Orvokin hoito

Orvokki hoito

Nimi: Orvokki
Heimo: Orvokkikasvit – Violaceae

Orvokki on näyttävä kesäkukka suurine värikkäine kukkineen ja lumoavine tuoksuineen. Orvokkikasvien sukuun kuuluu noin 500 lajia, joista Suomessa kasvaa luonnonvaraisena 17 lajiketta. Tämän lisäksi meillä on paljon eri orvokkiristeymiä. 3 yleisintä lajiketta ovat aho-orvokki, suo-orvokki ja korpiorvokki.

Orvokin kukassa on tyypillisesti viisi isoa sydämen muotoista terälehteä. Tunnusomaista on terälehtien epäsymmetrisyys. Orvokkeja on sekä pieni, että isokukkaisia. Pienikukkaiset muodostavat tiheämpikukkaisen, pensastavan kasvuston.

Orvokkeja on saatavina monin eri värisävyin aina valkoisesta sinisen, keltaisen ja punaisen eri sävyihin.

Orvokki viihtyy yleensä parhaiten varjoisissa paikoissa, joissa on riittävä kosteus. Luonnossa tämä tarkoittaa puiden ja pensaiden alla. Orvokki on näyttävimmillään ryhmissä istutettuna. Sopii erinomaisesti niin parvekelaatikkoon kuin maahan istutettuna.

Joitakin orvokkilajikkeita voi jopa syödä, joten niistä saa upeita koristeita salaatteihin tai vaikka jälkiruokiin. Maku on melko yleensä melko kirpeä ja kirpeyttä voi yrittää leikata sokeroimalla. Ainakin sarviorvokki on syötävä lajike. Tarhaorvokin kukat ovat maistuvia. Keto-orvokin kukat ovat todella väkeviä, mutta lehdistä saa parempaa naposteltavaa.

Orvokin hoito: kastelu, lannoitus ja valon tarve

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Nauttii riittävästä kosteudesta, joten kastele säännöllisesti. Vältä liikakastelua, jolloin kasvin juuret saattavat kärsiä. Anna pintamullan hieman kuivahtaa kastelujen välillä. Mitä kuumempi kesä, sitä enemmän kastelua tarvitaan.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Orvokki on mielissään ilmavasta, hyvin vettä läpäisevästä ja ravinteikkaasta kasvualustasta. Lannoita kerran viikossa keväästä syksyyn.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Viihtyy parhaiten puolivarjossa. Suorassa auringonpaahteessa nuupahtaa nopeasti. Orvokki sietää jopa hieman pakkasta, joten sen voi istuttaa tai viedä ulos hyvinkin aikaisin keväällä, jo toukokuussa.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Voidaan kasvattaa siemenistä puutarhaan. Siemenet istutetaan loppukesästä, jolloin ne kukoistavat seuraavana kesänä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Poista kuihtuneet kukat ja siemenkodat säännöllisesti, jolloin ravinteet ja energia voidaan käyttää uusien kukkien muodostamiseen ja kukinnan pitenemiseen. Jos orvokki venähtää, voi sen leikata reilusti, noin 5 cm pituiseksi  ja odottaa uutta kasvua muutaman viikon päästä.

Sarviorvokki, Viola Cornuta

Sarviorvokit ovat tunnettuja isokokoisista ja värikkäistä kukistaan. Sarviorvokki kasvaa 15-30 cm korkeuteen ja kukkien halkaisija on melko pieni, 2-4 cm. Muodostaa hieman puikulamaiset, tummanvihreät lehdet. Sarviorvokki on muita orvokkilajikkeita hieman kuivakestoisempi, mutta sekin nauttii säännöllisestä sekä sopivan runsaasta kastelusta.

Tarhaorvokki, Viola x Wittrockiana

Tarhaorvokki on hybridi keto-orvokista sekä muista orvokkilajikkeista. Tarhaorvokki kasvaa noin 20-30 cm korkeuteen ja sen kukat vaihtelevat kooltaan, lajikkeesta riippuen 3-8 cm. Kasvattaa lähes pyöreät, kirkkaanvihreät lehdet. Kukkii oikein hoidettuna jopa huhtikuusta lokakuuhun.

Aho-orvokki, Viola canina

Aho-orvokki on Suomessa yleinen, luonnonvaraisena metsissä ja niityillä kasvava monivuotinen orvokki. Kasvattaa pienen sini-violetin värisen kukinnon ja kouruun taipuvat vihreät, herttamaiset lehdet. Aho-orvokki yhteytyy usein metsäorvokin kanssa. Aho-orvokin alalajit ovat pikkuaho-orvokki ja isoaho-orvokki.

Orvokin hoitovinkit lukijoiltamme

”Jos näyttää siltä, että orvokin elinhalut kesken kesän lopahtavat, leikkaa rohkeasti kasvi alas ja lisää multaan lannoitetta. Uusi kasvi nousee viikossa tai parissa.”
– Sini S.

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[9 arvostelua | Keskiarvo: 4.6]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)