Taikinamarja hoito ja leikkaus

Taikinamarja

Nimi: Taikinamarja – Ribes alpinum
Heimo: Grossulariaceae
Suku: Ribes

Taikinamarja on monivuotinen helppohoitoinen pensaskasvi, joka toimii erinomaisesti koristepensaana tai aitakasvina ulkotiloissa. Taikinamarja on nopea- ja tiheäkasvuinen ja lehdet täyttävät pensaan tyvestä latvaan, joten siitä saa näyttävän näkösuojan tai pensasaidan. Taikinamarja sietää hyvin leikkausta ja karsimista. Pensas kasvaa noin 1 – 1.5m korkuiseksi. Taikinamarja kasvattaa marjoja, jotka muistuttavat punaherukkaa, mutta ovat suhteellisen mauttomia.

Taikinamarjan kasvupaikka ja hoito

Taikinamarja on tunnettu helposta hoidostaan ja kyvystään mukautua erilaisiin kasvuolosuhteisiin. Pensas kestää hyvin kylmyyttä, eikä tarvitse Suomen oloissa yleensä erikseen kastelua. Viihtyy parhaiten kosteassa (sietää hyvin myös kuivaa), ilmavassa, keskiravinteikkaassa kasvualustassa, mutta selviää lähes kaikenlaisessa maaperässä.

Taikinamarja viihtyy sekä auringossa, että varjossa, joka tekee siitä helposti sijoitettavan kasvin pihalle kuin pihalle. Taikinamarja kasvaa villinä Etelä- ja Keski-Suomessa viihtyen, lehtimetsissä, metsien reunoilla ja jokien läheisyydessä.

Taikinamarjan paksut kolmiliuskaiset lehdet tarjoavat upean värinäytöksen. Keväällä (Suomen eteläosissa jo huhtikuussa) muodostuvat lehdet hohtavat kirkkaanvihreinä värjäytyen kesäksi tummanvihreään, ja syysvärinä koristaa keltaiset sävyt.

Taikinamarja kukkii toukokuussa. Kukat ovat vaatimattomat, väriltään vihreänkeltaiset. Kukkia voi olla vaikea havaita niiden sulautuessa lehtien joukkoon.

Taikinamarjan marjat ovat syötäviä, mutta eivät kovin herkullisia

Taikinamarja muodostaa punaherukkaa muistuttavia, syötäviä marjoja. Taikinamarja on melko mauton, ja jonkin verran karvaan makuinen sekä kuvailtu myös jauhomaiseksi, joten sitä harvoin kotioloissa kasvatetaan marjojensa vuoksi. Marjoja on käytetty kuitenkin paljon mehumarjana muiden marjojen kanssa, tai teesekoitusten ainesosana. Taikinamarja kypsyttää marjansa elo-syyskuussa.

Taikinamarja pensasaitana, näyttävä ja kestävä.

Taikinamarjasta saa upean, näyttävän ja helppohoitoisen pensasaidan tai aidanteen. Taikinamarja kasvaa noin 1 – 1.5m korkuiseksi. Aidan voi leikata matalaksi tai antaa kasvaa korkeammaksi. Taikinamarja sietää voimakastakin leikkausta. Siistinä pitämiseksi leikattava säännöllisesti. Taikinamarja sietää hyvin tuulta ja lumen painoa sekä kylmyyttä.

Pensasaidaksi kasvatettaessa istutetaan noin 3-4 tainta/1m. Takinamarjan aitataimia myydään usein 10kpl:een pakettina, joka riittää noin 3m pituiseksi aidaksi.

Jotkut tahot suosittelevat, että taimet leikataan istutuksen yhteydessä, niin että yksiversoiset taimet noin 10 cm korkeuteen, ja monihaaraiset taimet 10 cm haaroittumiskohdan yläpuolelta. Samoin, jos haluat kasvista tiheämmän, voi leikkuun tehdä ensimmäisen kasvukauden aikana kaikkiin uusiin kasvuihin tuon 10 cm kohdalla.

Aidanteena kasvatettavaksi taimia istutetaan harvempaan ja annetaan kasvaa luonnollisesti leikkaamatta sitä aidan muotoon.

Keväällä ilmaantuvat kukat houkuttelevat perhosia. Kanit eivät taikinamarjasta välitä, joten sopii hyvin citykanien valloittamallekin alueelle. Taikinamarjaa harvoin tuholaiset häiritsevät.

Taikinamarjan leikkaus – Leikkaaminen pitää pensaan aisoissa

Taikinamarjan leikkaus pitää pensasaidan siistinä ja aisoissa, sekä kasvin terveenä. Kasvin ikääntyessä leikkaamistarve lisääntyy. Taikinamarjaa voidaan nuorentaa leikkaamalla vanhimpia, eli paksuimpia oksia 1-2 vuoden välein aikaisin keväällä. Tämä estää ettei pensaasta tule risuisen näköinen. Toinen vaihtoehto on leikata koko pensas alas, noin 20-30cm pituiseksi. Vanhojen oksien harvennus ja alasleikkaus voidaan tehdä varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista, eli joskus huhtikuun alussa

Muotoonleikatun pensaan siistinä pitäminen vaatii muutaman leikkuun kesässä.

Miten erotan punaherukan ja taikinamarjan toisistaan?

Taikinamarja on herukoiden sukuun kuuluva, ja muistuttaa paljon punaherukkaa. Parhaiten marjat erottaa toisistaan maun perusteella. Ulkonäöllisesti taikinamarjan lehdet ovat pienemmät, ja lehden alapinta on astetta kiiltävämpi kuin punaherukalla. Lisäksi taikinamarjan marjatertut pysyvät vielä pystyssä osan marjavaihettakin. Punaherukka muodostaa usein marjaisampia terttuja.

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[6 arvostelua | Keskiarvo: 4.8]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)