Rönsylilja hoito

Rönsylilja hoito

Nimi: Rönsylilja – Chlorophytum
Heimo: Hietaliljakasvit
Kotimaa: Etelä-Afrikka

Rönsylilja on helppohoitoinen ikivihreä viherkasvi, joka sopii erinomaisesti kotia koristamaan niin ruukkuun kuin amppeliin tai suurempien kasvien aluskasviksi. Rönsyliljan lehdet ovat ruohomaiset, pitkät ja kapeat sekä väritykseltään, lajikkeesta riippuen, kokonaan vihreät tai raidalliset. Lehdet nousevat kasvualustasta lehtiruusukkeena ja kaartuvat kauniissa kaaressa. Lehdet ovat noin 15 – 30 cm pitkät ja 0.5 – 2 cm leveät. Rönsylilja kasvaa nopeasti ja saavuttaen aina 50 – 70 cm korkeuden.

Rönsyliljalajikkeita on lähes 200 ja eri rönsyliljalajikkeet eroavat toisistaan lähinnä lehtien väritykseltä ja jotkin hiemanRönsylilja hoito-ohjeetmuodoltaan. Suosituin rönsylilja on kirjavalehtinen ‘Vittatum’ -lajike, jolla on vihreät lehdet joiden keskellä valkoinen tai vaaleansävyinen raita. Kaikilla rönsyliljoilla on samankaltaiset kasvuvaatimukset ja niitä hoidetaan samalla tavalla.

Kukkiessaan rönsylilja kehittää pitkät, jopa 120 cm pitkät kukkavarret, joihin kasvaa pieniä valkoisia kukkia. Kukinnan päätyttyä kukkavarsiin kasvaa ilmassa riippuvat rönsytaimet, joista rönsyliljaa voidaan lisätä. Rönsytaimet ovat hauskan näköisiä miniatyyrirönsyliljoja, jotka tekevät kasvista entistä viehättävämmän.

Rönsyliljalla on sisäilmaa tehokkaasti puhdistava ominaisuus, joten koristekasvin ominaisuuden lisäksi siitä on muutakin iloa.

YourSuprise lahjat

Rönsylilja pitää kosteasta, eikä liian suorasta valosta

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele runsaasti ja tasaisesti kasvukautena keväästä syksyyn pitäen kasvualusta kosteana. Nauttii kosteasta ilmasta, joten sumuttele usein. Talvella kastellaan vähemmän ja annetaan mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Rönsyliljan lehtien kärjet rusehtuvat jos kasvi saa liian vähän vettä tai huoneilma liian kuivaa.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna ravinteita 2-4 viikon välein huhtikuusta syyskuuhun.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Viihtyy parhaiten runsaassa hajavalossa tai puolivarjossa. Älä sijoita suoraan auringonpaahteeseen. Ihannelämpötila päivisin 18-25 °C ja öisin 14-18 °C.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Rönsylilja kukkii mihin aikaan vuodesta tahansa pienin valkoisin kukin.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii mahdollisimman valoisassa paikassa ja mielellään noin 10-15 °C asteessa. Viileässä paikassa talvehtiessaan voi riittää kastelu kahden viikon välein. Ei lannoiteta talvella.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään rönsytaimista, jotka kehittyvät kukkavarsiin kukinnan jälkeen. Rönsytaimet voi leikata irti ja istuttaa/juurruttaa sellaisenaan. Rönsytaimenen voi myös jättää kasviin kiinni, sijoittaa lähelle uusi ruukku/vesilasi ja painaa kukkavarressa oleva rönsytaimen sinne. Kun taimi on juurtunut, voidaan kukkavarsi leikata emokasvista poikki. Juurruttamiseen sopii ilmava hiekansekainen multaa, kuten Kekkilän Kylmömulta, tai sitten juurrutuksen voi tehdä ihan vesilasissa, jolloin juurien ilmaantumisen näkee selkeästi. Kun juuret ovat kasvaneet noin reilu 2cm pitkiksi, voidaan kasvi istuttaa ruukkuun esim. Kekkilän Kukka– tai Kestomultaan.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Jos lehden päät ruskettuvat kuivan ilman tai kastelun laiminlyönnin vuoksi, voi ne leikata pois. Uudelleenistuta keväisin ja vaihda suurempaan ruukkuun jos käynyt pieneksi ja juuret työntyvät kasvualustasta esiin. Suuria juurimukuloita voi tarvittaessa karsia uudelleenistutuksen yhteydessä.

Rönsylilja hoitovinkit lukijoiltamme

Rönsylilja asetelma
Rönsylilja asetelma – Kuva: Marja
Rönsyliljan hoitovinkki lukijalta
4 vuotta vanha rönsylilja

Rönsyliljan valontarve
Kuva: Lea

” Olen laittanut rönsyliljan istutusmultaan hiukan lannoitteella ladattua hienojakeista biohiiltä. Siitäkös kasvi tykkää ja kasvattaa komeat pitkät lehdet. Näin se kestää myös paremmin kasteluviiveitä, sillä biohiili sitoo itseensä vettä ja toimii siten kastelukiteinä. Suosittelen. Laitan myös rönsypokikasia joulukukka- ja pääsiäisasetelmiin.”
– Marja

Kaunis asetelma sinulla Marja, tuo kesäistä tunnelmaa :)
– terveisin, OmaKoti

” Tämä rönsylilja (kts kuva) on noin 4 vuotta vanha. Se on vapaa-ajan asunnollamme, jossa sillä on valoisa ja viileä talvehtimis paikka. Olen nostanut rönsyt ylös tukien avulla, jolloin siitä tuli tosi tuuhean oloinen. Kasvukautena kastelen runsaasti kerran viikossa. Ravinteita annan kerran kuussa. Talvisin kastelen joka toinen viikko enkä anna ravinteita. ”
– nimetön

Onpas upean näköinen rönsylilja. Vinkeilläsi siis varmasti onnistuu ;)
– Kukkaterveisin, OmaKoti

” Leikkaan oksista ruskeat latvat pois, ja annan kasteluveden mukana lannoitus keväästä syksyyn. Ja taas tulee uusia pikkurönsyjä. ”
– viherkasvien ystävä 82

” Kastelen omaa rönsyliljaani kahvipannun huuhteluvesillä, joskus vahvempaa ja joskus laihempaa. Kasvaa hyvin. Rönsyjä istuttelen useita samaan purkkiin ja jaan ystäville ellei itsellä ole tilaa. ”
– nimetön

” Valoverho, ettei saa liikaa aurinkoa. Lannoitus altakasteluruukkuun. ”
– Lea

Näyttävä rönsylilja amppelissa Lea, kiitos kuvasta
– terveisin, OmaKoti

” Ihania ohjeita. Vain yhtä, muille ilmeisen yksinkertaista, jäin kaipaamaan. Pitääkö rönsylilja juurruttaa vedessä ennen istutusta, jos rönsyt irrottaa emokasvista? Kiitokset mielenkiintoisista sivuista :) ”
– Juurrutus vedessä vai ei

Hei! Mukava kuulla, että pidät sivuista ja kasvien hoito-ohjeista. Tarkempi kuvaus juurrutuksesta on tosiaan jäänyt lisäämättä ja laitoimme siitä lisää ohjeisiin :) Taimet voidaan tosiaan juurruttaa niiden ollessa vielä kiinni emokasvissa, tai kasvista leikkaamisen jälkeen. Juurrutukseen toimii ilmava multa tai vesilasi. Vesilasin etu on, että silloin näkee juurien kasvun. Menestystä juurrutukseen ;)
– terveisin, OmaKoti

Oma Rönsylilja hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Click or drag a file to this area to upload.

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.