Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sitruunapuu hoito

sitruunapuu

Nimi: Sitruunapuu – Citrus limon
Heimo: Ruutakasvit
Kotimaa: Sitruunapuun alkuperä on tuntematon

Sitruunapuu on näyttävä hedelmäpuu, jota voi kasvattaa myös sisätiloissa. Sitruunapuulla on tummanvihreät puikulamaiset lehdet. Kukkiessaan muodostaa pieniä valkolehtisiä kukkia. Sitruunapuun kukkien tuoksua on kuvailtu voimakkaaksi ja hyväntuoksuiseksi, jopa huumaavaksi. Sitruunapuun varressa kasvaa pieniä piikkejä, joten kannattaa käsitellä varoen tai käsineiden kanssa.

Jotta sitruunapuu tuottaa hedelmää, vaatii se pölytyksen, joten puu kannattaa kesän ajan pitää ulkona. Pölytyksen voi tehdä myös itse. Kuitenkin sitruunapuu ei välttämättä tuota hedelmiä kuin useamman vuoden päästä kylvämisestä. Sitruunoiden kypsymiseen menee n. 6-9kk. Sitruunat ovat aluksi vihreitä ja kypsyessään muuttuvat keltaisiksi.

Sitruunapuun koko riippuu paljon ruukun koosta johon se on istutettu. Sitruunapuun juuret vievät paljon tilaa ja pienessä ruukussa sekä juuristo että puu itsessään jäävät pienikokoiseksi. Ruukussa voisi olla reikiä pohjassa liiallisen veden poistumiseksi. Sitruunapuu kasvaa ruukun koosta riippuen aina 30-150cm kokoiseksi. Sitruunapuun kasvualustaksi sopii kukkamullan/turpeen ja kevytsoran sekoitus. Kasvualustan olisi hyvä olla hieman hapan.

Sitruunapuu kertoo vedentarpeestaan nuokkumalla

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Sitruunapuu ilmaisee melko selkeästi vedentarpeestaan alkaen nuokkumaan. Pidä kasvualusta tasaisen, mutta ei liian kosteana. Jos kasvi kuivahtaa liikaa, pudottaa se lehtensä. Lehdet kasvavat takaisin, mutta hitaasti. Liika kasteleminen homehduttaa juuret. Nauttii kosteasta ilmasta, joten sumuttele säännöllisesti, jopa päivittäin. Voit myös sijoittaa ilmankosteuttajan puun läheisyyteen.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Lannoita kasvukaudella parin viikon välein veteen liukenevalla lannoitteella. Sitruskasveille on olemassa oma sitruslannoite, joka sopii sitruunapuulle erinomaisesti. Älä anna lannoitetta talvella lepoaikaan.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Sitruunapuu nauttii kirkkaasta valosta ja sietää puolivarjoa. Viihtyy päivällä noin 20 asteen lämpötilassa ja yöllä noin 15 asteessa.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Voi mennä pitkäänkin, usein jopa vuosia ennenkuin sitruunapuu kukkii ja tuottaa hedelmää.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii mielellään valoisassa paikassa noin 7-10 asteen lämpötilassa, esim. ikkunaludalla, jonka alla ei ole patteria. Sitruunapuu vaatii paljon valoa, siksi sille voi talvella lisätä oman kasveille sopivan valon. Liian vähäinen valonsaanti ja hoidon laiminlyönti aiheuttaa helposti lehtien varisemisen.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Sitruunan siemenestä. Valitse kypsä sitruuna josta valikoit siemenen. Idätä siemen sopivan lämpimässä paikassa. Siemenen itämisessä saattaa mennä useampi viikko. Siemenestä kasvattaessa voi mennä useampikin vuosi ennenkuin sitruunapuu alkaa kukkimaan ja tuottamaan hedelmää.

Sitruunapuu hoitovinkit lukijoiltamme

” Itse otin kaupasta ostetusta sitruunasta siemenen ja tökkäsin sen puutarhamultaan. Kun siemenestä kasvoi pienen pieni taimi, olen suihkutellut päivittäin sitä sumutepullolla ja pitänyt ikkunan lähellä, en kumminkaan auringossa. Taimi on kasvanut todella nopeasti ja terveesti! ”
– Nimetön

” Laitan aina kaikki banaaninkuoret blenderiin. Sekoitan veteen ja lannoitan tällä seoksella kaikki kukka-ja hedelmäkasvit! Kukat kukkii aivan hulluna ja hedelmäsadot ovat erinomaisia! ”
– Ilkka

Hei Ilkka, kiitoksia upeasta lannoitusvinkistäsi. Mikä onkaan parempaa kuin saada kompostiin menevä aines hyötykäyttöön kukkien hyväksi :)
– terveisin, OmaKoti

” Minulla on vuosikausia vanha sitrushedelmäpuu, jonka olen kasvattanut parikymmentäsenttisestä yli metrin mittaiseksi. Se on minulle hyvin rakas ja kukki aina kesäisin uskomattoman hyväntuoksuisena. Uuteen asuntoon muutettua se voi kesällä melko hyvin, mutta talven tultua pudotti joka ainoan lehtensä, jäljelle jäi pelkkä ranka, vaikka hoidossa ei tapahtunut mitään muutosta. Kasvilla oli paikka takaoven vieressä, joka oli eräänä viileämpänä yönä jäänyt auki juuri kasvin kastelun jälkeen. Ilmeisesti juurien kylmettyminen voi ”stressata” puun tähän tilaan – voiko tämän armaan puuni vielä pelastaa? ”
– Karukasvi

Hei Korukasvi! Sitruspuun lehtien pudotus voi tosiaan olla kiinni vedosta/kylmettymisestä. Sitruspuu kuitenkin kestää jonkin verran kylmyyttä, mutta jos lämpötila tipahtaa nollan tienoille tai alle, niin todennäköisesti tiputtaa tällöin kaikki lehtensä. Sitruspuu voi, yksilöstä riippuen, myös olla herkkä kasvupaikan vaihtelulle tai yhtäkkisille kasvuolosuhteiden muutoksille. Jos runko on kuitenkin vielä hyvän näköinen, toivoa vielä pitäisi olla. Tarkalla silmällä uusien nuppujen toivossa :)

Muita syitä lehtien pudottamiselle voivat olla liiallinen kuumuus, liiallisesta kastelusta johtuva juurimätä tai ravinteiden puutos. Sitruuna pudottaa myös lehtiään alkaessaan muodostamaan kukkia ja hedelmiä, mutta ei kuitenkaan tällöin pudota kaikkia lehtiään. Kuumuudesta tai hetkellisestä liikakastelusta johtuvasta shokista kasvin pitäisi palautua muutamassa viikossa ja alkaa muodostamaan uusia lehtiä. Jos ei näin kuitenkaan ole käynyt, voi tilanne olla vielä akuutti.
– terveisin, OmaKoti

 

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.