Saniainen hoito

Kaarisulkasaniaisen hoitoNimi: Saniainen, Pteridophytina
Kotoisin: Trooppisista sademetsistä

Saniaisen hoito tiivistettynä

  1. Pidä multa tasaisen kosteana, mutta ei litimärkänä. Sietää kevyen mullan kuivahtamisen kastelujen välillä. Sumuttele säännöllisesti.
  2. Kun saniainen kasvaa ja kehittää uusia lehtiä, lannoita laimealla ravinneliuoksella 1-2 viikon välein.
  3. Nauttii normaalista huoneenlämmöstä (18-24 °C) ja hajavalosta. Vältä sijoittamasta suoraan auringonpaahteeseen.
  4. Saniainen lisätään itiöistä, jotka kehittyvät alkeisvarsikoksi.
  5. Kuolleet lehdet kannattaa poistaa.

Saniainen on runsasta vihreyttä tuova kasvi kotiin tai puutarhaan. Saniainen on saanut viimevuosina paljon hypetystä huoneilmaa puhdistavasta ominaisuudestaan. Saniainen luovuttaa ilmaan tehokkaasti kosteutta, joten se sopii erinomaisen hyvin kuivaankin, keskuslämmitteiseen asuntoon. Saniaista on kasvatettu aikojen alusta koristekasvina sekä lääkekasvina.

Tunnettuja saniaislajikkeita on noin 10 000, joista Suomesta löytyy noin 40. Saniaiset kuuluvat todennäköisesti maailman vanhimpiin kasveihin. Saniaisten fossiileja on löydetty aina esihistorialliselta ajalta.

Vaikka lajikkeita on tuhansia, on niiden kasvuvaatimukset melko samankaltaisia toisiinsa nähden. Lajikkeesta riippuen, on saniaisella viuhkamaiset lehdet, jotka ovat väriltään aina vaalean vihreästä tummaan ja punertavasta moniväriseen. Lehdet voivat olla roikkuvat tai jäykät. Ohutlehtiset saniaiset luovuttavat tehokkaasti saamaansa vettä huoneilmaan.

Saniaiset eivät kuki, eivätkä tällöin muodosta myöskään siemeniä, vaan ne leviävät suvuttomasti itiöiden ja maavartensa avulla. Jos Saniainen voi hyvin, kehittyy itiöistä alkeisvarsikkoja. Alkeisvarsikko sisältää sekä siittiö- että munapesäkkeet. Munapesäkkeiden hedelmöidyttyä alkaa uusi saniainen kasvamaan.

Tunnetuimpia saniaisia Suomessa ovat kaarisulkasaniainen, kallioimarre, korpi-imarre, kotkansiipi ja metsäimarre.

Kaarisulkasaniainen ’Green Lady’, Nephrolepis exaltata

Kaarisulkasaniainen on tuuhea- mutta matalakasvuinen. Kaarisulkasaniainen lienee suosituin saniaislajike Suomessa. Nuorella kaarisulkasaniaisella on jäykät, yksiväriset vihreät lehdet, jotka levittäytyvät joka puolelle ruukusta. Iän myötä lehdet kuitenkin alkavat kaareutumaan alaspäin. Sopii erinomaisesti mm. amppeliin. Kaarisulkasaniainen poistaa erityisen tehokkaasti huoneilmasta formaldehydiä. Sulkasaniainen kuuluu NASAn top 10 tehokkaimpien, huoneilmasta kemikaaleja poistavien kasvien listalle.

Kastellaan jopa ennen kuin multa on pinnalta ehtinyt kuivahtaa, mutta vältettävä veden seisottamista ruukussa. Sopii mainiosti altakasteluruukkuun.

Kallioimarre, Polypodium vulgare

Kallioimarre viihtyy nimensä mukaisesti kallioiden ja kivien seinämillä. Kallioimarteella on kapeat ja nahkeat vaaleanvihreät lehdet, jotka voivat kasvaa jopa 40 cm pituuteen. Kallioimarteen lehtien alapintaan kehittyy kesän aikana itiöpesäkkeitä, jotka voivat näyttää tuntemattoman katsojan silmiin melko luotaantyöntäviltä.

Kallioimarre on tunnettu lakritsinmakuisesta maavarrestaan ja sitä onkin käytetty tämän vuoksi aikoinaan rohtokasvina.

Korpi-imarre, Phegopteris connectilis

Korpi-imarre viihtyy korpisuoalueilla sekä muilla kosteilla alueilla. Korpi-imarteella on pienehköt, maksimissaan 25 cm pituuteen kasvavat lehdet. Tunnusomaisin merkki korpi-imarteelle on se, että lehtien alin lehdykkäpari osoittaa ylemmistä lehdykkäpareista poiketen viistoon, poispäin lehden kärjestä.

Kotkansiipi, Matteuccia struthiopteris

Kotkansiipi on saniaisistamme näyttävin ja suurikokoisin. Kotkansiiven lehdet voivat kasvaa helposti yli metrin pituisiksi. Lehdet kasvavat pystyyn supussa, muodostaen näyttäviä lehtikimppuja.

Useimmista saniaislajikkeista poiketen, kotkansiipi ei muodosta itiöpesäkkeitään lehden alapinnalle, vaan kasvattaa lehtikimpun keskelle erillisiä pienempiä lehtiä, joihin itiöpesäkkeet muodostuvat. Kotkansiipi leviää maan alla luikertelevien rönsyversojen avulla.

Kotkansiipi on yksi harvoista syötävistä saniaisista. Kun lehtirullat alkavat avautumaan, voi kasvin leikata herkutteluhetkiin. Tulee kuitenkin olla täysin varma saniaislajikkeesta ennen kuin siitä alkaa kokkaamaan vatsantäytettä, sillä useimmat saniaiset eivät sovi lainkaan nautittavaksi.

Metsäimarre, Gymnocarpium dryopteris

Metsäimarre on laajimmalle Suomessa levinnyt saniainen. Metsäimarre on melko pienikasvuinen ja tunnusomaista sille on lehdyköiden muodostama kolmio.

Metsäimarre niin ikään useimpien saniaisten tavoin kasvattaa itiöpesäkkeet lehtiensä alapinnoille. Tämä saniainen leviää nopeasti kapean maavartensa turvin.

Saniaista kannatta kastella riittävästi ja lannoittaa säästeliäästi

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Multa kannattaa pitää tasaisen ja riittävän kosteana, mutta ei aivan litimärkänä. Saniainen sietää kuitenkin kevyen mullan kuivahtamisen kastelujen välillä. Kasteluun suositellaan haaleaa vähäkalkkista vettä.
Saniaista kannattaa sumutella säännöllisesti, varsinkin jos huoneilma on muuten kuiva. Laiminlyönti kastelussa saa lehdet ruskettumaan ja varisemaan. Saniainen sopii hyvin vesiviljelyyn ja altakasteluruukkuun.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus ja kasvualusta
Saniaisten kasvualustaksi sopii hyvin hiekkapitoinen ja runsasravinteinen multa. Käytä hyvin salaojitettua ruukkua lisäämällä ruukun pohjalle saviruukun palasia tai ruukkusoraa. Altakasteluruukku toimii myös erinomaisesti. Kun saniainen kasvaa ja kehittää uusia lehtiä, lannoita laimealla ravinneliuoksella viikoittain tai kahden viikon välein. Talvella riittää kuukauden välein.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Saniainen viihtyy normaalissa huoneenlämmössä 18-24 °C asteessa. Saniainen nauttii yleisesti ottaen hajavalosta. Vältä sijoittamasta suoraan auringonpaahteeseen. Ei pidä vetoisasta kasvupaikasta. Ulos istuttaessa saniainen kannattaa istuttaa luonnostaan tasaisesti kosteaan paikkaan ja ravinteikkaaseen multaan. Vaatii kastelua, mikäli maaperä kuivuu. Puolivarjo tai varjoisa paikka on ulkona saniaiselle parasta.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Saniainen lisääntyy itiöistä, jotka kehittyvät alkeisvarsikoksi. Kun alkeisvarsikossa olevat siittiöt hedelmöittävät, myös alkeisvarsikossa sijaitsevat munapesäkkeet, alkaa uuden saniaisen kasvu. Itiöpesäkkeet näkyvät lehtien alapinnalla ruskeina laikkuina. Lisäämistä itiöistä voi yrittääHelpompaa saniaisen lisääminen on jakamalla kasvia. Kannattaa myös katsastaa emokasvin läheisyys, olisiko siellä jo pikkutaimia kasvamassa.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Saniaista ei tarvitse hyvinvoinnin vuoksi leikellä, mutta kuolleet lehdet kannattaa poistaa. Voi siistiä keväisin mikäli esteettinen silmä sitä vaatii. Jotkin saniaiset, kuten sulkasaniaiset, eivät pidä siirtelystä. Ei tarvitse istuttaa uudelleen joka vuosi, vaan vasta kun esimerkiksi mullan vedenläpäisevyys on huonontunut tai ruukku on käynyt liian pieneksi. Istutetaan uudelleen keväällä. Varo herkkää juuristoa ruukunvaihdon yhteydessä.

Saniaisen hoitovinkit lukijoiltamme

” Saniainen on siitä ihmeellinen, että se pärjää jopa kylpyhuoneessa, johon tulee vain vähän luonnonvaloa ikkunasta. Kostea, lämmin kylpyhuoneilma tuntuu pitävän saniaisen virkeänä. Pärjäävät aidosti todella pimeissäkin huoneissa, melkein itseä hirvitti laittaa kasvi makuuhuoneeseen joka on pimennettynä melkeinpä aina, mutta siellä se saniainen vaan jatkaa eloaan. Sumuttelu on todella tärkeää, muuten lehdet kuivahtavat erittäin nopeasti, mutta itse kasvi kyllä sitkeänä elää. ”
– Karukasvi

Heippa Korukasvi! Ompas hauska idea viedä saniainen kylpyhuoneeseen, ja kasvikin nauttii kun saa tasaiseen tahtiin pienen kosteuskylvyn, kiitoksia vinkistä. Saniainen kyllä kestää hyvin vähäistäkin valoa, mutta hienoa tietää, että jopa lähes jatkuvasti olevassa pimeässä huoneessa tarjoaa vihertävää loistoaan :) Tämä antaa paljon ideoita saniaisen käyttöön. Sumuttelu on tosiaan hyvä toteuttaa ja tällöin varmasti kasvi antaakin anteeksi mikäli muut kasvuolosuhteet ei aivan täydellisiä olisikaan.
– Terkuin OmaKoti.fi

” Mun viherkasvit rakastavat sumuttelua ja sitä kyllä teenkin lähes joka päivä, sekä pyyhin pölyt lehdiltä, vien myös suihkuun silloin tällöin. ”
– Peikkofani

Hei Peikkofani. Hyvinvoivan näköisiä kasveja sinulla, eli näiden perusteella sumuttelu ja suihkut toimivat :) Kiitoksia kuvasta!
– Terkuin OmaKoti.fi

” Annan kukille kahvin jämät sekä käytetyt kahvinporot. Paljon sumuttelua myös. Kastelen vanhan kuukalenterin mukaan vesipäivinä sekä otan pistokkaita. Myös mullanvaihdot tapahtuu yläkuun aikaan. ”
– Ruusu-Liisa

Hei Ruusu-Liisa! Kiitoksia hoitovinkeistäsi, ja mielenkiintoista että käytät vanhaa kuukalenteria hyödyksi kasvienhoidossa. :)
– Terkuin OmaKoti.fi
Saniainen, ilmankosteus ja kastelu
Kuva: Peikkofani
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[26 arvostelua | Keskiarvo: 4.5]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)