Nokkosvesi kasveille lannoitteeksi ja tuholaisten torjuntaan

Nokkosvesi kasveille lannoitteena ja tuholaisten torjuntaan

Nokkosvesi sopii kasveille niin lannoitteeksi (käyte) kuin tuholaisten torjuntaan. Nokkosvesi lannoitteena on luonnollinen ja tehokas ravintopotku ja sopii erityisesti kasveille, jotka tarvitsevat typpipitoisen kasvualustan viihtyäkseen. Nokkosvesi nostaa kasvulastan pH-arvoa tehden siitä vähemmän happamaa, joka taas parantaa kasvien ravinnonottoa.

Nokkosvesi toimii myös tehokkaasti tuholaistorjuntaan ja ajaa karkuteille useita harmillisia ötököitä, kuten kasvipunkkeja ja kärpäsiä. Etenkin kirvoihin nokkosvesi on napakka apukeino.

Nokkosveden valmistus tuholaisten torjuntaan

  1. Lisää tuoreet nokkoset ämpäriin ja lisää haaleaa vettä kunnes nokkoset ovat veden peitossa. Esimerkkisuhde: noin 1kg tuoreita nokkosia 10 litraan vettä, tai vaikka 500g nokkosia ja 5L vettä. Voit käyttää myös kuivattuja nokkosia, jolloin 1kg tuoreita vastaa noin 200g kuivattuja nokkosia.
  2. Liota nokkosia vedessä 1-2 päivää.
  3. Siivilöi nokkoset vedestä.
  4. Lisää nokkosvettä suihkepulloon ja sumuttele suoraan kasviin, tai kaada nokkosvettä kasvin juurille.
  5. Toista käsittely tarvittavan monta kertaa, kunnes tuholaiset on häädetty.

Nokkosveden valmistus lannoitteeksi, eli nokkoskäyte

Lannoitteeksi tarkoitettu nokkosvesi (eli käyte) valmistetaan muuten samoin kuin tuholaistorjuntaan tarkoitettu, mutta nokkos-vesi-seoksen annetaan liota pidemmän aikaa:

  1. Lisää nokkosia ja haaleaa vettä ämpäriin, niin että nokkoset peittyvät veteen. Sopiva suhde on noin 1kg tuoreita nokkosia 10 litraan vettä, tai vaikka 500g nokkosia ja 5L vettä. Voit käyttää myös kuivattuja nokkosia. 200g kuivattua nokkosta vastaa noin 1kg tuoretta.
  2. Liota nokkosia vedessä noin 2 viikon ajan, välillä liuosta sekoittaen.
  3. Siivilöi nokkoset vedestä.
  4. Laimenna nokkoskäyte suhteessa 1/10, eli 1 osa nokkoskäytettä ja 10 osaa vettä. Esimerkiksi 1L nokkoskäytettä ja 10L vettä.
  5. Käytä nokkoskäytettä kaatamalla sitä kasvien juurille, älä suoraan kasvin päälle.

Varoitus: Nokkoskäyte on lannoitetta ja tuoksahtaa myös sille. Haju voi houkutella kärpäsiä, jonka vuoksi sitä ei kannata esim. porkkanoille käyttää.

Nokkosvesi ja nokkoskäyte kannattaa säilyttää suljetussa astiassa, viileässä ja varjoisassa paikassa. Neste säilyy hyvänä noin 6kk ajan, joten se on suositeltavaa käyttää pois sesongin aikana, eikä säilyttää seuraavaan vuoteen.

Nokkosvesi ja käyte sopii niin kukille, mansikalle, tomaatille, sipulille kuin lehtikaalillekin

Nokkosvesi, eli muutaman päivän liotuksen läpikäynyt laimeampi versio, sopii kaikille kasveille ja kukille. Nokkosvesi ajaa tehokkaasti pois kirvoja, mutta on myös tehokas mm. harmaahomeen sekä mansikkapunkin häätöön.

Nokkoskäyte, nokkosveden tuhdimpi versio sopii lannoitteeksi erityisesti typestä pitäville kukille ja kasveille, sekä kasveille jotka vaativat muutenkin astetta vahvempaa lannoitusta. Tällaisia ovat mm. tomaatti, mansikka, sipuli, lehtikaali, kaali, purjo, kesäkurpitsa ja raparperi. Sen sijaan nokkosvesi ei sovi esimerkiksi palkokasveille, melonille tai kurkulle.

Varo liikalannoitusta, nokkoskäyte on tuhtia tavaraa

Ravinto on hyväksi kasveille, kuitenkin on syytä varoa liikalannoitusta. Esimerkiksi nokkosveden typpi saattaa rehevöittää kasvia, joka vaikuttaa kasvuun, kukintaan ja satoon. Tämän vuoksi laimennus oikeassa suhteessa on tärkeää ja kasvin hyvinvointia kannattaa seurata.

Nokkosvesi fermentoimalla, eikä haise?

Törmäsimme uuteen tapaan valmistaa nokkosvettä. Normaalisti nokkosvettä valmistetaan mädättämällä/käyttämällä, seoksen pH -arvo laskee ja kasvit hajoavat, ja haju on sen mukainen. Nokkosvettä voi kuitenkin Viidakkotohtorin mukaan valmistaa myös fermentoimalla lisäämällä siihen EM mikrobeja sekä melassia. Viidakkotohtori myös myy näitä tuotteita.

Viidakkotohtorin mukaan fermentoidun nokkosveden edut ovat selkeät:

  • Tuoksu huomattavasti parempi.
  • Muitakin kasveille hyödyllisiä ravintoaineita kuten vitamiineja, entsyymejä ja hivenaineita.
  • Riittoisampaa, laimennussuhde 1/100
  • Koska ammoniakki on sidottu, ei se houkuttele kärpäsiä tai etanoita.

Emme itse ole testanneet Viidakkotohtorin tuotteita tai nokkosveden tekemistä fermentoimalla, mutta voit lukea lisää aiheesta Viidakkotohtorin kotisivuilla.


Lukijoidemme vinkit nokkosveden käyttöön

” Nokkosliete, tai ns. käyte haisee todella pahalle. Luin jostain vinkin, että hajua voisi lievittää levittämällä käytteen päälle kivijauhoa. Tämä tuntuu toimivan, mutta jonkin aikaa piti hajusta ”nauttia” koska en jokaisen sekoituksen jälkeen sitä viitsinyt levittää, vain vasta valmiin tuotoksen päälle :) ”
– Nokkostaja

Hei Nokkostaja! Kiitoksia vinkistä, tämän varmasti ottavat ilolla vastaan ne, jotka eivät nokkoskäytteen tuoksusta perusta, tai pysty käytettä varastoimaan erilliseen tilaan, jossa hajuhaitat jäisivät vähäiseksi :)
– Terkuin OmaKoti.fi

” Nokkosten lisäksi niin nokkosveteen, kuin käytteeseen voi lisätä hieman peltokortetta liotusvaiheessa, tai tehdä peltokortteesta erillinen lioutus ja käyttää näitä yhdessä. Tämä tekee nokkosvedestä tehokkaamman niin ötököiden häädössä kuin kasvien ravitsemisessa ”
– Sirpa

Hei Sirpa! Upea  tieto, kiitoksia :)
– Terkuin OmaKoti.fi
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[20 arvostelua | Keskiarvo: 4.4]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)