Rahapuu hoito

Rahapuu

Nimi: Rahapuu – Crassula ovata
Heimo: Maksaruohokasvit
Kotimaa: Etelä-Afrikka

Rahapuu on mielenkiintoinen koristeellinen kasvi, joka luo ympärilleen helppohoitoista viihtyvyyttä vihreydellään. Rahapuu on usein mielletty vaurauden ja hyvänonnen symboliksi.

Rahapuulla on tukevat, ovaalin muotoiset ja lusikanmuotoiset tummanvihreät lehdet, jotka kasvavat paksusta varresta. Lehdet varastoivat mehikasvien tavoin vettä, jonka ansiosta rahapuu kestää hyvin kuivuutta. Lehdissä on usein punainen kapea reunus.

Rahapuu kukkii vain harvoin ja vanhemmalla iällään. Kukkiessaan kasvattaa pienet valkoiset tai punertavanvalkoiset kukat.

Rahapuu on kestävä ja helppohoitoinen kasvi, joka sopii hyvin aloittelevalle viherpeukalolle. Tärkeintä on ettei rahapuuta kastele liikaa ja että se saa ainakin osan päivästä kirjasta valoa ettei jää kitukasvuiseksi. Rahapuu on sisätiloissa hoidettuna melko matala kasvi ja kasvaa 30-50 cm korkeuteen. Rahapuun koko määräytyy paljon ruukun koon mukaan. Mitä pienempi ruukku, sitä matalampi kasvi.

Rahapuun hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kevään ja kesän kasvukaudella pidä multa kevyesti kosteana. Älä perusta rahapuun hoitoa säännölliseen kasteluun vaan tarkkaile kasvualustan kosteutta.Jos käytät sopivan ilmavaa kasvualustaa, salaojitusta ja aluslautasta, voit kastella rahapuun noin kerran viikossa läpikotaisin. Älä kuitenkaan jätä vettä aluslautaselle seisomaan. Anna mullan tällöin kuivahtaa ennen uutta kastelua.Ei siedä ylikastelua, koska juuret mätänevät helposti. Liian kuivana tiputtaa lehtiä. Talvella kastele huomattavasti niukemmin antaen mullan kuivahtaa välillä.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Rahapuun juuret vauriouttuvat helposti liian vahvasta ravinteesta. Anna vesiliukoista ravinnetta 1-2 kuukauden välein runsaan veden kera. Älä lannoita talvella
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Nauttii kirkkaasta auringonvalosta. Pyri antamaan rahapuulle kirkasta valoa vähintään 4 tuntia päivässä. Liian vähäisessä valossa rahapuusta tulee kitukasvuinen. Viihtyy päivisin 17-25 C asteen lämpötilassa, yöllä parhaiten 10-14 C asteessa. Alin lämpötila 0 astetta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Rahapuu voi kukkia päivän lyhentyessä. Vain vanhemmat yksilöt kukkivat ja nekin suhteellisen harvoin sisällä kasvatettaessa. Mikäli rahapuu saa keinotekoista valoa luonnollisen pimeän aikaan, se tuskin kukkii.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvella kun valoa on vähemmän, kannattaa sijoittaa hieman viileämpään paikkaan.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Voidaan lisätä latvapistokkaista ympäri vuoden. Juurruta noin 5 cm pituinen pistokas kosteassa mullassa ja valoisassa paikassa. Pidä multa erittäin kevyesti kosteana.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Pyyhi lehtiä välillä kevyesti, jotta kaunis kiilto pääsee esiin. Latvomalla kasvia rahapuun kasvu tiivistyy. Istuta uuteen ruukkuun noin 3 vuoden välein. Lisää multaan hieman esim. hiekkaa ilmavuuden lisäämiseksi.

Rahapuu hoitovinkit lukijoiltamme

“Rahapuu on isona raskas ja oksat leveällä. Jos haluat mahduttaa sen ikkunalaudalle, niin katkaise pitkiä oksia varsineen ja laita laakeaan lasimaljakkoon veteen. Tekee juuria ja viihtyy vedessä pitkään. Vaihda vesi ja pese maljakko sillointällöin. Lasimaljakkoon laitoin kauniita kiviä pohjalle, tulee kaunis kokonaisuus. Mullassa niukka kastelu.”
– Paulatar

“Olen pitänyt rahapuutani ikkunalaudalla pari vuotta ja on kasvanut tiheäksi, tavallaan pensaaksi. Vaihdon mullan viimevuonna ja on alkanut rehevöityä entisestään. Kastelen kerran viikossa ja annan kuivahtaa.”
– Nimetön

“Toin rahapuun sen nupulla ollessa sisälle pari viikkoa sitten ja nyt kukkii. Lannoitan kukkaa 3 kertaa maaliskuu-syyskuun välillä.”
– Ella


Oma Rahapuu hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.