Posliinikukka hoito

Posliinikukka

Nimi: Posliinikukka, Hoya
Heimo: Oleanterikasvit
Kotimaa: Aasia, Australia

Posliinikukat ovat köynnöksiä tai riippuvia kasveja, jotka sopivat näyttävästi kiipeilemään tukea pitkin esimerkiksi säleikköön tai lekottamaan amppeliin. Posliinikukkien sukuun kuuluu lukemattomia eri lajikkeita ja uusia jalostetaan jatkuvasti.

Useimmiten posliinikukkien kukat ovat kaksivärisiä. Kukat kasvattavat ryppäinä, jotka muodostavat usein yhdessä puoliympyrämäisen rakenteen. Yksittäinen kukka viisisakarainen ja tähden muotoinen. Kukan sisällä koristaa myös viisiteräinen, punertava lisäteriökiehkura. Kukinnossa on makeahko tuoksu ja jotkin lajikkeet omaavan tuoksun hyvinkin voimakkaana. Kukista muodostuu melko paljon mettä.

Lehtien koko vaihtelee lajista riippuen aina muutamasta sentistä 10-20cm pituisiin. Jotkin posliinikukat kasvavat hitaasti, toiset taas hyvinkin reippaasti.

Posliinikukkaa harvoin häiritsee tuholaiset, vain joskus kirvat saattavat eksyä elelemään kasvin lehdillä. Nämä voit häätää kaupasta saatavilla torjunta-aineilla, laimealla mäntysuopaliuoksella suihkuttamalla tai nokkosvedellä.

Posliinikukan nimen syntyperästä liikkuu muutamakin eri versio. Sanotaan, että posliininkukan kukinto näyttäisi keramiikan taiteelta, tai että yksittäinen kukka näyttää ja kiiltää kuin olisi posliinista tehty. Englannissa kukkaa kutsutaan posliinikukan lisäksi myös vahakukaksi (Wax flower) vahamaisten lehtien vuoksi.

Suosituimpia huonekasveina kasvatettavia posliinikukkia ovat isoposliinikukka ja pikkuposliinikukka.

Isoposliinikukka Hoya carnosa

Isoposliinikukka on lajikkeista ainakin Suomessa suosituin. Isoposliinikukasta on saatavana myös kirjava lajike Isoposliinikukka Hoya carnosa ”Tricolor”. Isoposliinikukasta saa näyttävän kiipijän seinälle tai vaikka upean laiskottelijan amppeliin. Pienestäkin ruukusta voi kasvattaa koko seinän korkuisen köynnöksen. Hauskan koristeen isoposliinikukasta saa säleikköön tai kukkaruukkuun, johon on laitettu esim. pyöreä tai sydämenmuotoinen tuki.

Isoposliinikukan lehdet ovat vahamaiset, noin 6 cm pitkät tummanvihreät ja ovaalin muotoiset. Tricolor lajikkeen lehdet ovat kirjavat niin, että keskellä on vaalea alue, jota reunustaa vihreä kehys.

Kirkas hajavalo on parasta, mutta sietää hyvin varjoakin. Varjoisassa ei kuitenkaan suostu kukkimaan. Kukinto koostuu 10-20 kukan puolipallomaisesta rykelmästä. Kukan keskellä on niin ikään viisiteräinen, tähdenmuotoinen ja punertavalla keskustalla oleva lisäteriökiehkura. Kukat ovat tuoksuvia. Isoposliinikukka kukkii koko kesän, keväästä syksyyn.

Isoposliinikukka nauttii riittävästä kastelusta. Multa saa kuivahtaa hieman kastelujen välillä. Vältä liikakastelua, sillä se tappaa kasvin tehokkaasti.

Pikkuposliinikukka, Hoya bella

Pikkuposliinikukka kasvaa pensasmaisesti ja sopii riippuvine oksineen mainiosti amppeliin. Pikkuposliinikukan lehdet ovat huomattavasti isoposliinikukan lehtiä pienemmät, noin 2-3cm pitkät. Lehdet ovat kapeat ja teräväkärkiset. Itse oksat kasvavat noin 50cm pitkiksi. Kukkii valkoisin, viisiteräisin kukin, joiden keskellä tummanpunainen lisäteriökiehkura. Jokaisessa kukinnossa on noin 5-10 kukkaa.

Pikkuposliinikukka on hajavalon ystävä, eikä nauti suorasta auringonpaahteesta. Vaatii paljon valoa kukkiakseen. Kastellaan säännöllisesti ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Herttaposliinikukka, Hoya kerrii

Herttaposliinikukka on tunnettu suurista herttamaisista lehdistään. Lehdet voivat olla väriltään tasavirheitä tai kaksivärisiä, keskeltä vihreitä ja reunoilta vaaleampia. Herttaposliinikukka on hitaasti kasvava kasvi muihin huonekasveihin verrattuna. Sietää melko hyvin kaikkia valo-olosuhteita, mutta nauttii sopivan kirkkaasta kasvupaikasta.

Herttaposliinikukka on todella vähäjanoinen ja voi kestää pitkiä aikoja ilman kastelua. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Liikakastelua vältettävä, koska mädättää juuret helposti. Vettä pohjasta läpipäästävä ruukku sopii hyvin herttaposliinikukalle. Lannoitetaan maltilla. Yksilehtistä pari kertaa vuodessa, suurempaa muutaman kuukauden välein.

Herttaposliinikukkaa nähdään usein myytävän yhtenä lehtenä ruukussa, jolloin se on näyttävä esimerkiksi ystävänpäivälahjana. Kokonaiseksi kasviksi tällaisella lehdellä kestää kasvaa kuukausia, ellei vuosia, joten jos haluat nauttia herttaposliinikukasta kukintoineen kaikkineen, kannattaa hankkia valmis kukka.

Australianposliinikukka (Hoya australis)

Australianposliinikukka kasvattaa pitkät, jopa 5-10m pitkät köynnökset. Sillä on soikeat ja paksut 4-6cm pitkät ja 2-5cm leveät, kiiltävät lehdet. Saadessaan riittävästi valoa, muodostaa valkoisia, vahamaisia ja hyväntuoksuisia kukkia, joissa on punainen keskus. Kukka tihkuu runsaasti mettä.

Posliinikukan hoito kastelu ja lannoitus, valo ja kukinta

Kasvienhoito - Kastelu

Posliinikukan kastelu

Kastele posliinikukkaa reilusti kasvukaudella. Vältä kuitenkin ylikastelemasta ja anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Paksulehtisten lajikkeiden mullan voi kastella kerralla runsaammin ja päästää sitten reilummin kuivahtamaan ennen seuraavaa kastelua. Ohutlehtiset kaipaavat uutta juomaa pintamullan vain kevyesti kuivahdettua. Liian niukka kastelu tiputtaa kukannuput melko nopeasti ja voi aiheuttaa lehdille ruskeita pisteitä ja kuivumista. Liian runsas taas mädännyttää helposti juuret.

Kasvienhoito - Ravinteet

Kasvualusta ja lannoitus

Posliinikukka viihtyy ilmavassa kasvualustassa. Lukijavinkkinä saatu tieto, että kookoskuitu tai perliitti olisi posliinikukalle multaa parempi kasvualusta. Kasvilla on melko vaatimaton juuristo, joten istuta kokoonsa nähden pienehköön ruukkuun, niin että juuret yltävät kaikkialle mullassa. Tämä ehkäisee ylikastelemista eikä vesi jää pitkäksi aikaa reunoilla seisomaan. Posliinikukka myös kukkii paremmin pienessä ruukussa. Lannoita säännöllisesti muutaman viikon välein. Talvella lannoittamista voi vähentää ja riittää, että kasvi saa ravinteita muutaman kerran koko talven aikana. Liiallinen ravinteiden antaminen voi heikentää kukintaa.Lukijavinkki: Kasvualustaksi voi käyttää ”käyttökelvottomaksi” kuivahtanutta pussimultaa, joka kerran kuivuttuaan liikaa, menettää mehevyytensä ja muodostuu ilmavammaksi.

Kasvienhoito - Valontarve

Valon tarve ja lämpötila

Posliinikukka viihtyy parhaiten kirkkaassa hajavalossa ja sen se vaatiikin kukkiakseen. Älä sijoita suoraan auringonpaahteeseen. Kirjavat posliinikukkalajit kaipaavat tasavärisiä lajikkeita astetta enemmän valoa, jotta voivat pitää kirjavuutensa. Ihannelämpötila on normaali huonelämpö, aina 18-27 °C. Ei pidä liian vetoisesta paikasta.

Kasvienhoito - Kukinta

Posliinikukan kukinta

Posliinikukka kukkii viikkoja kerrallaan. Älä poista kuivuneita kukkia, sillä moni posliinikukkalaji kukkii samasta kukan varresta uudelleen. Pienikokoiset lajikkeet kukkivat suuria hanakammin.

Kasvienhoito - Talvehtiminen

Posliinikukan talvehtiminen

Posliinikukka talvehtii yleensä täysin normaalissa huonelämpötilassa. Kastellaan ja lannoitetaan niukemmin talven aikaan.

Kasvienhoito - lisääminen

Posliinikukan lisääminen

Posliinikukan lisääminen onnistuu suhteellisen helposti keväällä pistokkaista ja juurruttamalla ne vedessä. Ota posliinikukasta noin 10cm pituinen verso, jossa on yksi lehtipari. Älä napsi pistokkaita liikaa, vaan korkeintaan muutamia vuodessa.

Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Posliinikukka ei pidä siirtelystä, varsinkaan kukkimisvaiheessa olevat. Jos kasvia halutaan siirtää, tee se kukinta-ajan ulkopuolella. Kannattaa vaihtaa isompaan ruukkuun vastan kuin aivan pakko, sillä tykkää ahtaasta ruukusta. Pintamullan voi varovaisesti vaihtaa kerran vuodessa tai parissa.Usein vinkataan, että kasvi kannattaa uudelleenistutuksessa istuttaa samaan syvyyteen kuin aikaisemmin.Posliinikukka (kuten monet muuktin kasvit) eivät siedä joulukuusen erittämää etyleeniä, vaan saa posliininkukan kuihtumaan. Kasvi kannattaa siis siirtää kauemmaksi kuusesta, vaikka toiseen huoneeseen.

Eri posliinikukkalajikkeita:

  • australianposliinikukka (Hoya australis)
  • herttaposliinikukka (Hoya kerrii)
  • himalajanposliinikukka (Hoya linearis)
  • isoposliinikukka (Hoya carnosa)
  • kiiltoposliinikukka (Hoya merrillii)
  • nauhaposliinikukka (Hoya retusa)
  • neidonposliinikukka (Hoya wallichii)
  • partaposliinikukka (Hoya lasiandra)
  • pikkuposliinikukka (Hoya bella)
  • rubiiniposliinikukka (Hoya tsangii)
  • ruusuposliinikukka (Hoya obovata)
  • sädeposliinikukka (Hoya lacunosa)
  • tähtiposliinikukka (Hoya multiflora)
  • uurnaposliinikukka (Hoya heuschkeliana)

Posliinikukan lehdet tippuu, kellastuu tai rusehtuvat

Posliinikukka reagoi moneen asiaan lehtiensä välityksellä. Yleisimpiä ovat:

  • Liiallinen kastelu, tai kosteus ruukussa
  • Liian vähäinen kastelu
  • Liian vetoisa paikka

Lehdet voivat olla ruskeat, keltaiset tai tipahtaa kasvista. Posliinikukka on suhteellisen tarkka kastelustaan. Varsinkin liikakastelu on pahaksi, joka voi aiheuttaa nopeastikin leviävän juurimädän.

Mullan tulisi olla kuiva aina 5-7cm syvyyteen ennen uutta kastelua. Posliinikukan juuret pitävät sopivan pienestä ruukusta, jossa tehokas salaojitus ja hyvin vettä läpisevä kasvualusta. Jos vesi jää juurille seisomaan, iskee juurimätä nopeasti ja tappaa kasvin.

Liian vähän vettä: Lehdet alkavat nuokkumaan ja ruskettumaan reunoistaan, jonka jälkeen kellastuvat ja rusehtua kokonaan. Seuraavaksi ne putoavatkin kasvista. Putoavat lehdet ovat kuivia ja rapsakoita. Tarkista kasteluväli ja tarvittaessa suihkuttele kasvia.

Liian paljon vettä: Lehdet alkavat kellastumaan (tai jopa mustumaan) ja kasvista putoavat lehdet ovat pehmeitä. Ensimmäisenä liikakasteluun reagoi kasvualustaa lähinnä olevat lehdet. Liikakastelu tiputtaa myös kukkanuput, tai nuppuja ei synny lainkaan. Huomiona, että posliinikukka vaatii talvella/viileässä huomattavasti vähemmän kastelua kuin kesäkuumalla.

Liiallinen kastelu, ja/tai huono ruukun salaojitus/liian suuri ruukku voi aiheuttaa juurimädän. Juurimädän vaivaavat juuret ovat ruskeita ja limaisia, sekä haisevia. Juurimädän vaivaavat juuret on poistettava ja istutettava kasvi uuteen multaan ja puhdistettava ruukku huolella.

Posliinikukka voisi nauttia saviruukusta (terrakotta), joka on huokoisempaa kuin muovinen, metallinen tai keraaminen

Posliinikukan lehtien putoamiseen voi olla myös syynä liian vetoisa kasvupaikka. Varmista ettei kasvi ole usein avattavan oven, ikkunan tai ilmanvaihtoventtiilin läheisyydessä.

Posliinikukan hoitovinkit lukijoiltamme

Isoposliinikukkani on 20v. Suostuu olemaan ainoastaan eteläikkunalla. Kukkii myös ainoastaan siinä. Olen yrittänyt siirtää sitä mutta ei käy. Lehtien kellastuminen alkaa melko pian. En lannoita talvikaudella ollenkaan. Kastelukin tosi harvoin. Leikkaan noita pitkiä varsia pari kertaa vuodessa. Lisää tuota lehtien tiheyttä huomattavasti. Leikkaan varteen ilmestyvän uusien lehtiaiheiden jälkeen varren pois.
– Heiska

Hei Heiska! Varsin kunnioitettavaan ikään päässyt Isoposliinikukka sinulla, ja upean näköinen, kiitos kuvasta! Posliinikukka ei siirtelystä oikein välitä, jonka olet todennutkin. Kiitoksia kasvatusvinkeistä. Jos kukan on saanut pidettyä noin hyvässä kunnossa 20 vuotta, niin voi olla varma, että vinkit toimivat :)
– Terkuin OmaKoti
Isoposliinikukan hoito
Kuva: Heiska

Minulla oli vuosia sitten pikkuposliinikukka joka alkoi vahingossa kukkimaan leveällä ikkunalaudalla lähes suorassa auringonpaisteessa. Tuoksu pimentävän verhon takaa oli huumaava ja yllätys suuri kun nostin verhon ylös ja kasvi oli aivan täynnä kukkarykelmiä, muistaisin laskeneeni ainakin 14 kpl. Tuo pieni ihanainen kuitenkin otti itseensä eräänä jouluna, kun oli olohuoneessa joulukuusen kanssa samassa tilassa, ja kuoli. Vuosiin en huolinut posliinikukka kunnes kuopukseni eräänä vuonna oli perhepäivähoitajan kanssa istuttanut äitienpäivälahjaksi posliinikukan. Tätä olen nyt vaalinut ja vaikka joka joulu meillä aito joulukuusi onkin, niin posliinikukka muuttaa jouluksi aina makuuhuoneisiin. Olen myös muualta kuullut että joulukuusi voi posliinikukan tappaa.
– Nimetön

Hei! Et ole ensimmäinen, joka täälläkin asiasta mainitsee. On tosiaan totta, että joulukuusi erittää etyleeniä, joka voi aiheuttaa muiden kasvien kuihtumista vaikuttaen nopeimmin kukkiviin kasveihin. Riippuu paljon kuusen ja huoneen koosta, miten vahvasti joulukuusi kasveihin vaikuttaa. Posliininkukka on tosiaan hyvä viedä pois joulukuusen läheltä, vaikka toiseen huoneeseen.
– Terkuin OmaKoti

Itselläni on ollut posliinikukkia vuosia, mutta kaikista ylpein olen siitä jonka kasvatin pistokkaasta. Alkuperäinen kasvi on ollut suvussa 1950-luvulta, ja on edelleen elossa. Se on kauneinta näissä kasveissa, kuinka ne jaksavat sukupolvesta toiseen ❤️

Eniveis, hoitovinkkini on tämä: posliinikukka ei tykkää jatkuvasti kosteasta mullasta, niin olen käyttänyt ”käyttökelvottomaksi” kuivahtanutta pussimultaa. Kun multa on kerran kuivunut liikaa, se ei enää ikinä ole oikein mehevää. Mutta posliinikukille ja esim. kaktuksille se käy oikein hyvin. Liika kosteus valuu läpi. Minulla toiminut ainakin ”
– Kaunis päivä tänään

Hei! Kiitoksia hoitovinkistäsi :) Kuulostaa hyvinkin loogiselta ja voisi hyvin toimia, kuten kuvailit, kasveille jotka eivät liiasta kosteudesta tai seisovasta vedestä perusta. Laitoimme tästä maininnan ohjeisiimme, kiitos. Onpas hienoa kuulla, että pystyt jäljittämään posliininkukkasi aina 1950 luvulle asti. Mahtavaa kevättä sinulle!
– Kevätterveisin OmaKoti

Hoito-ohjeejeessa sanottiin, ettei posliinikukka viihdy suorassa auringonpaisteessa. Mutta mulla on vihreälehtinen isoposliinikukka amppelissa eteläikkunan edessä ja se näyttää viihtyvän siinä, vaikka aurinko paistaa suoraan. Se kukkii koko kesän, ja siinä on jo nyt nuppuja. Olen antanut kukkien lakastua ja pudota pois itsekseen ja kasvi tekeekin uusia kukkia samoihin kohtiin. Siskollani on myös posliinikukka, häneltä pistokkaat alun perin sainkin, mutta hänellä kasvi ei ole kukkinut. Tosin heillä on talon räystäät pitkät, joten kasvi on varmaankin liian varjossa.
– Tuikku

Hei Tuikku. Kiitoksia hoitovinkistäsi. Isoposliininkukka tosiaan vaatii kirkasta valoa kukkiakseen. Olet todennäköisesti sijoittanut kukan paikkaan, jossa ei ole liian kuuma, vaikka aurinko suoraan paistaakin. Kukkia on myös yksilöitä, joten voi olla että isoposliininkukkasi nauttii erityisesti lämmöstä. Hienoa, että kukka nauttii hoivastasi ja viihtyy eteläikkunallanne :)
– Kevätterveisin OmaKoti

Niukkaa kastelua ympäri vuoden. Jos kukkii, niin vähän enemmän. Vältä turhaa lannoitusta, itse en lannoita lainkaan. Viihtyy hyvin eteläikkunalla runsaassa valossa. Ruukun vaihtoa ei kaipaa, multaa voi lisätä. Mulla kukkinut jo useana vuonna peräkkäin. Lehtiä kannattaa pyyhkiä tai suihkuttaa pölyt pois. Pärjää siis parhaiten olemattomalla hoidolla.
– Tuija

Hei Tuija. Kiitoksia posliinikukan täsmähoito-ohjeista, ja kiitoksia kuvasta. On kyllä näyttävän näköinen ja kokoinen. Kuvastasi näkee hyvin, kuinka vaatimaton posliinikukka juuritilan suhteen, ja pienikin ruukku riitää hyvinkin isokokoiselle kasville.
– Aurinkoisin terveisin OmaKoti
Isoposliinikukan kastelu ja lannoitus
Kuva: Tuija

Sain hoya carnosan pistokkaana kasvienvaihtajaisista. Luulin kasvia pitkään kuolleeksi, sillä lehdet olivat nahistuneen näköiset eikä uusia juuria tullut kuukaudessakaan. Posliinikukkia tuntevat tiesivät kertoa, että kasvi saattaa alkaa kasvaa uudestaan vaikka kuukausienkin päästä. Parin kuukauden päästä melkein kaikilla taimilla olikin jo juuria. Yksi niistä tekee jo uusia lehtiä. Olen istuttanut kaikki kylvömultaan, mutta monien hoyaharrastajien mielestä kookoskuitu tai perliitti on parempi alusta.

Kukkakaupasta tarttui sittemmin mukaan valkolehtinen posliinikukka. Sen lehdistä muutama paloi saatuaan aurinkoa kesähelteillä. Olen pitänyt sen jälkeen amppelin ympärillä vanhaa pitsipaitaa aurinkosuojana.
– Kisu

Hei Kisu, kiitoksia hyvistä vinkeistä. Lisäsimme tiedon kasvualustasta hoito-ohjeisiin ja olet keksinyt hienon keinon suojata posliininkukan auringolta :)
– Terkuin OmaKoti

Kotonani on yhäkin Aino mummon posliinikukka, joka on taatusti 63 vuotias, saattaa olla vanhempikin. Saan siitä nyt pistokkaan, kiitos hyvistä neuvoista.
– Sinikka

Hei Sinikka! Mahtavaa, että noinkin kauan kukkaloistoaan tarjonnut posliinikukka saa jatkoa uusien pistokkaiden myötä. Hienoa, että pidit kukkienhoito-ohjeistamme :)
– Terkuin OmaKoti

Hei. Omistin vuosia sitten pitkäksi kasvaneen posliinikukan. Alkuvuodesta se alkoi tiputtelemaan lehtiään ja lähes kaljuuntui. Lopuksi heitin sen pois. Syyksi kasvin kärsimiseen arvelen aidon joulukuusen oloa samassa huoneessa.
– Nimetön

Hei! Todella mielenkiintoista. Tähän liittyen olemme saaneet muutamankin kommentin ja pitää tosiaan paikkansa, että joulukuusen erittämä etyleeni voi aiheuttaa joidenkin kasvien kuitumista.
– Terkuin OmaKoti

Pakko myöntää, etten ole oikein panostanut kasvin hoitoon! Olen kastellut sitä aina silloin tällöin kun olen muistanut, Usein useamman viikon välein. Aina silloin tällöin se kuitenkin yllättää ja synnyttää aivan uskomattoman upeat kukat. Äitini kuoltua 2012 se on ollut meillä ja arvostan kasvia kovasti siitäkin syystä, että se on yhtä vanha kuin minäkin. Äitini sai posliinikukan vuonna 1949. Tämä yksilö on alkuperäisen istukas 60-luvulta, kun alkuperäinen oli levinnyt pitkin olohuonetta. Ehkä minun pitäisi antaa sille enemmän huomiota, jotta se jaksaisi vielä vuosia! Sinnikäs kasvi se kuitenkin on.
– Kimmo Ilander

Hei Kimmo! Ompas upean ikäinen posliinikukka, ja sinnikkyyttä tuntuu riittävän. Todennäköisesti on paksumpilehtinen kasvi, kun sietää harvempia kasteluvälejä. Toivottavasti tarjoaa kukkaloistoaan vielä vuosikymmeniä eteenpäin :)
– Kevätterveisin OmaKoti

Sain melkein kuolleen himalajanposliinikukan yhdeltä tutulta. Oli vain kaksi parin sentin pätkää ja pari lehteä kummassakin. Kasvi kitui vuoden tai pari muttei kuollutkaan. Sitten sain vinkin: Paakkuuntumatonta kissanhiekkaa ja kookoskuitua. Vaihdoin ruukkuun tällaisen sekoituksen. Siitä on vuosi tai pari. Vähitellen se alkoi kasvattaa pitkiä, roikkuvia oksia, ja nyt tänä syksynä se kukkii. En edes tiennyt mikä se on, vasta kukinto paljasti että se on posliinikukka.
– Liisa

Hei Liisa! Hienoa, että sait himalajanposliinikukkasi virkoamaan ja kiitos kasvatusvinkistäsi sekä upeasta kuvasta :)
– Kevätterveisin OmaKoti
Himalajanposliinikukka - kissanhiekkaa ja kookoskuitua
Kuva: Liisa

Suureen astiaan sekoitettu taimimultaa, vermiculite, perlite, lekakuulia ja ripaus syksyn apulantaa. Lopuksi sirotellut seoksen päälle kallioporarilta saamaani kivijauhoa. Perliittia saa laittaa aika paljon. Lehdistä näkee kun alkaa olla kastelun tarve. Erittäin helppohoitoinen ja uusien pistokkaiden otto ja juurruttaminen onnistuu hyvin. Vaatii vain aikaa (1-1,5v) ennenkin uudet ”liaanit”, alkaa kivellä pitkin seiniä.
– Ikivanha perintö

Hei! Posliinikukka tosiaan pitää ilmavasta kasvualustasta, ja tuolla keinolla varmasti sitä saadaan tarpeeksi. Kiitoksia vinkistä ja hienosta kuvasta :)
– Terveisin OmaKoti

Mistä voi johtua tuon posliinikukan lehtiin ilmestybät ruskeat läikät.
– Lukija 948

Hei! Posliinikukan lehdissä olevat ruskeat pisteet voivat viitata moneen ongelmaan. Näitä voivat olla alikastelu ja esimerkiksi sienikasvusto. Vaikea tarkemmin sanoa, mutta bakteeri yms. kasvuston pitäisi näkyä muutenkin kuin pelkästään ruskeutena lehdissä, kuten lehden tahmaisuutta jne. Toivottavasti posliinikukkasi elpyy.
– Terveisin OmaKoti

Tämä on etelä ikkunalla. Sain vinkin: kahvia kasteluveden joukkoon, sekös innosti kukkani kukkimaan.
– Leila

Posliinikukka kukkiminen
Posliinikukka kukkii – Kuva: Leila

Sain ystävältä 3-4 kpl noin 15 cm:n mittaista posliinikukan oksaa. Laitoin aurinkoiselle, mutta ei paahteiselle ikkunalle. Kastelen sitä suurin piirtein kerran viikossa. Se kasvaa kovaa vauhtia. Ilmeisesti olen sitä tähän saakka hoitanut hyvin. Lannoitetta annan aika harvoin. Miten saisin tuon ihastukseni kukkimaan? Onko siihen olemassa mitään niksejä vain odotanko? Muuten, aikaisemman posliinikukan sain tapetuksi kun jätin joulukuusen kanssa samaan tilaan. Seuraavana jouluna vienkin kukan kauaksi kuusesta.
– Marja

Hei Marja! Posliinikukan täytyy olla täysin varttunut kukkiakseen. Posliinikukan kypsyminen aikuiteen voi kestää vuosia, joissain tapauksissa 5 vuotta tai kauemminkin. Kukkiminen vaatii tarpeeksi valoa. Monet ovat saaneet posliinikukan kukkimaan vasta suorassa auringonvalossa, vaikka yleinen käsitys onkin, ettei posliinikukka viihdy auringonpaahteessa. Toivottavasti posliinikukkasi innostuisi pian kukkimaan :)
– Terveisin OmaKoti

Minä pyytäisin vinkkejä niiden antamisen sijaan; hankin ihanan ison posliinikukan elokuussa. Se on länsiikkunalla. En tiennyt ajoissa, että isompaan ruukkuun istuttaminen on virhe. Biolanin ja Kekkilän kukkamultaa sekaisin. Kastelin aluksi joka toinen viikko, mutta alkoi lehtien kellastuminen ja putoilu. Pidensin joka kolmanteen. Yhä kellastuu mutta hitaammin. Pitääkö ruukku vaihtaa pienempään ja tehdä ylläolevien ohjeiden perliitti ym multa?  Harventaa kastelua? Toipuuko tämä kasvi? Kukinta on minulle toissijaista, rakastan vain tätä vihreää kauneuttakin. Mutta kunhan en nyt tappaisi ihanaa kasvia.
– Nimim avusta kiitollinen

Hei! Lisäsimme ohjeisiimme tarkemman osion posliinikukan lehti-ongelmista. Toivottavasti löydät sieltä apua posliinikukkasi vaivoihin ja kasvi alkaa voimaan paremmin :)
– Syysterkuin OmaKoti.fi

Iso-tädilläni oli niin kauan kun muistan posliinikukka Kuopiossa 1800-luvun lopun puutalossa jossa oli 4,5m huonekorkeus. Talvella hän lämmitti huonetta hyvin vähän, ei kastellut kasvia kuin joskus, kesällä kasteli vain jos multa tuntui syvemmällä kuivalta. Kasvi kukki runsain valkoisia kukin kesällä. Sain kuutisen vuotta sitten tyttäreltäni oman posliinikukan. Sen kukat olivat tumman liilan punaisia. Kun otin sen kesäksi mukaan mökille se tekikin valkoisia kukkia! Jännityksellä odotan josko kasvi kukkii tänä syksynä, jos niin minkä värisillä kukilla.
– Riitta

Hei Riitta! Kiitoksia posliinikukan hoitovinkeistä. Jäämme jännityksellä odottamaan miten kukkasi tänä syksynä kukkii :)
– Terveisin OmaKoti.fi
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[43 arvostelua | Keskiarvo: 4.5]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)