Syklaamin hoito

Syklaami hoito-ohjeet

Nimi: Syklaami, Ruukkusyklaami – Cyclamen persicum
Heimo: Esikkokasvit
Kotimaa: Välimeren maat

Syklaami eli ruukkusyklaami on suosittu talvenajan kukka. Syklaamilla on mielenkiintoiset ja näyttävät kukat, jotka kasvavat korkeiden kukkavanojen päihin tiheän lehtipeitteen keskeltä. Kukkien väri vaihtelee punaisen eri sävyisistä liilaan ja valkoiseen. Kukat voivat olla keskustaan päin tummenevia ja reunat voivat olla taipuneet tai poimuiset. Syklaamin lehdet ovat muodoltaan herttamaiset ja väritykseltään hopeankirjavat ja tummanvihreät. Syklaamisukuun kuuluu noin parisenkymmentä eri lajiketta, jotka eroavat toisistaan kasvin ja kukan koon sekä värityksen perusteella. Syklaami kasvaa noin 30-40 cm korkuiseksi.

Syklaami on tarkka kasvupaikastaan ja reagoi herkästi hoidon laiminlyönteihin. Lehdet kellastuvat ja kukinta voi katketa mikäli kasvupaikka on liian lämmin, kasvia on kasteltu väärin tai lannoitusta laiminlyöty.

Syklaamia pidetään usein kertakäyttökasvina ja se heitetään pois kukinnan jälkeen. Syklaami on kuitenkin mahdollista kukittaa uudelleen, mutta se on melko tarkkaa ja haastavaa. Kun olet hankkimassa syklaamia, valitse kasvi jonka kukat ovat vasta nupulla, mutta kukan väri jo erotettavissa. Tällöin saat nauttia kukkaloistosta mahdollisimman pitkään.

Syklaamin uudelleenkukitus

Vähennä kastelua asteittain kukinnan jälkeen lehtien kellastuttua, mutta älä päästä kuivumaan kokonaan. Poista vanhat ja kuihtuneet lehdet sitä mukaa kun niitä ilmestyy. Loppukesän-alkusyksyn aikana istuta kasvi uudelleen. Sijoita Syklaami valoisaan paikkaan ja pidä kasvualusta kevyesti kosteana kunnes kasvin kasvu alkaa.

Oikein hoidettuna syklaami kukkii pitkälle talveen saattaa jopa kukkia uudestaan.
Syklaamista kehitetään sen suosion vuoksi jatkuvasti uusia lajikkeita. Lajikkeet eroavat toisistaan mm. tuoksun, kukkien koon ja värien perusteella. Uudet hybridilajikkeet eivät myöskään ole aivan niin herkkiä kastelun kannalta kuin vanhemmat lajikkeet.

Näin syklaami kastellaan ja lannoitetaan

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kaada vettä varovasti ruukun reunan kautta niin etteivät mukula, lehdet tai versot kastu. Suositeltu kastelumenetelmä on kastella aluslautasen kautta, jolloin ruukun pohja upotetaan haaleaan veteen muutamaksi minuutiksi ja antaa ylimääräisen veden valua pois. Anna mullan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus
Anna kukinnan aikana syyskuusta helmikuuhun laimeaa nestemäistä kukkaravinnetta viikon välein.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Varsinkin talvella kukinnan aikaan nauttii hyvinkin kirkkaasta valosta. Kesällä paras sijoituspaikka on puolivarjo. Nauttii viileähköstä 14 – 18 °C asteen lämpötilasta, joten älä sijoita aivan lämpöpatterin läheisyyteen.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Syklaami kukkii syyskuusta huhtikuuhun.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Syklaami lisätään siemenistä kesästä lopputalveen.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Poista kuihtuneet ja kellastuneet kukat tyvestä nyppästen, jottei kasvin mukula kärsi mätänevistä varsista.

Syklaami hoitovinkit lukijoiltamme

”Minisyklaami, pinkki: Vastoin kaikkia ohjeita olen kastellut syklaamiani ruukkuun, en aluslautaselle. Kukka on ollut minulla nyt noin 15 vuotta. Se on kukkinut kaikki nämä vuodet 12 kuukautta vuodessa. Vain kukkien määrä on vaihdellut. Kukkia on yleensä 3 – 20. En ole lannoittanut kasvia kuin muutaman kerran vuodessa. Multaa en ole vaihtanut joka vuosi. Kukka on ikkunalaudalla lähellä lämpöpatteria. Poistan kasvista lehtiä runsaasti kautta vuoden, siis täysin terveitä ja kauniita lehtiä. Olen kohdellut kasviani varsin kehnosti, mutta se on palkinnut minut kukinnallaan. Uskon sen kukkivan rakkauden voimalla.”
– Rakkaudella hoidettu

”Rakkaudella on meilläkin hoidettu lähes 15 vuotta. Yhden kerran ruukun mullat vaihdettu, jolloin se oli kuolla. Lannoitusta on saanut silloin tällöin. Kun selvisi mullan vaihdosta, niin on ärtynyt kukkimaan ihan älyttömästi!”
– Nimetön

”Ostin muutama vuosi sitten ”minikokoisen” syklaamin, joka kukki koko kesän. Syksyllä siirsin sen huoneeseen, jossa on kasvilamppu ja asteita n. +5. Kastelin harvakseltaan aluslautasen kautta. Kasvi voi hyvin ja kukki sekä teki uusia lehtiä läpi talven. Alku kesästä pakkasten mentyä istutin sen ulos kartiokuusen varjoon, jossa se kukki koko kesän ja alkoi muodostaa siemeniä. (Suurehko pyöreä pallukka kukinnon jälkeen). Pallukat painautuivat vähitellen mullan pinnalle. Syksyllä jälleen siirsin kukan hyvävointisena talvehtimaan viileään huoneeseen, jossa siemenpallukat nyt hajoavat ja niiden sisällä on paljon ruskeita pikkusiemeniä. Kumpa osaisin idättää niistä uusia taimia.”
– Valkoinen minisyklaami

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[63 arvostelua | Keskiarvo: 4.3]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)