Nukkumatti, Paavonnukkumatti hoito

Nukkumatti, paavonnukkumattiNimi: Nukkumatti, Paavonnukkumatti – Maranta leuconeura
Heimo: Marantakasvit
Kotimaa: Brasilia

Nukkumatti, eli paavonnukkumatti on Brasilian sademetsistä kotoisin oleva kasvi joka sopii erinomaisesti kasvatettavaksi myös sisätiloihin. Nukkumatti on suosittu koristekasvi näyttävien suurikokoisten lehtiensä ansiosta. Lehdet ovat puikulamaiset, väritykseltään vaalenvihreät ja niissä on, lajikkeesta riippuen, selkeästi erottuvat punaiset, punertavat tai kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonien molemmin puolin.

Nukkumatti on saanut nimensä siitä, että iltaisin kasvin lehdet nousevat pystyyn ja rullautuvat sykerölle paljastaen lehtiensä värikkään alapinnan. Päivällä lehdet avautuvat jälleen vaakaan keräten tehokkaasti auringonvaloa. Kun paavonnukkumatti toteuttaa iltarutiiniaan yöstä toiseen, tiedät että se on tyytyväinen kasvuympäristöönsä.

Paavonnukkumatti kukkii aikavälillä kesästä syksyyn kasvattaen vaatimattoman näköiset pienet valkoiset kukat. Kukat voi hyvin noukkia pois jotta kasville jää enemmän ravinteita. Nukkumatti kasvaa iän myötä enemmän leveyttä ja kasvattaa korkeutta vain 30-50 cm verran.

Nukkumatista on useita eri lajikkeita, kuten kerchoviana, erythroneura ja massangeana. Lajikkeet eroavat toisistaan suurimmilta osin lehtien sekä lehtisuonien väritykseltä. Erythroneura -lajikkeen lehdissä on näkyvät punaiset lehtisuonet. Keskisuonta reunustaa vaaleampi väritys ja lehden alapinta on tummemman punainen. Kerchoviana lajiketta kutsutaan myös nimellä Mooseksen kivitaulu, koska sen lehdissä on usein kymmenen rusehtavaa laikkua. Massangeana -lajikkeen lehtisuonet sekä lehden reunat ovat vaaleat ja lehden alapinta punainen.

Nukkumatti ei ole turhan nuuka kasvualustastaan, mutta viihtyy parhaiten turvemultaseoksessa, johon voi lisätä hieman orkideamultaa ilmavuutta tuomaan. Paavonnukkumatti on melko helppo kasvattaa kunhan muistaa riittävän kastelun ja ilmankosteuden. Nukkumatti houkuttelee melko herkästi tuhohyönteisiä, kuten kirvoja, jolloin helposti varistaa lehtensä. Mikäli kasvi voi huonosti, tarkista suurennuslasilla lehtien alapinta tuhohyönteisten varalta.

Sopii erinomaisesti amppelikasviksi tai alustakasviksi. Nukkumatin juuret jäävät melko pinnalle, joten suositeltavaa on istuttaa kasvi laakeaan ja matalaan ruukkuun, jonka pohjalla on ruukun kappaleita ylimääräisen kasteluveden poistumiseksi.

YourSuprise lahjat

Nukkumattia voi kastella runsaasti ja lannoittaa kuukausittain

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastellaan runsaasti varsinkin kesällä pitäen multa kosteana. Ei siedä kovin hyvin kuivumista. Viileämmässä tilassa kastelua vähennetään. Nauttii kosteasta ilmasta, joten sumuttele usein.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Lannoitetaan 1-2 kertaa kuukaudessa keväästä syksyyn. Talvella ei tarvetta lannoitukselle.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Paavonnukkumatti viihtyy parhaiten puolivarjossa tai hajavalossa, älä sijoita suoraan auringonvaloon. Liian kirkkaassa valossa lehdet voivat jäädä pienikokoisiksi. Yhtäkkinen valo-olosuhteiden vaihtuminen voi aiheuttaa lehtien varisemisen.Ihanteellinen lämpötila yöllä vähintään 15 astetta ja päivällä 20-28 astetta. Korkeamman lämpötilan myötä on hyvä samalla myös nostaa ilmankosteutta tai sumutella kasvia riittävän usein.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Kukkii kesästä syksyyn.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään jakamalla kasvi mullan vaihdon yhteydessä tai kasvin tyveltä otetusta varsipistokkaasta. Samaan ruukkuun kannattaa istuttaa useampiakin pistokkaita. Pistokkaita voi myös latvoa.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Lehdet keräävät pölyä, joten ne kannattaa ajoittain pyyhkiä varovasti kostealla liinalla. Poista samalla vanhat ja kuihtuneet lehdet. Istutetaan uuteen ruukkuun joka toinen kevät.

Nukkumatin hoitovinkit lukijoiltamme

” Kukkimisen jälkeen nukkumatin verso kuihtuu ja mullasta kasvaa uusia tilalle. Kasvi pysyy tuuheana, kun poistaa vanhat versot vasta kun ne ovat kuivuneet. Silloin kasvi on ennättänyt siirtää niistä rakennusaineet uusien versojen kasvattamiseen. ”
– Lukija

Hei! Kiitoksia ensimmäisestä nukkumaton lukijahoitovinkistä ;) Tämä oli hyvää tietoa!
– Terkuin OmaKoti.fi

Oma Nukkumatti, Paavonnukkumatti hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Click or drag a file to this area to upload.

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.