Timanttiananas hoito

Timanttiananas hoito-ohjeet

Nimi: Timanttiananas – Guzmania dissitiflora
Heimo: Ananaskasvit
Kotimaa: Costa Rica, Panama

Timanttiananas on ananaskasvi, joka sopii kasvatettavaksi sisätiloissa. Timanttiananaksella on yleensä kapeat vaaleanvihreät lehdet, jotka muodostavat lehtiruusukkeen. Kukinto kasvaa korkealle lehtiruusukkeen keskeltä. Kukinnon ja lehtien väri sekä muoto voivat vaihdella ananaslajikkeesta riippuen. Timanttiananas kasvattaa tähkämäisen kukinnon jossa näyttävän näköiset punertavat suojalehdet ja pienet kellertävät kukat.

Kukinto on erittäin kaunis ja saattaa kestää häikäisevänä jopa usean kuukauden ajan. Harmillista on että kukin timanttiananaksen verso kukkii vain kerran elinkaarensa aikana ja kun kukinto alkaa rusehtumaan/kuihtumaan, on se tullut tiensä päähän. Kuitenkin kuoleva emokasvi kasvattaa yhden tai useamman uuden verson juureensa, joista alkaa taas uuden timanttiananaksen elämä.

Versot alkavat ilmestymään kukinnan loppupuolella tai päätteeksi. Älä leikkaa kukintoa vaan anna sen kuihtua rauhassa ja anna sivuversojen kasvaa täyteen mittaansa. Tämän jälkeen voidaan versot irrottaa varovasti ja laittaa omiin ruukkuihinsa ilmavaan kasvualustaan kasvamaan.

Timanttiananaksen hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastele kalkittomalla vedellä kaatamalla vesi suoraan lehtiruusukkeen keskelle. Voidaan kastella aluslautasen kautta, mutta vain sen verran etteivät juuret mätäne. Kastele talvella vain niukasti. Kun ruusuke alkaa kuihtumaan, lopeta kastelu ruusukkeen keskelle ja kastele vain juurille. Kun uudet sivuversot ovat muodostaneet lehtisuppiloita, voi kastelua jatkaa niihin.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Timanttiananaksen kasvualustaksi kelpaa perus multa, esim. Kekkilän kukkamulta.Lisää laimeaa ravinneliuosta kerran kuukaudessa keväästä syksyyn. Kaada lannoitevesi suoraan lehtiruusukkeen keskelle. Lannoitteeksi sopii erinomaisesti Kekkilän Kukkaravinne, joka on kaikille kukkiville ruukkukasveille, viherkasveille ja parvekekukille tarkoitettu veteen sekoitettava nestemäinen kastelulannoite.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Nauttii valosta, mutta selviää melko varjoisassakin. Älä sijoita suoraan auringonpaahteeseen, koska lehdet palavat helposti. Nauttii lämpimästä, alin lämpötila 15 astetta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Timanttiananas kukkii vain kerran. Samoihin lehtiruusukkeisiin ei kehity uusia kukkia. Ananas kasvattaa sivuversoja, jotka voivat myöhemmin kukkia.
Kasvienhoito - Talvehtiminen Talvehtiminen
Timanttiananas talvehtii parhaiten hieman viileämmässä, mutta valoisassa paikassa.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään juuret jo kasvattaneista tyviversoista keväällä.

Timanttiananas hoitovinkit ja kysymykset lukijoiltamme

” Marras-joulukuussa 2020 sain ystävältä kukkivan timanttiananaksen. Kukki pitkälle kevääseen. Teki 2 poikasta lehtihankoihin. Nyt kaavattelen niitä. Sitten emokasvin juureen oli ilmestynyt poikanen. Sekin kasvatuksessani. Nyt huomasin emokasvin lehtihangassa taas poikasen. ”Hoitakoon” sitä vielä itse. Jossain vaiheessa istutan sen omaan ruukkuun kasvamaan. Onko miun timanttiananas ”pentutehdas” vai onko ihan normi yksilö. Tarina saattaa jatkua ensi vuonna. Riippuu miten yksilöt menestyvät :) ”
– LeenaV

Hei Leena, mahtavaa, että saat lisää upeita timanttiananaspoikasia. Jäämme innolla odottamaan infoa, kuinka monta timanttiananasta olet vuoden 2022 loppuun mennessä kasvattanut ;)
– OmaKoti.fi

” Jouluksi sain timanttiananaksen. Ikkunalla on saanut päivänvaloa, mutta ei suorassa paahteessa. Koko ajan olen kastellut seisoneella vedellä lehtisuppiloon, pari kertaa viikossa. Nyt kasvaa pari poikasta ja emo kukkii yhä. ”

” Nyt n.8kk:n jälkeen emo kukan saatuani, laitoin 2 timanttiananaksen poikasta omiin ruukkuihinsa. Innolla odotan tulevaa kukintaa!? ”

” Vielä puolen vuoden jälkeen emo timanttiananas kukkii ja 2 poikasta kasvaa pituutta(17cm). Äsken istutin multaan tavallisen ananaksen, jota juurrutin vedessä n. 1,5kk. ”

” Hidas kasvatettava on timanttiananas. Koko kesän ovat 2 poikasta ”kasvaneet” ikkunalla. Saas nähä minä vuonna kukkivat!? Vähän annan vettä aluslautasen kautta n. kerran viikossa. ”

” Hei, nyt on aikaa kulunut vuosi ja 1 kk. Toissa jouluna saamani timanttiananaksen poikaset kasvavat pituutta, hitaasti kylläkin! Toinen on 21cm. ’isosisko’ 23cm pitkä. Eivät todellakaan ole hätäisen kukkia! Mutta odotellaan josko kukkisivat yhtä kauniisti, kuin emo aikoinaan. ”

” Hei täältä kotoilusta! Timanttiananakset ovat kasvaneet, toinen 22cm ja isompi 24cm. Lehdet alkavat aueta joten kohta voin kastella lehtisuppiloon. Nyt olen kastellut huonelämpimällä vedellä aluslautaselle. Kun keväämmällä vaihdoin mullat, huomasin juurten olevan tosi pienet. Odotellaan kasvun ihmettä! ”

– Anneli

Hei Anneli, kiitoksia useammasta viestistäsi. Olemme saaneet ilolla seurata ja jännityksellä odottaa, miten poikaset kehittyvät täysikokoiseksi timanttiananakseksi. Hienoa, että ovat kasvaneet ja alkavat auetakin :D

” Ei ole vielä ongelmia, mutta mitä voi tehdä kuolleelle kukinnolle? On ruma katsella. ”
– Merja Autio

Vaikka kukinto ei loppuvaiheessa näyttäisikään kovin houkuttelevalle, kannattaa sen antaa olla rauhassa, kunnes sivuversot ovat kasvaneet riittävään mittaansa. Kun versot ovat kasvaneet, voidaan ne varovaisesti irrottaa ja istuttaa omiin ruukkuihinsa.
– OmaKoti.fi

” Minkälainen kukkaruukku timanttiananakselle sopii ostoruukun tilalle. Pitääkö olla pohjassa reikiä? ”
– anssi pulkkinen

Timanttiananakselle sopii perusruukku, ei tarvitse olla reikiä pohjassa. Kastelussa kuitenkin kannattaa olla tarkkana, etteivät juuret pääse liikaa vettymään. Voit kyllä laittaa reiällisen ruukun aluslautasella ja kastella kasvia alakautta.
– OmaKoti.fi

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.