Rahapuu hoito

Rahapuu

Nimi: Rahapuu – Crassula ovata
Heimo: Maksaruohokasvit
Kotimaa: Etelä-Afrikka

Rahapuu on mielenkiintoinen koristeellinen kasvi, joka luo ympärilleen helppohoitoista viihtyvyyttä vihreydellään. Rahapuu on usein mielletty vaurauden ja hyvänonnen symboliksi. Rahapuu tunnetaan myös nimellä rahapaunikko tai paratiisipuu.

Rahapuulla on tukevat, ovaalin muotoiset ja lusikanmuotoiset tummanvihreät lehdet, jotka kasvavat paksusta varresta. Lehdet varastoivat mehikasvien tavoin vettä, jonka ansiosta rahapuu kestää hyvin kuivuutta. Lehdissä on usein punainen kapea reunus. Mitä iäkkäämpi rahapuu on, sitä puumaisempi sen varresta tulee.

Rahapuu kukkii vain harvoin ja vanhemmalla iällään. Kukkimiseen rahapuun voi innostaa talvilevon aikana astetta kylmempi ja kuivempi jakso. Kukkiessaan kasvattaa pienet valkoiset tai punertavanvalkoiset kukat.

Rahapuu on kestävä ja helppohoitoinen kasvi, joka sopii hyvin aloittelevalle viherpeukalolle ja siksi se onkin Suomessa suosittu ja yleinen huonekasvi. Tärkeintä on ettei rahapuuta kastele liikaa ja että se saa ainakin osan päivästä kirjasta valoa ettei jää kitukasvuiseksi. Rahapuu on yksi niistä harvoista kasveista, jotka oikeasti nauttivat kuivasta ilmasta, joten se ei sumuttelusta paljon perusta, mutta tämä on vain yksi plussa helppoa huonekasvia etsivälle.

Rahapuu kasvaa hitaasti ja on sisätiloissa hoidettuna melko matala kasvi, yltäen noin 30-50 cm korkeuteen. Rahapuun koko määräytyy paljon ruukun koon mukaan. Mitä pienempi ruukku, sitä matalampi kasvi. Puuta voi halutessaan muotoilla melko vapaasti leikkaamalla versoja.

Rahapuun lannoitus
Kuva: Ella

Rahapuun hoito, kastelu, lannoitus jne.

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kevään ja kesän kasvukaudella pidä multa kevyesti kosteana. Älä perusta rahapuun hoitoa säännölliseen kasteluun vaan tarkkaile kasvualustan kosteutta. Jos käytät sopivan ilmavaa kasvualustaa, salaojitusta ja aluslautasta, voit kastella rahapuun noin kerran viikossa läpikotaisin. Älä kuitenkaan jätä vettä aluslautaselle seisomaan. Anna mullan tällöin kuivahtaa ennen uutta kastelua. Ei siedä ylikastelua, koska juuret mätänevät helposti. Liian kuivana tiputtaa lehtiä. Talvella kastele huomattavasti niukemmin antaen mullan kuivahtaa välillä.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus ja kasvualusta
Anna rahapuulle ravinnetta nesteen muodossa kerran kuussa runsaan veden kera. Rahapuun juuret vauriouttuvat helposti liian vahvasta ravinteesta. Ravinteeksi kelpaa erinomaisesti mm. Kekkilän Kukkaravinne. Älä lannoita talvella. Rahapuu viihtyy hiekkapitoisessa mullassa. Voit käyttää perusmultaa ja lisätä siihen 1/3 hiekkaa tai käyttää Kekkilän Kaktus- ja mehikasvimultaa.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Rahapuu nauttii kirkkaasta auringonvalosta, mutta sietää melko hyvin varjoakin. Liian vähäisessä valossa rahapuusta kuitenkin tulee kitukasvuinen. Viihtyy parhaiten 17-25 °C asteen lämpötilassa. Alin lämpötila 0 °C astetta.Rahapuun voi viedä kesällä myös ulos, terassille tai parvekkeelle, kunhan suojaa sitä täysin kastumasta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Rahapuu voi kukkia päivän lyhentyessä. Vain vanhemmat yksilöt kukkivat ja nekin suhteellisen harvoin sisällä kasvatettaessa. Mikäli rahapuu saa keinotekoista valoa luonnollisen pimeän aikaan, se tuskin kukkii. Kukkiminen myös vaatii talvella viileän ja kuivan kauden. Kukkiessaan kasvattaa pienten tähtimäisten kukkien ryppään. Kukat ovat valkoisia tai punertavia.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvella kun valoa on vähemmän, kannattaa sijoittaa hieman viileämpään paikkaan, noin 10-15 °C asteeseen. Kastele huomattavasti kesäkautta vähemmän. Älä anna lannoitetta.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Rahapuuta voidaan lisätä lehti- ja latvapistokkaista ympäri vuoden. Juurruta noin 5 cm pituinen pistokas kosteassa mullassa ja valoisassa paikassa. Pidä multa erittäin kevyesti kosteana.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Pyyhi lehtiä välillä kevyesti, jotta kaunis kiilto pääsee esiin. Latvomalla kasvia rahapuun kasvu tiivistyy. Istuta uuteen ruukkuun noin 2-3 vuoden välein, tai vasta kun vanha ruukku käy ahtaaksi.

Rahapuu hoitovinkit lukijoiltamme

” Rahapuu on isona raskas ja oksat leveällä. Jos haluat mahduttaa sen ikkunalaudalle, niin katkaise pitkiä oksia varsineen ja laita laakeaan lasimaljakkoon veteen. Tekee juuria ja viihtyy vedessä pitkään. Vaihda vesi ja pese maljakko sillointällöin. Lasimaljakkoon laitoin kauniita kiviä pohjalle, tulee kaunis kokonaisuus. Mullassa niukka kastelu. ”
– Paulatar

” Olen pitänyt rahapuutani ikkunalaudalla pari vuotta ja on kasvanut tiheäksi, tavallaan pensaaksi. Vaihdon mullan viimevuonna ja on alkanut rehevöityä entisestään. Kastelen kerran viikossa ja annan kuivahtaa. ”
– Nimetön

” Toin rahapuun sen nupulla ollessa sisälle pari viikkoa sitten ja nyt kukkii. Lannoitan kukkaa 3 kertaa maaliskuu-syyskuun välillä. ”
– Ella

Hei Ella! Upeasti kukkiva rahapuu, kiitoksia kuvasta. Oli niin upea, että laitoimme suurempana paraatipaikalle ;)
– Syysterveisin, OmaKoti.fi

” Koko kesä ulkona touko-syyskuu. Talvi viileässä. ”
– Lukija2

Vinkki oli lyhyt, mutta kuvat kertovat, että toimii, joten siksi pakko kommentoida. 4 noin kookasta ja tuuheaa rahapuuta eivät voi olla väärässä :)
– Terveisin, OmaKoti.fi

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[95 arvostelua | Keskiarvo: 4.2]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)