

Muorinkukan eri jajeja ovat mm.

Uurremuori, Peperomia caperata

Uurremuorin tunnusomaiset syvään uurretut lehdet loistavat lajikkeesta riippuen tummanvihreän/vaaleanvihreän tai vihreän/tummanpunaisen väreissä. Mätäsmäisesti kasvava uurremuori nostattaa tiheiden lehtiruusukkeiden keskeltä puikelomaisen/piikkimäisen keltaisen kukinnon.

Sädemuori, Peperomia argyreia

Sädemuorilla on kaksiväriset, juovikkaat lehdet, joissa toistuu vuoroittain vihreä ja vaaleanvihreä. Suurikokoiset lehdet kasvavat punertaviin varsiin. Kukkiessaan muodostaa pitkulamaisia keltaisia kukkia. Viihtyy lämpimässä, kuten lämpöpatterin lähellä.

Pennimuori, Peperomia rotundifolia

Penninmuori on roikkuvasti kasvava, amppeliin sopiva kasvi, jonka tiheästi kasvaviin varsiin muodostuu lukematon määrä pieniä (pennin kokoisia) vihreitä lehtiä. Lehdissä voi olla jännä vaalea kuviointi, joka tekee tästä muorista hyvinkin näyttävän.

Nahkamuori, Peperomia pereskiifolia

Nahkamuori on pystyyn kasvava ja sillä on puikulamaiset vaaleahkonvihreät lehdet. Lehdet kasvavat kukkavarsiin kolmen tai neljän rykelmissä. Tämä muori kasvattaa useimpien muorikukkien tavoin pitkulamaisia kukkia.

Kilpimuori, Peperomia arifolia

Kilpimuori on saanut nimensä kilven muotoisista pyöreähköistä, tummanvihreistä tai vihreänraidallisista lehdistä. Pystykasvuinen kilpimuori kasvattaa pieniä pitkulaisia valkoisia kukkia.

Kotimuori, Peperomia glabella

Kotimuori on helppohoitoinen ja pitkäikäinen kasvi, joka sopii upeasti amppelikasviksi. Liaanimaisesti kasvaviin varsiin muodostuu pieniä pyöreähköjä tummanvihreitä, tai keskeltä vihreitä ja reunoilta vaaleampia lehtiä.

Amerikanmuori, Peperomia obtusifolia

Amerikanmuorilla on pystykasvuinen muori. Sillä voi olla pienet paksut, kiiltävät tummanvihreät kuppimaiset lehdet, tai astetta suuremmat, litteämmät, väriltään marmoriset, keskeltä tummanvihreät ja reunoiltaan vaaleat lehdet.

Mätäsmuori, Peperomia rubella

Mätäsmuori kasvattaa nimensä mukaan tiheäkasvuisen mättään, josta riippuu versoja. Punertaviin varsiin kasvaa pitkulamaisia vihreitä lehtiä, joilla voi olla vaaleat lehtiruoteet ja punertava alapuoli.

Riippamuori, Peperomia scandens

Amppeliin sopiva kukka, jonka pitkulamaiset, tiheästi kasvavat lehdet koristavat vihreällä värillään. Joissain lajikkeissa lehtien reunoja korostaa vaaleanvihreä väritys.

Hopeamuori, Peperomia fraseri

Hopeamuori kasvaa pystyyn hieman punertaviin varsiin kasvaa pyöreähköjä, tummanvihreitä lehtiä. Lehtien ruoteet voivat olla vaaleahkot ja näkyä selkeästi lehdestä. Hopeamuori on tunnettu siitä, että se kasvattaa muita muorinkukkia kookkaammat sekä tuoksuvat kukinnot. Kukat muodostuvat pienistä valkoisista, vanupuikon näköisistä pitkuloista, jotka osoittavat eri kaikkiin ilmansuuntiin.

Teräsmuori, Peperomia griseoargentea

Teräsmuorin lehdet ovat hopeaa puhuvat. Lehtiruoteet tulevat selkeästi esiin uurteina, jotka ovat väriltään tummanvihreät. Lehdet ovat pyöreät tai herttamaiset. Kukkii pitkulamaisin, kellertävin kukin.

Kiiltomuori, Peperomia clusiifolia

Kiiltomuori on näyttävä suurilehtinen ja pystyynkasvava muorinkukka. Lehtien ulkoreunat ovat punaiset, jonka jälkeen tulee vaalea-alue, josta päästään tummanvihreään keskustaan. Tämäkin muori kasvattaa piikkimäisen kellertävän pitkän kukinnon lehtien keskeltä.

Metallimuori, Peperomia metallica

Metallimuorin lehdet ovat todella tunnusomaiset. Kirkkaanpunainen väri näkyy hyvin kuppimaisesti nousevien lehtien alapinnoilta. Yläpinta on todella tummanvihreän ja hyvinkin vaalean värien kirjo. Usein lehden keskiruode, sekä lehden reunat ovat vaaleat.

Viirumuori, Peperomia puteolata

Viirumuori on pystysuuntaisesti kasvava, nimensä mukaisesti viirumaisia lehtiä kasvattava kasvi. Lehtien pitkittäiset ruoteet ovat todella selkeästi vaalealla värillään lehden muuten niin tummanvihreästä asustaan esillä. Kukat ovat pitkiä, punaisen kukkavarren päähän kasvavia puikuloita, jotka kaareutuvat päistään.

Muorikukan hoito: kastelu, lannoitus ja valon tarve

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele muorinkukka säännöllisesti antaen pintamulla kuivahtaa kastelujen välillä. Nahkealehtiset muorinkukat kestävät kuivuutta paremmin, joten mullan voi antaa kuivahtaa astetta enemmän. Älä kastele liikaa, sillä Juuret kärsivät liiallisesta kosteudesta. Talvella voi kastella hieman kevyemmin. Trooppisena kasvina nauttii korkeasta ilmankosteudesta, joten suihkuttele usein.Suurin osa muorinkukista nauttii olostaan myös altakasteluruukussa. Seuraa kuitenkin muorinkukan vointia alkuun varmistaaksesi, että alakautta kastellessa vesi varmasti pääsee muorinkukan juurille. Noin kuukauden välein kannattaa kastella kasvia yläkautta suola ja mineraalikertymien poistamiseksi.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Istuta muorinkukka hieman ilmavaan, hiekansekaiseen kukkamultaan. Tähän sopii hyvin esimerkiksi Kekkilän Viherkasvimulta. Käytä kasville sopivan kokoista ruukkua, koska liian iso ruukku varastoi vettä ja voi mädännyttää kukan juuret. Lannoita huhtikuusta syyskuuhun kevyesti noin kolmen viikon välein esimerkiksi Kekkilän kukkaravinteella.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Yleistä kaikille muorinkukille on, että ne sopeutuvat moninaisiin valo-olosuhteisiin. Suoraa ja jatkuvaa auringonpaahdetta tulee kuitenkin välttää. Viihtyy normaalissa huonelämpötilassa. Älä sijoita alle 15°C asteeseen.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii mielellään 18-20 °C asteen lämpötilassa. Talvella hieman vähemmän kastelua.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen ja uudelleenistutus
Useimpia muorinkukkia lisätään latvapistokkaista. Uurremuori ja sädemuori voidaan lisätä myös lehtipistokkaista. Pistokkaat istutetaan ilmavaan hiekansekaiseen multaan. Istuta uudestaan kun juuret täyttävät ruukun, keväisin helmi-maaliskuussa.

Muorikukan hoitovinkit lukijoiltamme

” P. caperata ’Santorini’ alkoi vaikuttaa purkissaan irtonaiselta ja lopulta irtosi kokonaan mullasta. Kastelinko ehkä liian säästeliäästi? Tarkistin aina, että multa oli noin tuuman verran kuivaa, ennen kastelua. Kaikki juuret olivat kasvin irtotessa kadonneet. Kasvi vaikutti kuitenkin napakalta, joten laitoin ruusukkeen veteen niin, että vain tyvi oli veden pinnan alla. Vettä vaihdan edelleen 2-3 päivän välein. Ensimmäinen ohuen langan tapainen juuri ilmestyi noin 2 kk kuluttua vesikasvatukseen alusta. Nyt on kulunut noin 3 kk vedessä ja useampia ohuita juuria on ilmaantunut. Uusia lehtiä kasvaa ja pohdin tässä, milloin kasvi olisi valmis taas multaan. Vesikasvatukseen Santorini joutui lepokauden aikana, ehkä siitä syystä juurten kasvu oli näin hidasta. ”
– Risu

Hei Risu! Vaikea tarkasti sanoa, mikä kasvin juuret ovat vieneet. Mikäli myös multa irtosi myös ruukusta liian helposti, voi olla alikastelua. Muorinkukka on kuitenkin juuriltaan melko tarkka veden suhteen. Kasvualustan tulisi olla ilmava, ettei vesi jää lillumaan, koska muuten juuret mädäntyvät. Eli voisi syy olla myös ylikastelusta, tai sitten liian tiiviistä mullasta. Toivottavasti saat Santorin elpymään. Multaan istuttaminen kannattaa tehdä erittäin varovasti, mikäli juuret ovat ohuita ja hauraita. Mikään ei tosin estä vielä vesikasvatuksessa pitämistä, kunhan kasvi siitä nauttii ja voi hyvin :)
– Terveisin OmaKoti

Voiko isomuorin istuttaa altakastevaan ruukkuun?
– Lukija 232

Hei! Kyllä voi, ja muorinkukka yleensä nauttii altakastelusta. Altakasteluruukussa on vain hyvä varmistaa, että vesi pääsee nousemaan muorinkukan juurille asti, joten alussa kannattaa seurata kasvin vointia astetta tarkemmin. Altakasteluruukussa juuret alkavat kasvamaan vettä kohti, eli alaspäin, joten vaikka alkuun näyttäisi ettei altakasteluruukku toimisi, ei kannata aivan heti luovuttaa. Aika-ajoin kannattaa (noin 1kk välein) kastella muorinkukka yläkautta, ettei rukkuun pääse kertymään liiallisia suola- ja mineraalikertymiä.
– Terveisin OmaKoti
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[20 arvostelua | Keskiarvo: 4.6]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)