Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Posliinikukka hoito

Posliinikukka hoito

Nimi: Posliinikukka, Hoya
Heimo: Oleanterikasvit
Kotimaa: Aasia, Australia

Posliinikukat ovat köynnöksiä tai riippuvia kasveja, jotka sopivat näyttävästi kiipeilemään tukea pitkin esimerkiksi säleikköön tai lekottamaan amppeliin. Posliinikukkien sukuun kuuluu lukemattomia eri lajikkeita ja uusia jalostetaan jatkuvasti.

Useimmiten posliinikukkien kukat ovat kaksivärisiä. Kukat kasvattavat ryppäinä, jotka muodostavat usein yhdessä puoliympyrämäisen rakenteen. Yksittäinen kukka viisisakarainen ja tähden muotoinen. Kukan sisällä koristaa myös viisiteräinen, punertava lisäteriökiehkura. Kukinnossa on makeahko tuoksu ja jotkin lajikkeet omaavan tuoksun hyvinkin voimakkaana. Kukista muodostuu melko paljon mettä.

Lehtien koko vaihtelee lajista riippuen aina muutamasta sentistä 10-20cm pituisiin. Jotkin posliinikukat kasvavat hitaasti, toiset taas hyvinkin reippaasti.

Posliinikukkaa harvoin häiritsee tuholaiset, vain joskus kirvat saattavat eksyä elelemään kasvin lehdillä. Nämä voit häätää kaupasta saatavilla torjunta-aineilla, laimealla mäntysuopaliuoksella suihkuttamalla tai nokkosvedellä.

Posliinikukan nimen syntyperästä liikkuu muutamakin eri versio. Sanotaan, että posliininkukan kukinto näyttäisi keramiikan taiteelta, tai että yksittäinen kukka näyttää ja kiiltää kuin olisi posliinista tehty. Englannissa kukkaa kutsutaan posliinikukan lisäksi myös vahakukaksi (Wax flower) vahamaisten lehtien vuoksi.

Suosituimpia huonekasveina kasvatettavia posliinikukkia ovat isoposliinikukka ja pikkuposliinikukka.

Isoposliinikukka Hoya carnosa

Isoposliinikukka on lajikkeista ainakin Suomessa suosituin. Isoposliinikukasta on saatavana myös kirjava lajike Isoposliinikukka Hoya carnosa ”Tricolor”. Isoposliinikukasta saa näyttävän kiipijän seinälle tai vaikka upean laiskottelijan amppeliin. Pienestäkin ruukusta voi kasvattaa koko seinän korkuisen köynnöksen. Hauskan koristeen isoposliinikukasta saa säleikköön tai kukkaruukkuun, johon on laitettu esim. pyöreä tai sydämenmuotoinen tuki.

Isoposliinikukan lehdet ovat vahamaiset, noin 6 cm pitkät tummanvihreät ja ovaalin muotoiset. Tricolor lajikkeen lehdet ovat kirjavat niin, että keskellä on vaalea alue, jota reunustaa vihreä kehys.

Kirkas hajavalo on parasta, mutta sietää hyvin varjoakin. Varjoisassa ei kuitenkaan suostu kukkimaan. Kukinto koostuu 10-20 kukan puolipallomaisesta rykelmästä. Kukan keskellä on niin ikään viisiteräinen, tähdenmuotoinen ja punertavalla keskustalla oleva lisäteriökiehkura. Kukat ovat tuoksuvia. Isoposliinikukka kukkii koko kesän, keväästä syksyyn.

Isoposliinikukka nauttii riittävästä kastelusta. Multa saa kuivahtaa hieman kastelujen välillä. Vältä liikakastelua, sillä se tappaa kasvin tehokkaasti.

Pikkuposliinikukka, Hoya bella

Pikkuposliinikukka kasvaa pensasmaisesti ja sopii riippuvine oksineen mainiosti amppeliin. Pikkuposliinikukan lehdet ovat huomattavasti isoposliinikukan lehtiä pienemmät, noin 2-3cm pitkät. Lehdet ovat kapeat ja teräväkärkiset. Itse oksat kasvavat noin 50cm pitkiksi. Kukkii valkoisin, viisiteräisin kukin, joiden keskellä tummanpunainen lisäteriökiehkura. Jokaisessa kukinnossa on noin 5-10 kukkaa.

Pikkuposliinikukka on hajavalon ystävä, eikä nauti suorasta auringonpaahteesta. Vaatii paljon valoa kukkiakseen. Kastellaan säännöllisesti ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Herttaposliinikukka, Hoya kerrii

Herttaposliinikukka on tunnettu suurista herttamaisista lehdistään. Lehdet voivat olla väriltään tasavirheitä tai kaksivärisiä, keskeltä vihreitä ja reunoilta vaaleampia. Herttaposliinikukka on hitaasti kasvava kasvi muihin huonekasveihin verrattuna. Sietää melko hyvin kaikkia valo-olosuhteita, mutta nauttii sopivan kirkkaasta kasvupaikasta.

Herttaposliinikukka on todella vähäjanoinen ja voi kestää pitkiä aikoja ilman kastelua. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Liikakastelua vältettävä, koska mädättää juuret helposti. Vettä pohjasta läpipäästävä ruukku sopii hyvin herttaposliinikukalle. Lannoitetaan maltilla. Yksilehtistä pari kertaa vuodessa, suurempaa muutaman kuukauden välein.

Herttaposliinikukkaa nähdään usein myytävän yhtenä lehtenä ruukussa, jolloin se on näyttävä esimerkiksi ystävänpäivälahjana. Kokonaiseksi kasviksi tällaisella lehdellä kestää kasvaa kuukausia, ellei vuosia, joten jos haluat nauttia herttaposliinikukasta kukintoineen kaikkineen, kannattaa hankkia valmis kukka.

Australianposliinikukka (Hoya australis)

Australianposliinikukka kasvattaa pitkät, jopa 5-10m pitkät köynnökset. Sillä on soikeat ja paksut 4-6cm pitkät ja 2-5cm leveät, kiiltävät lehdet. Saadessaan riittävästi valoa, muodostaa valkoisia, vahamaisia ja hyväntuoksuisia kukkia, joissa on punainen keskus. Kukka tihkuu runsaasti mettä.

Posliinikukan hoito kastelu ja lannoitus, valo ja kukinta

Kasvienhoito - Kastelu Posliinikukan kastelu
Kastele posliinikukkaa reilusti kasvukaudella. Vältä kuitenkin ylikastelemasta ja anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Paksulehtisten lajikkeiden mullan voi kastella kerralla runsaammin ja päästää sitten reilummin kuivahtamaan ennen seuraavaa kastelua. Ohutlehtiset kaipaavat uutta juomaa pintamullan vain kevyesti kuivahdettua. Liian niukka kastelu tiputtaa kukannuput melko nopeasti. Liian runsas taas mädännyttää helposti juuret.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Posliinikukka viihtyy ilmavassa kasvualustassa. Lukijavinkkinä saatu tieto, että kookoskuitu tai perliitti olisi posliinikukalle multaa parempi kasvualusta. Kasvilla on melko vaatimaton juuristo, joten istuta kokoonsa nähden pienehköön ruukkuun, niin että juuret yltävät kaikkialle mullassa. Tämä ehkäisee ylikastelemista eikä vesi jää pitkäksi aikaa reunoilla seisomaan. Posliinikukka myös kukkii paremmin pienessä ruukussa. Lannoita säännöllisesti muutaman viikon välein. Talvella lannoittamista voi vähentää ja riittää, että kasvi saa ravinteita muutaman kerran koko talven aikana. Liiallinen ravinteiden antaminen voi heikentää kukintaa.Lukijavinkki: Kasvualustaksi voi käyttää ”käyttökelvottomaksi” kuivahtanutta pussimultaa, joka kerran kuivuttuaan liikaa, menettää mehevyytensä ja muodostuu ilmavammaksi.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Posliinikukka viihtyy parhaiten kirkkaassa hajavalossa ja sen se vaatiikin kukkiakseen. Älä sijoita suoraan auringonpaahteeseen. Kirjavat posliinikukkalajit kaipaavat tasavärisiä lajikkeita astetta enemmän valoa, jotta voivat pitää kirjavuutensa. Ihannelämpötila on normaali huonelämpö, aina 18-27 °C. Ei pidä liian vetoisesta paikasta.
Kasvienhoito - Kukinta Posliinikukan kukinta
Posliinikukka kukkii viikkoja kerrallaan. Älä poista kuivuneita kukkia, sillä moni posliinikukkalaji kukkii samasta kukan varresta uudelleen. Pienikokoiset lajikkeet kukkivat suuria hanakammin.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Posliinikukka talvehtii yleensä täysin normaalissa huonelämpötilassa. Kastellaan ja lannoitetaan niukemmin talven aikaan.
Kasvienhoito - lisääminen Posliinikukan lisääminen
Posliinikukan lisääminen onnistuu suhteellisen helposti keväällä pistokkaista ja juurruttamalla ne vedessä. Ota posliinikukasta noin 10cm pituinen verso, jossa on yksi lehtipari. Älä napsi pistokkaita liikaa, vaan korkeintaan muutamia vuodessa.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Posliinikukka ei pidä siirtelystä, varsinkaan kukkimisvaiheessa olevat. Jos kasvia halutaan siirtää, tee se kukinta-ajan ulkopuolella. Kannattaa vaihtaa isompaan ruukkuun vastan kuin aivan pakko, sillä tykkää ahtaasta ruukusta. Pintamullan voi varovaisesti vaihtaa kerran vuodessa tai parissa.Usein vinkataan, että kasvi kannattaa uudelleenistutuksessa istuttaa samaan syvyyteen kuin aikaisemmin.Posliinikukka (kuten monet muuktin kasvit) eivät siedä joulukuusen erittämää etyleeniä, vaan saa posliininkukan kuihtumaan. Kasvi kannattaa siis siirtää kauemmaksi kuusesta, vaikka toiseen huoneeseen.

Eri posliinikukkalajikkeita:

 • australianposliinikukka (Hoya australis)
 • herttaposliinikukka (Hoya kerrii)
 • himalajanposliinikukka (Hoya linearis)
 • isoposliinikukka (Hoya carnosa)
 • kiiltoposliinikukka (Hoya merrillii)
 • nauhaposliinikukka (Hoya retusa)
 • neidonposliinikukka (Hoya wallichii)
 • partaposliinikukka (Hoya lasiandra)
 • pikkuposliinikukka (Hoya bella)
 • rubiiniposliinikukka (Hoya tsangii)
 • ruusuposliinikukka (Hoya obovata)
 • sädeposliinikukka (Hoya lacunosa)
 • tähtiposliinikukka (Hoya multiflora)
 • uurnaposliinikukka (Hoya heuschkeliana)
Isoposliinikukan kastelu ja lannoitus
Kuva: Tuija

Posliinikukan hoitovinkit lukijoiltamme

” Minulla oli vuosia sitten pikkuposliinikukka joka alkoi vahingossa kukkimaan leveällä ikkunalaudalla lähes suorassa auringonpaisteessa. Tuoksu pimentävän verhon takaa oli huumaava ja yllätys suuri kun nostin verhon ylös ja kasvi oli aivan täynnä kukkarykelmiä, muistaisin laskeneeni ainakin 14 kpl. Tuo pieni ihanainen kuitenkin otti itseensä eräänä jouluna, kun oli olohuoneessa joulukuusen kanssa samassa tilassa, ja kuoli. Vuosiin en huolinut posliinikukka kunnes kuopukseni eräänä vuonna oli perhepäivähoitajan kanssa istuttanut äitienpäivälahjaksi posliinikukan. Tätä olen nyt vaalinut ja vaikka joka joulu meillä aito joulukuusi onkin, niin posliinikukka muuttaa jouluksi aina makuuhuoneisiin. Olen myös muualta kuullut että joulukuusi voi posliinikukan tappaa. ”
– Nimetön

Hei! Et ole ensimmäinen, joka täälläkin asiasta mainitsee. On tosiaan totta, että joulukuusi erittää etyleeniä, joka voi aiheuttaa muiden kasvien kuihtumista vaikuttaen nopeimmin kukkiviin kasveihin. Riippuu paljon kuusen ja huoneen koosta, miten vahvasti joulukuusi kasveihin vaikuttaa. Posliininkukka on tosiaan hyvä viedä pois joulukuusen läheltä, vaikka toiseen huoneeseen.
– Terkuin OmaKoti

” Itselläni on ollut posliinikukkia vuosia, mutta kaikista ylpein olen siitä jonka kasvatin pistokkaasta. Alkuperäinen kasvi on ollut suvussa 1950-luvulta, ja on edelleen elossa. Se on kauneinta näissä kasveissa, kuinka ne jaksavat sukupolvesta toiseen ❤️

Eniveis, hoitovinkkini on tämä: posliinikukka ei tykkää jatkuvasti kosteasta mullasta, niin olen käyttänyt ”käyttökelvottomaksi” kuivahtanutta pussimultaa. Kun multa on kerran kuivunut liikaa, se ei enää ikinä ole oikein mehevää. Mutta posliinikukille ja esim. kaktuksille se käy oikein hyvin. Liika kosteus valuu läpi. Minulla toiminut ainakin ”
– Kaunis päivä tänään

Hei! Kiitoksia hoitovinkistäsi :) Kuulostaa hyvinkin loogiselta ja voisi hyvin toimia, kuten kuvailit, kasveille jotka eivät liiasta kosteudesta tai seisovasta vedestä perusta. Laitoimme tästä maininnan ohjeisiimme, kiitos. Onpas hienoa kuulla, että pystyt jäljittämään posliininkukkasi aina 1950 luvulle asti. Mahtavaa kevättä sinulle!
– Kevätterveisin OmaKoti

” Hoito-ohjeejeessa sanottiin, ettei posliinikukka viihdy suorassa auringonpaisteessa. Mutta mulla on vihreälehtinen isoposliinikukka amppelissa eteläikkunan edessä ja se näyttää viihtyvän siinä, vaikka aurinko paistaa suoraan. Se kukkii koko kesän, ja siinä on jo nyt nuppuja. Olen antanut kukkien lakastua ja pudota pois itsekseen ja kasvi tekeekin uusia kukkia samoihin kohtiin. Siskollani on myös posliinikukka, häneltä pistokkaat alun perin sainkin, mutta hänellä kasvi ei ole kukkinut. Tosin heillä on talon räystäät pitkät, joten kasvi on varmaankin liian varjossa. ”
– Tuikku

Hei Tuikku. Kiitoksia hoitovinkistäsi. Isoposliininkukka tosiaan vaatii kirkasta valoa kukkiakseen. Olet todennäköisesti sijoittanut kukan paikkaan, jossa ei ole liian kuuma, vaikka aurinko suoraan paistaakin. Kukkia on myös yksilöitä, joten voi olla että isoposliininkukkasi nauttii erityisesti lämmöstä. Hienoa, että kukka nauttii hoivastasi ja viihtyy eteläikkunallanne :)
– Kevätterveisin OmaKoti

” Niukkaa kastelua ympäri vuoden. Jos kukkii, niin vähän enemmän. Vältä turhaa lannoitusta, itse en lannoita lainkaan. Viihtyy hyvin eteläikkunalla runsaassa valossa. Ruukun vaihtoa ei kaipaa, multaa voi lisätä. Mulla kukkinut jo useana vuonna peräkkäin. Lehtiä kannattaa pyyhkiä tai suihkuttaa pölyt pois. Pärjää siis parhaiten olemattomalla hoidolla. ”
– Tuija

Hei Tuija. Kiitoksia posliinikukan täsmähoito-ohjeista, ja kiitoksia kuvasta. On kyllä näyttävän näköinen ja kokoinen. Kuvastasi näkee hyvin, kuinka vaatimaton posliinikukka juuritilan suhteen, ja pienikin ruukku riitää hyvinkin isokokoiselle kasville.
– Aurinkoisin terveisin OmaKoti

” Sain hoya carnosan pistokkaana kasvienvaihtajaisista. Luulin kasvia pitkään kuolleeksi, sillä lehdet olivat nahistuneen näköiset eikä uusia juuria tullut kuukaudessakaan. Posliinikukkia tuntevat tiesivät kertoa, että kasvi saattaa alkaa kasvaa uudestaan vaikka kuukausienkin päästä. Parin kuukauden päästä melkein kaikilla taimilla olikin jo juuria. Yksi niistä tekee jo uusia lehtiä. Olen istuttanut kaikki kylvömultaan, mutta monien hoyaharrastajien mielestä kookoskuitu tai perliitti on parempi alusta.

Kukkakaupasta tarttui sittemmin mukaan valkolehtinen posliinikukka. Sen lehdistä muutama paloi saatuaan aurinkoa kesähelteillä. Olen pitänyt sen jälkeen amppelin ympärillä vanhaa pitsipaitaa aurinkosuojana. ”
– Kisu

Hei Kisu, kiitoksia hyvistä vinkeistä. Lisäsimme tiedon kasvualustasta hoito-ohjeisiin ja olet keksinyt hienon keinon suojata posliininkukan auringolta :)
– Terkuin OmaKoti

” Kotonani on yhäkin Aino mummon posliinikukka, joka on taatusti 63 vuotias, saattaa olla vanhempikin. Saan siitä nyt pistokkaan, kiitos hyvistä neuvoista. ”
– Sinikka

Hei Sinikka! Mahtavaa, että noinkin kauan kukkaloistoaan tarjonnut posliinikukka saa jatkoa uusien pistokkaiden myötä. Hienoa, että pidit kukkienhoito-ohjeistamme :)
– Terkuin OmaKoti

” Hei. Omistin vuosia sitten pitkäksi kasvaneen posliinikukan. Alkuvuodesta se alkoi tiputtelemaan lehtiään ja lähes kaljuuntui. Lopuksi heitin sen pois. Syyksi kasvin kärsimiseen arvelen aidon joulukuusen oloa samassa huoneessa. ”
– Nimetön

Hei! Todella mielenkiintoista. Tähän liittyen olemme saaneet muutamankin kommentin ja pitää tosiaan paikkansa, että joulukuusen erittämä etyleeni voi aiheuttaa joidenkin kasvien kuitumista.
– Terkuin OmaKoti

” Pakko myöntää, etten ole oikein panostanut kasvin hoitoon! Olen kastellut sitä aina silloin tällöin kun olen muistanut, Usein useamman viikon välein. Aina silloin tällöin se kuitenkin yllättää ja synnyttää aivan uskomattoman upeat kukat. Äitini kuoltua 2012 se on ollut meillä ja arvostan kasvia kovasti siitäkin syystä, että se on yhtä vanha kuin minäkin. Äitini sai posliinikukan vuonna 1949. Tämä yksilö on alkuperäisen istukas 60-luvulta, kun alkuperäinen oli levinnyt pitkin olohuonetta. Ehkä minun pitäisi antaa sille enemmän huomiota, jotta se jaksaisi vielä vuosia! Sinnikäs kasvi se kuitenkin on. ”
– Kimmo Ilander

Hei Kimmo! Ompas upean ikäinen posliinikukka, ja sinnikkyyttä tuntuu riittävän. Todennäköisesti on paksumpilehtinen kasvi, kun sietää harvempia kasteluvälejä. Toivottavasti tarjoaa kukkaloistoaan vielä vuosikymmeniä eteenpäin :)
– Kevätterveisin OmaKoti

” Sain melkein kuolleen himalajanposliinikukan yhdeltä tutulta. Oli vain kaksi parin sentin pätkää ja pari lehteä kummassakin. Kasvi kitui vuoden tai pari muttei kuollutkaan. Sitten sain vinkin: Paakkuuntumatonta kissanhiekkaa ja kookoskuitua. Vaihdoin ruukkuun tällaisen sekoituksen. Siitä on vuosi tai pari. Vähitellen se alkoi kasvattaa pitkiä, roikkuvia oksia, ja nyt tänä syksynä se kukkii. En edes tiennyt mikä se on, vasta kukinto paljasti että se on posliinikukka. ”
– Liisa

Hei Liisa! Hienoa, että sait himalajanposliinikukkasi virkoamaan ja kiitos kasvatusvinkistäsi sekä upeasta kuvasta :)
– Kevätterveisin OmaKoti
Himalajanposliinikukka - kissanhiekkaa ja kookoskuitua
Kuva: Liisa

 

 

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.