Oliivipuu, Öljypuu

Oliivipuu hoito

Nimi: Oliivipuu, öljypuu – Olea europaea
Heimo: Öljypuukasvit
Kotimaa: Välimeren seutu

Oliivipuu, eli öljypuu on viehättävä ainavihanta pieni puu kasvatettavaksi sisätiloissa ja kesällä ulkona suojaisassa paikassa. Oliivipuulla on nahkeapintaiset pienet pitkulaiset lehdet, jotka ovat päältä harmaanvihreät ja alapuolelta hopean väriset. Oliivipuusta saa kasvatettua hauskan bonsaipuun. Mitä pienemmässä ruukussa oliivipuu on, sitä pienempi ja hennompi siitä kasvaa.

Öljypuun oksa on vaurauden, kunnian sekä rauhan symboli ja sitä on käytetty voitonmerkkinä mm. urheilussa ja sodassa.

Kukkiessaan kesällä, oliivipuu kasvattaa pienet tuoksuvat valkokeltaiset kukat. Kukinnan jälkeen oliivipuu voi kehittää pieniä oliiveja, jotka aluksi ovat vihreitä ja kypsyessään muuttavat värinsä kiiltävän tummiksi. Hedelmät eivät kuitenkaan ole syötäviä ennen kuin ne ovat käyneet läpi tietyn valmistusprosessin jossa ne suolataan tai hapatetaan.

Suurin osa oliivipuista ovat itsepölytteisiä. Kaikki oliivipuulajikkeet eivät kehitä hedelmiä, eivätkä varsinkaan nuorella iällä. Oliivipuun pitää saavuttaa noin 4-5 vuoden ikä ennen hedelmien tuottamista. Voimakas karsiminen voi estää hedelmien kehittymisen vuodeksi tai pariksi.

Oliivipuu on melko hidaskasvuinen ja voi kasvaa kotioloissa noin metrin korkuiseksi.

Oliivipuun kastelu ja lannoitus

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele säännöllisesti kevään ja kesän ajan. Anna mullan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Älä kastele kasvualustaa läpimäräksi. Viihtyy parhaiten kalkkipitoisessa kasvualustassa ja hyvin salaojitetussa ruukussa.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna typpirikasta ravinnetta kerran kuukaudessa keväästä syksyyn. Älä lannoita talven lepotauon aikana.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Tarvitsee hyvin kirkasta valoa ympäri vuoden. Nauttii jopa suorasta auringonpaisteesta Viihtyy hyvin huonelämpötilassa. Talvella alin lämpötila 0 °C astetta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Kukkiakseen oliivipuu tarvitsee talvella lepotauon. Alle 4-5 vuotias oliviipuu ei yleensä kuki. Muodostaa pieniä kauniita keltavalkoisia kukkia.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii mielellään 5-10°C asteessa vähintään kahden kuukauden ajan tuottaakseen kukkia ja hedelmää. Talvella oliivipuuta kastellaan hyvin niukasti eikä tarvitse lannoittaa.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Oliivipuuta lisätään varsipistokkaista kesällä. Voidaan lisätä myös puun hedelmien siemenistä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Pitääksesi oliivipuun kasvun hallinnassa tai muotoillaksesi puun kauniiksi, voi sitä leikata keväällä maalis-huhtikuussa. Varsinkin nuorta puuta kannattaa latvoa. Leikkaa oksien kärjistä niistä kohti missä lehtipari on kiinni varressa. Jätä oksat vähintään 15 cm pitkiksi.   

Oliivipuun hoitovinkit lukijoiltamme

Ostin viime syksynä loppualesta oliivipuun. Oli loppukesän kasvihuoneessa kylmiin asti sen jälkeen vein autotalliin ikkunan eteen. Tallissa lämmintä ehkä 4 astetta. Nyt maaliskuussa istutin isompaan ruukkuun ja jatkoin kastelua harvaltaan. Nyt huomasin pari viikkoa sitten että kaikki oksahangat täynnä kukkanuppuja. Saa nähdä saanko oliiveja. Aion viedä kesäksi takas kasvihuoneeseen. ”
– Nimetön

Hei! Hienoa, että sait talvetettua oliivipuuta todennäköisesti juuri optimaalisissa olosuhteissa ja nyt puu tarjoaa palkinnoksi kukkaloistoaan. Kiitoksia hoito-ohjeestasi. Jäämme jännityksellä odottamaan saatko hyvän hoidon ansiosta myös oliiveja :)
– Terkuin OmaKoti.fi
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[74 arvostelua | Keskiarvo: 4.1]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)