Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Palmuvehka hoito

Palmuvehka hoito

Nimi: Palmuvehka, Zamioculcas zamiifolia
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Itä-Afrikka

Palmuvehka on helppohoitoinen ja kasvuolosuhteiltaan vaatimaton ikivihreä palmukasvi. Palmuvehka kasvattaa juurakostaan useita lehtiä (ei kasvata varsia, vaan maanpäällinen osa on kokonaan lehti), joita koristaa suipot kiiltävät, väriltään tummanvihreät lehdykät. Lehdyköitä kasvaa lehden tyvestä varteen asti ja ne ovat noin 8-10 cm pitkiä. Itse lehdyköiden tyvessä saattaa esiintyä tummia läiskiä, mikä on ominaista palmuvehkalle.

Palmuvehka sietää monenlaisia valo-, kastelu- ja lämpöolosuhteita. Se selviää pimeässä pidemmänkin aikaa, eikä pelkää auringonpaahdettakaan. Kasvaa parhaiten kirkkaassa valossa ja huonelämpötilassa. Voidaan viedä myös ulos, kunhan huolehditaan, ettei kastu liikaa tai sijoiteta auringonpaahteeseen pitkäksi ajaksi.

Palmuvehkan mullanalaisiin juurimukuloihin varastoituu vettä ja ravinteita, joiden avulla se selviää hyvin ottamatta itseensä epäsäännöllisestäkään kastelusta. Tämä superkasvi on oikeastaan herkkä vain liikakastelulle. Lehdet voivat kellastua tai rusehtua sekä liikakastelun että kuivan kauden aikaan.

Palmuvehka kasvaa hitaasti ja yltää sisällä kasvatettaessa noin 50-80cm korkeuteen.

Palmuvehka pääsi suosioon huonekasvina vasta 1990-luvun puolella. Palmuvehkasta saatetaan käyttää myös nimityksiä tikapuukukka, leidipalmu ja palmusaniainen.

Palmuvehka on lievästi myrkyllinen ja voi aiheuttaa paikallista ihoärsytystä sekä allergiaoireita herkille, joten se kannattaa sijoittaa pienten lasten ja eläinten ulottumattomiin.

Palmuvehkan uudelleenistutus suurempaan ruukkuun

Huom: Palmuvehka on myrkyllinen ja voi aiheuttaa ärsytysoireita. Palmuvehkan käsittelyssä on hyvä käyttää käsineitä ja joissain tapauksissa suositeltavaa on jopa ottaa käyttöön hengityssuojain.

Palmuvehka kasvattaa suuret juuret ja nauttii siitä, että juurilla on sopivasti tilaa. Liian ahdas ruukku voi saada kasvin voimaan huonosti. Toisaalta taas liian iso ruukku voi aiheuttaa sen, että kasvualusta kuivuu liian hitaasti ja saa juuret mädäntymään.

  1. Suojaa lattia tai alusta.
  2. Aseta ruukku kallelleen alustaa vasten ja poista palmuvehka hellästi ruukusta.
  3. Poista varovasti vanha maa-aines juurista.
  4. Samalla kannattaa tarkistaa missä kunnossa juuret ovat. Selvästi huonokuntoiset juuret voi leikata pois. Mikäli joudut leikkaamaan juuria, anna kasvin levätä muutama tunti ilmavassa ja varjoisassa paikassa ennen uudelleenistutusta, että haavapinnat hieman kuivahtavat.
  5. Istuta juuripaakut uusiin ruukkuihin niin, että täytät ruukun noin 1/3 tuoreella mullalla. Tämän jälkeen istuta kasvi ja lisää loput mullasta.
  6. Kastele reilusti.

Palmuvehkan jakaminen / lisäys juuripaakusta

Kuten uudelleenistutuksessa, on jakamisessa hyvä muistaa käyttää suojakäsineitä ja tarvittaessa hengityssuojainta, sillä palmuvehkan sisältämät kalsiumoksalaattikiteet voivat aiheuttaa paikallisia ihoärsytysoireita.

Palmuvehkan jakaminen on muuten täysin samanlainen toimenpide kuin uudelleenistutus, mutta kohta 3:sen jälkeen, kun ylimääräinen multa on poistettu juuripaakusta, jaetaan kasvi:

Kokeile jakaa juuripaakku aluksi käsin. Tarvittaessa käytä terävää steriloitua veistä. Samalla kannattaa tarkistaa missä kunnossa juuret ovat. Selvästi huonokuntoiset juuret voi leikata pois. Mikäli joudut leikkaamaan juuria, anna kasvin levätä muutama tunti ilmavassa ja varjoisassa paikassa ennen uudelleenistutusta, että haavapinnat hieman kuivahtavat.

Tämän jälkeen istuta uudet palmuvehkat omiin ruukkuihinsa ja kastele reilusti. Uutta kasvua pitäisi näkyä jo muutamassa viikossa.

Palmuvehkan kasvatus
Lukijan upea palmuvehka. Kuva: Marleen

Palmuvehkan hoito – Kestää melkein mitä vain paitsi liikakastelua

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Palmuvehkaa kastellaan kerralla runsaammin, mutta annetaan mullan reilusti kuivua kastelujen välillä. Palmuvehka on kasvi, jota on hyvä kastella mieluummin liian vähän kuin paljon. Liikakastelu voi mädättää juuret. Mitä kirkkaampi valo, sitä useammin kasteluaika koittaa. Talvella kastelun tarve vähenee entisestään.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Palmuvehka nauttii ravinteikkaasta ja ilmavasta mullasta, kuten Kekkilän Viherkasvimullasta. Viihtyy parhaiten suhteellisen ahtaassa ruukussa, jossa juuret ylettyvät kaikkialle kasvualustaan. Tällöin mullan kosteuspitoisuus ei pysy korkeana liian kauaa.Lannoitetta voidaan antaa keväästä syksyyn noin kerran kuukaudessa. Ravinteeksi kelpaa mainiosti Kekkilän Luonnonmukainen lannoita tai Kukkaravinne.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Palmuvehka sietää varjosta aina kirkkaaseen auringonvaloon. Viihtyy parhaiten kirkkaassa valossa, mutta älä sijoita suoraan auringonpaahteeseen. Selviää jopa useamman kuukauden lähes kokonaan ilman valoa. Kasvaa luonnollisesti kirkkaassa valossa nopeammin. Pimeässä lehdistä tulee tummempia. Viihtyy ympäri vuoden parhaiten 20-25 °C asteen lämpötilassa. Älä sijoita alle 15 °C asteeseen.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
kukkii Suomen kotioloissa vain aniharvoin. Kukkiessaan muodostaa maissintähkämäisen, noin 5cm pitkän kellertävän kukinnon. Kukinta-aika loppukesästä tai alkusyksystä. Itse kukinto voi säilyä kasvissa pitkäänkin.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii huonelämpötilassa. Kastellaan niukemmin eikä ravinteita yleensä tarvita.
Kasvienhoito - lisääminen Kasvattaminen ja lisääminen
Palmuvehkaa lisätään helpoiten keväällä jakamalla juurakko. Ylempänä tarkempi kuvaus uudelleenistutuksesta ja palmuvehkan jakamisesta.Voidaan lisätä myös lehdykästä juurruttamalla se. Lehdykkä istutetaan suoraan multaan. Lehdykästä lisääminen on todella hidasta, sillä kasvattaa ensin juurakon. Lehdykästä lisääminen voi kestää parikin vuotta, ennen kuin lisätty palmu kasvattaa ensimmäiset omat lehdykkänsä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Istuta uuteen ruukkuun vanhan käydessä ahtaaksi, noin muutaman vuoden välein. Älä istuta liian isoon ruukkuun, sillä turhan väljässä ruukussa kosteus säilyy liian kauan ja voi aiheuttaa juurien mädäntymistä. Poista huonokuntoiset ja kuolleet lehdet tyvestä asti leikkaamalla.

Palmuvehkan kukkiminen

Palmuvehkan hoitovinkit lukijoiltamme

Sain kukan tuparilahjaksi siskolta viime kesänä. Hyvin kasvanut ja mennyt talven tosi vähällä kastelulla, pidän sitä kukkapöydällä, puolivarjossa ikkunan vieressä. Alkoi keväällä kukkimaan, nyt työntää siitä jotain tähkää. Ajattelin jakaa kolmeen ruukkuun, mutta raskiiko vielä hajottaa kun kukkii? En tiedä kun ei ole koskaan tällaista kukkaa ollut.
– Eijukka

Hei Eijukka! Alkukevät on ihanteellista aikaa palmuvehkan jakamiseen, mutta sen voi tehdä hyvin kesälläkin. Jakaminen voi hetkellisesti rasittaa kasvia, mikä voi tietenkin näkyä kukkimisessa. Voit halutessasi hetken vielä odottaa ennen jakamista. Lisäsimme tarkempaa tietoa ylemmäksi siitä, miten palmuvehka voidaan juuripaakusta jakaa, toivottavasti auttaa :) Kiitoksia kuvista, laitoimme ne kaikkien iloksi :) – Terkuin OmaKoti.fi

” Kesän oli parvekkeella, johon aurinko paistoi puoleen päivään. Syksyllä siirsin sisälle, ei niin kovin valoisaan paikkaan. Kastelin kesällä, kun multa oli kuivaa, nyt silloin tällöin. Palkitsee hoitajan nyt kolmella kukkavarrella, kukat ei vielä auenneet. Todella helppo hoitoinen. ”
-Marleen

” Vain harvoin vettä, ikkunan edessä mutta siihen ei oaista kiskaan suoraan aurinko ja nyt tämä kukkii…olen ihan ihmeissään. ”
-Heli

” Altakasteluruukussa, kastelu akvaariovedellä harvakseltaan. Ollut minulla jo viitisen vuotta. ”
-Lukija

 

 

 

 

 

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.