Sitruunapuu hoito

sitruunapuu

Nimi: Sitruunapuu – Citrus limon
Heimo: Ruutakasvit
Kotimaa: Sitruunapuun alkuperä on tuntematon

Sitruunapuu on näyttävä hedelmäpuu, jota voi kasvattaa myös sisätiloissa. Sitruunapuulla on tummanvihreät puikulamaiset lehdet. Kukkiessaan muodostaa pieniä valkolehtisiä kukkia. Sitruunapuun kukkien tuoksua on kuvailtu voimakkaaksi ja hyväntuoksuiseksi, jopa huumaavaksi. Sitruunapuun varressa kasvaa pieniä piikkejä, joten kannattaa käsitellä varoen tai käsineiden kanssa.

Jotta sitruunapuu tuottaa hedelmää, vaatii se pölytyksen, joten puu kannattaa kesän ajan pitää ulkona. Pölytyksen voi tehdä myös itse. Kuitenkin sitruunapuu ei välttämättä tuota hedelmiä kuin useamman vuoden päästä kylvämisestä. Sitruunoiden kypsymiseen menee n. 6-9kk. Sitruunat ovat aluksi vihreitä ja kypsyessään muuttuvat keltaisiksi.

Sitruunapuun koko riippuu paljon ruukun koosta johon se on istutettu. Sitruunapuun juuret vievät paljon tilaa ja pienessä ruukussa sekä juuristo että puu itsessään jäävät pienikokoiseksi. Ruukussa voisi olla reikiä pohjassa liiallisen veden poistumiseksi. Sitruunapuu kasvaa ruukun koosta riippuen aina 30-150cm kokoiseksi. Sitruunapuun kasvualustaksi sopii kukkamullan/turpeen ja kevytsoran sekoitus. Kasvualustan olisi hyvä olla hieman hapan.

Sitruunapuu kertoo vedentarpeestaan nuokkumalla

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Sitruunapuu ilmaisee melko selkeästi vedentarpeestaan alkaen nuokkumaan. Pidä kasvualusta tasaisen, mutta ei liian kosteana. Jos kasvi kuivahtaa liikaa, pudottaa se lehtensä. Lehdet kasvavat takaisin, mutta hitaasti. Liika kasteleminen homehduttaa juuret. Nauttii kosteasta ilmasta, joten sumuttele säännöllisesti, jopa päivittäin. Voit myös sijoittaa ilmankosteuttajan puun läheisyyteen.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Lannoita kasvukaudella parin viikon välein veteen liukenevalla lannoitteella. Sitruskasveille on olemassa oma sitruslannoite, joka sopii sitruunapuulle erinomaisesti. Älä anna lannoitetta talvella lepoaikaan.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Sitruunapuu nauttii kirkkaasta valosta ja sietää puolivarjoa. Viihtyy päivällä noin 20 asteen lämpötilassa ja yöllä noin 15 asteessa.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Voi mennä pitkäänkin, usein jopa vuosia ennenkuin sitruunapuu kukkii ja tuottaa hedelmää.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Talvehtii mielellään valoisassa paikassa noin 7-10 asteen lämpötilassa, esim. ikkunaludalla, jonka alla ei ole patteria. Sitruunapuu vaatii paljon valoa, siksi sille voi talvella lisätä oman kasveille sopivan valon. Liian vähäinen valonsaanti ja hoidon laiminlyönti aiheuttaa helposti lehtien varisemisen.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Sitruunan siemenestä. Valitse kypsä sitruuna josta valikoit siemenen. Idätä siemen sopivan lämpimässä paikassa. Siemenen itämisessä saattaa mennä useampi viikko. Siemenestä kasvattaessa voi mennä useampikin vuosi ennenkuin sitruunapuu alkaa kukkimaan ja tuottamaan hedelmää.

Sitruunapuun lehdet kellastuvat ja putoavat

Sitruunapuiden lehtien kellastuminen ja putoaminen voi johtua useista syistä. Yleisimmät syyt ovat:

Ravinteiden puute: Sitruunapuut tarvitsevat runsaasti ravinteita, erityisesti typpiä, fosforia ja kaliumia. Puutteellinen ravitsemus saattaa aiheuttaa lehtien kellastumista. Yksi tapa korjata tämä ongelma on lannoittaa puuta tasapainoisella hedelmäpuulannoitteella.

Väärä kastelu: Sekä liika että liian vähän vettä voi aiheuttaa lehtien kellastumista ja putoamista. Sitruunapuut haluavat tasaisen kosteuden, mutta eivät siedä seisovaa vettä. Varmista, että puu saa säännöllisesti vettä, mutta anna mullan kuivua hieman kastelujen välillä.

Valon puute: Sitruunapuut tarvitsevat paljon valoa. Jos puu ei saa tarpeeksi auringonvaloa, sen lehdet voivat alkaa kellastua. Kokeile kirkkaampaa kasvupaikkaa.

Sairaudet tai tuholaiset: Sitruunapuiden sairaudet tai tuholaiset, kuten kirvat, voivat aiheuttaa lehtien kellastumista ja putoamista. Kannattaa tarkemmin tarkastella näkyykö kasvin lehdissä ylimääräisiä vierailijoita. Tämä voi olla valkoista rihmastoa lehtien alapuolella tms.

Kirvojen karkoittamista voi kokeilla vesisuihkulla, laimealla saippualiuoksella (muutama tippa astianpesuainetta litraan vettä), Neem-öljyllä (suihkuttamalla suoraan kasviin), etikalla (50% vettä ja 50% etikkaa ja kasvin suihkutus).

Juuret: Sitruunapuun juuret voivat olla ahtaalla, jos se on liian pienessä ruukussa tai se on istutettu liian syvälle. Istuta tarvittaessa sitruunapuu suurempaan ruukkuun ja tarkista istutussyvyys.

Stressi: Myös äkilliset muutokset olosuhteissa, kuten lämpötilan lasku, voivat aiheuttaa stressiä puulle ja johtaa lehtien kellastumiseen.

Sitruunapuu hoitovinkit lukijoiltamme

” Itse otin kaupasta ostetusta sitruunasta siemenen ja tökkäsin sen puutarhamultaan. Kun siemenestä kasvoi pienen pieni taimi, olen suihkutellut päivittäin sitä sumutepullolla ja pitänyt ikkunan lähellä, en kumminkaan auringossa. Taimi on kasvanut todella nopeasti ja terveesti! ”
– Nimetön

” Laitan aina kaikki banaaninkuoret blenderiin. Sekoitan veteen ja lannoitan tällä seoksella kaikki kukka-ja hedelmäkasvit! Kukat kukkii aivan hulluna ja hedelmäsadot ovat erinomaisia! ”
– Ilkka

Hei Ilkka, kiitoksia upeasta lannoitusvinkistäsi. Mikä onkaan parempaa kuin saada kompostiin menevä aines hyötykäyttöön kukkien hyväksi :)
– terveisin, OmaKoti

” Minulla on vuosikausia vanha sitrushedelmäpuu, jonka olen kasvattanut parikymmentäsenttisestä yli metrin mittaiseksi. Se on minulle hyvin rakas ja kukki aina kesäisin uskomattoman hyväntuoksuisena. Uuteen asuntoon muutettua se voi kesällä melko hyvin, mutta talven tultua pudotti joka ainoan lehtensä, jäljelle jäi pelkkä ranka, vaikka hoidossa ei tapahtunut mitään muutosta. Kasvilla oli paikka takaoven vieressä, joka oli eräänä viileämpänä yönä jäänyt auki juuri kasvin kastelun jälkeen. Ilmeisesti juurien kylmettyminen voi ”stressata” puun tähän tilaan – voiko tämän armaan puuni vielä pelastaa? ”
– Karukasvi

Hei Korukasvi! Sitruspuun lehtien pudotus voi tosiaan olla kiinni vedosta/kylmettymisestä. Sitruspuu kuitenkin kestää jonkin verran kylmyyttä, mutta jos lämpötila tipahtaa nollan tienoille tai alle, niin todennäköisesti tiputtaa tällöin kaikki lehtensä. Sitruspuu voi, yksilöstä riippuen, myös olla herkkä kasvupaikan vaihtelulle tai yhtäkkisille kasvuolosuhteiden muutoksille. Jos runko on kuitenkin vielä hyvän näköinen, toivoa vielä pitäisi olla. Tarkalla silmällä uusien nuppujen toivossa :)

Muita syitä lehtien pudottamiselle voivat olla liiallinen kuumuus, liiallisesta kastelusta johtuva juurimätä tai ravinteiden puutos. Sitruuna pudottaa myös lehtiään alkaessaan muodostamaan kukkia ja hedelmiä, mutta ei kuitenkaan tällöin pudota kaikkia lehtiään. Kuumuudesta tai hetkellisestä liikakastelusta johtuvasta shokista kasvin pitäisi palautua muutamassa viikossa ja alkaa muodostamaan uusia lehtiä. Jos ei näin kuitenkaan ole käynyt, voi tilanne olla vielä akuutti.
– terveisin, OmaKoti

” Talvet tallissa +10 astetta lisävalolla ja kesällä ulkona. Ainu mitä mietityttää se itsee tahmeaa nestettä talvisin, mistä voisi johtua? ”
– Finkku

Hei Finkku. Tahmea neste, varsinkin sitruspuun lehdillä, voisi merkitä kirvaongelmaa. Kirvojen kuitenkin pitäisi näkyä tarkasti katsottaessa. Jos kirvoja näkyy, voi ne hävittää vesisuihkulla, tai suihkuttamalla laimeaa saippualiuosta tai kokeilla esim. neem-öljyä. Kiitoksia kuvasta :)
– terveisin, OmaKoti

” Tein nettiohjeen mukaan seoksen nokkonen lehdistä ja ruskeasta sokerista. Päälle piti laittaa voipaperi ja puhdas kivi. Se sai seistä lämpimässä 5-7 päivää. Siitä olisi voinut valuttaa liemen ja käyttää laimennettuna lehdille. Söin sitä kuitenkin itse. Mutta lopun laitoin huonovointisen sitruunapuun tyvelle, vähän mullan alle. Se alkoi kasvamaan reippaasti. Teen lisää ensi kesänä! ”
– Hilkka Kiesilä

Hei Hilkka. Varsin mainio, ja herkullinen vinkki sekä kasville että omistajalleen, kiitos. Täytyy täälläkin laittaa kokeiluun :)
– terveisin, OmaKoti

Sitruspuu tahmeat lehdet

” Nyt ei kukoista sitruunapuu vaan lehdet kellastuu vähän kerrallaan ja putoavat pois, lehtiä on vielä runsaasti mutta harmittaa jos tätä jatkuu, olen odotellut jo kukkimaan, puu on jo useamman vuoden ikäinen ja aika kookas. Voitteko neuvoa miten hoidan? Jään odottelemaan ohjeita terveisin ja kiitoksin Sitrus ”
– Sitrus

Hei Sitrus. Lisäsimme ohjeisiimme infoa, miksi sitruunapuun lehdet saattaisivat kellastua ja putoilla. Toivottavasti näistä on apua sinun sitruunapuusi kanssa ja se alkaa voimaan paremmin :)
– terveisin, OmaKoti
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[78 arvostelua | Keskiarvo: 4.2]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)