Palmuvehka

Palmuvehka hoito

Palmuvehka hoito

Nimi: Palmuvehka, Zamioculcas zamiifolia
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Itä-Afrikka

Palmuvehkan hoito on helppoa. Palmuvehka on kasvuolosuhteiltaan vaatimaton ikivihreä palmukasvi. Palmuvehka kasvattaa juurakostaan useita lehtiä (ei kasvata varsia, vaan maanpäällinen osa on kokonaan lehti), joita koristaa suipot kiiltävät, väriltään tummanvihreät lehdykät. Lehdyköitä kasvaa lehden tyvestä varteen asti ja ne ovat noin 8-10 cm pitkiä. Itse lehdyköiden tyvessä saattaa esiintyä tummia läiskiä, mikä on ominaista palmuvehkalle.

Palmuvehka sietää monenlaisia valo-, kastelu- ja lämpöolosuhteita. Se selviää pimeässä pidemmänkin aikaa, eikä pelkää auringonpaahdettakaan. Kasvaa parhaiten kirkkaassa valossa ja huonelämpötilassa. Voidaan viedä myös ulos, kunhan huolehditaan, ettei kastu liikaa tai sijoiteta auringonpaahteeseen pitkäksi ajaksi.

Palmuvehkan mullanalaisiin juurimukuloihin varastoituu vettä ja ravinteita, joiden avulla se selviää hyvin ottamatta itseensä epäsäännöllisestäkään kastelusta. Tämä superkasvi on oikeastaan herkkä vain liikakastelulle. Lehdet voivat kellastua tai rusehtua sekä liikakastelun että kuivan kauden aikaan.

Palmuvehka kasvaa hitaasti ja yltää sisällä kasvatettaessa noin 50-80cm korkeuteen.

Palmuvehka pääsi suosioon huonekasvina vasta 1990-luvun puolella. Palmuvehkasta saatetaan käyttää myös nimityksiä tikapuukukka, leidipalmu ja palmusaniainen.

Palmuvehka kukka kestää melkein mitä vain paitsi liikakastelua

Palmuvehkan kastelu

Palmuvehkaa kastellaan kerralla runsaammin, mutta annetaan mullan reilusti kuivua kastelujen välillä. Palmuvehka on kasvi, jota on hyvä kastella mieluummin liian vähän kuin paljon. Liikakastelu voi mädättää juuret. Mitä kirkkaampi valo, sitä useammin kasteluaika koittaa. Talvella kastelun tarve vähenee entisestään.

Sekä yli- että alikastelu aiheuttaa ongelmia. Jos epäilet, että kasvi on saanut liian paljon tai liian vähän vettä, mutta et pysty arvioimaan kumpi on kyseessä, voi olla kannattavaa nostaa kasvi pois ruukusta ja tarkistaa juuret. Jos juuret, tai osa juurista on ruskeampaa ja pehmeää, on kyseessä ylikastelu ja huonokuntoiset/mädäntyneet juuret kannattaa poistaa leikkaamalla.

Palmuvehkan multa, kasvualusta ja lannoitus

Palmuvehka nauttii ravinteikkaasta ja ilmavasta mullasta, kuten Kekkilän Viherkasvimullasta. Viihtyy parhaiten suhteellisen ahtaassa ruukussa, jossa juuret ylettyvät kaikkialle kasvualustaan. Tällöin mullan kosteuspitoisuus ei pysy korkeana liian kauaa.Lannoitetta voidaan antaa keväästä syksyyn noin kerran kuukaudessa. Ravinteeksi kelpaa mainiosti Kekkilän Luonnonmukainen lannoita tai Kukkaravinne.

Palmuvehkan valo ja lämpötila

Palmuvehka sietää varjosta aina kirkkaaseen auringonvaloon. Viihtyy parhaiten kirkkaassa valossa, mutta älä sijoita suoraan auringonpaahteeseen. Selviää jopa useamman kuukauden lähes kokonaan ilman valoa. Kasvaa luonnollisesti kirkkaassa valossa nopeammin. Pimeässä lehdistä tulee tummempia. Viihtyy ympäri vuoden parhaiten 20-25 °C asteen lämpötilassa. Älä sijoita alle 15 °C asteeseen.

Palmuvehkan kukinta

Palmuvehka kukkii Suomen kotioloissa vain aniharvoin. Kukkiessaan muodostaa maissintähkämäisen, noin 5cm pitkän kellertävän kukinnon. Kukinta-aika loppukesästä tai alkusyksystä. Itse kukinto voi säilyä kasvissa pitkäänkin.

Palmuvehkan talvehtiminen

Talvehtii huonelämpötilassa. Kastellaan niukemmin eikä ravinteita yleensä tarvita.

Palmuvehkan kasvattaminen ja lisääminen

Palmuvehkaa lisätään helpoiten keväällä jakamalla juurakko. Alempana tarkempi kuvaus uudelleenistutuksesta ja palmuvehkan jakamisesta. Voidaan lisätä myös lehdykästä juurruttamalla se. Lehdykkä istutetaan suoraan multaan. Lehdykästä lisääminen on todella hidasta, sillä palmuvehka kasvattaa ensin juurakon. Lehdykästä lisääminen voi kestää parikin vuotta, ennen kuin lisätty palmu kasvattaa ensimmäiset omat lehdykkänsä.

 

Palmuvehkan kasvatus
Lukijan upea palmuvehka. Kuva: Marleen

Palmuvehkan mullanvaihto ja istutus ruukkuun

Huom: Palmuvehka on myrkyllinen ja voi aiheuttaa ärsytysoireita. Palmuvehkan käsittelyssä on hyvä käyttää käsineitä ja joissain tapauksissa suositeltavaa on jopa ottaa käyttöön hengityssuojain.

Istuta uuteen ruukkuun vanhan käydessä ahtaaksi, noin muutaman vuoden välein. Palmuvehka kasvattaa suuret juuret ja nauttii siitä, että juurilla on sopivasti tilaa. Liian ahdas ruukku voi saada kasvin voimaan huonosti. Toisaalta taas liian iso ruukku voi aiheuttaa sen, että kasvualusta kuivuu liian hitaasti ja saa juuret mädäntymään.

 1. Suojaa lattia tai alusta.
 2. Aseta ruukku kallelleen alustaa vasten ja poista palmuvehka hellästi ruukusta.
 3. Poista varovasti vanha maa-aines juurista.
 4. Samalla kannattaa tarkistaa missä kunnossa juuret ovat. Selvästi huonokuntoiset juuret voi leikata pois. Mikäli joudut leikkaamaan juuria, anna kasvin levätä muutama tunti ilmavassa ja varjoisassa paikassa ennen uudelleenistutusta, että haavapinnat hieman kuivahtavat.
 5. Istuta juuripaakut uusiin ruukkuihin niin, että täytät ruukun noin 1/3 tuoreella mullalla. Tämän jälkeen istuta kasvi ja lisää loput mullasta.
 6. Kastele reilusti.

Palmuvehkan jakaminen / lisäys juuripaakusta

Kuten uudelleenistutuksessa, on jakamisessa hyvä muistaa käyttää suojakäsineitä ja tarvittaessa hengityssuojainta, sillä palmuvehkan sisältämät kalsiumoksalaattikiteet voivat aiheuttaa paikallisia ihoärsytysoireita.

Palmuvehkan jakaminen on muuten täysin samanlainen toimenpide kuin uudelleenistutus, mutta kohta 3:sen jälkeen, kun ylimääräinen multa on poistettu juuripaakusta, jaetaan kasvi:

Kokeile jakaa juuripaakku aluksi käsin. Tarvittaessa käytä terävää steriloitua veistä. Samalla kannattaa tarkistaa missä kunnossa juuret ovat. Selvästi huonokuntoiset juuret voi leikata pois. Mikäli joudut leikkaamaan juuria, anna kasvin levätä muutama tunti ilmavassa ja varjoisassa paikassa ennen uudelleenistutusta, että haavapinnat hieman kuivahtavat.

Tämän jälkeen istuta uudet palmuvehkat omiin ruukkuihinsa ja kastele reilusti. Uutta kasvua pitäisi näkyä jo muutamassa viikossa.

 

Palmuvehkan kukkiminen
Hyvinvoiva palmuvehka sisätiloissa ja tähkä – Kuva: Eijukka

Palmuvehka voi huonosti, lehdet kellastuu, kasvi roikkuu tai kuolee

Vaikka palmuvehka on melko sitkeä ja helppohoitoinen kasvi, voi se alkaa voimaan huonosti. Palmuvehkan lehdet voi kellastua tai rusehtua, kasvi voi alkaa roikkumaan tai jopa kuolee.

Palmuvehkan lehdet ovat keltaiset tai ruskeat?

Joskus palmuvehkan lehdet saattavat rusehtua tai kellastua eri syistä johtuen. Yleisimpiä syitä tähän voi olla:

 • Liikakastelu: Palmuvehka ei siedä liian märkää multaa, ja liikakastelu voi aiheuttaa juurien mätänemistä ja lehtien kellastumista. Anna mullan kuivua hieman kastelujen välillä.
 • Liian vähäinen kastelu tai matala ilmankosteus: Palmuvehka ei ole liian herkkä alikastelulle tai matalalle ilmankosteudelle, mutta nämä voivat olla kuitenkin syitä lehtien kellastumiselle. Kastele kasvia astetta reilummin, tai lisää ilmankosteutta kasvin ympärille esimerkiksi ilmankostuttimella tai vesiastialla.
 • Valaistus: Palmuvehka viihtyy parhaiten hajavalossa, mutta sietää myös varjoisampia olosuhteita. Liian suora auringonvalo voi aiheuttaa lehtien kellastumista. Siirrä kasvi sopivampaan valaistukseen.
 • Ravinteiden puute: Kasvin lehdet voivat kellastua myös ravinteiden puutteen takia. Käytä huonekasveille tarkoitettua lannoitetta ohjeiden mukaan keväästä syksyyn.

Jos huomaat palmuvehkasi kellastuvan, tarkista ensin sen olosuhteet ja tee tarvittaessa muutoksia kasteluun, valaistukseen tai ravinteisiin. Terveet lehdet ja oikeat olosuhteet auttavat kasvia toipumaan.

Palmuvehka kuolee

Palmuvehka voi kuolla monestakin eri syystä. Monet samat asiat voivat aiheuttaa palmuvehkan kuolemista, kuin aiheuttaa kellastumistakin. Kasvin liikakastelu ja veden seisominen sekä siitä seurannut juurimätä on ehkä yksi yleisimmistä syistä. Liian vähäinenkin kastelu voi olla syynä, mutta tämä on suhteellisen helppo testata.

Myös liian vähäinen valonsaanti, kylmä huoneilma (alle 16°C ) tai vetoisa kasvupaikka voi olla palmuvehkalle kohtalokasta. Jos palmuvehka voi huonosti, kannattaa pohtia myös ravinteiden merkitystä.

Yksi yleinen syy on myös erilaiset tuholaiset, kuten kirvat, villakilpikirvat ja hämähäkkipunkit. Tarkista, ettei tuholaisia löydy. Kasvituholaisia voit torjua:

 • ennaltaehkäisevästi: pitämällä kasvit hyvinvoivina.
 • mekaanisesti: pyyhkimällä kirvat, villakilpikirvat ja muut tuholaiset pois kasveista kostealla liinalla tai sienellä. Hämähäkkipunkkien kohdalla voit suihkuttaa kasvin lehtiä miedolla vesivirralla.
 • saippuavedellä: Sekoita mieto, hajusteeton astianpesuaine veteen ja suihkuta kasvia. Muista pestä saippuavesi pois kasvin lehdiltä muutaman tunnin kuluttua.
 • neemöljyllä: Neemöljy on luonnollinen tuote, joka toimii hyvin monien tuholaisten, kuten kirvojen, villakilpikirvojen ja hämähäkkipunkkien torjumiseen. Sekoita neemöljyä veteen ja suihkuta seos kasveille.
 • biologisesti (lähinnä ulkokasvit): Esimerkiksi leppäkertut ja loispistiäiset, voivat auttaa tuholaisten torjunnassa.
 • kemiallisilla torjunta-aineilla: Jos muut menetelmät eivät toimi, valitse kasvituholaisille tarkoitettuja torjunta-aineita ja noudata valmistajan ohjeita. Käytä kemiallisia torjunta-aineita varoen ja vain viimeisenä vaihtoehtona.

Onko palmuvehka myrkyllinen kissalle, koiralle tai ihmiselle?

Palmuvehka on ihmiselle lievästi myrkyllinen ja voi aiheuttaa paikallista ihoärsytystä sekä allergiaoireita herkille, joten se kannattaa sijoittaa pienten lasten ulottumattomiin.

Palmuvehka on myrkyllinen sekä kissoille että koirille. Kasvi sisältää kalsiumoksalaattikiteitä, jotka voivat aiheuttaa lemmikeille ärsytystä suun ja nielun limakalvoille sekä mahdollisesti muita oireita, kuten oksentelua, syljeneritystä, nielemisvaikeuksia ja turvotusta.

Jos epäilet, että kissasi tai koirasi on syönyt palmuvehkaa, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. On tärkeää seurata lemmikin vointia ja toimia nopeasti, jos oireita ilmenee.

Paras tapa suojella lemmikkejäsi on pitää palmuvehka ja muut myrkylliset kasvit niiden ulottumattomissa. Voit esimerkiksi sijoittaa kasvit korkeille hyllyille tai ripustaa ne roikkumaan katonrajasta, jonne lemmikit eivät pääse käsiksi.

Palmuvehkan hoitovinkit lukijoiltamme

Sain kukan tuparilahjaksi siskolta viime kesänä. Hyvin kasvanut ja mennyt talven tosi vähällä kastelulla, pidän sitä kukkapöydällä, puolivarjossa ikkunan vieressä. Alkoi keväällä kukkimaan, nyt työntää siitä jotain tähkää. Ajattelin jakaa kolmeen ruukkuun, mutta raskiiko vielä hajottaa kun kukkii? En tiedä kun ei ole koskaan tällaista kukkaa ollut.
– Eijukka

Hei Eijukka! Alkukevät on ihanteellista aikaa palmuvehkan jakamiseen, mutta sen voi tehdä hyvin kesälläkin. Jakaminen voi hetkellisesti rasittaa kasvia, mikä voi tietenkin näkyä kukkimisessa. Voit halutessasi hetken vielä odottaa ennen jakamista. Lisäsimme tarkempaa tietoa ylemmäksi siitä, miten palmuvehka voidaan juuripaakusta jakaa, toivottavasti auttaa :) Kiitoksia kuvista, laitoimme ne kaikkien iloksi :) – Terkuin OmaKoti.fi

Olen tosi tyytyväinen tähän kasviin. Helppohoitoinen. Saa unohtaa kastelun pitkäksi aikaa.”
– Lukija 23

” Kesän oli parvekkeella, johon aurinko paistoi puoleen päivään. Syksyllä siirsin sisälle, ei niin kovin valoisaan paikkaan. Kastelin kesällä, kun multa oli kuivaa, nyt silloin tällöin. Palkitsee hoitajan nyt kolmella kukkavarrella, kukat ei vielä auenneet. Todella helppo hoitoinen. ”
-Marleen

” Vain harvoin vettä, ikkunan edessä mutta siihen ei oaista kiskaan suoraan aurinko ja nyt tämä kukkii…olen ihan ihmeissään. ”
-Heli

” Altakasteluruukussa, kastelu akvaariovedellä harvakseltaan. Ollut minulla jo viitisen vuotta. ”
-Lukija 11

” Palmuvehka on ihanan helppo kasvi! Kukoistanut puolivarjoisalla paikalla max. kerran kuukaudessa kastelulla jo 10 vuotta. Mutta nyt tarvitsisin neuvoa: onko aika vaihtaa ruukkua, vaikka kasvi tuntuu lisääntyvän ja voivan hyvin? Nykyinen ruukku halkaisijaltaan 30cm, edeltävä vaihto 3-4v sitten. ”
– Anitta

Hei Anitta! Palmuvehka on kyllä helppohoitoinen kasvi, varsinkin kastelun suhteen. Liian ahdas ruukku vaikuttaa kasvin hyvinvointiin, joten jos palmuvehkasi voi hyvin ja kasvaa, ei vielä hirveä kiire ole. Kasvi on kyllä kuvan perusteella täyttänyt ruukun tehokkaasti, ja varret paksuja, joten ruukunvaihto voi kyllä olla piakoin edessä. Ruukku kannattaa valita niin, ettei ole aivan ylisuuri jottei kosteus jää ruukkuun makaamaan.  Terkuin OmaKoti.fi

”Eri lajien hoito ja tarpeet huomioitava. Kuuntele kukkaa. Tuntevat hoitajansa eläinten tavoin. Kukat pitävät koskettelusta ja jutteluista. ”
– Kerttu Natunen

Palmuvehkan tähkä
Palmuvehkan tähkä lähikuvassa – Kuva: Kerttu Natunen

 

Helppohoitoinen palmuvehka
Näyttävä palmuvehka – Lukijakuva

” Perintönä saatu palmuvehka jaettu jo neljään osaan, kaikki voivat hyvin ja ns. emokasvi kukkii kolmatta vuotta peräkkäin. Nyt kerralla tuli kolme kukkaa. Hoitona kastelua harvakseltaan ja uuteen ruukkuun siirto keväällä. Kasvavat sitä vauhtia, että joka kevät joutuu vaihtamaan ruukkua. Lannoitepuikkoja 2 per kukka ruukun/mullanvaihdon yhteydessä. ”
– Viherpeukalo

Kukkasi näyttävät niin hyvinvoivilta, että  antamasi hoitovinkit toimivat varmasti myös muiden palmuvehkoille.
– Terkuin OmaKoti.fi

” Palmuvehka on ollut minulla nyt n neljä vuotta. Ostin kukan sen ollessa kolmasosa tuosta koosta. Samalla paikalla ikkunalaudalla välillä käännellen ruukkua. Altakastelevaruukku, lannoiterakeita tai tikkuja keväisin laitettu. Multa, jota ei paljoakaan ole enää ja ruukku 30cm edelleen sama kun ostaessa. Nyt jo selvästi liian ahdas, mutta kasvi voi hyvin ja nyt juuri kukkii. ”
– Pirjo

 

” Lähinnä kysymys sillä en löydä mistään vastausta. Osa oksista/juurista (mikä tämä oikea termi onkaan) ei kasva! Korkeat varret mitkä näkyy on kyllä kasvanut viimeisen 6kk aikana mukavasti. En tiedä mitä tehdä tuolle alaosalle. Saisinko tätä kautta apua! Ei ole kauniin näköinen… ”
– LP

Hei LP! Lähettämäsi kuvan perusteella näyttäisi, että nuo varret (eli lehdet) ovat katkaistu/katkenneita, eli eivät uutta kasvua. Uusi kasvu olisi pyöreäpäisempää ja kasvaisi suhteellisen nopeasti. Tämä selittäisi miksi nuo tyngät ei kasva :) Tilanne on hieman haastava. Palmuvehkasi ei halua ilmeisesti uutta kasvustoa itse kasvattaa, ja palmuvehkan lisääminen lehdykästä (eli yksittäisestä lehdestä) on todella hidasta. Palmuvehka voi innostua kasvattamaan uusia lehtiä, jos kasvuolosuhteet on kunnossa ja kasvilla on riittävästi ravinteita. Lisäravinteita voisi myös kokeille. Toivottavasti saatte palmuvehkan vielä kukoistamaan :)
– Terkuin OmaKoti.fi
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[64 arvostelua | Keskiarvo: 4.2]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)