Sitruunapuu hoito

sitruunapuu

Nimi: Sitruunapuu – Citrus limon
Heimo: Ruutakasvit
Kotimaa: Sitruunapuun alkuperä on tuntematon

Sitruunapuu on näyttävä hedelmäpuu, jota voi kasvattaa myös sisätiloissa. Sitruunapuulla on tummanvihreät puikulamaiset lehdet. Kukkiessaan muodostaa pieniä valkolehtisiä kukkia. Sitruunapuun kukkien tuoksua on kuvailtu voimakkaaksi ja hyväntuoksuiseksi, jopa huumaavaksi. Sitruunapuun varressa kasvaa pieniä piikkejä, joten kannattaa käsitellä varoen tai käsineiden kanssa.

Jotta sitruunapuu tuottaa hedelmää, vaatii se pölytyksen, joten puu kannattaa kesän ajan pitää ulkona. Pölytyksen voi tehdä myös itse. Kuitenkin sitruunapuu ei välttämättä tuota hedelmiä kuin useamman vuoden päästä kylvämisestä. Sitruunoiden kypsymiseen menee n. 6-9kk. Sitruunat ovat aluksi vihreitä ja kypsyessään muuttuvat keltaisiksi.

Sitruunapuun koko riippuu paljon ruukun koosta johon se on istutettu. Sitruunapuun juuret vievät paljon tilaa ja pienessä ruukussa sekä juuristo että puu itsessään jäävät pienikokoiseksi. Ruukussa voisi olla reikiä pohjassa liiallisen veden poistumiseksi. Sitruunapuu kasvaa ruukun koosta riippuen aina 30-150cm kokoiseksi. Sitruunapuun kasvualustaksi sopii kukkamullan/turpeen ja kevytsoran sekoitus. Kasvualustan olisi hyvä olla hieman hapan.

YourSuprise lahjat

Sitruunapuu kertoo vedentarpeestaan nuokkumalla

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Sitruunapuu ilmaisee melko selkeästi vedentarpeestaan alkaen nuokkumaan. Pidä kasvualusta tasaisen, mutta ei liian kosteana. Jos kasvi kuivahtaa liikaa, pudottaa se lehtensä. Lehdet kasvavat takaisin, mutta hitaasti. Liika kasteleminen homehduttaa juuret. Nauttii kosteasta ilmasta, joten sumuttele säännöllisesti, jopa päivittäin. Voit myös sijoittaa ilmankosteuttajan puun läheisyyteen.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Lannoita kasvukaudella parin viikon välein veteen liukenevalla lannoitteella. Sitruskasveille on olemassa oma sitruslannoite, joka sopii sitruunapuulle erinomaisesti. Älä anna lannoitetta talvella lepoaikaan.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Sitruunapuu nauttii kirkkaasta valosta ja sietää puolivarjoa. Viihtyy päivällä noin 20 asteen lämpötilassa ja yöllä noin 15 asteessa. Puu menee lepotilaan jos lämpötila laskee alle 13 asteen.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Voi mennä pitkäänkin, usein jopa vuosia ennenkuin sitruunapuu kukkii ja tuottaa hedelmää.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii mielellään valoisassa paikassa noin 7-10 asteen lämpötilassa, esim. ikkunaludalla, jonka alla ei ole patteria. Sitruunapuu vaatii paljon valoa, siksi sille voi talvella lisätä oman kasveille sopivan valon. Liian vähäinen valonsaanti ja hoidon laiminlyönti aiheuttaa helposti lehtien varisemisen.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Sitruunan siemenestä. Valitse kypsä sitruuna josta valikoit siemenen. Idätä siemen sopivan lämpimässä paikassa. Siemenen itämisessä saattaa mennä useampi viikko. Siemenestä kasvattaessa voi mennä useampikin vuosi ennenkuin sitruunapuu alkaa kukkimaan ja tuottamaan hedelmää.

Sitruunapuu hoitovinkit lukijoiltamme

“Itse otin kaupasta ostetusta sitruunasta siemenen ja tökkäsin sen puutarhamultaan. Kun siemenestä kasvoi pienen pieni taimi, olen suihkutellut päivittäin sitä sumutepullolla ja pitänyt ikkunan lähellä, en kumminkaan auringossa. Taimi on kasvanut todella nopeasti ja terveesti!”
– Nimetön

“Laitan aina kaikki banaaninkuoret blenderiin. Sekoitan veteen ja lannoitan tällä seoksella kaikki kukka-ja hedelmäkasvit! Kukat kukkii aivan hulluna ja hedelmäsadot ovat erinomaisia!”
– Ilkka


Oma Sitruunapuu hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Click or drag a file to this area to upload.

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.