Traakkipuu, Lohikäärmepuu hoito

Nimi: Traakkipuu, lohikäärmepuu – Dracaena
Kotimaa: Afrikka/Aasia

Traakkipuu eli lohikäärmepuu on veistosmainen puukasvi koristamaan kotia ympärivuotisella vihreydellään. Traakkipuu on kestävä kasvi, joka on melko helppohoitoinen ja tyytyy vähään kunhan valoa ja vettä on riittävästi.

Traakkipuusukuun kuuluu useita eri lajeja, joista tunnetuimpia ovat reunustraakkipuu, juovatraakkipuu, tuoksutraakkipuu, ruokotraakkipuu, supputraakkipuu ja sirotraakkipuu. Traakkipuuta kutsutaan myös nimellä lohikäärmepuu sen erittämän punertavan pihkan vuoksi.

Traakkipuille ominaista ovat kapeat pitkät teräväkärkiset lehdet. Lehtien kuviointi vaihtelee kirjavasta juovikkaaseen. Kirjavalehtiset lajikkeet kannattaa sijoittaa kirkkaaseen valoon, jolloin kuviointi tulee selvemmin näkyviin. Traakkipuut sietävät hyvin kuivuutta ja lämmintä ilmastoa. Viihtyy parhaiten 15-25 asteen lämpötilassa. Alin lämpötila n. 10-14 astetta.

Useimmat traakkipuulajikkeet puhdistavat tehokkaasti epäpuhtauksia huoneilmasta.

Reunustraakkipuu – Dracaena marginata

Reunustraakkipuun lehdet ja runko ovat kapeat. Lehdet kasvavat rungon päästä huiskamaisesti. Alimmat lehdet varisevat sitä mukaa kun kasvi kasvaa. Reunustraakkipuun lehtien värit vaihtelevat lajikkeesta riippuen yksivärisestä värikäslehtiseen. Lehtien värien kehittyminen ja syventyminen vaatii runsaasti valoa. Reunustraakkipuun voi katkaista kasvin haaroittamiseksi.

Tuoksutraakkipuu – Dracaena fragrans

Tuoksutraakkipuu voi olla, lajikkeesta riippuen, rungolla tai pensasmainen ilman päärunkoa, jossa pitkät leveähköt lehdet muodostavat lehtiruusukkeen. Tuoksutraakkipuun lehdet ovat pääosin vihreät, joiden keskellä kellanvihreitä juovia. Lehdet ovat melko voimakkaasti kaartuvat ja jopa 80cm pitkät.

Ruokotraakkipuu – Dracaena sanderiana

Ruokotraakkipuun tunnistaa hyvin lehtien kellertävistä tai punaisista juovista. Lehdet itsessään ovat pitkät ja kapeat sekä kierteiset.

Supputraakkipuu – Dracaena deremensis ”Janet Craig”

Supputraakkipuulla on puumaisen varren päässä lehtiruusuke, josta leviävät näyttävät ja pitkät suippomaiset vaaleanvihreät lehdet. Täysikasvuisena voi yltää jopa 3 metrin korkeuteen, mutta kasvua voi hillitä kasvia latvomalla. Supputraakkipuulla on traakkipuista kenties paras kodin ilman epäpuhtauksia suodattava vaikutus.

Täplätraakkipuu – Dracaena surculosa

Täplätraakkipuu on pensasmainen kasvi, jonka lehdet ovat kellertävän-valkolaikulliset.

Sirotraakkipuu – Dracaena reflexa

Sirotraakkipuulla on nimensä mukaisesti siro puumainen runko sekä erittäin kapeat, pitkät ja teräväkärkiset lehdet. Sirotraakkipuulle tunnuomaista on haaroittuminen kun sitä latvotaan.

Juovatraakkipuu – Dracaena deremensis ”Warneckii”

Juovatraakkipuulla tunnusomaisena ovat näyttävät valko-harmaaraitaiset lehdet, jotka voivat olla joko kapeita tai leveitä ja noin 60cm pitkät. Juovatraakkipuu on yleinen lajike varsinkin julkisissa rakennuksissa, koska se sietää hyvin kuivaa ilmaa.

Traakkipuun hoitona toimii säännöllinen kastelu ja lannoitus kesällä

Traakkipuita hoidetaan ja niillä on lajikkeesta riippumatta lähes samanlaiset vaatimukset ja hoitotarpeet.

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Kastellaan säännöllisesti loppukeväästä syksyyn, anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Eri lajikkeet sietävät suhteellisen hyvin kuivaa kasvualustaa nauttien kuitenkin kosteudesta, joten sumuttele tarvittaessa. Talvella kastellaan vain niukasti, erityisesti jos kasvi on sijoitettu viileään paikkaan. Liikakastelu saa helposti juuret kärsimään ja traakipuu voi alkaa mädäntymään. Tämän huomaa siitä, että traakkipuun varsi alkaa pehmenemään.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Lannoita traakkipuuta keväästä syksyyn (huhtikuu-elokuu) kerran muutamassa viikossa. Älä lannoita talvella. Traakkipuut viihtyvät ilmavasta hiekansekaisesta ja hyvin vettä läpäisevästä mullasta. Traakipuu sopii hyvin myös altakasteluruukkuun.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Viihtyy parhaiten kirkkaassa valossa, jopas suorassa auringonvalossa, mutta kuumin keskipäivän paahde voi aiheuttaa lehtien palamisen. Sietää myös varjoa, mutta traakkipuun saamalla valon määrällä on joillekin traakkipuulajeille suuri merkitys lehtien väritykseen.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Varsi- tai latvapistokkaista. Varsipistokkaasta kasvaa yleensä useita lehtiruusukkeita, jolloin traakkipuusta tulee hyvinkin koristeellinen. Traakkipuun lisäämiseen on käytetty monia keinoja, jotkut leikkaavat varresta pötköjä (mielellään vähintään 10cm pituisia), laittavat vesilasiin juurtumaan, tai ihan suoraan multaan. Tärkeää on istuttaa varsi oikein päin, tyvi edellä.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Varsinkin nuoret traakkipuut hyötyvät uudelleenistutuksesta keväisin. Vanhemmille kasveille riittää joka toinen tai kolmas kevät. Uudelleenistutuksen yhteydessä kannattaa pitkiä versoja leikellä tuuheamman kasvun aikaansaamiseksi.
Traakkipuun kastelu
Traakkipuu ”Richard”

Traakkipuun (lohikäärmepuun) hoitovinkit lukijoiltamme

”Toin töistä pitkän tuoksutraakkipuun keskellä talvea. Leikkasin sen kolmeen osaan, eli otin latvapistokkaan, runkopistokkaan ja lopun juuren ja tyngän. Juurrutin juurettomia pistokkaita vesikankossa ja juuripaakun pikkuvarrella laiton uuteen altakasteluruukkuun. Nyt minulla on kolme traakkipuuta ja juuriosa kukkii jo kolmatta viikkoa. Tuoksu iltaisin on huumaava. Kasvi on ollut länsi-ikkunan luona ja katossa on kasvilamppu. Kastelu kesällä oli vaihtelevaa, kasvi sai välillä kuivahtaa. Olen erittäin tyytyväinen, että sain töistä kasvin, jota ei enää siellä haluttu hoitaa.”
– Marja Utri

Hei Marja! Hienoa kuulla, että tuoksutraakkipuu pääsi hyvää kotiin ja olet saanut jaettua sen noinkin onnistuneesti. Tuoksutraakkipuun tuoksu on kyllä hajuaistia hemmotteleva ;)
– Terveisin OmaKoti

”Meillä töissä on rappukäytävässä perinteinen tummanvihreälehtinen traakkipuu. Olen kasvukausina lannoittanut sitä substraalilla ja vastaavilla, mutta yrityksistä huolimatta en ole onnistunut saamaan kukintoa alulle.

Viime kevätpuolen kiinteistössä tehtiin julkisivuremonttia ja näin ollen kasvikin sai siitä osansa. Lehdet peittyivät harmaan sementtipölyverhon alle. Kastelin kuitenkin ajoittain altakasteluruukkua ja syksyllä latvus alkoi saavuttaa kattokorkeuden.

Marraskuussa sahasimme latvan poikki ja otin sen talteen muovipussiin, jossa siirsin sen puoliksi taittuneena pakkaspäivänä uuteen ”kotiinsa” toiselle puolelle kaupunkia. Pelkäsin sen paleltuneen, mutta ilokseni alkoivat juuret kasvaa vesiämpärin pohjalla maaliskuun alkupuolella. Nyt huhtikuun alussa taimi on alkanut kukkia!! Ihana tuoksu, muistuttaa syreenin tuoksua. Istutin hänet saviruukkuun ja odotamme nyt mielenkiinnolla tulevia aikoja.”
– Lukijavinkki

”Olemme kastelleet aika harvakseltaan kaunokaista, mutta kivan valoisa paikka ikkunan vieressä patterin päällä on sopinut ’Rikulle’ hyvin :)”
– Veikko

”Kiitos kivoista kertomuksista! Meille traakkipuu vasta muutti ja sillä etsimään nyt hoito-ohjeita.. :) hän on kuitenkin ehtinyt saada nimekseen jo Leevin! Hienoa nähdä millainen meidän ”puustamme” saattaa tulla maan :) Tytär selkeästi aavisti, itse en olisi puuksi noin pientä uskonut ! :D”
– Mom&Daughter

”Janet Craig, eli Drageana Deremensis,muutti asuntoon. Kovin on korkeutta, vaan lehdet käpristyvät. 80% internetin englanninkielisistä ohjeista sanoo syyksi ylikastelun, loput alikastelun? Koska ilmeisesti luonnossa kasvaa muiden kasvien varjossa, myös puolivarjoa suositellaan tälle lajille, muuten lehdet palavat. Hanavesi kannattaa kuulemma olla yön yli astiassa, että fluori vähenee.”
– Kielo

”Minulla ei sinäänsä kasvatus vinkkejä ole paitsi. Sain oman traakkini syntymäpäivälahjaksi hyvin huonokuntoisena se oli vain kuiva pitkä tikku, jossa oli latvassa pari lehteä. Nipsasin sen poikki ja kastelin joka toinen päivä upottamalla kymmeneksi minuutiksi veteen, sumuttelin sitä päivittäin. Ensiksi ei kauheasti mitään muutosta näkynyt, mutta parin viikon jälkeen runko alkoi saamaan väriä ja hetken päästä kaksi tynkää alkoi kasvamaan rungosta.

Jatkoin upottamalla kasvin kerran viikossa 10-15 minuutin ajan. Nykyään traakki on n. 30cm korkea ja hyvin voiva, runkoon on myös ilmestynyt kolme tynkää.

Nyt haluaisinkin vinkkejä miten saisin kasvistani mahdollisimman hyvin voivan ja kukoistavan puun.”
– Inksu

 

” Onko tämä lohikäärmepuu? Vanhakasvi, joka lähtee hyvin kasvamaan, vaikka pelkästä varresta. ”
– Päivi Harju

Hei Päivi! Kyllä tämä lohikäärmepuu on ja erittäin komea sellainen : ) Näyttäisi olevan tuoksutraakkipuu. Kiitoksia kuvasta.
– Terveisin OmaKoti
Lohikäärmepuu
Kuva: Päivi Harju

”En tiennyt edes että tämä kukka kukkisi ???? mutta nyt se teki ja avasi kukinnot, niistä tulvi sisätilaan hyasintin tai syreenin tuoksu, jota ensin ihmettelin että mistä se tulee, jolloin muistin että tämä oli tehnyt oudon näköisen kukan ja menin katsomaan, kukat llivat avautunee ja tuoksu tuli tosiaan siitä.”
– Teija Särkiniemi

Hei Teija! Upeaa, että olet saanut traakkipuusi kukkimaan. Traakkipuusi on siis ilmeisesti melko iäkäs, ja hoito toteutettu hyvin. Kiitoksia kuvasta. Nauttikaa huumaavantuoksuisesti kukinnosta :)
– Terveisin OmaKoti

Traakkipuu kukkii

Traakkipuun kukkiminen
Lukijakuva: Talvella 13 asteen lämmössä, huhti-syyskuu kastelu ja kesälannoite 2vkon välein -Jp
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[90 arvostelua | Keskiarvo: 4.4]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)