Muratti hoito

Muratti

Nimi: Muratti – Hedera helix
Heimo: Murattikasvit
Kotimaa: Eurooppa

Muratti on rehevä ainavihanta ja helppohoitoinen köynnöskasvi sisätiloihin tai ulos. Muratti voidaan kasvattaa helposti muotoon esim. rautalankaa tai säleikköä pitkin tai seinää myöten kiinnittämällä versot seinään tarkoitukseen sopivilla seinänastoilla. Muratti sopii myös erinomaisesti amppelikasviksi.

Murattien eri lajikkeet eroavat toisistaan lehtien muodon, koon ja värin perusteella. Yleisimmällä murattilajikkeella on tummanvihreät viisiliuskaiset lehdet ja lehdet voivat olla kirjavia tai yksivärisiä. Kirjavalehtiset lajikkeet tarvitsevat yksivärisiä lajikkeita enemmän valoa ja lämpöä.

Muratti on melko herkkä tuholaisille ja yleisimmät riesat ovat vihannespunkit ja kirvat. Tarvittaessa käsittele kasvi tarkoitukseen sopivalla tuholaiskarkotteella.

Muratin hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele säännöllisesti pitäen juuripaakku tasaisen kosteana. Anna kuivahtaa kevyesti ennen seuraavaa kastelua. Liika kastelu aiheuttaa juuripaakun mätänemisen ja lehtien tippumisen. Suihkuttele usein lehtiä varsinkin jos huoneilma on kuiva.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna laimeaa ravinneliuosta viikon – kahden viikon välein.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Muratti nauttii runsaasta auringonvalosta, mutta ei suorasta paahteesta. Viihtyy parhaiten 15-20 asteessa.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Muratin talvehtiminen tapahtuu n. 5-15 asteessa. Kastele niukemmin.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään pistokkaista ympäri vuoden, mutta suositeltua ottaa pistokkaat keväällä. Pistokkaat voidaan laittaa suoraan multaan juurtumaan, tai juurruttaa ne ensin vedessä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Leikkaa pitkiä versoja, jolloin kasvu tiivistyy. Ruukussa kasvatettaessa usein tuettava. Istuta uuteen ruukkuun keväällä, mutta varo herkkiä juuria.

 


Oma Muratti hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.