Posliinikukka hoito

Posliinikukka hoito

Nimi: Posliinikukka, Hoya
Heimo: Oleanterikasvit
Kotimaa: Aasia, Australia

Posliinikukat ovat köynnöksiä tai riippuvia kasveja, jotka sopivat näyttävästi kiipeilemään tukea pitkin esimerkiksi säleikköön tai lekottamaan amppeliin. Posliinikukkien sukuun kuuluu lukemattomia eri lajikkeita ja uusia jalostetaan jatkuvasti.

Useimmiten posliinikukkien kukat ovat kaksivärisiä. Kukat kasvattavat ryppäinä, jotka muodostavat usein yhdessä puoliympyrämäisen rakenteen. Yksittäinen kukka viisisakarainen ja tähden muotoinen. Kukan sisällä koristaa myös viisiteräinen, punertava lisäteriökiehkura. Kukinnossa on makeahko tuoksu ja jotkin lajikkeet omaavan tuoksun hyvinkin voimakkaana. Kukista muodostuu melko paljon mettä.

Lehtien koko vaihtelee lajista riippuen aina muutamasta sentistä 10-20cm pituisiin. Jotkin posliinikukat kasvavat hitaasti, toiset taas hyvinkin reippaasti.

Posliinikukkaa harvoin häiritsee tuholaiset, vain joskus kirvat saattavat eksyä elelemään kasvin lehdillä. Nämä voit häätää kaupasta saatavilla torjunta-aineilla, laimealla mäntysuopaliuoksella suihkuttamalla tai nokkosvedellä.

Posliinikukan nimen syntyperästä liikkuu muutamakin eri versio. Sanotaan, että posliininkukan kukinto näyttäisi keramiikan taiteelta, tai että yksittäinen kukka näyttää ja kiiltää kuin olisi posliinista tehty. Englannissa kukkaa kutsutaan posliinikukan lisäksi myös vahakukaksi (Wax flower) vahamaisten lehtien vuoksi.

Suosituimpia huonekasveina kasvatettavia posliinikukkia ovat isoposliinikukka ja pikkuposliinikukka.

Isoposliinikukka Hoya carnosa

Isoposliinikukka on lajikkeista ainakin Suomessa suosituin. Siitä saa näyttävän kiipijän säleikköön, seinälle tai vaikka upean laiskottelijan amppeliin. Pienessäkin ruukussa isoposliinikukka voi valloittaa ison osan seinästä. Isoposliinikukalla on lajikkeesta riippuen vihreät tai kirjavat, ovaalin muotoiset lehdet.

Kirkas hajavalo on parasta, mutta sietää hyvin varjoakin. Varjoisassa ei kuitenkaan suostu kukkimaan. Kukinto koostuu 10-20 kukan puolipallomaisesta rykelmästä. Kukat ovat viisiteräiset ja vaaleat/vaaleanpunaiset.

Isoposliinikukka nauttii riittävästä kastelusta. Multa saa kuivahtaa hieman kastelujen välillä. Vältä liikakastelua, sillä se tappaa kasvin tehokkaasti.

Lue lisää isoposliinikukasta >>

Pikkuposliinikukka, Hoya bella

Pikkuposliinikukka kasvaa pensasmaisesti ja sopii riippuvine oksineen mainiosti amppeliin. Pikkuposliinikukan lehdet ovat huomattavasti isoposliinikukan lehtiä pienemmät, noin 2-3cm pitkät. Lehdet ovat kapeat ja teräväkärkiset. Itse oksat kasvavat noin 50cm pitkiksi. Kukkii valkoisin, viisiteräisin kukin, joiden keskellä tummanpunainen lisäteriökiehkura. Jokaisessa kukinnossa on noin 5-10 kukkaa.

Pikkuposliinikukka on hajavalon ystävä, eikä nauti suorasta auringonpaahteesta. Vaatii paljon valoa kukkiakseen. Kastellaan säännöllisesti ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Herttaposliinikukka, Hoya kerrii

Herttaposliinikukka on tunnettu suurista herttamaisista lehdistään. Lehdet voivat olla väriltään tasavirheitä tai kaksivärisiä, keskeltä vihreitä ja reunoilta vaaleampia. Herttaposliinikukka on hitaasti kasvava kasvi muihin huonekasveihin verrattuna. Sietää melko hyvin kaikkia valo-olosuhteita, mutta nauttii sopivan kirkkaasta kasvupaikasta.

Herttaposliinikukka on todella vähäjanoinen ja voi kestää pitkiä aikoja ilman kastelua. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Liikakastelua vältettävä, koska mädättää juuret helposti. Vettä pohjasta läpipäästävä ruukku sopii hyvin herttaposliinikukalle. Lannoitetaan maltilla. Yksilehtistä pari kertaa vuodessa, suurempaa muutaman kuukauden välein.

Herttaposliinikukkaa nähdään usein myytävän yhtenä lehtenä ruukussa, jolloin se on näyttävä esimerkiksi ystävänpäivälahjana. Kokonaiseksi kasviksi tällaisella lehdellä kestää kasvaa kuukausia, ellei vuosia, joten jos haluat nauttia herttaposliinikukasta kukintoineen kaikkineen, kannattaa hankkia valmis kukka.

Australianposliinikukka (Hoya australis)

Australianposliinikukka kasvattaa pitkät, jopa 5-10m pitkät köynnökset. Sillä on soikeat ja paksut 4-6cm pitkät ja 2-5cm leveät, kiiltävät lehdet. Saadessaan riittävästi valoa, muodostaa valkoisia, vahamaisia ja hyväntuoksuisia kukkia, joissa on punainen keskus. Kukka tihkuu runsaasti mettä.

Posliinikukan hoito kastelu ja lannoitus, valo ja kukinta

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele posliinikukkaa reilusti kasvukaudella. Vältä kuitenkin ylikastelemasta ja anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Paksulehtisten lajikkeiden mullan voi kastella kerralla runsaammin ja päästää sitten reilummin kuivahtamaan ennen seuraavaa kastelua. Ohutlehtiset kaipaavat uutta juomaa pintamullan vain kevyesti kuivahdettua. Liian niukka kastelu tiputtaa kukannuput melko nopeasti. Liian runsas taas mädännyttää helposti juuret.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Posliinikukka viihtyy ilmavassa kasvualustassa. Lukijavinkkinä saatu tieto, että kookoskuitu tai perliitti olisi posliinikukalle multaa parempi kasvualusta. Kasvilla on melko vaatimaton juuristo, joten istuta kokoonsa nähden pienehköön ruukkuun, niin että juuret yltävät kaikkialle mullassa. Tämä ehkäisee ylikastelemista eikä vesi jää pitkäksi aikaa reunoilla seisomaan. Posliinikukka myös kukkii paremmin pienessä ruukussa. Lannoita säännöllisesti muutaman viikon välein. Talvella lannoittamista voi vähentää ja riittää, että kasvi saa ravinteita muutaman kerran koko talven aikana. Liiallinen ravinteiden antaminen voi heikentää kukintaa.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Posliinikukka viihtyy parhaiten kirkkaassa hajavalossa ja sen se vaatiikin kukkiakseen. Älä sijoita suoraan auringonpaahteeseen. Kirjavat posliinikukkalajit kaipaavat tasavärisiä lajikkeita astetta enemmän valoa, jotta voivat pitää kirjavuutensa. Ihannelämpötila on normaali huonelämpö, aina 18-27 °C. Ei pidä liian vetoisesta paikasta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Posliinikukka kukkii viikkoja kerrallaan. Älä poista kuivuneita kukkia, sillä moni posliinikukkalaji kukkii samasta kukan varresta uudelleen. Pienikokoiset lajikkeet kukkivat suuria hanakammin.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Posliinikukka talvehtii yleensä täysin normaalissa huonelämpötilassa. Kastellaan ja lannoitetaan niukemmin talven aikaan.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Posliinikukan lisääminen onnistuu suhteellisen helposti keväällä pistokkaista ja juurruttamalla ne vedessä. Ota posliinikukasta noin 10cm pituinen verso, jossa on yksi lehtipari. Älä napsi pistokkaita liikaa, vaan korkeintaan muutamia vuodessa.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Posliinikukka ei pidä siirtelystä, varsinkaan kukkimisvaiheessa olevat. Jos kasvia halutaan siirtää, tee se kukinta-ajan ulkopuolella. Kannattaa vaihtaa isompaan ruukkuun vastan kuin aivan pakko, sillä tykkää ahtaasta ruukusta. Pintamullan voi varovaisesti vaihtaa kerran vuodessa tai parissa.

Eri posliinikukkalajikkeita:

 • australianposliinikukka (Hoya australis)
 • herttaposliinikukka (Hoya kerrii)
 • himalajanposliinikukka (Hoya linearis)
 • isoposliinikukka (Hoya carnosa)
 • kiiltoposliinikukka (Hoya merrillii)
 • nauhaposliinikukka (Hoya retusa)
 • neidonposliinikukka (Hoya wallichii)
 • partaposliinikukka (Hoya lasiandra)
 • pikkuposliinikukka (Hoya bella)
 • rubiiniposliinikukka (Hoya tsangii)
 • ruusuposliinikukka (Hoya obovata)
 • sädeposliinikukka (Hoya lacunosa)
 • tähtiposliinikukka (Hoya multiflora)
 • uurnaposliinikukka (Hoya heuschkeliana)

Posliinikukan hoitovinkit lukijoiltamme

” Niukkaa kastelua ympäri vuoden. Jos kukkii, niin vähän enemmän. Vältä turhaa lannoitusta, itse en lannoita lainkaan. Viihtyy hyvin eteläikkunalla runsaassa valossa. Ruukun vaihtoa ei kaipaa, multaa voi lisätä. Mulla kukkinut jo useana vuonna peräkkäin. Lehtiä kannattaa pyyhkiä tai suihkuttaa pölyt pois. Pärjää siis parhaiten olemattomalla hoidolla “
– Tuija

Hei Tuija. Kiitoksia posliinikukan täsmähoito-ohjeista, ja kiitoksia kuvasta. On kyllä näyttävän näköinen ja kokoinen. Kuvastasi näkee hyvin, kuinka vaatimaton posliinikukka juuritilan suhteen, ja pienikin ruukku riitää hyvinkin isokokoiselle kasville. – Aurinkoisin terveisin OmaKoti

” Sain hoya carnosan pistokkaana kasvienvaihtajaisista. Luulin kasvia pitkään kuolleeksi, sillä lehdet olivat nahistuneen näköiset eikä uusia juuria tullut kuukaudessakaan. Posliinikukkia tuntevat tiesivät kertoa, että kasvi saattaa alkaa kasvaa uudestaan vaikka kuukausienkin päästä. Parin kuukauden päästä melkein kaikilla taimilla olikin jo juuria. Yksi niistä tekee jo uusia lehtiä. Olen istuttanut kaikki kylvömultaan, mutta monien hoyaharrastajien mielestä kookoskuitu tai perliitti on parempi alusta.

Kukkakaupasta tarttui sittemmin mukaan valkolehtinen posliinikukka. Sen lehdistä muutama paloi saatuaan aurinkoa kesähelteillä. Olen pitänyt sen jälkeen amppelin ympärillä vanhaa pitsipaitaa aurinkosuojana. “
– Kisu

Hei Kisu, kiitoksia hyvistä vinkeistä. Lisäsimme tiedon kasvualustasta hoito-ohjeisiin ja olet keksinyt hienon keinon suojata posliininkukan auringolta :) – Terkuin OmaKoti

Oma Posliinikukan hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.