Muratin hoito

Muratti

Nimi: Muratti – Hedera helix
Heimo: Murattikasvit
Kotimaa: Eurooppa

Muratti on rehevä ainavihanta ja helppohoitoinen köynnöskasvi sisätiloihin tai ulos. Muratti voidaan kasvattaa helposti muotoon esim. rautalankaa tai säleikköä pitkin tai seinää myöten kiinnittämällä versot seinään tarkoitukseen sopivilla seinänastoilla. Muratti sopii myös erinomaisesti amppelikasviksi.

Muratti puhdistaa tehokkaasti sisäilmaa. NASAn tutkimuksissa se oli yksi helppohoitoisimmista ja tehokkaimmista huoneilman puhdistajista.

Murattien eri lajikkeet eroavat toisistaan lehtien muodon, koon ja värin perusteella. Yleisimmällä murattilajikkeella on tummanvihreät viisiliuskaiset lehdet ja lehdet voivat olla kirjavia tai yksivärisiä. Kirjavalehtiset lajikkeet tarvitsevat yksivärisiä lajikkeita enemmän valoa ja lämpöä.

Muratti on melko herkkä tuholaisille ja yleisimmät riesat ovat vihannespunkit ja kirvat. Vihannespunkkien invaasion voi havaita alkuvaiheessa vaaleina pisteinä lehtien pinnoilla. Kirvat taas voi nähdä tarkasti katsottaessa paljain silmin. Tarvittaessa käsittele kasvi tarkoitukseen sopivalla tuholaiskarkotteella. Kirvojen häätöä voi kokeilla laimealla mäntysuopanesteellä, jota sumutetaan koko kasviin, lehdistä varteen.

Muratin hoitona runsas kastelu, lannoitus ja puolivarjoisa valo

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele Murattia säännöllisesti ja kerralla sopivan runsaasti. Kasvukaudella anna pintamullan kuivahtaa vain todella kevyesti ennen seuraavaa kastelua. Talvella saa kuivahtaa astetta enemmän. Liikakastelu ja seisova vesi aiheuttaa juuripaakun mätänemisen ja lehtien tippumisen, joten muista riittävä ilmava kasvualusta. Liian niukka kastelu taas saa lehdet kipristymään ja tippumista. Suihkuttele usein lehtiä varsinkin jos huoneilma on kuiva.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Muratille paras kasvualusta sisäkasvatuksessa on kalkkipitoinen, ilmava ja hyvin vettä läpäisevä multa. Tähän sopii erinomaisesti Kekkilän Kukkamulta
. Ulos, ruukkuun istuttaessa, voi käyttää taas Kekkilän Erikoismultaa kesäkukille. Anna ravinteita kasvukaudella kertaviikkoon. Ravinteeksi sopii hyvin Kekkilän Kukkaravinne tai Kesäkukkaravinne.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Muratti viihtyy parhaiten puolivarjossa, mutta selviää myös varjoisassa paikassa. Suoraan auringonpaahteeseen ei kannata sijoittaa. Ihanteellinen lämpötila tasavihreän lehtisille lajikkeille 15-20 asteessa. Kirjavalehtiset muratit viihtyvät hieman lämpimämmässä.Älä sijoita lämpöpatterin lähelle, jossa voi olla liian kuuma ja ilma turhan kuivaa.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Muratin talvehtiminen tapahtuu n. 5-15 asteessa. Kastele niukemmin. Lukijavinkki: Voit talvettaa muratin esimerkiksi lasitetulla parvekkeella styroksilla tms. vuoratussa laatikossa sanomalehtiin peiteltynä.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Murattia lisätään pistokkaista ympäri vuoden, mutta suositeltua ottaa pistokkaat keväällä. Pistokkaat voidaan laittaa suoraan multaan juurtumaan, tai juurruttaa ne ensin vedessä. Pidä multa tasaisen kosteana ja laita tarvittaessa kelmu kylvön päälle. Pistokkaat juurtuvat reilussa kuukaudessa.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Leikkaa muratin pitkiä versoja, jolloin kasvu tiivistyy. Ruukussa kasvatettaessa usein tuettava. Istuta uuteen ruukkuun keväällä, mutta varo herkkiä juuria.
Kuva: Anri

Muratin hoitovinkit lukijoiltamme

” Minulla on Itävallasta pienen pienestä muratin pätkästä kasvanut jo monen monituista murattia. Istutin sen heti ulos ja peittelin ekana talvena kuivaturpeella. seuraavina talvina lehdillä ja sitten unohdin kokonaan peitteen. Kyllähän se kovilla pakkasilla vähän paleltuu joskus latvoista, mutta kun on päässyt kasvun alkuun, tuntuu ettei sitä mikään pysäytä. Olen mieheni isoisän haudallekin kasvattanut, on aika huoleton kesällä, kun laitan siihen viereen jonkun helpon kesäkukan tai pari. Olen täällä Lounas-Suomessa, eli täällä talvet on lauhoja ja lumettomia. Uskon että muratti myös lumen alla säilyy hyvin, ainakaan silloin ei pakkanen pääse vikuuttamaan.”
– nimetön

” Laitoin kolme jättimurattiani syksyllä lasten hiekkalaatikon suojaisaan, talon lähellä olevaan reunaan valeistutukseen. Kieputin murattien pitkät versot juurien päälle ja peittelin vaahteranlehdillä ennen lumen tuloa. Kaikki säilyivät elävinä ja aloittivat rehevän kasvun keväällä☺! ”
– marja

” Muratin säilytän talven yli lasitetulla parvekkeella styroksilla vuoratussa laatikossa ja sanomalehdillä peitettynä. ”h
– Anri

Kiitoksia Anri, kuvasi perusteella talvettamisvinkkisi toimii mainiosta… upea muratti :) Lisäsimme vinkkisi ohjeittemme joukkoon.
– OmaKoti.fi

” Oma murattini kasvaa isossa ruukussa, kesällä korkean pylvään päässä ulkona varjossa ja talveksi vien sen maakellarin pimeyteen, jossa lämpö on talvella n. 4 astetta ja kosteutta runsaasti. Siellä se säilyy perunoiden seurassa, lehdet säilyvät vihreinä eikä kastelusta tarvitse huolehtia. ”
– Lukija

Kiitoksia, tämä on käytännöllinen vinkki :)
– OmaKoti.fi

” Olen kasvattanut murtattia vuosikaudet. Istutin osan  kukkapenkkiin pergolaan lähelle talon seinää. Ovat menestyneet pitkään. Osa kasvaa ruukuissaja nostan multineen pegolaan ihan aidanseinää vasten viiniköynnöksen alle ja rohtosuopayrttien taakse. Ovat tosi pitkäksi  kasvaneita ja pyöräytän kasvuston juuripaakun ympärille. Ovat säilyneet hyvin talven yli. ”
– Liisa-mummi

” Mökillä pidän aina kesäsin terassilla isolehtistä, Algerian murattia, luulisin. Talveksi vien kotiin lasitetulle parvekkeelle talvehtimaan. Kovilla pakkasilla nostan sisälle, mutta alle kymmenen asteen talvehtii hyvin parvekkeella. Muutaman vuoden välein kasvi ränsistyy, silloin ostan uudet kasvit. Joskus naapuri mökillä kysynyt, mitä, kasteletko niitä, onko ne eläviä? ”
– Nina A

Omakoti ja lukijat kiittävät mahtavista hoitovinkeistänne ;)

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[66 arvostelua | Keskiarvo: 4.2]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)